Actualitate
Legislația UE a anulat dezinsecția din avion: istoric – pesticide toxice de 280.000 de euro peste capul romașcanilor
■ ultimul tratament de dezinsecție aeriană era planificat pentru 26 septembrie ■ Primăria Roman anunță anularea contractului cu o firmă din Bacău ■ în 8 ani, societatea a încasat de la primărie circa 1.4 milioane de lei, adică vreo 280.000 de euro ■
Urmare a apariției unei anchete jurnalistice la postul de televiziune ROMANTV, sub semnătura Alexandra Manea Predescu, referitoare la interzicerea tratamentului de dezinsecție aeriană ca urmare a ordinelor Institutului Național de Sănătate Publică, municipalitatea romașcană a anulat pulverizarea de toamnă planificată pentru 26 septembrie și a remis presei un comunicat.
Se anunță rezilierea contractului cu Flaicor Serv SRL din Bacău, firmă care realizează pulverizări aeriene la Roman, încă din anul 2016. „Primăria Municipiului Roman vă informează că tratamentul de dezinsecție aeriană planificat pentru ziua de joi, 26 septembrie 2024, a fost anulat. Decizia a fost luată în conformitate cu noile reglementări legale privind utilizarea pesticidelor neagricole în România, care interzic pulverizarea aeriană în anumite condiții.
În urma consultărilor cu Direcția de Sănătate și cu operatorul, s-a decis rezilierea contractului de comun acord, pentru a ne asigura că măsurile de combatere a dăunătorilor respectă normele legale de aplicare. Vă mulțumim pentru înțelegere și vă asigurăm că vor fi identificate metode alternative, conforme cu legislația actuală, pentru a continua eforturile de menținere a unui mediu sănătos în orașul nostru”, se precizează în anunțul administrației.
De menționat faptul că, în ultimele zile, Primăria Roman a emis și publicat pe site-ul său 3 comunicate referitoare la această dezinsecție, în condițiile în care INS publicase încă din 1 august un document prin care anunța interzicerea tratamentelor aeriene. DSP Neamț a confirmat corespondența cu edilii romașcani și a făcut trimitere la informarea privind produsele aplicate împotriva înmulțirii unor vectori.
E vorba de țânțari, căpușe, muște, o informare fiind pe site-ul Institutul Național de Sănătate Publică, așa cum spuneam, încă din 1 august 2024. Se făcea referire la modul de folosire a pesticidelor neagricole. Aceste substanțe sunt insecticide utilizate pentru combaterea organismelor dăunătoare pentru oameni, animale sau mediu, ce intră în categoria produselor biocide, adică Grupa principală III, tipul de produs TP18 – Insecticide, acaricide și produse pentru combaterea altor artropode.
„Legislaţia din România şi din Uniunea Europeană interzice pulverizarea aeriană a pesticidelor în general. În contextul legislaţiei naţionale şi europene, pulverizarea aeriană înseamnă aplicarea pesticidelor dintr-o aeronavă (avion sau elicopter). Conform dispoziţiilor în vigoare, este permisă numai pulverizarea aeriană a pesticidelor agricole în cazuri speciale, atunci când nu există metode alternative viabile.
Aau când pulverizarea aeriană prezintă avantaje clare din punctul de vedere al efectelor reduse asupra sănătății umane și a mediului, în raport cu aplicarea terestră a pesticidelor, precum, ariile cu topografie și relief care împiedică accesul echipamentelor terestre, păduri situate pe versanți, etc”, se precizează în documentul amintit al INS care face trimitere la Regulamentul CE nr.1107-2009 al Parlamentului Ruropean și al Consiliului din 21 octombrie 2009 privind introducerea pe piață a produselor fitosanitare.
La care se adaugă și Ordinul comun al ministrului sănătății, ministrului mediului și pădurilor și al președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor nr. 10/368/11/2010 al privind aprobarea procedurilor de avizare a produselor biocide care sunt plasate pe piață pe teritoriul Românie. Conform INS, în România şi UE sunt avizate/autorizate insecticide din categoria produselor biocide aplicate prin nebulizare/fumigare ULV doar pe cale terestră sub îndrumarea DSP-urilor.
Potrivit Ziarului de Bacău, Direcția de Sănătate Publică din județul vecin a amendat Serviciul Municipal de Utilități Publice Bacău (SMUP), desemnat de Primăria Bacău să se ocupe de aceste operațiuni. La rându-i, Serviciul Municipal de Utilități Publice Bacău avea încheiat un contract cu SC. Flaicor Serv SRL pentru pulverizarea substanțelor din avion, însă cu substanțele puse la dispoziție de autoritatea contractantă.
Flaicor Serv Bacău este firma care efectuează aviotratamentele pentru combaterea populaţiilor de insecte vectoare de maladii transmisibile şi generatoare de disconfort de ani de zile și la Roman, ca și în majoritatea localităților rurale din județul vecin. Sistemul Electronic de Achiziții Publice arată că din anul 2016 și până în prezent municipalitatea romașcană a încheiat contracte cu firma menționată în valoare de circa 1,4 milioane de lei, deci de aproximativ 280.000 de euro.
-
Actualitateo zi,
MARSAT SA Roman
-
Actualitate2 săptămâni,
Erori considerabile în calcularea pensiilor
-
Actualitate2 săptămâni,
Viitura de pe Dunăre va ajunge în România pe 28-29 septembrie
-
Actualitate7 zile,
Demisie surprinzătoare a primarului Cristian Baciu
-
Prima paginăo săptămână,
Diamantele pământului, captură realizată în parcarea unui centru comercial
-
Actualitate3 zile,
21 de milioane de euro pentru pădurea lui Eric Sturza
-
Actualitate2 săptămâni,
Cei 52 de salvatori nemțeni au revenit acasă
-
Actualitate2 săptămâni,
Etapa a II-a a recalculării pensiilor