Contactează-ne

Arhivă 2005-2017

Limbaj de medic: „Te bag în p… mã-tii“

Știre publicată în urmă cu

în data de

• medicul Lucian Costin a înjurat ca la usa cortului reporterul Monitorului • „eu te bag în p… mã-tii“ si „mã c… în gura voastrã“, au fost expresiile folosite de „distinsul“ personaj • oamenii din sat spun despre el cã mai lipseste de la program, nu face teren, refuzã sã elibereze retete • vineri, cînd reporterii Monitorul l-au cãutat la sediu, în timpul programului, medicul Lucian Costin lipsea •

Medicul Lucian Costin, doctor de familie în Stãnita, a înjurat reporterul Monitorului ca la usa cortului. „Eu te bag în p… mã-tii“ si „mã c… în gura voastrã“ au fost rãspunsurile pe care acesta le-a dat întrebat fiind de ce vineri a lipsit de la program. Concret, mai multi sãteni s-au plîns cã „domnu’ doctor“ se mai întîmplã sã nu dea pe la cabinet în zilele de program, nu are asistentã si vorbeste urît cu lumea. Lãsînd la o parte ultimul aspect, de care ne-am convins, am mai constatat, vineri, 25 noiembrie, în timpul programului, cã bolnavii trebuiau sã se plîngã de ce îi doare unei… usi încuiate, avînd, ce-i drept, la dispozitie, cîteva numere de telefon. Aspect care în mod cert îi vindeca pe loc!! Despre asistentã am aflat cã de circa doi ani este în concediu post-natal. Numai cã, stupoare sau nu, Casa de Asigurãri de Sãnãtate ne-a comunicat cã doctorul nu a anuntat o eventualã încetare a contractului de muncã al asistentei. Bun, face doctorul injectiile si tine evidentele, am înteles. Numai cã, iatã, cine dã banul nu stie. Rusinicã! Constiinciosi, l-am sunat pe „distinsul domn doctor“. Sã ne spunã de ce a lipsit, pentru cã noi eram aproape siguri cã avusese vreo urgentã pe undeva, poate fusese sã vadã vreun bolnav sau poate se dusese la vreo bãtrînicã sã-i dea tratament. Ce a urmat depãseste orice asteptãri si ar face sã roseascã si un golan de la coltul vreunui bloc de la periferia Romanului.

NESIMÞIRE „Dumneata de unde ai numãrul ãsta de telefon? Azi este duminicã, de ce mã deranjezi acasã? E treaba dumitale (dacã a fost la serviciu, n. red), de ce te intereseazã chestia asta? Noi avem organe abilitate, care controleazã, deci nu este treaba dumitale. Eu te bag în p… mã-tii, ca reprezentant al meu (îl informasem cã problema ne intereseazã prin natura meseriei si ca reprezentanti ai societãtii civile, n. red.) si te rog sã nu mã mai suni la nici un numãr de telefon. Te bag în p… mã-tii, pe tine, pe … aialaltã si pe … aia (nu putem reproduce toate expresiile, n. red.)! Ai înteles? Si împreunã cu tot «Monitorul» vostru si mã c… în gura voastrã!“, a urlat în telefon „distinsul domn doctor“. Curat tratat de medicinã…

Care muncã de teren?! Ieri, intrigati, pînã la urmã, de violenta verbalã a doctorului Costin, ne-am mai deplasat o datã la Stãnita, pentru a „lua pulsul“ întregii comune, în ceea ce-l priveste pe medic. Surprizã! Dacã, mai la „centru“ lumea se fereste sã-si spunã pãsurile despre medic, dintr-o teamã lesne de înteles, nemultumirile rãbufnesc în celelalte sate. De exmplu, în Ghidion, conform spuselor localnicilor, medicul nu a cãlcat de mult, cu toate cã are, de trei ori pe sãptãmînã, confrorm contractului cu CAS Neamt, cîte douã ore muncã de teren. Concret, pe lîngã familia lui Mihai Pãduraru, care ne-a semnalat prima starea de fapt, si alte persoane s-au arãtat nemultumite. Aurica U., mamã a mai multor copii mici, s-a plîns cã „domn’ doctor nu a dat prin sat nu stiu de cînd“, arãtîndu-se revoltatã cã, pentru un vaccin la copil, de exemplu, trebuie sã batã sapte kilometri dus-întors, indiferent de vreme. Aceeasi soartã o au mai toti micutii, fie cã au nevoie de tratament, fie de retete sau trimiteri. Situatia se înrãutãteste si mai tare în alt sat, Poienile Oancei. În cãtunul izolat, oamenii se uitã la noi cam ciudat, cînd întrebãm de activitatea de teren a medicului, arãtîndu-si, în cele din urmã, indignarea. Elena B. declarã cã nu l-a vãzut de ani de zile pe doctorul Costin. Una dintre interlocutoare, mamã a doi copii, care a tinut sã îsi pãstreze anonimatul, deoarece avea nevoie de o retetã gratuitã, s-a plîns de faptul cã, indiferent de vreme, trebuie sã îsi scoatã micutii din casã pentru vaccinuri, etc. „Nu vine în sat fereascã Dumnezeu! Am copii mici, trebuie sã-i port pe drum, am un bãtrîn bolnav în casã, nu vrea sã vinã sã îl vadã. Acum merg sã iau o retetã, pe care mai mult ca sigur nu mi-o va elibera. Am mai pãtit asa, dar acum chiar nu mai am bani sã cumpãr medicamentele“, a spus, revoltatã, femeia. Si în Todireni erau sãteni nemultumiti. De trei ori rusinicã! Ce-i drept, am întîlnit si pãreri favorabile doctorului, în special în satul Stãnita. Reprezentantii primãriei, din fondurile cãreia (cîteva sute de milioane de lei) a fost amenajat corespunzãtor spatiul dispensarului, tin sã sublinieze cã Lucian Costin este un bun profesionist, însã cam… tac atunci cînd vine vorba de comportamentul acestuia.

Sesizare pentru Colegiul Medicilor si Casa de Asigurãri de Sãnãtate Situatia cetãtenilor din Stãnita a intrat în atentia CAS Neamt si a Colegiului Medicilor. Ambele institutii se vor autosesiza cu privire la acest caz, pentru a efectua cercetãri si a lua mãsurile ce se impun. Casa de Asigurãri, care deconteazã serviciile prestate cãtre populatie de Lucian Costin, ar putea „tãia“ din acesti bani, în conditiile în care controlul va releva si el nereguli. „Din ceea ce spuneti dumneavoastrã, dacã ne veti face o sesizare în scris sau veti publica situatia în ziar, ne vom autosesiza. Modul în care a vorbit tine de conduita si de caracterul lui“, a declarat jurist Daniela Soroceanu, presedinte-director executiv al CAS Neamt. Colegiul Medicilor a luat, de asemenea, la cunostintã, despre situatie. „Sînt douã sisteme pe care le aplicãm, unul dintre acestea fiind autosesizarea, atunci cînd apare, în presã, un articol prin care se acuzã un medic. Dupã aceea facem o comisie, pentru investigatii, în cazul aspectelor legate strict de profesie, si a lua mãsuri, cînd se impune. Legat de constatãrile dumneavoastrã, avem doi reprezentanti în zona Romanului, care ne transmit datele, pe baza cãrora ne apucãm de treabã. Dacã existã pacienti care doresc sã facã plîngerile si în scris, atunci instrumentãm cazul exact ca un dosar de la Parchet sau Politie, adunãm documentele si aplicãm sanctiunile. Ne facem treaba“, a declarat Iosif Koszegi, presedintele Colegiului Medicilor Neamt. (FOTO: Dispensarul din Stãnita, cartierul general al unui „distins“ medic cu limbaj de „savant“)

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending