Contactează-ne

Arhivă 2005-2017

Lichidatorul de la Zimca, dosar penal

Știre publicată în urmă cu

în data de

• Ioan Pompei Horja, administrator coordonator al societãtii de lichidãri judiciare Coreli, este judecat pentru fapte de coruptie • Coreli este lichidatorul fabricii de bere Zimca • procurorii DNA l-au trimis pe Horja în judecatã, pentru comiterea infractiunilor de luare de mitã si trafic de influentã •

Fabrica de bere Zimca din Piatra Neamt, aflatã în procedurã de lichidare judiciarã de aproape doi ani, este pe cale sã scape de lichidatorul desemnat de cãtre instantã. Si asta pentru cã administratorul coordonator al societãtii Coreli Tîrgu Mures, firmã care se ocupã de falimentul fabricii de bere, a fost trimis în judecatã de cãtre procurorii anticoruptie. Lichidatorul judiciar Ioan Pompei Horja va fi judecat pentru comiterea infractiunilor de luare de mitã în formã continuatã si trafic de influentã. Din probele administrate de cãtre procurorii anticoruptie, s-a stabilit cã Horja, în calitatea detinutã, a pretins în mod repetat suma de 1 miliard de lei vechi (în septembrie 2004) si 800 de milioane de lei vechi (septembrie 2005), din care a primit în luna martie 2006, în douã transe, suma de 500 de milioane de lei. În schimbul sumei pretinse, Horja a promis cã va ajuta o societate comercialã din localitatea Gherla, judetul, Cluj sã cumpere o fabricã de alcool apartinînd unei societãti din Tîrgu Mures, la un pret mult redus în raport cu valoarea realã a bunurilor. Procurorii Departamentului National Anticoruptie au mai constatat cã Horja, în aceeasi calitate de lichidator judiciar, a mai pretins, în luna iunie 2006, suma de 500 de milioane de lei vechi, lãsînd sã se creadã cã are influentã asupra judecãtorului sindic de la Tribunalul Comercial Mures, în sensul cã ar putea sã îl determine sã nu dea curs unei cereri de reziliere a contractului de vînzare-cumpãrare prin care societatea din Gherla achizitionase fabrica de alcool. Cererea de reziliere a contractului fusese depusã chiar de societatea de lichidare judiciarã reprezentatã de Horja Ioan Pompei, pe motiv cã, la un anumit moment, nu fuseserã achitate la timp transele de platã la care se angajase societatea cumpãrãtoare. O eventualã admitere a cererii de reziliere ar fi avut ca urmare pierderea dreptului societãtii din Gherla asupra fabricii de alcool. Pentru recuperarea mitei, procurorii anticoruptie au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra actiunilor detinute de inculpat la societatea Sumel Electromures Tîrgu Mures si indisponibilizarea acestora pînã la nivelul de 50.000 ron.

Zimca pe mîinile unui corupt?

Societatea Zimca se aflã în procedurã de lichidare judiciarã din cursul anului 2005. Instanta a numit-o pe Coreli SPRL din Tîrgu Mures sã se ocupe de lichidarea fabricii de bere. Cei care mai lucreazã la Zimca s-au abtinut sã comenteze succesul firmei muresene pe plaiurile pietrene. „Acest Horja s-a ocupat initial de societatea Zimca. Firma Coreli are doi asociati, unul dintre ei fiind domnul Bubuleu. Acesta a venit mai mult în ultima perioadã în Neamt. În rest, ce sã zic, au fãcut si nu au prea fãcut treabã. Este si greu, din moment ce ei sînt la Tîrgu Mures, iar firma este în Neamt. Au evaluat fabrica si au scos-o la vînzare în bloc, pentru suma de 149 de miliarde de lei vechi, însã nu s-a prezentat nici un cumpãrãtor. Acum se face o nouã evaluare si se va scoate din nou la licitatie. Este pãcat cã timpul trece, iar aici se pierd bani. Berea Zimca este una cunoscutã nu numai în Moldova, ci în toatã România. În loc sã producã beneficiu, utilajele stau si ruginesc de pomanã“, ne-a declarat, sub protectia anonimatului, un cunoscãtor a ceea ce se întîmplã la fabrica de bere. Faptul cã un lichidator judiciar, judecat pentru fapte de coruptie, încã îsi exercitã profesia este permis de lege. Calitatea de practician în insolventã înceteazã, asa cum spune si Ordonanta de Urgentã a Guvernului 86/2006, atunci cînd persoana este condamnatã prin hotãrîre judecãtoreascã definitivã si irevocabilã pentru comiterea unei infractiuni intentionate, de naturã sã aducã atingere prestigiului profesiei, inclusiv orice infractiune de coruptie, precum si pentru infractiunile prevãzute de Legea nr. 31/1990 privind societãtile comerciale. Calitatea de lichidator judicar înceteazã si în cazul în care Comisia de Disciplinã a Uniunii Nationale a Practicienilor în Reorganizare si Lichidare (UNPRL) ia o decizie în acest sens.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending