Contactează-ne

Prima pagină

Liber la traseismul politic! Mișcări de trupe (dezertări) de la o formațiune la alta

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în interiorul partidelor politice e frământare mare, fiind perioada în care sunt anunțate importante „transferuri“ de la o formațiune la alta ■ aleșii locali își negociază funcțiile în viitoarele consilii locale și în CJ ■ aceste lucruri sunt facilitate de o OUG, aflat în transparență decizională, care permite trecerea aleșilor locali, fără pierderea mandatului ■

Așa cum se știe, Ministerul Afacerilor Interne a publicat în transparenţă decizională ordonanţa de urgenţă care prevede comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale, pe data de 9 iunie. Conform notei de fundamentare, desfășurarea la aceeași dată a celor două tipuri de scrutin ar avea numeroasse beneficii pentru cetățeni, care ar fi stimulați să se prezinte la urne pentru a asigura o reprezentativitate mai mare a membrilor României în Parlamentul European, consolidând poziția României în UE.

Legiuitorul susține că aleșii locali pot motiva cetățenii să se prezinte în număr cât mai mare la urne. Un alt argument ține de reducerea cheltuielilor cu organizarea scrutinului. De asemenea, legiuitorul aminteşte faptul că la nivelul statelor membre ale UE, alegerile europarlamentare se desfăşoară în mod frecvent la aceeaşi dată cu cele locale. O reglementare derogatorie și mai ales surprinzătoare este legată de posibilitatea aleșilor locali de a migra de la o formațiune politică la alta.

Astfel: „Norma derogatorie de la prevederile art. 160 alin. (1) lit. h) din Codul administrativ va permite unui primar în funcție să candideze din partea unui partid politic, altul decât cel pe lista căruia a candidat, fără să îi înceteze mandatul de primar pe care îl exercită. Totodată, norma derogatorie de la prevederile art. 193 alin. (2) din același act normativ va permite și unui președinte de consiliu județean în funcție să candideze din partea unui partid politic, altul decât cel pe lista căruia a candidat, fără să îi înceteze mandatul pe care îl exercită.

Totodată, se impune ca această normă derogatorie se fie aplicabilă până la data intrării în exercițiul mandatului de primar, respectiv de președinte al consiliului județean, ca urmare a organizării alegerilor din data de 9 iunie 2024”, se arată în proiectul de OUG, care va permite traseismul politic de la o formațiune la alta. În aceste condiții și la nivelul județului Neamț ne aflăm în perioada negocierilor și al trecerii unor aleși de la o formațiune politică la alta.

Negocieri intense în interiorul partidelor

Pe pagina oficială de Facebook, președintele PSD Roman, Lucian Micu, care va candida la funcția de primar, a consemnat: „Am bucuria să vă aduc la cunoștință faptul că, alături de mine și în echipa PSD Roman, a venit un om căruia îi place să se implice în viața comunității, Dragoș -Viorel Moroșanu, un tânăr antreprenor și, mai mult, un om care mi-a fost tot timpul aproape și loial dorinței de a face lucruri bune pentru Roman.

PSD este un partid de stânga, însă eu, personal, am o latură importantă îndreptată spre mediul privat, unde de altfel și am activat cea mai mare parte a vieții. Știu că fără o economie în continuă dezvoltare nu poți face din Roman un oraș atractiv. Proiectul meu politic va cuprinde, pe lângă dezvoltarea celorlalte sectoare importante – infrastructură, sănătate, educație, mediu etc, idei prin care să ajut mediul de afaceri. Vreau să am lângă mine oameni cu expertiză în cât mai multe domenii, pentru ca programul politic Roman 2024-2032 să conțină proiecte pentru fiecare sector.

Și eu, și echipa PSD am câștigat. Dragoș Viorel Moroșanu este deja consilier local și cred că alături de ceilalți colegi din Consiliul Local vom reuși, chiar dacă nu conducem acum primăria, să venim deja cu proiecte care să revitalizeze de acum orașul, nu să așteptăm alegerile. Ușa PSD este deschisă pentru toți cei care vor să se implice și să repună Romanul pe primul loc!”, spune primarul Lucian Micu.

Nici la PNL lucrurile nu stau altfel. „Mă bucur când valoarea, profesionalismul și implicarea echipei din care fac parte atrage oameni noi, valoroși, cu respect și drag față de orașul nostrum. Salut venirea în echipa Partidului Național Liberal a domnului Ionuț Corbu – consilier municipal USR, căruia îi urez bun venit și îl felicit pentru că a ales partea dreaptă și corectă a politicii romașcane, unde va găsi pârghiile funcționale pentru a își pune în practică principiile sale.

Aici, ne ascultăm, ne respectăm unii pe alții, iar proiectele valoroase pentru comunitate sunt susținute, dincolo de orice interes personal. Suntem o echipă, lucrăm ca o echipă, pe baze constructive și pozitive. Sunt convins că domnul Ionuț Corbu va racorda experiența sa la valorile liberale, fiind, în cele din urmă, un plus pentru dezvoltarea comunității. Bun venit și mult succes!“, a consemnat pe Facebook președintele PNL Roman, Laurențiu Leoreanu, candidat la fotoliul de primar.

Despre „mișcările de trupe“ de la Piatra Neamț s-a tot scris zilele acestea. Liberalii anunță că viceprimarul Eduard Minuț se alătură echipei PNL a primarului Andrei Carabelea. Pe surse, se pare că și inspectorul școlar general, Florentina Luca Moisă, exclusă din PSD, urmează să se transfere în echipa liberală, iar Alin  Lehăduș de la Pro România va trece la PSD. Nici pe la CJ nu este mai multă liniște.

Aici, Dragoș Chitic de la PMP a trecut la PSD. Tot la PSD vor trece „cu arme și bagaje“  Gheorghe Hârțan (fost PMP), Florin Vornicu (de la Pro România), Ovidiu Gavrilă (de la Pro România). Mădălina Ciubotaru (de la ProRomânai) se află și ea în negocieri cu PSD. Florin Hopșa a trecut de la PNL la PSD, la fel ca și Daniel Vasiliu. USR-istul Corneliu Bontaș se va înregimenta tot în PSD, iar Gheorghe Crețu va trece de la USR la PNL.

Sorin Cazan nu se lasă nici mai prejos și părăsește PMP-ul, aflându-se în negocieri cu AUR, urmând a candida din partea acestei formațiuni pentru Primăria Roman, pentru CL Roman și pentru CJ. Ioan Asaftei va părăsi ALDE și se va înregimenta în PSD. Consilierii Alin Văcaru și Amedeo Dulamă vor trece de la PPUSL la PSD.

Specialiștii în drept susțin că prin noua ordonanță, anomalia și contradicția juridică ar fi trecute, ca de obicei, sub tăcere de șefii celor două partide: PSD și PNL, în condițile în care conform prevederilor actualului Cod Administrativ, aleșii locali care demisionează din partide își pierd mandatul, în timp ce parlamentarilor nu li se aplică aceeași rigoare.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending