Contactează-ne

Actualitate

Loredana Groza, prima dată pe scena Vacanţelor Muzicale

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ concertul are loc astăzi, de la ora 21.00, în Piaţa Turnului ■ de la ora 19, la Teatrul Tineretului, va fi Seara cursului de măiestrie ■

Penultima seară de la Festivalul Vacanţe Muzicale la Piatra Neamţ propune alte două spectacole. De la oara 19, la Teatrul Tineretului, este manifestarea intitulată Seara cursului de măiestrie – Recitalul clasei de clarinet, iar de la ora 21, la Curtea Domnească, un concert îl va susţine Loredana Groza, în cadrul Serii muzicii pop. La primul concert vor fi pe scena TT studenţii cursului de măiestrie coordonat de Doru Albu şi artiştii italieni Antonio Tinelli şi Luigi Magistrelli, loa pian fiind Ciprian Ciotloş. Doru Albu este profesor universitar doctor la Universitatea Naţională de Arte George Enescu din Iaşi. A studiat clarinetul la Liceul de Artă Octav Băncilă Iaşi, cu prof. Viorica Mustaţă, şi la Conservatorul George Enescu”, cu prof. univ. Dumitru Sâpcu. A participat la numeroase cursuri de măiestrie, printre care şi cele conduse de renumitul clarinetist Aurelian Octav Popa. În ipostază solistică, a colaborat cu Filarmonicile din Iaşi, Bacău, Braşov, Timişoara, Botoşani, Teatrul Muzical din Galaţi şi cu orchestra Unage Iaşi. A susţinut recitaluri în Germania, Italia, Ucraina, Republica Moldova, Bulgaria şi a cîntat cu Orchestra Naţională de Cameră a Germaniei (Bremen) la Festivalul Internaţional George Enescu, ediţia 2009. Cu aceeaşi orchestră a participat la proiectul internaţional Langrée, avînd concerte în Italia şi Germania. În 2000 a înfiinţat cvartetul de clarinete Orpheus, cu care a susţinut un mare număr de recitaluri în România, Germania, Italia şi Moldova. Ca o recunoaştere a valorii sale artistice, cvartetul Orpheus a fost invitat la două ediţii ale Festivalului Eurotreff, 2005 şi 2008, organizat în Germania, Festivalul Muzicii Româneşti şi Săptămîna Internaţională a Muzicii Noi. Pe lîngă activitatea artistică, Doru Albu se remarcă şi ca didactician, fiind invitat să susţină cursuri de master-class în România, Germania, Italia, Moldova şi Grecia. A fost în juriile concursurilor naţionale şi internaţionale (România, Moldova şi Italia) şi a realizat vut mai multe înregistrări la radio şi TV. Foştii şi actualii lui studenţi au cîştigat numeroase premii la concursuri naţionale şi internaţionale, au fost selectaţi să cînte ca solişti cu orchestre din România şi din străinătate. Profesorul este autorul a două cărţi şi a unor aranjamente pentru patru clarinete.

Antonio Tinelli, Luigi Magistrelli, Ciprian Ciotloş

Muzicianul italian Antonio Tinelli a fost caracterizat de specialişti ai domeniului cu expresii de genul: „muzicalitate perfectă“, „interpretare magistrală“, „coerenţă admirabilă“, „un sunet cald, bogat şi foarte atrăgător“ sau „într-un cuvînt, superb“. Karl Leister, prim clarinetist istoric al Orchestrei Filarmonice din Berlin, spunea: „Sînt foarte impresionat de frumuseţea sunetului, calitatea dinamicii, culoarea tonului piesei, expresivitatea muzicală şi redarea fantezistă“. Printre muzicienii care au avut o contribuţie semnificativă la dezvoltarea sa artistică se numără şi Romeo Tudorache şi a colaborat cu Ovidiu Bălan şi Cvartetul Enescu. Cîştigător a peste 30 de premii la concursuri naţionale şi internaţionale, atît ca solist, cît şi ca membru al unor formaţii camerale, Tinelli a susţinut concerte în Europa, Orientul îndepărtat şi SUA. Acum este profesor la Conservatorul de Muzică N. Piccinni din Bari. Luigi Magistrelli s-a născut în San Stefano Ticino. A studiat clarinetul la Conservatorul din Milano, a participat la cursuri de măiestrie şi a cîntat ca solist cu Orchestras of Pomeriggi musicali, Angelicum, Teatro Litta, Radio of Milan, Città di Magenta, Vivaldi Val Camonica, Legnano Symphony Orchestra, Beijing Wind Band şi Grande Orchestra Romantica Milano. A cîntat vreme de un an ca principal clarinetist cu Sanremo Symphony Orchestra şi a participat la turnee efectuate de Orchestra Internaţională a Italiei. Magistrelli cîştigat numeroase premii în competiţii internaţionale, cum ar fi cele de la Genova şi Stresa. A concertat în Elveţia, Malta, Austria, Belgia, fosta Iugoslavie, Cehia, Franţa, Spania, Africa, India, Mexic, Germania, Finlanda, Israel, Canada, SUA, Coreea de Sud şi Rusia. Acum este profesor de clarinet la Conservatorul din Milano. Ciprian Ciotloş a absolvit, în 1993, Liceul de Arte din Tîrgu Mureş, la clasa de pian a prof. Aved Eva şi a continuat studiile la Universitatea de Arte George Enescu Iaşi, la clasa prof. Ioan Welt (1993 -1998), defintivîndu-le prin doctoratul în domeniul muzical obţinut la aceeaşi instituţie în 2016. Experienţa sa profesională a debutat cu postul de profesor corepetitor la Liceul Octav Băncilă din Iaşi, începînd cu anul 1996. Din 1999, a devenit titular la Catedra de coarde şi muzică de cameră a Universităţii Naţionale George Enescu, acum deţinînd poziţia de lector universitar la instituţia mai sus menţionată. Începînd cu anul 2008, activează ca pianist în orchestră, la Filarmonica Moldova din Iaşi. În ceea ce priveşte activitatea artistică, are la activ o serie de recitaluri şi concerte în diferite formule camerale pe scene din ţară – Iaşi, Bucureşti, Bacău, Suceava, Reşiţa, dar şi din străinătate – la Heilsbronn, Germania, Oristano, Italia şi în Olanda. Ca pianist acompaniator, a participat la cursuri de măiestrie susţinute de Wolfgang Klos, la Universitatea din Viena, Sylvie Altenburger, la Universitatea din Freiburg, Germania şi Dimitri Mattu, la Conservatorul Cagliari, Italia.

Seară pop cu Loredana

Concertul din 6 iulie 2018 este prima apariţie a Loredanei Groza pe scena Festivalului Vacanţe Muzicale la Piatra Neamţ. Interpreta a cărei paletă stilistic-muzicală este foarte diversă – pop, alternative rock, gypsy spirituals, electronika, muzică tradiţională românească, fiind doar o parte a stilurilor abordate, s-a născut pe 10 iunie 1970 în Oneşti, judeţul Bacău. Se lansează în muzica uşoară românească la vîrsta de 16 ani, în 1986, participînd la celebrul în epocă Festival de la Mamaia. Atunci avea să cîştige Trofeul festivalului, fiind cea mai tînără participantă şi cea mai tînără laureată de la Mamaia. Anterior, timp de trei ediţii, 1984 – 1986, a triumfat şi în celălalt festival de anvergură al vremii – Steaua fără nume. Primele sale hituri s-au numit „Mă întreb ce să fac“ (1986), „O inimă de 16 ani“ (1987) şi „Bună seara, iubite!“ (1988), ultimul, cîntat alături de actorul Ion Caramitru, aducîndu-i şi primul album (cu acelaşi titlu), înregistrat în 1988. Ascensiunea sa fulminantă a continuat şi după 1990. Colaborarea cu poetul Lucian Avramescu şi compozitorul Adrian Enescu a fost fructuoasă, cariera Loredanei avînd o traiectorie mereu asendentă. Din 1996 şi-a început colaborarea cu postul Pro TV, moment care a constituit intrarea talentatei cîntăreţe în lumea show-bizului în care are atît de mult succes. Are peste o mie de concerte live, concertînd peste tot în ţară, dar şi pe scene din Germania, Israel, Coreea de Nord, Bulgaria, Polonia, Rusia, Marea Britanie, Italia, Franţa, Turcia, Canada, S.U.A., Austria. A fost solicitată să facă parte din distribuţia filmelor: „Căderea Constantinopolelui“ (1994), „Paradisul în direct“ (1995), „Asfalt tango“, „Vacuums“ (2001), „Modigliani“ (2003, cu Andy Garcia, regia – Mike Davis), „Supravieţuitorul“ (2007, regia – Sergiu Nicolaescu). De asemenea, a evoluat şi în o serie de telenovele marca Media Pro. Dintre cele mai recente succese ale Loredanei amintim două albume inspirate din folclorul românesc – „Agurida“ şi „Zaraza“.

Actualitate

Băut la volan, a lovit un gard şi s-a răsturnat

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un bărbat în vârstă de 57 de ani, din Bicaz Chei, care a urcat la volan după ce a consumat alcool, a provocat un accident rutier, sâmbătă dimineaţă, 22 ianuarie.

În timp ce conducea pe drumul naţional 12 C, ajuns în localitatea Taşca, a ieşit “în decor”, a lovit un gard şi apoi s-a răsturnat. Este cercetat pentru vătămare corporală din culpă şi conducere sub influenţa alcoolului.

“Astăzi, în jurul orei 6.30, polițiștii rutieri din cadrul Poliției Orașului Bicaz au fost sesizați cu privire la producerea unui eveniment rutier, pe drumul național 12 C, în localitatea Tașca.

Din primele cercetări efectuate a reieșit că un conducător auto, în vârstă de 57 ani, din Bicaz Chei, a părăsit partea carosabilă, a acroșat gardul unui imobil, răsturnându-se pe cupolă.

În urma evenimentului rutier a rezultat rănirea conducătorului auto.

Acesta a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul indicând o concentrație de 0,84 mg/l alcool pur în aerul expirat.

În cauză, polițiștii continuă cercetările, sub aspectul comiterii infracțiunilor de vătămare corporală din culpă și conducerea unui vehicul sub influența alcoolului, în vederea stabilirii cauzelor și condițiilor în care a avut loc evenimentul rutier”, a declarat subinspector Ramona Ciofu, purtător de cuvânt al IPJ Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Când ar trebui să încep să cumpăr haine de gravidă?

Știre publicată în urmă cu

în data de

Ura – ești însărcinată! Felicitări! Ești pe cale să te îmbarci într-o călătorie extrem de interesantă. Probabil că ești, de asemenea, puțin uimită de schimbările care se produc în corpul tău și îți pui zilnic întrebări de genul: „Este normal?”, „Ar trebui să se întâmple asta?”, „Ce să fac când…”. Destul de curând te vei întreba, de asemenea, „Când trebuie să îmi cumpăr haine de gravidă?”

Una dintre primele întrebări pe care și le pun majoritatea femeilor atunci când fac primul lor drum în departamentul de rochii, pantaloni sau bluze de gravide este – „ce mărime îmi trebuie?”. Este o concepție greșită frecventă că trebuie să mărim o mărime mai mare pentru a ne acomoda cu burta în creștere. Cu toate acestea, toate hainele de maternitate bune sunt concepute ținând cont de tine și de burta ta în creștere! Așadar, îți recomandăm întotdeauna să începi cu mărimea de dinainte de sarcină. Această mărime ar trebui să îți ajungă până la sfârșit. Pe măsură ce sarcina avansează, dacă observi o mică retenție de lichide înseamnă că trebuie să crești cu o mărime, atunci fă asta! Reține, de asemenea, că, în cazul tuturor hainelor, mărimea între branduri poate varia ușor, așa că este întotdeauna cel mai bine să verifici de două ori măsurile unei bluze de gravide cu un tabel de mărimi.

Primul trimestru

S-ar putea să observi că te simți puțin mai balonată sau că în primele 3 luni nu există cu adevărat prea multe schimbări în corpul tău. S-ar putea chiar să te trezești că te uiți în oglindă în fiecare zi întrebându-te dacă îți crește burtica sau dacă nu cumva ai mâncat prea mult la cină cu o seară înainte. Cel mai bun lucru pe care îl poți face este să iei fiecare zi așa cum vine și să nu te stresezi dacă experiența ta de sarcină este „normală” – ce înseamnă normal?

De obicei, primul lucru din care vei crește sunt pantalonii. Dacă începi să simți că talia pantalonilor tăi se înfige pe măsură ce talia ta se mărește, dar nu ești sigură că ești pregătită pentru blugi de gravide, atunci poate că o pereche de colanți este un bun punct de plecare. Câteva bluze de gravide sau un tricou fără cusături este o altă idee, pentru a oferi un pic de sprijin suplimentar. Topurile de maternitate sunt, de asemenea, concepute cu o lungime suplimentară, așa că sunt perfecte pentru a le suprapune peste pantalonii care nu mai sunt la fel de confortabili ca altădată sau peste pantalonii descheiați!

Al doilea trimestru

Mărimea sânilor tăi va fluctua probabil pe parcursul sarcinii și vei putea evalua când simți că nu te mai încape sutienul. Ca un ghid, majoritatea femeilor trebuie să se echipeze pentru un sutien de maternitate între 12 – 16 săptămâni, iar apoi din nou între 29 – 32 de săptămâni. Când ajungi acasă seara și nici măcar nu ai pus jos pungile de cumpărături înainte de a arunca sutienul, acesta este un semn sigur că este timpul să renunți la el! Sau cel puțin optează pentru un sutien de maternitate cu bretele mai moi decât un sutien obișnuit.

Poți găsi o selecție de sutiene de maternitate cu aspect minunat, care sunt potrivite și dacă decizi să alăptezi, deoarece au bretele cu clips de eliberare pentru un acces ușor la alăptare. Un sutien de alăptare fără cusături este fabricat dintr-o țesătură moale și frumoasă, încât probabil că vei simți ca și cum nu porți nimic (cu excepția suportului suplimentar, desigur!).

În jurul datei de 13 – 16 săptămâni, probabil că vei fi pregătită pentru blugii de maternitate care arată la fel de bine ca vechii tăi blugi, dar au un tip de talie foarte diferit! De la blugii skinny, la blugi boyfriend, cu talie peste burtă și sub burtă, deschiși sau închiși și cu aspect deșirat, online poți găsi cea mai extinsă gamă de blugi de maternitate disponibilă.

Așadar, cum alegi blugii cu o talie care să ți se potrivească? Nu există o modalitate mai bună decât să le încerci pe amândouă și să vezi cum se simt. De multe ori, femeile care preferă în cazul în care pantalonii cu talie mai înaltă înainte de sarcină vor opta pentru banda de peste burtă, deoarece nu sunt obișnuite cu senzația de talie așezată sub burtă. Există, de asemenea, opțiunea de a plia banda de talie în jos în timpul acelor luni timpurii și apoi, odată ce simți că ai nevoie de o acoperire și susținere suplimentară, o poți trage în sus și purta peste burtă.

Al treilea trimestru

Lucrurile devin reale acum! Este timpul să începi să te gândești la hainele de alăptare. Chiar dacă nu te-ai gândit încă prea mult la alăptare, nu este niciodată prea devreme să începi să investești în bluze de gravide care vor face ca alăptarea în public să fie puțin mai ușoară! Știai că modelele de bluze de alăptare sunt de fapt concepute pentru a fi purtate în orice etapă a sarcinii și chiar și după aceea? Accesul pentru alăptare este atât de discret încât poți purta aceste modele în orice moment, și nimeni nu ar ști ce se întâmplă sub acel al doilea strat sau fermoar invizibil!

Citește știrea

Actualitate

Accidentată pe trecerea pentru pietoni

Știre publicată în urmă cu

în data de

O femeie în vârstă de 42 de ani, din Piatra Neamţ, a fost victima unui accident rutier produs vineri, 21 ianuarie, pe un bulevard din Piatra Neamţ.

Un şofer neatent, în vârstă de 71 de ani, a accidentat-o în timp ce traversa strada pe o trecere pentru pietoni.

“Astăzi, în jurul orei 10.00, polițiștii Biroului Rutier Neamț au fost sesizați cu privire la producerea unui eveniment rutier, pe bulevardul 9 Mai, din municipiul Piatra Neamț.

Din primele cercetări a reieșit că, un conducător auto, de 71 de ani, din Borlești, a surprins și accidentat o femeie, în vârstă de 42 ani, din Piatra Neamț, care era angajată în traversarea străzii, pe trecerea pentru pietoni. În urma evenimentului rutier, a rezultat rănirea pietonului.

Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ. În cauză, polițiștii continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă, în vederea stabilirii cauzelor și condițiilor în care a avut loc evenimentul rutier”, a transmis subinspector Ramona Ciofu, purtător de cuvânt al IPJ Neamţ.

Citește știrea

Trending