Contactează-ne

Prima pagină

Lista neagră a clădirilor cu risc seismic ridicat din Neamț. E pericol și prin secțiile unor spitale

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Inspectoratul de Stat în Construcții a întocmit „lista neagră“ a clădirilor cu risc seismic ridicat din Neamț ■ este împărțită pe trei clase, șapte fiind în cea mai gravă ■ este pericol și în spitale ■

Cutremurul catastrofal din Turcia și Siria, unul de 7,5 grade Richter, care a avut loc pe 6 februarie, are are un bilanț catastrofal, peste 35.000 de mii de morți, panicând întreaga lume. Îngrijorarea este mare și în România, ținând cont de faptul că este o țară cu risc seismic ridicat. Pe 13 februarie, un cutremur de 5,2 grade s-a produs în Oltenia, la Gorj, urmat de altul a doua zi, carea avut o magnitudine de 5,7 grade.

La solicitarea Prefecturii Neamț, Inspectoratul de Stat în Construcții a întocmit o listă cu 56 de clădiri din județ care-s aflate pe lista imobilelor ce reprezintă risc seismic ridicat, 7 dintre acestea fiind în clasa I de risc – clădiri ce prezintă un pericol major de prăbușire, în cazul unui seism cu magnitudine mai mare de 7 grade pe scara Richter.

În această situație se află în Piatra Neamț cele două corpuri de clădire ale Casei Județene de Pensii, din Bulevardul Republicii nr.7, construite înainte de anul 1930. Pe aceeași listă se află Pavilionul dermato-venerice și cel de Oncologie de la Spitalul Județean, imobile construite în 1938, respectiv 1968. În aceeași clasă se află și 4 imobile cu destinație de locuințe din Roman.

Una din strada Ștefan cel Mare nr. 233, construită în 1915 și alta tot pe Ștefan cel Mare 235, construită în 1917. Și locuința din Ștefan cel Mare 237, constuită în 1908, prezintă situație de risc seismic ridicat. Într-o situație gravă se află, la Roman și blocul 17 din Bulevardul Roman-Mușat, scările A și B, bloc construit în 1962.

Pe lista neagră a clădirilor cu risc seismic ridicat se află și Biserica Buna Vestire de la Mănăstirea Bisericani.  În clasa a II-a sunt alte 8 imobile din Piatra Neamț, clădiri publice și locuințe. De la Roman, în clasa a II-a se află pe listă 6 clădiri, toate locuințe. În aceeași clasă de risc seismic se înscrie și un imobil al Centrului de Educație Incluzivă din comuna Ștefan cel Mare, cunoscută sub denumirea de Casa Cantacuzino, clădire de patrimoniu.

Diferența până la 56 de imobile o reprezintă clădirile încadrate în clasa a III-a ( urgența 3), în această clasificare intrând imobilele care în caz de cutremur major pot suferi avarii minore: căderi de tencuială, apariția de fisuri și crăpături la pereți, fără ca viața locatarilor să fie pusă în pericol. Purtătorul de cuvânt al ISU Neamț, Irina Popa, a dat detalii despre modul în care se organizează exercițiile de pregătire a populației pentru situațiile de risc.

„În județ se întocmește schema cu riscurile teritoriale de către Inspectoratul de Stat în Construcții, una care se analizează în Comitetul Județean de Situații de Urgență. Mai primim documente și de la primării. ISU, la rândul său, întocmește planul de intervenții, în situațiile de urgență. Facem periodic exerciții pentru simularea unor situații de urgență – cutremur, inundații, incendii.

Sau zăpor în cazul localităților Borca, Fracașa, Poiana Teiului. Anul acesta, primul exercițiu se va organiza pe 28 februarie, de Ziua Protecției Civile, când va fi executa o misiune în toate unitățile școlare din județ (192 unități școlare – n.r.), tema fiind «Evacuarea în cazul producerii unei situații de urgență generată de un cutremur». Vor mai fi și alte acțiuni preventive“.

 

 

 

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending