Contactează-ne

Actualitate

Libere plătite în caz că se închid şcolile

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ doar unul din părinţi are dreptul să stea acasă şi va primi 75% din salariu ■ acest drept se obţine în anumite condiţii ■ nu se dau bani dacă părintele e în concediu de creştere a altui copil sau în concediu de odihnă ■ nu pot beneficia de zile libere plătite părinţii din sistemul de apărare, ordine şi siguranţă publică, unităţi sanitare de stat sau penitenciare ■

Deşi şcollie nu s-au deschis şi nici nu se ştie cînd se va întîmpla acest lucru, deşi oficialii dau drept certitudine deschiderea, altceva este cert.

Vorbim de faptul că, în cazul în care cursurile vor fi suspendate din cauza crizei sanitare, unul din părinţi poate sta acasă cu copilul minor, timp în care va fi plătit. Totul după ce ordonanţa de urgenţă care stipulează acest lucru a fost publicată în Monitorul Oficial.

Valoarea indemnizaţiei pe care o va primi părintele precum şi condiţiile de acordare sînt aceleaşi ca în anul şcolar anterior 2019-2020, cînd cursurile au fost suspendate la jumătatea lunii martie, învăţămîntul a trecut pe on-line, iar unităţile nu s-au mai deschis pînă la finele anului şcolar.

Normele prevăd faptul că unul din părinţii elevului minor, care nu mai poate merge la şcoală din cauza crizei sanitare, poate primi zile libere plătite, iar în acest timp va fi plătit cu 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare. Banii vor fi acordaţi de angajator, iar acesta din urmă îi va recupera de la stat.

„Se acordă zile libere unuia din părinţi pentru supravegherea copiilor, în situaţia limitării sau suspendării activităţilor didactice, care presupun prezenţa efectivă a copiilor, în unităţile de învăţămînt şi în unităţile de educaţie timpurie antepreşcolară, unde aceştia sînt înscrişi, ca urmare a rezultatului anchetei epidemiologice determinată de răspîndirea coronavirusului“, conform prevedeilor OUG nr. 147/2020.

E în vigoare şi Legea 19/2020, în baza căreia s-au acordat zilele libere plătite pentru părinţii ai căror copii nu au mai putut merge la şcoală din martie, pînă la finele anului şcolar, act normativ care prevede că ei au dreptul la zile libere plătite ori de cîte ori se închid şcolie, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situaţii extreme decretate de autorităţi, cum ar fi, de exemplu, epidemia de coronavirus. Banii se acordă, însă, în anumite condiţii.

Se achită indemnizaţia numai în cazul copiilor cu vîrste de pînă la 12 ani, pentru copiii cu dizabilităţi cu vîrsta de pînă la 26 de ani, copii înscrişi în cadrul unei unităţi de învăţămînt sau de educaţie antepreşcolară. Doar unul din părinţi are dreptul la zile libere plătite. Sînt vizaţi de acest beneficiu şi părinţii copiilor cu handicap grav şi cei care au în grijă persoane adulte cu dizabilitate gravă, în condiţiile în care activitatea serviciului de zi e limitată sau suspendată din cauza crizei sanitare.

Sînt însă şi interdicţii, iar banii nu se accordă în cazul în care părintele care doreşte să stea acasă cu elevul minor e, de exemplu, în concediu de creştere al copilului şi nici în cazul în care e asistentul personal al unuia dintre copiii aflaţi în întreţinere – în cazul copiilor cu dizabilităţi. Nu se dau banii nici dacă solicitantul e în concediu de odihnă sau concediu fără plată, dacă are raportul de muncă suspendat pentru întreruperea temporară a activităţii angajatorului; în situaţia în care nu realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din drepturi de proprietate intelectulă, venituri din activităţi agricole sau venituri din silvicultură sau piscicultură. Angajatorii care nu accordă zile libere părinţilor în situaţiile menţionate anterior riscă amenzi, în valoare de 2.000 de lei pentru fiecare angajat pe care nu-l lasă să stea acasă cu copilul în vîrstă de pînă la 12 ani care nu mai merge la şcoală, fără a depăşi, însă, valoarea cumulativă de 20.000 de lei.

E şi o categorie de părinţi care nu pot uza de beneficiile normelor valabile în cazul în care se închid şcollie. Nu pot sta acasă şi să fie plătiţi părinţii copiilor de pînă la 12 ani care lucrează în sistemul naţional de părare, ordine şi siguranţă publică, angajaţii din unităţile sanitare publice precum şi cei din penitenciare. Ca o excepţie, pot beneficia de zile libere plătite numai părinţii din familiile monoparentale.

Advertisement








Trending