Contactează-ne

Actualitate

Liceeni învăţaţi să salveze vieţi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ proiectul educaţional unic în zona de Nord-Est a ţării se desfăşoară în liceele din Roman pînă la finele anului şcolar ■ elevii vor învăţa cum să acorde primul ajutor de bază ■

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava“ al Judeţului Neamţ, Inspectoratul Şcolar Judeţean Neamţ şi portalul de ştiri inRoman.ro au demarat un proiect unic în zona de Nord-Est a ţării.

„Învaţă să salvezi o viaţă!“ îşi propune ca elevii unităţilor de învăţămînt din municipiul Roman să înveţe cum să acorde primul ajutorul de bază.

Proiectul are patru obiective: dobîndirea cunoştinţelor pentru primul ajutor de bază, recunoaşterea rapidă a stopului cardio-respirator, apelarea serviciilor de urgenţă prin numărul unic de urgenţă 112 şi aplicarea manevrelor de resuscitare pînă la preluarea victimei de către echipajele medicale de urgenţă.

„Obiectivele pe care ni le-am propus prin instruirea populaţiei şcolare, în special a elevilor de liceu din municipiul Roman şi din raionul de intervenţie a Detaşamentului de pompieri Roman, constituie o primă etapă şi, în funcţie de feedback -ul la obţinut, îl vom extinde probabil la nivelul judeţului“, se arată într-un comnicat al ISU Neamţ.

Iniţiatorul proiectului a gîndit un program pentru şcolile din municipiul Roman în care aceste manevre să fie predate elevilor de către formatori din cadrul Detaşamentului de Pompieri Roman. Pentru ca proiectul să poată fi implementat a fost achiziţionat un manechin de resuscitare, cu sprijinul unui sponsor din Roman, SC Metropolis SRL.

Ideea acestui proiect a aparţinut Teodorei Baciu, fondator inRoman.ro: „Am observat această nevoie şi, pentru că jurnaliştii şi pompierii sînt de atîtea ori împreună pe teren, în situaţii dintre cele mai diverse, am considerat că un gest venit din exterior către salvatori va fi un «mulţumesc» şi o confirmare a aprecierii pe care comunitatea le-o poartă.

O supriză plăcută a venit din partea sponsorului, domnul Bogdan Roman, manager al Metropolis SRL, care nu doar că a îmbrăţişat ideea, dar a achiziţionat cel mai performant manechin de resuscitare care există la acest moment pe piaţă, o tabletă pe care se afişează instant rezultatele şi o vestă de training pentru manevra Heimlich.

Este un proiect pentru comunitate şi sper ca toţi elevii din Roman şi din zona Roman să beneficieze de lecţii de acordare a primului ajutor, fiindcă nu se ştie cînd ar putea deveni salvatori“, a decalarat aceasta. Bogdan Roman, sponsorul proiectului, a amintit despre importanţa reacţiei rapide în cazul unei situaţii de urgenţă, pînă ce ajunge la faţa locului un echipaj medical.

„Mulţumesc pentru oportunitatea de a fi de folos. 70.000 de români mor anual din cauza faptului că nu li acordă la timp primul ajutor. Acesta este motivul pentru care am fost convins să iau parte la proiect şi orice manevră de resuscitare, care începe mai tîrziu de două minute de la declanşarea situaţiei de urgenţă, scade scade şansele de supravieţuire şi, mai ales, şansele de supravieţuire fără seechele neurologice.

Elevii, beneficiarii direcţi ai proiectului, trebuie să ştie cum să se comporte în situaţii critice. Elevii sînt cei care sînt în stare să schimbe mentalităţile părinţilor şi să-i ajute să înţeleagă că e nevoie să ştie aceste metode acordare a primului ajutor. Prin urmare, toată comunitatea este beneficiară, într-un mod sau altul, a acestui proiect.

Proiectul, care a fost înaintat de şapte săptămîni, a avut o oarecare întîrzîiere, însă nu putem să nu conştientizăm că abnegaţia şi competenţa salvatorilor topeşte, cu siguranţă, orice neajuns creat de birocraţia românească“, a spus Bogdan Roman, sponsorul proiectului. „Învaţă să salvezi o viaţă!“ se va desfăşura pe pînă la finele anului şcolar 2019 – 2020, la liceele din municipiul Roman. Activitatea a debutat pe 16 decembrie la Colegiul Tehnic „Miron Costin“ Roman.

Actualitate

Elevi, părinţi, directori şi primari, telefoane pentru consilierea lor

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ la nivel naţional şi judeţean au fost înfiinţate numere de telefon, în sistem telverde, pentru consiliere pedagogică şi psihologică

Conducerea Inspectoratului Şcolar este conştientă de necesitatea existenţei unei comunicări cît mai eficiente, pe probleme ce ţin de consilierea didactică sau psihologică, în perioada de criză pandemică, motiv pentru care la nivelul Ministerului Eucaţiei, cît şi în plan local, au fost deschise mai multe linii telefonice.

„Pentru comunicare în această perioadă de criză, legată de pandemia de coronavirus, există un Telverde la Ministerul Educaţiei – 0800.672.031, pentru părinţi şi elevi şi altul pentru directori şi conducerile unităţilor administrative -0800.672.032. La nivel judeţean există mai multe telefoane gratuite. Este vorba de un număr, 0800.816.233, care este afişat şi pe site-ul Inspectoratului Şcolar Neamţ, dar şi unul la Centrul Judeţean de Resurse Educaţionale (CJRAE) – 0371.092.511. Tot la această instituţie, la care am păstrat cele 69,62 norme didactice, se pot transmite solicitări şi pe adresa de e-mail consiliere@cjrae-neamt.ro. La toate telefoanele anunţate şi la adresa de poştă electronică elevii, părinţii, cadrele didactice sau primarii pot solicita informaţii de ordin metodologic, referitoare la şcoala on-line“, a declarat inspectorul şcolar general, Mihai Obreja.

Ministerul precizează că la telefonul destinat directorilor de şcoli şi primarilor se poate acorda consultanţă privind achiziţia de tablete pentru uz şcolar, cu acces la internet sau pentru alte echipamente electronice necesare desfăşurării activităţii didactice în mediul on-line.

Telefoanele amintite, gratuite, funcţionează de luni pînă vineri, între 08.00 şi 16.00. La telefonul destinat părinţilor şi elevilor se pot transmite plîngeri referitoare la relaţia elev-părinte-profesor. Am sunat la numărul de telefon afişat pe site-ul ISJ Neamţ, la care a răspuns o voce feminină. Am fost curioşi să aflăm cît de des este apelat acest număr de telefon şi vocea de la capătul firului a recunoscut că „nu prea des“.

Citește știrea

Actualitate

Maşini furate, permise false şi percheziţii DNA

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ 67 de descinderi au avut loc la nouă instituţii publice, sediile unor firme şi persoane fizice ■ ancheta a pornit de la Suceava ■ este vorba de maşini înmatriculate ilegal şi permise de conducere obţinute tot ilegal ■ acestea din urmă ar fi „costat“ între 5.000 şi 7.000 de euro ■

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Suceava, au descins, pe 26 noiembrie, la mai multe instituţii publice, dar nu numai, din cîteva judeţe, inclusiv Neamţ. În cauză sînt acuze de săvîrşire a unor infracţiuni de corupţie, dar şi spălare de bani sau constituire a unui grup infracţional organizat. Faptele ar fi avut loc în perioada 2018 – 2020.

„Sînt efectuate percheziţii domiciliare în 67 de locaţii situate pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Suceava, Bistriţa – Năsăud, Botoşani, Neamţ şi Bacău, din care nouă sînt instituţii publice, restul reprezentînd domiciliile unor persoane fizice şi sediile unor societăţi“, conform DNA.

Se pare că ar fi vorba de permise de conducere obţinute ilegal, precum şi de înmatricularea frauduloasă a unor autoturisme furate din ţări ale UE. Din aceste motive instituţiile publice vizate de anchetă ar fi serviciile de Permise şi Înmatriculări, dar şi RAR. Poliţia Română a anunţat că au fost puse în executare aproximativ 60 de mandate de percheziţie.

„Printre suspecţi sînt şi angajaţi ai Serviciului de Permise şi Înmatriculări Suceava, dar şi alte persoane fără calitate specială implicate în activitatea ilegală de obţinere a permiselor şi înmatriculare a vehiculelor. Vreau să subliniez faptul că structurile Ministerului Afacerilor Interne au participat activ la instrumentarea acestui dosar, depunînd toate eforturile pentru identificarea persoanele vinovate, astfel încît acestea să fie trase la răspundere. Probele administrate au evidenţiat crearea unei reţele de intermediere a obţinerii permisului de conducere prin fraudarea probei teoretice şi a celei practice în schimbul unor sume cuprinse între 5.000 şi 7.000 euro pentru un permis“, anunţa Monica Dajbog, purtătorul de cuvînt al MAI.

Neoficial, se pare că în timpul percheziţiilor, anchetatorii ar fi găsit la suspecţi sume impresionante, circa un milion de euro. Banii era ţinuţi în seifuri, pereţi, ligheane sau găleţi. Se pare că în Neamţ ancheta ar fi avut loc la RAR.

Citește știrea

Actualitate

Un moş pervers a vrut ca să fie în arest la domiciliu

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ inculpatul de 61 de ani a fost arestat pentru perversiuni cu o minoră de 10 ani ■ a cerut înlocuirea detenţiei, dar nu a avut succes ■

„Bunicul“ de 61 de ani, dintr-o comună de lîngă Piatra Neamţ, arestat preventiv după perversiuni cu o minoră de 10 ani, nu-i prieşte detenţia. După ce a ajuns după gratii, inculpatul a cerut judecătorilor înlocuirea cătuşelor cu măsura preventivă a arestului la domiciliu.

Nu a avut succes, iar acţiunea a fost respinsă va nefondată. „În temeiul art. 242 alin. 2 Cod procedură penală, raportat la art. 223 şi art. 202 Cod procedură penală, respinge ca nefondată cererea formulată de inculpatul C. Ion, aflat în stare de reţinere în Arestul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Neamţ, cercetat în dosarul penal nr. 368/P/2020 al Parchetului de pe lîngă Tribunalul Neamţ, pentru comiterea infracţiunii de viol în formă continuată, prev. şi ped. de art. 218 alin.1 şi alin. 3 lit. c) Cod penal, cu aplicarea art.35 alin.1 Cod penal, de a se înlocui măsura arestării preventive luată faţă de acesta cu măsura preventivă a arestului la domiciliu, menţinînd ca fiind legală şi temeinică măsura arestării preventive dispusă faţă de acesta“, conform instanţei.

Inculpatul a contestat decizia la Tribunalul Neamţ, dar în zadar. Conform actelor de urmărire penală, faptele au avut loc într-o perioadă mai mare de timp, între 2019 – 2020. Profitînd de vulnerabilitatea părţii vătămate, de naivitatea specifică vîrstei, dar şi stărea materială precare a familiei din care făcea parte, individul a ademenit copila cu sume modice de bani şi ar fi întreţinut cu aceasta relaţii sexuale orale.

Totul a ieşit la iveală, iar în urma anchetei, sexagenarul a fost reţinut pentru 24 de ore, ulterior fiind prezentat în faţa magistraţilor de la Judecătoria Piatra Neamţ cu propunere de arestare preventivă. Judecătorii nu au avut nici o reţinere şi au dispus încătuşarea în şedinţa de pe 10 noiembrie. Imediat după pronunţare inculpatul a contestat decizia instanţei de fond, însă la Tribunal demersul a fost respins ca nefondat.

Citește știrea

Trending