Contactează-ne

Actualitate

Legalitatea şomajului tehnic va fi verificată de ITM şi Fisc

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ au fost depuse 1.300 de dosare pentru obţinerea şomajului tehnic ■ 301 sînt conforme, iar 129 au fost înapoiate agenţilor economici ■ Inspecţia Muncii şi ANAF vor verifica dacă sînt întrunite condiţiile, pe fir urmînd a intra şi Curtea de Conturi ■

Conducerea AJOFM Neamţ atrage atenţia angajatorilor asupra corectitudinii şi seriozităţii cu care trebuie completate documentele ce trebuie trimise la instituţie, în vederea asigurării pentru salariaţi a şomajului tehnic.

Angajatorii care trimit salariaţii în şomaj tehnic beneficiază de 75% din salariul mediu pe economie. Aceştia, în conformitate cu normele de aplicare a actului normativ, trebuie să completeze o cerere prin reprezentantul legal a angajatorului, în formatul publicat pe site-ul AJOFM.

Documentele trebuie trimise prin e-mail la sediile agenţiilor locale de ocupare a forţei de muncă, după cum urmează: Agenţia Locală pentru Ocuparea Forţei de Muncă Piatra Neamţ maria.alistar@nt.anofm.ro, pentru Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă Tîrgu Neamţ: ramona.radu@ntl.anofm.ro, Agenţia de Muncă Roman: alexandra.anghel@ntl.anofm.ro.

Conducerea AJOFM Neamţ a declarat că, pînă în prezent, s-au primit 1300 de cereri. „Cele 1.300 de cereri pentru şomaj tehnic vor fi procesate în ordinea primirii lor. Pentru prelucrarea acestor cereri am format o echipă de zece inspectori, pentru că o altă parte a personalului este mobilizată pentru şomajul obişnuit, unde numărul de cereri este foarte mare, între 80 şi 100 pe zi. Au fost procesate pînă acum 430 de dosare din cele 1.300 primite.

Dintre cele verificate 301 sînt conforme, pentru 1.600 de persoane, iar cele 129 de cereri au fost înapoiate agenţilor economici pentru a fi completate. Vreau să vă spun că trebuie mare atenţie la completarea acestor documente de către firme. Angajatorii sînt rugaţi ca toate documentele să fie conforme cu prevederile legale şi cu ceea ce declară, adică persoanele să fie, cu adevărat suspendate din activitate şi din Revisal şi din sistemul ITM. Este necesar să aibă codul corespunzător articolului 52, aliniat 1, litera C din Legea 52 din Codul Muncii, deci nu pe alte motive. Va trebui să fie trecut corect salariul persoanei.

Ceea ce vreau eu să atrag atenţia este faptul că în a doua etapă se va trece la verificări încrucişate cu ITM şi ANAF (declaraţia 112). Este necesar, de asemeea, ca numărul de zile să fie corect evidenţiat pe anexe şi calculul care se face să fie exact, pentru a acorda această indemnizaţie de 75% proporţional cu numărul de zile în care angajatul a avut suspendat contractul de muncă pe temei de şomaj tehnic.

Chiar dacă acum verificările se fac prin sondaj, pentru că ne grăbim ca oamenii să primească cît mai repede banii, trebuie să atrag atenţia că va urma o perioadă de verificări meticuloase, dosar cu dosar şi apoi verificări în teren“, a declarat Daniel Chirilă, directorul AJOFM Neamţ. Acesta a spus că în 2021 principala activitate a Curţii de Conturi va fi aceea de verificare a modului în care au fost întocmite şi acordate indemnizaţiile de şomaj tehnic.

Advertisement








Trending