Contactează-ne

Prima pagină

Liceul de Fete Sturdza – Cantacuzino, de-un secol în slujba educației în urbea de la malul Moldovei

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ a fost montată o placă comemorativă în holul clădirii construită din donația prințeselor Maria Studrza și Ecaterina Cantacuzino ■ din anul școlar viitor, impozantul edificiu va purta numele prințeselor fondatoare ■

Colegiul Național Roman Vodă a marcat, vineri, 20 octombrie 2023, printr-o festivitatea, împlinirea a 100 de ani de la edificarea clădirii Liceului de Fete Sturza – Cantacuzino, astăzi cunoscut sub denumirea de corpul B al unității liceale. În 1921, pe 28 aprilie, prințesele Maria Sturdza şi Ecaterina Cantacuzino, mamă şi fiică, încheiau un acord cu primăria, pentru construirea primului liceu de fete.

Fondatoarele obţineau un teren din apropierea râului Moldova, în partea vestică a oraşului, de pe care s-a excavat argila necesară pentru cele un milion de cărămizi din care s-au ridicat zidurile liceului. Clădirea este terminată în 1923, când sună pentru prima dată clopoţelul la liceul de fete. Tot în 1923, după terminarea lucrărilor, cele două fondatoare donează Ministerului Educaţiei clădirea dotată cu mobilier, material didactic şi inventar pentru internat.

În 2014, primarul de atunci, astăzi deputatul Dan Laurențiu Leoreanu, obținea fonduri europene, în valoare de 5.133.131, 08 lei, din care valoarea eligibilă nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională – 3.870.813 lei; valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul naţional – 592.006,80 lei şi contribuţia municipiului Roman (cheltuieli eligibile, cheltuieli neeligibile şi tva –  670.310 lei.

Roxana Iorga, managerul CNRV, vorbește cu emoție despre marcarea  centenarului acestei clădiri simbol. „A fost un eveniment impresionant, când am putut celebra 100 de ani de la edificarea lăcașului, cunoscut astăzi ca și Corpul B. În urmă cu 100 de ani, prințesele Maria Sturdza (mamă) și fiica,  Ecaterina Cantacuzino, au construit, pe banii lor, clădirea liceului de fete, pe care l-au donat orașului. Am marcat acest moment printr-o expoziție de fotografii de epocă.

Am dezvelit, împreună cu domnul deputat Dan Laurențiu Leoreanu și domnul primar Leonard Achiriloaei, placa comemorativă din holul clădirii.Au fost de față custodele Castelului Sturdza, de la Miclăușeni, Sebastian Marcoci, un reprezentant al ultimului descendent al familiei, Sergiu Sturza, președintele Ordinului Arhitecților din România, inginerul Ionel Borș, patron al firmei Combas, care a restaurant clădirea în 2014, inspectorul școlar general adjunct Dana Păiuș, foști și actuali profesori ai liceului”, a declarat Roxana Iorga, directorul CNRV.

„Vibrația unui secol de istorie, de creație și construcție, de fundație solidă pentru zeci de generații, care au adus mereu mai mult și mai bine în comunitatea noastră, s-a simțit atât de profund, inclusiv la evenimentul care a marcat această sărbătoare, reconfirmându-ne recunoștința și recunoașterea celor care au fondat această instituție de învățământ – Maria Sturdza și Ecaterina Cantacuzino.

Astăzi, noi avem obligația de a respecta istoria acestei instituții, continuând să sprijinim performanța școlară, sub imperiul a două simboluri atât de «grele» în învâțământul romașcan, județean și național – ROMAN VODĂ și STURDZA CANTACUZINO”, a spus, printre altele, deputatul Laurențiu Leoreanu. Și primarul actual, Leonard Achiriloaei,  a salutat inițiativa conducerii CNRV de a marca cei 100 de ani care s-au scurs de la edificarea clădirii.

„Am fost martori la un capitol important din istoria educației din Roman. CNRV a sărbătorit 100 de ani de la înființarea corpului B, fostul Liceu de Fete Sturdza -Cantacuzino. Această unitate de învățământ a luat naștere în 1921, datorită viziunii și generozității celor două personalități excepționale, Maria Sturdza și Ecaterina Cantacuzino. Ele au semnat acordul care a marcat începutul unei instituții de învățământ de excepție.

Era dedicat tinerelor din Roman, oferindu-le șansa de a-și construi un viitor strălucit. Cu recunoștința cuvenită, am acordat titlul de Cetățean de onoare (post mortem – n.r.) celor două fondatoare, Maria Sturdza și Ecaterina Cantacuzino, pentru contribuția lor inestimabilă la dezvoltarea educației și culturii. Acest gest simbolizează adâncul respect pe care îl purtăm în inimile noastre pentru aceste femei remarcabile.

Totodată, clădirea își va recăpăta numele fondatoarelor, prin această schimbare aducând un omagiu potrivit la centenarul acestei prestigioase instituții de învățământ, parte CNRV. Doresc să mulțumesc atât conducerii colegiului, cât și tuturor celor care au contribuit la organizarea acestui eveniment deosebit la care am luat parte în această zi specială”, a spus primarul Leonard Achiriloaei.

 

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending