Contactează-ne

Arhivă 2005-2017

Locatari de bloc, pompieri de nevoie

Știre publicată în urmă cu

în data de

• un incendiu produs, pe timpul noptii, în gunoiera blocului C4 din Piata Stefan cel Mare putea sã producã un dezastru • incendiul a fost stins de cei care locuiesc la etajul opt al imobilului • este pentru a treia oarã, în ultimii 6 ani, cînd asemenea incidente au loc pe timpul noptii •

Recenta prezentare a proiectului privind Managementul Deseurilor – aflat în fazã de implementare în municipiul Piatra Neamt, cu sprijinul Uniunii Europene – fãcutã de cãtre reprezentantii firmei de consultantã Hill International – a scos în evidentã o concluzie foarte importantã: succesul sãu depinde de implicarea tututor cetãtenilor. „Noi facem eforturi serioase pentru a le oferi oamenilor cît mai mult informatii. Al doilea pas pe care îl vom face va fi sã ne asigurãm cã oamenii înteleg acest sistem. Ultimul pas va fi sã îi convingem sã participe la implementarea proiectului. Noi sperãm ca noul sistem de colectare sã nu mai functioneze în paralel cu cel vechi. Cred cã este foarte important sã nu mai folosim ghenele de acum. Acestea apartin asociatiilor de proprietari, de aceea, nici eu si nici contractantul de lucrãri nu sîntem autorizati sã intrãm în clãdiri. Cred cã va intra în sarcina Primãriei Piatra Neamt sã cadã de acord cu asociatiile, în aceastã privintã“, a declarat Bertrand d’ Estalenx, reprezentantul Hill International. Cu prilejul fiecãrei dezbateri publice organizate cu cetãtenii, pe tema acestui proiect, au apãrut numeroase comentarii legate de amplasamentele gãsite pentru noile puncte de colectare a deseurilor, dar si în privinta necesitãtii desfiintãrii ghenelor de gunoi din blocurile cu mai mult de 4 etaje. Cine le va duce gunoiul vîrstnicilor, multi dintre acestia nedeplasabili? Aceasta a fost una dintre întrebãrile „chinuitoare“ pentru conducerile asociatiilor de proprietari. Autoritãtile au rãspuns, la rîndul lor, tot prin întrebãri: Cine se ocupã de îngrijirea persoanelor aflate în aceastã situatie, dacã sînt nedeplasabile? Iar dacã nu are cine sã îi ajute, de ce nu ar putea face acest lucru femeile de serviciu care sînt plãtite de locatari pentru a face curãtenie? Un rãspuns dat de un presedinte de asociatie suna cam asa: femeia de serviciu este plãtitã sã facã curãtenie, nu sã ducã gunoiul. Ei bine, acesta ar fi doar un indiciu al situatiei dominante la nivelul majoritãtii asociatiilor de proprietari: nu numai cã reprezentantii acestora au fost alesi mai mult de formã, nestiind cum sã le asigure o functionare eficientã, dar, mai mult decît atît, spiritul comunitar este redus aproape de zero. Reporterii ziarului „Monitorul de Neamt“ au relatat, în repetate rînduri, diverse aspecte legate de neregulile comise de cãtre presedinti, ori administratori de asociatii, cît si despre relatiile defectuoase pe care le au cu membrii acestora. Mã numãr printre cei care au nesansa de a fi unul dintre membrii unei asemenea asociatii – Asociatia de Proprietari constituitã la nivelul blocului C4 (nr. 8), din Piata Stefan cel Mare. Nu intentionez sã scot în evidentã decît una – cea mai gravã – dintre deficientele activitãtii unora dintre membrii comitetului de conducere, alimentate si de nepãsarea multora dintre proprietari.

Incendiu în noapte În noaptea de sîmbãtã, în jurul orelor 23, în gunoiera blocului – metionez cã blocul, cu 8 etaje, este prevãzut cu ghenã pentru gunoi – a izbucnit un incendiu care ar fi putut avea consecinte catastrofale. În blocul C4, jumãtate dintre locatarii scãrii în care locuiesc au centrale termice, iar conductele de gaz metan sînt la foarte micã distantã de usa de acces a gunoierei. Cum locuiesc la etajul opt al imobilului, tot fumul a urcat pe ghenã, pînã pe holul de folosintã comunã. Simtind miros de ars, am deschis usa apartamentului. Pe palier, fum sã îl tai cu cutitul. Vecinii de palier s-au alarmat si ei. În rest, tãcere. Am bãtut în usa sefului de scarã, care locuieste cu un etaj mai jos. La o asemenea orã… A deschis usa, într-un final. Cei de la etajul opt ne-am împãrtit în douã grupuri: unii am început sã aruncãm apã de sus, iar ceilalti, cu sprijinul unui vecin de la etajul întîi, au aruncat cu apã direct în camera în care izbucnise incendiul. De fapt ce se întîmplase? Un vecin foarte gospodar – care obisnuieste sã îsi facã vinul, tuica si alte derivate spirtoase în uscãtoria de la bloc – îsi curãtase budanele si aruncase boasca la ghenã. Un „binevoitor“ – seful de scarã vorbeste despre boschetari – a dat foc gunoierei. Mentionez cã locuiesc în acest bloc de circa 6 ani si este pentru a treia oarã cînd se întîmplã asa ceva. Seful de scarã spune cã a pus mai multe lacãte la usa de acces a gunoierei, dar cã de fiecare datã au fost distruse. Cert este cã, de ani de zile, acea usã stã închisã cu o sîrmã, iar boschetarii intrã nestingheriti, în cãutare de ambalaje. Cine a aruncat amestecul inflamabil în gunoierã? Seful de scarã nu stie. Atunci, nu vãd altã solutie decît sã propun comitetului de conducere sã suplimenteze numãrul de posturi din cadrul asociatiei cu unul de pompier de serviciu. Mã ofer chiar voluntar, cã tot am cãpãtat experientã. Ori pot sã sper cã nu se va mai întîmpla nimic pînã la desfiintarea ghenei pentru gunoi.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending