Contactează-ne

Prima pagină

Legislație înăsprită în privința abuzului sexual

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ legea a fost trimisă spre promulgare ■ pedepsele conform noului act normativ vor fi cu o treime mai mari ■ sistemul de educație nemțean nu a fost scutit de asemenea incidente nedorite ■

A trecut de Parlamentul României legea care mărește pedepsele în cazul abuzului sexual, actul normativ fiind trimis spre promulgare. Este vorba despre  Proiectul de lege  potrivit căruia pedepsele la care au fost condamnate persoanele pentru hărțuire sexuală vor fi cu o treime mai mari față de cele existente în prezent. Conform explicațiilor oferite de legiuitori, a fost necesar un astfel de act normativ, ținând cont de faptul că, în ultimii opt ani, au fost doar 19 condamnări pentru hărțuire sexuală.

Asta în condițiile în care în ultima vreme, fenomenul a explodat, mai ales în cazul sociologului Alfred Bulai de la Școala Națională de Studii Politice și Administrative. Generații de studente au mărturisit, după ani, umilințele la care au fost supuse de „poftele” cadrului didactic, care din funcția avută teroriza tinere. În vârstă de 61 de ani, sociologul și analistul politic a fost acuzat de comportament inadecvat, după ce le-a cerut victimelor să se dezbrace în fața lui în camera unde le oferea „feedback academic”.

În condițiile în care nici județul Neamț nu a fost ferit în ultimii ani de asemenea scandaluri, am trecut în revistă ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani . În 2021 izbucnea un scandal sexual la un liceu tehnologic, care avea să  zguduie, din nou, învăţământul românesc, arătându-i vulnerabilităţile şi din punct de vedere al resursei de umane. Apariţia unor anchete jurnalistice a scos la lumină şi faţa hidoasă a sistemului, iar odată adus în spaţiul public cazul a „explodat“.

Se petrecea în mandatul de inspector școlar general al liberalului Mihai Obreja. Ministrul Sorin Cîmpeanu a demis o directoare adjunctă şi a cerut măsuri radicale. Pe 19 ianuarie 2021, o elevă de la seral a depus la conducerea unităţii o sesizare. După o discuţie telefonică pe acest subiect, mai întîi cu secretarul de stat Sorin Ion şi apoi cu ministrul Sorin Cîmpeanu s-a căzut de acord că trebuie să se manifeste toleranţă zero şi că trebuie urmaţi paşii legali, prevăzuţi de Statutul personalului didactic.

Profesorului i s-a desfăcut contractul de muncă. S-a recunoscut atunci că la liceul cu pricina au fost deficiențe manageriale, reproșându-se că s-a încercat, în buna tradiție românesacă, să se mușamalizeze oarecum cazul, pe motiv că ar fost vorba de o relație în afara școlii, între doi adulți. Pe o rețea de socializare, profesorul incriminat a folosit un limbaj grobian şi vulgar la adresa elevei, care îi refuzase avansurile de natură sexuală.

Tot în Neamț, în anul imediat următor, la o școală din mediul rural, avea să izbucnească un alt scandal, în care era implicat alt profesor. Părinții unei eleve de 11 îl acuzau de comportament inadecvat. Cadrul didactic ar fi transmis minorei, pe telefonul mobil, mai multe mesaje având conotaţie sexuală. Anchetatorii susțineau că acesta ar fi manifestat un comportament neadecvat, cu tentă sexuală și faţă de alte minore.

Nici mandatul „generalei” Florentina Luca Moisă n-a fost scutit de asemenea neplăceri, care au arătat din nou superficialitatea sistemului. A devenit celebru cazul unui director de la o școală postilială. Și în cazul acestuia, reclamația viza tot un comportament inadecvat. Conducerea ISJ Neamț se plânge de faptul că e greu de stăpânit fenomenul, sistemul neputând acționa până ce o instanță de judecată nu dă o hotărâre definitivă.

„Au existat scandaluri legate de comportamentul cadrelor didactice, dar lucrurile sunt complicate, pentru că nu se pot lua măsuri radicale până ce o instanță nu dă un verdict definitiv”, a declarat Dana Păiuș, inspector general adjunct. A mai afirmat că, după confătuirile cu inspectorii generali, se vor rediscuta în CA al ISJ prevederile noului act normativ și se va aborda subiectul, distinct, în planul de măsuri privind combaterea violenței, consumului de droguri și a strategiei în domeniul comportamentului cadrului didactic în raport cu elevii și părinții.

 

 

 

 

 

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending