Contactează-ne

Actualitate

Libere plătite în caz că se închid şcolile

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ doar unul din părinţi are dreptul să stea acasă şi va primi 75% din salariu ■ acest drept se obţine în anumite condiţii ■ nu se dau bani dacă părintele e în concediu de creştere a altui copil sau în concediu de odihnă ■ nu pot beneficia de zile libere plătite părinţii din sistemul de apărare, ordine şi siguranţă publică, unităţi sanitare de stat sau penitenciare ■

Deşi şcollie nu s-au deschis şi nici nu se ştie cînd se va întîmpla acest lucru, deşi oficialii dau drept certitudine deschiderea, altceva este cert.

Vorbim de faptul că, în cazul în care cursurile vor fi suspendate din cauza crizei sanitare, unul din părinţi poate sta acasă cu copilul minor, timp în care va fi plătit. Totul după ce ordonanţa de urgenţă care stipulează acest lucru a fost publicată în Monitorul Oficial.

Valoarea indemnizaţiei pe care o va primi părintele precum şi condiţiile de acordare sînt aceleaşi ca în anul şcolar anterior 2019-2020, cînd cursurile au fost suspendate la jumătatea lunii martie, învăţămîntul a trecut pe on-line, iar unităţile nu s-au mai deschis pînă la finele anului şcolar.

Normele prevăd faptul că unul din părinţii elevului minor, care nu mai poate merge la şcoală din cauza crizei sanitare, poate primi zile libere plătite, iar în acest timp va fi plătit cu 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare. Banii vor fi acordaţi de angajator, iar acesta din urmă îi va recupera de la stat.

„Se acordă zile libere unuia din părinţi pentru supravegherea copiilor, în situaţia limitării sau suspendării activităţilor didactice, care presupun prezenţa efectivă a copiilor, în unităţile de învăţămînt şi în unităţile de educaţie timpurie antepreşcolară, unde aceştia sînt înscrişi, ca urmare a rezultatului anchetei epidemiologice determinată de răspîndirea coronavirusului“, conform prevedeilor OUG nr. 147/2020.

E în vigoare şi Legea 19/2020, în baza căreia s-au acordat zilele libere plătite pentru părinţii ai căror copii nu au mai putut merge la şcoală din martie, pînă la finele anului şcolar, act normativ care prevede că ei au dreptul la zile libere plătite ori de cîte ori se închid şcolie, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situaţii extreme decretate de autorităţi, cum ar fi, de exemplu, epidemia de coronavirus. Banii se acordă, însă, în anumite condiţii.

Se achită indemnizaţia numai în cazul copiilor cu vîrste de pînă la 12 ani, pentru copiii cu dizabilităţi cu vîrsta de pînă la 26 de ani, copii înscrişi în cadrul unei unităţi de învăţămînt sau de educaţie antepreşcolară. Doar unul din părinţi are dreptul la zile libere plătite. Sînt vizaţi de acest beneficiu şi părinţii copiilor cu handicap grav şi cei care au în grijă persoane adulte cu dizabilitate gravă, în condiţiile în care activitatea serviciului de zi e limitată sau suspendată din cauza crizei sanitare.

Sînt însă şi interdicţii, iar banii nu se accordă în cazul în care părintele care doreşte să stea acasă cu elevul minor e, de exemplu, în concediu de creştere al copilului şi nici în cazul în care e asistentul personal al unuia dintre copiii aflaţi în întreţinere – în cazul copiilor cu dizabilităţi. Nu se dau banii nici dacă solicitantul e în concediu de odihnă sau concediu fără plată, dacă are raportul de muncă suspendat pentru întreruperea temporară a activităţii angajatorului; în situaţia în care nu realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din drepturi de proprietate intelectulă, venituri din activităţi agricole sau venituri din silvicultură sau piscicultură. Angajatorii care nu accordă zile libere părinţilor în situaţiile menţionate anterior riscă amenzi, în valoare de 2.000 de lei pentru fiecare angajat pe care nu-l lasă să stea acasă cu copilul în vîrstă de pînă la 12 ani care nu mai merge la şcoală, fără a depăşi, însă, valoarea cumulativă de 20.000 de lei.

E şi o categorie de părinţi care nu pot uza de beneficiile normelor valabile în cazul în care se închid şcollie. Nu pot sta acasă şi să fie plătiţi părinţii copiilor de pînă la 12 ani care lucrează în sistemul naţional de părare, ordine şi siguranţă publică, angajaţii din unităţile sanitare publice precum şi cei din penitenciare. Ca o excepţie, pot beneficia de zile libere plătite numai părinţii din familiile monoparentale.

Actualitate

Accident grav la Girov: Un mort şi trei răniţi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ victimele au rezultat în urma coliziunii dintre un autoturism şi o căruţă

Un accident rutier grav, soldat cu o persoană decedată şi alte trei transportate la spital, s-a produs sâmbătă, 6 martie, în comuna Girov. Conform informaţiilor oferite de reprezentanţii ISU Neamţ, a fost vorba de spre o coliziune între un autoturism şi o căruţă. “Prin apel la 112, în jurul orei 12:55, pompierii nemțeni au fost înștiințati despre producerea unui accident rutier produs pe raza comunei Girov,  pe DJ 156 A.

Accidentul rutier s-a produs între un autoturism și un atelaj hipo (căruță). La locul solicitării s-au deplasat pompieri din cadrul Detașamentului Piatra Neamț cu o autospecială pentru descarcerare,  o autospecială de stingere cu modul pentru descarcerare și o ambulanță SMURD TIM și două echipaje cu ambulanțe de la SAJ.

Conducătorul atelajului este în stop cardio-respirator.  Acestuia i se aplică manevre de resuscitare de către echipajul SMURD TIM.

Două persoane (conducătorul autoturismului și un pasager) au primit îngrijiri medicale de la echipajele SAJ și au fost transportate la spital.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor prin deconectarea bornelor autoturismului și vor curăța/degaja carosabilul de elementele rezultate în urma accidentului rutier”, au comunicat iniţial salvatorii nemţeni. Din păcate căruţaşul nu a mai putut fi salvat: “Medicul de pe ambulanța SMURD TIM a declarat decesul conducătorului atelajului.

A mai fost preluată o victimă (pasager din autoturism) și transportată la spital”, au transmis ulterior cei de la ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Un nemţean la comanda Poliţiei Bacău

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ comisarul Dragoş Balău, şeful Poliţiei Roman, şi-a preluat funcţia de împuternicit adjunct la comanda Inspectoratului de Poliţie Bacău, începînd de vineri, 5 februarie ■ el îl va seconda pe comisarul Toader Buliga ■ numirea comisarului romaşcan s-a făcut în contextul scandalului de la Oneşti, în ”criza ostaticilor ■

Comisarul Dragoş Bălău, comandantul Poliţiei Roman a fost ”uns” în funcţia de împuternicit adjunct al şefului Inspectoratului de Poliţie Bacău, comisarul Toader Buliga, şi el împuternicit de către Ministerul de Interne la comanda Poliţiei Bacău, în cursul zilei de joi, 4 martie. Numirea a fost făcută, evident, în contextual crizei ostaticilor de la Oneşti, unde doi muncitori au fost sechestraţi şi schingiuiţi de către Gheorghe Moroşanu, un recidivist de 68 de ani, din cauza unor frustrări legate de pierderea unui apartament în oraşul Oneşti, acum 11 ani, cumpărat de Combinatul de la Borzeşti, de la un lichidator judiciar. ”Este adevărat că de vineri, 5 martie, am preluat prerogativele de adjunct al inspectorului şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bacău şi acum mă aflu în drum spre Oneşti. Dar informaţii legate de această numire pot fi obţinute doar de la IGPR. Ceea ce pot să vă spun este faptul că această împuternicire vine în contextul a ceea ce s-a întîmplat la Oneşti, la începutul acestei săptămîni. La Roman locul meu va fi preluat, tot prin împuternicire,  de către actualul adjunct, colegul meu, Costel Radu”, au fost declaraţiile, succinte, ale comisarului Dragoş Bălău.    La solicitarea redactorilor ”Monitorul”, purtătorul de cuvînt al IGPR, inspectorul principal Bogdan Ghebaur ne-a confirmat numirea şi ne-a remis conţinutul unui comunicat de presă, în acest sens. ”Cu data de 5 martie 2021, prin ordin al ministrului afacerilor interne, comisarul şef de poliţie Toader Buliga a fost împuternicit să exercite, pentru 3 luni, atribuţiile funcţiei de inspector şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bacău. Comisarul şef de poliţie Toader Buliga are peste 25 de ani de experienţă în structurile Ministerului Afacerilor Interne, din anul 2009 exercitînd atribuţii manageriale în mai multe structuri, printre care, în perioada 2016 – 2018, la nivelul conducerii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava.

 

În perioada 2018 – 2020 a ocupat funcţii de conducere în cadrul Corpului de Control al ministrului, iar, din luna august 2020 şi pînă în prezent, a ocupat funcţia de director general adjunct în cadrul Direcţiei Generale Management Resurse Umane din M.A.I.

Cu aceeaşi dată, din dispoziţia inspectorului general al Poliţiei Române, comisar şef de poliţie  Constantin Dragoş Balău a fost împuternicit să exercite, pentru 3 luni, atribuţiile funcţiei de adjunct al inspectorului şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bacău. Comisarul şef de poliţie,  Constantin Dragoş Bălău, are peste 23 de ani de experienţă în structurile Ministerului Afacerilor Interne, din anul 2005 fiind şef al Poliţiei Muncipiului Roman”, se precizează în comunicatul Centrului de Informare şi Relaţii Publice al IGPR.

Comisari de poliţie ”decapitaţi”

Reaminitim faptul că în urma tragediei de la Oneşti, de luni, 1 martie, în care au murit doi muncitori, luaţi ostateci de Gheorghe Moroşanu, ministrul Lucian Bode şi conducerea IGPR au luat decizia ”decapitării” conducerii Inspectoratului de Poliţie Bacău, unde au fost înlocuiţi din funcţie fostul şef al IPJ Bacău, chestorul Vasile Oprişan, cît şi adjunctul său, Adrian Tuluc, cărora li s-au reproşat grave greşeli de management a ”crizei ostaticilor”. Tot cu pierderea funcţiei au plătit acelaşi tip de greşeli manageriale şi şefii Poliţiei din Oneşti, Cristinel Andrieş şi adjunctul acestuia. De reamintit şi faptul că principalul suspect în cazul crizei de la Oneşti, Gheorghe Moroşanu, era recidivist şi avea la activ alte cîteva condamnări penale pentru furt, vătămare corporală şi pentru conducere sub influenţa alcoolului şi drogurilor. Victimele sale, Silviu Iştoan (36 de ani) şi Dan Pătatu (52 de ani) au fost legate cu mîinile la spate şi înjunghiate de mai multe ori  în spate şi în torace, de către criminal, care-şi pierduse, orbit de furia răzbunării,  şi ultima brumă de raţiune.În prezent acesta se află internat în spital, sub pază, urmînd a răspunde în faţa anchetatorilor pentru crimele comise, după externare.

Citește știrea

Actualitate

Se întoarce iarna!

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ meteorologii anunţă valori termice în scădere şi precipitaţii sub formă de nea ■ la mijlocul săptămînii viitoare vor fi temperaturi diurne de 1 grad ■ în cea mai rece noapte se vor înregistra -5 grade ■

Primăvara ne-a păcălit şi după cîteva zile foarte frumoase, cu soare şi valori termice peste media perioadei, pare că iarna se întoarce. Meteorologii anunţă o răcire accentuată şi precipitaţii sub formă de zăpadă. În cea mai rece zi de săptămîna viitoare, cu greu se va atinge o maximă de 1 grad, iar în cea mai rece noapte mercurul din termometre se opreşte la 0 grade.

Aşa stînd lucrurile, ziua de ieri a fost frumoasă, iar la ora 10:00, termometrele indicau 3 grade la Roman, 6 grade la Piatra Neamţ, iar la Tîrgu Neamţ deja erau 9. Cel mai frig era în vîrf de munte, pe Toaca, unde erau valori negative de -3 grade. Din cauza vîntului, indicele de răcire arăta -26 de grade. Cald va mai fi doar azi, 5 martie, cînd se anunţă 13 grade. Minima nopţii ajunge la 1 grad.

De sîmbătă, 6 martie, se răceşte dramatic, cu vreo 10 grade, nu vor fi mai mult de 3 grade şi ar putea ninge. Noaptea trecem la valori negative, de -1 grad. Condiţiile meteo se mai redresează niţel duminică, 7 martie, cînd reapare soarele şi s-ar putea înregistra 7 grade. După lăsarea întunericului se face frig şi ar putea fi – 4 grade. Luni, 8 martie, va fi soare dar nu mai mult de 7 grade, iar noaptea -2 grade. Cea mai rece zi din această primăvară pare a fi cea de marţi, 9 martie. Meteorologii spun că revin norii şi sînt anunţate precipitaţii sub formă de nea la o minimă de numai 1 grad. Se păstrează minimele negative şi vor fi -3 grade.

Cu începere de miercuri, 10 martie, începe să se încălzească, dar greu şi treptat. Nu scăpăm de nori, dar scăpăm de precipitaţii. Maxima diurnă creşte anemic pînă la 4 grade, însă noaptea va fi cea mai rece din acest sezon, iar mercurul din termometre se opreşte la -5 grade. Pînă joi, 11 martie, temperaturile diurne se dublează, se ajunge la 8 grade, dar din păcate nu zărim soarele. Se mai îmbunează şi noaptea care aduce o minimă la limita îngheţului, -1 grad.

Vineri, 12 martie, am putea vedea soarele în răstimpuri, iar maxima ajunge la 9 grade, în timp ce minima nocturnă va fi de 0 grade. Cam la fel va fi vremea şi sîmbătă, 13 martie, cu excepţia faptul că trecem la o minimă nocturnă pozitivă, de 2 grade. Duminică, 14 martie, cerul va fi acoperit, nu sînt anunţate precipitaţii, maxima diurnă ajunge la 10 grade, în timp ce minima nocturnă saltă la 3 grade.

Citește știrea

Trending