Contactează-ne

Actualitate

Libere plătite în caz că se închid şcolile

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ doar unul din părinţi are dreptul să stea acasă şi va primi 75% din salariu ■ acest drept se obţine în anumite condiţii ■ nu se dau bani dacă părintele e în concediu de creştere a altui copil sau în concediu de odihnă ■ nu pot beneficia de zile libere plătite părinţii din sistemul de apărare, ordine şi siguranţă publică, unităţi sanitare de stat sau penitenciare ■

Deşi şcollie nu s-au deschis şi nici nu se ştie cînd se va întîmpla acest lucru, deşi oficialii dau drept certitudine deschiderea, altceva este cert.

Vorbim de faptul că, în cazul în care cursurile vor fi suspendate din cauza crizei sanitare, unul din părinţi poate sta acasă cu copilul minor, timp în care va fi plătit. Totul după ce ordonanţa de urgenţă care stipulează acest lucru a fost publicată în Monitorul Oficial.

Valoarea indemnizaţiei pe care o va primi părintele precum şi condiţiile de acordare sînt aceleaşi ca în anul şcolar anterior 2019-2020, cînd cursurile au fost suspendate la jumătatea lunii martie, învăţămîntul a trecut pe on-line, iar unităţile nu s-au mai deschis pînă la finele anului şcolar.

Normele prevăd faptul că unul din părinţii elevului minor, care nu mai poate merge la şcoală din cauza crizei sanitare, poate primi zile libere plătite, iar în acest timp va fi plătit cu 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare. Banii vor fi acordaţi de angajator, iar acesta din urmă îi va recupera de la stat.

„Se acordă zile libere unuia din părinţi pentru supravegherea copiilor, în situaţia limitării sau suspendării activităţilor didactice, care presupun prezenţa efectivă a copiilor, în unităţile de învăţămînt şi în unităţile de educaţie timpurie antepreşcolară, unde aceştia sînt înscrişi, ca urmare a rezultatului anchetei epidemiologice determinată de răspîndirea coronavirusului“, conform prevedeilor OUG nr. 147/2020.

E în vigoare şi Legea 19/2020, în baza căreia s-au acordat zilele libere plătite pentru părinţii ai căror copii nu au mai putut merge la şcoală din martie, pînă la finele anului şcolar, act normativ care prevede că ei au dreptul la zile libere plătite ori de cîte ori se închid şcolie, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situaţii extreme decretate de autorităţi, cum ar fi, de exemplu, epidemia de coronavirus. Banii se acordă, însă, în anumite condiţii.

Se achită indemnizaţia numai în cazul copiilor cu vîrste de pînă la 12 ani, pentru copiii cu dizabilităţi cu vîrsta de pînă la 26 de ani, copii înscrişi în cadrul unei unităţi de învăţămînt sau de educaţie antepreşcolară. Doar unul din părinţi are dreptul la zile libere plătite. Sînt vizaţi de acest beneficiu şi părinţii copiilor cu handicap grav şi cei care au în grijă persoane adulte cu dizabilitate gravă, în condiţiile în care activitatea serviciului de zi e limitată sau suspendată din cauza crizei sanitare.

Sînt însă şi interdicţii, iar banii nu se accordă în cazul în care părintele care doreşte să stea acasă cu elevul minor e, de exemplu, în concediu de creştere al copilului şi nici în cazul în care e asistentul personal al unuia dintre copiii aflaţi în întreţinere – în cazul copiilor cu dizabilităţi. Nu se dau banii nici dacă solicitantul e în concediu de odihnă sau concediu fără plată, dacă are raportul de muncă suspendat pentru întreruperea temporară a activităţii angajatorului; în situaţia în care nu realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din drepturi de proprietate intelectulă, venituri din activităţi agricole sau venituri din silvicultură sau piscicultură. Angajatorii care nu accordă zile libere părinţilor în situaţiile menţionate anterior riscă amenzi, în valoare de 2.000 de lei pentru fiecare angajat pe care nu-l lasă să stea acasă cu copilul în vîrstă de pînă la 12 ani care nu mai merge la şcoală, fără a depăşi, însă, valoarea cumulativă de 20.000 de lei.

E şi o categorie de părinţi care nu pot uza de beneficiile normelor valabile în cazul în care se închid şcollie. Nu pot sta acasă şi să fie plătiţi părinţii copiilor de pînă la 12 ani care lucrează în sistemul naţional de părare, ordine şi siguranţă publică, angajaţii din unităţile sanitare publice precum şi cei din penitenciare. Ca o excepţie, pot beneficia de zile libere plătite numai părinţii din familiile monoparentale.

Actualitate

Elevi, părinţi, directori şi primari, telefoane pentru consilierea lor

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ la nivel naţional şi judeţean au fost înfiinţate numere de telefon, în sistem telverde, pentru consiliere pedagogică şi psihologică

Conducerea Inspectoratului Şcolar este conştientă de necesitatea existenţei unei comunicări cît mai eficiente, pe probleme ce ţin de consilierea didactică sau psihologică, în perioada de criză pandemică, motiv pentru care la nivelul Ministerului Eucaţiei, cît şi în plan local, au fost deschise mai multe linii telefonice.

„Pentru comunicare în această perioadă de criză, legată de pandemia de coronavirus, există un Telverde la Ministerul Educaţiei – 0800.672.031, pentru părinţi şi elevi şi altul pentru directori şi conducerile unităţilor administrative -0800.672.032. La nivel judeţean există mai multe telefoane gratuite. Este vorba de un număr, 0800.816.233, care este afişat şi pe site-ul Inspectoratului Şcolar Neamţ, dar şi unul la Centrul Judeţean de Resurse Educaţionale (CJRAE) – 0371.092.511. Tot la această instituţie, la care am păstrat cele 69,62 norme didactice, se pot transmite solicitări şi pe adresa de e-mail consiliere@cjrae-neamt.ro. La toate telefoanele anunţate şi la adresa de poştă electronică elevii, părinţii, cadrele didactice sau primarii pot solicita informaţii de ordin metodologic, referitoare la şcoala on-line“, a declarat inspectorul şcolar general, Mihai Obreja.

Ministerul precizează că la telefonul destinat directorilor de şcoli şi primarilor se poate acorda consultanţă privind achiziţia de tablete pentru uz şcolar, cu acces la internet sau pentru alte echipamente electronice necesare desfăşurării activităţii didactice în mediul on-line.

Telefoanele amintite, gratuite, funcţionează de luni pînă vineri, între 08.00 şi 16.00. La telefonul destinat părinţilor şi elevilor se pot transmite plîngeri referitoare la relaţia elev-părinte-profesor. Am sunat la numărul de telefon afişat pe site-ul ISJ Neamţ, la care a răspuns o voce feminină. Am fost curioşi să aflăm cît de des este apelat acest număr de telefon şi vocea de la capătul firului a recunoscut că „nu prea des“.

Citește știrea

Actualitate

Maşini furate, permise false şi percheziţii DNA

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ 67 de descinderi au avut loc la nouă instituţii publice, sediile unor firme şi persoane fizice ■ ancheta a pornit de la Suceava ■ este vorba de maşini înmatriculate ilegal şi permise de conducere obţinute tot ilegal ■ acestea din urmă ar fi „costat“ între 5.000 şi 7.000 de euro ■

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Suceava, au descins, pe 26 noiembrie, la mai multe instituţii publice, dar nu numai, din cîteva judeţe, inclusiv Neamţ. În cauză sînt acuze de săvîrşire a unor infracţiuni de corupţie, dar şi spălare de bani sau constituire a unui grup infracţional organizat. Faptele ar fi avut loc în perioada 2018 – 2020.

„Sînt efectuate percheziţii domiciliare în 67 de locaţii situate pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Suceava, Bistriţa – Năsăud, Botoşani, Neamţ şi Bacău, din care nouă sînt instituţii publice, restul reprezentînd domiciliile unor persoane fizice şi sediile unor societăţi“, conform DNA.

Se pare că ar fi vorba de permise de conducere obţinute ilegal, precum şi de înmatricularea frauduloasă a unor autoturisme furate din ţări ale UE. Din aceste motive instituţiile publice vizate de anchetă ar fi serviciile de Permise şi Înmatriculări, dar şi RAR. Poliţia Română a anunţat că au fost puse în executare aproximativ 60 de mandate de percheziţie.

„Printre suspecţi sînt şi angajaţi ai Serviciului de Permise şi Înmatriculări Suceava, dar şi alte persoane fără calitate specială implicate în activitatea ilegală de obţinere a permiselor şi înmatriculare a vehiculelor. Vreau să subliniez faptul că structurile Ministerului Afacerilor Interne au participat activ la instrumentarea acestui dosar, depunînd toate eforturile pentru identificarea persoanele vinovate, astfel încît acestea să fie trase la răspundere. Probele administrate au evidenţiat crearea unei reţele de intermediere a obţinerii permisului de conducere prin fraudarea probei teoretice şi a celei practice în schimbul unor sume cuprinse între 5.000 şi 7.000 euro pentru un permis“, anunţa Monica Dajbog, purtătorul de cuvînt al MAI.

Neoficial, se pare că în timpul percheziţiilor, anchetatorii ar fi găsit la suspecţi sume impresionante, circa un milion de euro. Banii era ţinuţi în seifuri, pereţi, ligheane sau găleţi. Se pare că în Neamţ ancheta ar fi avut loc la RAR.

Citește știrea

Actualitate

Un moş pervers a vrut ca să fie în arest la domiciliu

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ inculpatul de 61 de ani a fost arestat pentru perversiuni cu o minoră de 10 ani ■ a cerut înlocuirea detenţiei, dar nu a avut succes ■

„Bunicul“ de 61 de ani, dintr-o comună de lîngă Piatra Neamţ, arestat preventiv după perversiuni cu o minoră de 10 ani, nu-i prieşte detenţia. După ce a ajuns după gratii, inculpatul a cerut judecătorilor înlocuirea cătuşelor cu măsura preventivă a arestului la domiciliu.

Nu a avut succes, iar acţiunea a fost respinsă va nefondată. „În temeiul art. 242 alin. 2 Cod procedură penală, raportat la art. 223 şi art. 202 Cod procedură penală, respinge ca nefondată cererea formulată de inculpatul C. Ion, aflat în stare de reţinere în Arestul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Neamţ, cercetat în dosarul penal nr. 368/P/2020 al Parchetului de pe lîngă Tribunalul Neamţ, pentru comiterea infracţiunii de viol în formă continuată, prev. şi ped. de art. 218 alin.1 şi alin. 3 lit. c) Cod penal, cu aplicarea art.35 alin.1 Cod penal, de a se înlocui măsura arestării preventive luată faţă de acesta cu măsura preventivă a arestului la domiciliu, menţinînd ca fiind legală şi temeinică măsura arestării preventive dispusă faţă de acesta“, conform instanţei.

Inculpatul a contestat decizia la Tribunalul Neamţ, dar în zadar. Conform actelor de urmărire penală, faptele au avut loc într-o perioadă mai mare de timp, între 2019 – 2020. Profitînd de vulnerabilitatea părţii vătămate, de naivitatea specifică vîrstei, dar şi stărea materială precare a familiei din care făcea parte, individul a ademenit copila cu sume modice de bani şi ar fi întreţinut cu aceasta relaţii sexuale orale.

Totul a ieşit la iveală, iar în urma anchetei, sexagenarul a fost reţinut pentru 24 de ore, ulterior fiind prezentat în faţa magistraţilor de la Judecătoria Piatra Neamţ cu propunere de arestare preventivă. Judecătorii nu au avut nici o reţinere şi au dispus încătuşarea în şedinţa de pe 10 noiembrie. Imediat după pronunţare inculpatul a contestat decizia instanţei de fond, însă la Tribunal demersul a fost respins ca nefondat.

Citește știrea

Trending