Contactează-ne

Actualitate

Libere plătite în caz că se închid şcolile

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ doar unul din părinţi are dreptul să stea acasă şi va primi 75% din salariu ■ acest drept se obţine în anumite condiţii ■ nu se dau bani dacă părintele e în concediu de creştere a altui copil sau în concediu de odihnă ■ nu pot beneficia de zile libere plătite părinţii din sistemul de apărare, ordine şi siguranţă publică, unităţi sanitare de stat sau penitenciare ■

Deşi şcollie nu s-au deschis şi nici nu se ştie cînd se va întîmpla acest lucru, deşi oficialii dau drept certitudine deschiderea, altceva este cert.

Vorbim de faptul că, în cazul în care cursurile vor fi suspendate din cauza crizei sanitare, unul din părinţi poate sta acasă cu copilul minor, timp în care va fi plătit. Totul după ce ordonanţa de urgenţă care stipulează acest lucru a fost publicată în Monitorul Oficial.

Valoarea indemnizaţiei pe care o va primi părintele precum şi condiţiile de acordare sînt aceleaşi ca în anul şcolar anterior 2019-2020, cînd cursurile au fost suspendate la jumătatea lunii martie, învăţămîntul a trecut pe on-line, iar unităţile nu s-au mai deschis pînă la finele anului şcolar.

Normele prevăd faptul că unul din părinţii elevului minor, care nu mai poate merge la şcoală din cauza crizei sanitare, poate primi zile libere plătite, iar în acest timp va fi plătit cu 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare. Banii vor fi acordaţi de angajator, iar acesta din urmă îi va recupera de la stat.

„Se acordă zile libere unuia din părinţi pentru supravegherea copiilor, în situaţia limitării sau suspendării activităţilor didactice, care presupun prezenţa efectivă a copiilor, în unităţile de învăţămînt şi în unităţile de educaţie timpurie antepreşcolară, unde aceştia sînt înscrişi, ca urmare a rezultatului anchetei epidemiologice determinată de răspîndirea coronavirusului“, conform prevedeilor OUG nr. 147/2020.

E în vigoare şi Legea 19/2020, în baza căreia s-au acordat zilele libere plătite pentru părinţii ai căror copii nu au mai putut merge la şcoală din martie, pînă la finele anului şcolar, act normativ care prevede că ei au dreptul la zile libere plătite ori de cîte ori se închid şcolie, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situaţii extreme decretate de autorităţi, cum ar fi, de exemplu, epidemia de coronavirus. Banii se acordă, însă, în anumite condiţii.

Se achită indemnizaţia numai în cazul copiilor cu vîrste de pînă la 12 ani, pentru copiii cu dizabilităţi cu vîrsta de pînă la 26 de ani, copii înscrişi în cadrul unei unităţi de învăţămînt sau de educaţie antepreşcolară. Doar unul din părinţi are dreptul la zile libere plătite. Sînt vizaţi de acest beneficiu şi părinţii copiilor cu handicap grav şi cei care au în grijă persoane adulte cu dizabilitate gravă, în condiţiile în care activitatea serviciului de zi e limitată sau suspendată din cauza crizei sanitare.

Sînt însă şi interdicţii, iar banii nu se accordă în cazul în care părintele care doreşte să stea acasă cu elevul minor e, de exemplu, în concediu de creştere al copilului şi nici în cazul în care e asistentul personal al unuia dintre copiii aflaţi în întreţinere – în cazul copiilor cu dizabilităţi. Nu se dau banii nici dacă solicitantul e în concediu de odihnă sau concediu fără plată, dacă are raportul de muncă suspendat pentru întreruperea temporară a activităţii angajatorului; în situaţia în care nu realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din drepturi de proprietate intelectulă, venituri din activităţi agricole sau venituri din silvicultură sau piscicultură. Angajatorii care nu accordă zile libere părinţilor în situaţiile menţionate anterior riscă amenzi, în valoare de 2.000 de lei pentru fiecare angajat pe care nu-l lasă să stea acasă cu copilul în vîrstă de pînă la 12 ani care nu mai merge la şcoală, fără a depăşi, însă, valoarea cumulativă de 20.000 de lei.

E şi o categorie de părinţi care nu pot uza de beneficiile normelor valabile în cazul în care se închid şcollie. Nu pot sta acasă şi să fie plătiţi părinţii copiilor de pînă la 12 ani care lucrează în sistemul naţional de părare, ordine şi siguranţă publică, angajaţii din unităţile sanitare publice precum şi cei din penitenciare. Ca o excepţie, pot beneficia de zile libere plătite numai părinţii din familiile monoparentale.

Actualitate

Continuă meciul Primărie vs Prefectură pe tema parcărilor

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ Primăria a zis că problema parcărilor e una... urgentă şi a cerut părerea Prefecturii ■ Prefectura a opinat că nu e nicio urgenţă ■

Meciul Primărie vs Prefectură pe tema parcărilor din Piatra Neamţ continuă.

Primăria, care zice că problema necesită o rezolvare urgentă, a cerut opinia Prefecturii privind scurtarea termenului de consultare publică. Prefectura a opinat că nu e nicio urgenţă. Evident fără nicio legătură cu meciul, trebuie avute în vedere câteva “amănunte”.

Prefectul e PSD, iar primarul PNL. Consultările publice, că au fost 30 sau mai puţine zile, au fost de formă în 99,99% din cazuri. Pe la CJ-ul condus de PSD se fac şedinţe „de urgenţă” pentru nişte teme minore, dar Prefectura nu se mai ofuschează. În rest… totul e administraţie în interesul pietrenilor. Vă prezentăm în continuare comunicatul municipalității.

„În data de 28 aprilie, Primăria Piatra-Neamț a solicitat un punct de vedere Instituției Prefectului – Județul Neamț referitor la oportunitatea invocării caracterului de urgență în problema parcărilor de reședință din Piatra-Neamț.

Concret, interogarea se referea la oportunitatea reducerii termenului de consultare publică, conform art. 7 din Legea nr. 52 / 2003 privind transparența decizională în administrația publică, motivat de incertitudinea cu privire la situația parcărilor în care se află 19 mii de pietreni și familiile lor.

Primarul Andrei Carabelea: „Ne aflăm într-o situație care impune soluții imediate. Pietrenii își doresc rezolvarea cât mai rapidă a acestei crize. Asta ne demonstrează numeroasele reacții primite pe toate canalele de comunicare. Tocmai din această cauză, cu argumente legale, am solicitat Instituției Prefectului un punct de vedere referitor la soluționarea în regim de urgență a crizei parcărilor. După două săptămâni, răspunsul prefectului a venit prin curier, făcând 3 zile de la Prefectură până la Primărie. Mai mult decât atât, răspunsul prefectului transmite sec că situația parcărilor de reședință nu e nici urgentă și nici nu are circumstanțe excepționale. Așadar, pentru a nu risca o altă contestație în instanță doar pentru a bloca activitatea primăriei, așteptăm epuizarea termenului de 30 de zile pentru dezbaterea publică. Apropos de dezbatere publică, 84% dintre pietrenii care au răspuns susțin rezolvarea rapidă a crizei parcărilor prin reducerea termenului de consultare publică… Pietrenii trebuie să știe: noi  găsim soluții la orice problemă, prefectul caută probleme la orice soluție.”

Singura variantă pentru ieșirea cât mai rapid din situația de criză o reprezintă adoptarea unui nou regulament care să nu fie contestat din aceleași motive de procedură, nicidecum de fond.

Proiectul de Hotărâre și Regulamentul sunt postate spre dezbatere publică pe site-ul oficial al Municipiului Piatra-Neamț din data de 02.05.2022, la adresa https://www.primariapn.ro/dezbateri”.

Citește știrea

Actualitate

Seif furat din sediul unei firme. Ce sumă era în „casă“ şi unde au fost descoperiţi suspecţii

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ cercetările efectuate de poliţiştii din Neamţ şi Bacău au dus la identificarea a doi suspecţi ■ urma să se ceară arestarea preventivă ■

Furtul unui seif de la o societate comercială a fost reclamat de reprezentanţii firmei, iar după două săptămâni de cercetări suspecţii au fost identicaţi, fiind vorba despre două persoane din judeţul Neamţ. Sesizarea a fost depusă pe data de 29 aprilie 2022, susţinându-se că în cutia metalică furată erau 40.000 de lei.

Ancheta avea să se concretizeze astăzi, 16 mai, când investigatorii de la serviiciile criminale din cadrul inspectoratelor de Poliţie Bacău, în colaborare cu colegii din Poliţia Neamţ, au efectuat trei percheziţii domiciliare. La descinderi au fost descoperite şi ridicate mai multe mijloace materiale de probă, printre care şi un autoturism, o limuzină Mercedes.

„În baza mandatelor de aducere, doi bărbaţi, de 26 şi 30 de ani (din Roman şi Gâdinţi, judeţul Neamţ), au fost conduşi la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bacău, pentru cercetări, iar, ulterior, au fost reţinuţi, pentru 24 de ore“, au transmis anchetatorii. Cercetările sunt continuate, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat, iar cei doi suspecţi urmează să fie prezentaţi Parchetului de pe lângă Judecătoria Bacău cu propunere de luare a unor măsuri preventive.

Acestea pot fi arest preventiv, la domiciliu sau control judiciar. Acţiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din Poliţia Română, la misiune participând poliţişti din cadrul Serviciului Criminalistic Bacău, Serviciului pentru Acţiuni Speciale Bacău, Poliţiei Roman şi Postului de Poliţie Gâdinţi din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ, precum şi cadre de la Gruparea de Jandarmi Mobilă Bacău.

Pe data de 14 mai 2022, poliţiştii nemţeni au rezovat un alt furt. În cazul a patru persoane s-a dispus arestul la domiciliu, iar pentru două controlul judiciar, ele fiind acuzate că, la începutul acestei luni, au sustras 2.300 de litri din rezervoarele camioanelor parcate în curtea unor firme din Târgu Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Arestaţi casnici pentru furturi de combustibil. Tone de motorină au fost sustrase din rezervoarele unor camioane

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în două rînduri, şase tineri au furat motorină din rezervoarele unor camioane parcate în cuţile unor societăţi ■ la un preţ mediu de 8 lei pe litru, paguba depăşeşte 18.000 de lei ■

Doi tineri au beneficiat de clemenţă şi au fost puşi sub cele mai blînde măsuri preventive, arest la domiciliu şi control judiciar, după ce, în două rînduri, au furat nu mai puţin de 2.300 de litri de motorină pe care au vîndu-o mai apoi la doritorii de chilipiruri.

„Afacerea“ ilicită le-a fost stricată de anchetatori care au documentat activitatea infracţională, iar pe 14 mai 2022, oamenii legii au reţinut şase tineri într-un dosar penal ce vizează săvîrşirea mai multor infracţiuni de furt calificat.

„Investigaţiile au relevat faptul că, în noaptea de 1 spre 2 mai 2022, un număr de şase persoane cu vîrste cuprinse între 18 şi 29 de ani, din localităţile Răuceşti, Timişeşti şi Tîrgu Neamţ, avînd feţele acoperite cu cagule, ar fi tăiat plasa unui gard şi ar fi pătruns în curtea a două societăţi de unde ar fi sustras din rezervoarele camioanelor o cantitate de aproximativ 1.200 de litri de motorină“, anunţă Poliţia Neamţ.

Cercetările au stabilit că o nouă lovitură ar fi avut loc în noaptea de 5 spre 6 mai, cînd aceleaşi persoane ar fi pătruns, din nou, în curtea uneia dintre cele două societăţi comerciale din Tîrgu Neamţ, de unde au sustras o cantitate de aproximativ 1.100 de litri de motorină, din rezervoarele camioanelor.

Ulterior, aceştia ar fi transportat combustibilul pe raza localităţii Răuceşti, unde au vîndut motorina. La data de 14 mai, în urma documentării activităţii infracţionale a celor implicaţi, cei şase tineri au fost reţinuţi pentru 24 de ore. În cursul aceleiaşi zile au fost prezentaţi în faţa unui procuror din cadrul Parchetului de pe lîngă Judecătoria Tîrgu Neamţ, iar faţă de patru tineri, cu vîrste cuprinse între 18 şi 19 ani, a fost dispusă măsura preventivă a arestului la domiciliu.

Alţi doi suspecti, de 19 şi 29 de ani, au scăpat cu cea mai blîndă măsură preventivă, controlul judiciar pentru o perioadă de 60 de zile. La un preţ mediu de 8 lei pentru un litru de motorină, paguba în dauna celor două societăţi comerciale din Tîrgu Neamţ depăşeşte lejer 18.000 de lei.

Citește știrea
Advertisement
Trending