Contactează-ne

Prima pagină

Lecţiile alegerilor locale din 9 iunie pentru PNL Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

Nu a existat candidat care să nu-şi mărturisească preocuparea sa de căpătâi; aceea de a asigura propăşirea cetăţenilor localităţii sau ai judeţului, după caz. În ce priveşte judeţul Neamţ şi municipiul Piatra Neamţ au existat perioade îndelungate, când acestea au fost administrate de reprezentanți ai celor două mari partide opozante, PSD şi PNL.

Aceşti reprezentanți şi-au dat la gioale cu o sârguinţă demnă de o cauză mai bună, ignorând cu nesimţire nemulţumirea electoratului, care nu era interesat de ifosele lor. S-au tot căutat soluţii pentru eliminarea sau limitarea antagonismului dintre cele două administrații ale judeţului şi ale municipiului reşedinţă de judeţ.

Doar aşa-zisul „interes de partid”, sub care era mascat „interesul de gașcă” a dominat competiţia, influenţând negativ viaţa nemţenilor. De data aceasta, pe 9 iunie, soluţia fost găsită de electorat, care în înţelepciunea sa, a acordat PSD-ului prerogativele administrării municipiului şi judeţului.

Cel puţin, pentru următorii patru ani, nu se mai poate justifica proasta administrare a municipiului pe seama divergențelor politice cu administraţia judeţului. Dacă şi această soluţie eşuează, vom vedea în 2028 cu ce soluţie va veni electoratul nemţean, fiind deţinătorul de drept al deciziei.

Prima lecţie „Nu-i pentru cine se pregăteşte, ci pentru cine se nimereşte”

Nu mai este un secret că alianţa PSD-PNL, deşi împotriva naturii, a fost creată pentru nevoia de stabilitate în România, această Ucraină din estul Europei. Stabilitate atât de necesară pentru planurile partenerului strategic „Marele licurici”. Nu mai este un secret nici faptul că PSD este partidul câştigător în alegerile din 9 iunie.

După mine nu mai este un secret şi faptul că prin intermediul acestei alianţe şi a alegerilor comasate din 9 iunie, PNL s-a salvat de a avea soarta PNȚ-CD. Dacă la centru, întreaga politică a PNL s-a axat pe cooperarea cu PSD, la Neamţ s-a încercat o altă strategie de către liderul liberalilor, George Lazăr, care a vrut astfel să demonstreze şefilor de la Bucureşti că au luat-o pe arătură cooperând cu PSD.

George Lazăr a declarat că singura strategie liberală, care să le asigure succesul visat în alegeri, este cea a războiului total cu PSD, dezgropând securea războiului. În ziua de 28 mai, George Lazăr a lansat cu surle şi trâmbiţe un „Comunicat de presă”, prin care declara că niciodată nu va colabora cu PSD-ul nemţean, pe care îl considera a fi condus de „exponenţii răului”. Aluzii străvezii la „Ciuma roşie” şi la „Plăcuța suedeză”.

Deşi George Lazăr recunoştea în acel Comunicat că la nivel central există o susţinută colaborare între PNL şi PSD, acesta excludea orice colaborare pe plan local, fără a bănui că nemţenii ştiau că în politică nu se folosește cuvântul „niciodată”. Comunicatul de presă respectiv avea în anexă o listă de acuze la adresa PSD – Neamţ, cu care spera să-i convingă pe nemţeni că nu trebuie să susţină vreun candidat al PSD, aceştia fiind etichetaţi ca „exponenţi ai răului”.

George Lazăr a crezut că dacă va câştiga alegerile la Neamţ, prin demonizarea PSD-ului, acest succes îl va avantaja în marea bătălie pentru putere din interiorul PNL-ului, în urma căreia Nicolae Ciuca va fi lăsat la vatră. În următorul Comunicat de presă, din 30 mai, PNL Neamţ mătura pe jos cu Daniel Harpa, liderul PSD Neamţ, acuzându-l că mai are şi tupeul de a cere public nemţenilor să-i acorde lui mandatul de preşedinte al Consiliului Judeţean, care era jurat să ajungă la Lazăr.

Victoria în alegeri a tandemului Lazăr-Carabela a fost abil pregătită şi prin prestaţia unui „Institut sociologic de prestigiu”, care a aruncat pe piaţă un sondaj de opinie aiuritor, realizat în perioada 13-17 mai, prin care tandemul era declarat ca şi ales. Tandemul Harpa-Niță (PSD) era cotat cu un scor situat la jumătatea scorului liberalilor.

Surpriza mare a fost că în locul tandemului Lazăr-Carabelea, nemţenii au considerat mult mai nimerit tandemul Harpa-Niță, oferindu-le acestora şansa să ne conducă în următorii ani. Aceste alegeri locale au demonstrat că politica PNL, de demonizare a PSD-ului, a fost perdantă și că nemţenii nu au dat doi bani pe acuzele PNL la adresa PSD, acordând câştig de cauză „exponenţilor răului”.

A doua lecţie – „PNL-ului nemţean i-a venit mintea cea de pe urmă a românului”

Ne amintim că în Comunicatul din 28 mai, George Lazăr promitea nemţenilor că „niciodată” nu va colabora cu PSD. Acest „niciodată” i-a fost fatal, electoratul nemţean având altă percepţie asupa viitorului său. Marea bombă, post alegeri, nu a fost alegerea tandemului Harpa- Niță, ci „Comunicatul de presă” transmis în ziua de 13 iunie de către George Lazăr.

Acesta a declarat în Comunicat că gata, îngroapă securea războiului, invitând PSD-ul şi restul partidelor la negocieri, pentru că, vezi Doamne, aleşii trebuie să presteze în slujba cetăţenilor judeţului sau ai localităţii, că este de muncă pe rupte. Prin acest Comunicat, George Lazăr s-a dezis de sine însuşi, mai repede decât ai şterge cuvântul „niciodată”, dând un clic pe „Delete”.

Cât de înţelept poţi deveni, când eşti adus cu picioarele pe pământ. În legătură cu negocierile, acum ca niciodată, este timp gârlă pentru acestea până la 1 octombrie, când vechea gardă îşi termină mandatul. Noii aleşi trebuie să aştepte până în octombrie cu valiza în mână, când se vor elibera de către „sortanți” scaunele. Până atunci „sortanții” îşi vor încasa salariile ceva mai mult de trei luni, odată cu noii aleşi.

Că tot e pus Guvernul Ciolacu pe reducerea cheltuielilor cu salariile bugetarilor. La Neamţ, negocierile cu PSD sunt în mare măsură uşor de realizat din două motive. În primul rând, PSD este conștient de faptul că singura modalitate de a administra în mod coerent, este de a realiza o majoritate confortabilă în Consiliile Locale sau Consiliul Judeţean, cooperând cu PNL, nu cu partidele de buzunar, care abia au trecut de pragul electoral.

În al doilea rând, pentru că PSD nu a răspuns la campania de înjurături a PNL-ului, lăsând uşa deschisă pentru momentul când acest partid se va trezi la realitate. Tandemul Lazăr-Carabelea îşi va compensa pierderile din alegeri, cu locuri pe listele parlamentare de la alegerile care urmează. Dacă până atunci nu vor fi daţi afară din partid sau daţi uitării.

Primarul sortant, Andrei Carabelea, are toate şansele să-şi mai facă noi prieteni, oferindu-le contracte de achiziţii. Poate încheia şi nişte contracte multianuale, pe care noul primar ales, Adrian Niță, va trebui să le onoreze. Culmea este că primarii sortanți vor fi cei care vor organiza alegerile parlamentare şi prezidenţiale care urmeză. Primarii sortanți pot influenţa astfel votul. Ce vor face noii aleşi până pe 1 octombrie?

Aceştia vor tăia frunze la câini, mandatele lor fiind validate abia la acea dată. Localităţile şi judeţele, în care aleşii îşi continuă vechiul mandat, sunt cele mai favorizate, aceşti aleşi neavând nici măcar o zi liberă. Până pe 1 octombrie, primarii şi preşedinţii Consiliilor judeţene, care au calitatea de sortanți, își va conduce fiecare administraţia respectivă, fără a avea vreo apăsare. Populaţia, în schimb, va deconta orice eşec în contul noilor aleşi, care stau pe tușă, aşteptând deschiderea porţilor.

Reflecţii pe marginea promisiunilor electorale din Neamţ

Ni s-au făcut multe promisiuni din ciclul „Să paşti murgule iarbă verde” sau „O să fie bine şi la vară cald”. Majoritatea promisiunilor de campanie sunt doar ciorbe reîncălzite, alte promisiuni, nu multe, au caracter de originalitate. Noul primar Adrian Niță ne-a promis că va începe Revoluţia Eficienţei Energetice.

Adică va gândi cum să aplice un program amplu de reabilitare termică a blocurilor de locuinţe. Un astfel de program a tot existat şi cei care au primit astfel de comenzi, au săltat în topul miliardarilor României, furând cât au putut. Tot Adrian Niță ne promite realizarea unui sistem „Smart Vertical”, în care, pe o suprafaţă de 7 x 7 metri se va putea parca pe verticală 50 de autoturisme.

Un scurt calcul ne uluieşte cu concluzia că o astfel de parcare trebuie să aibă vreo opt nivele. Poate facem şi un metrou subteran sau suprateran, cu această ocazie. Până la preluarea mandatului, la 1 octombrie, Adrian Niță are timp să numere clanţele de la Primărie şi să înveţe organigrama acesteia. În acest timp, primarul sortant Carabelea are la dispoziţie un răgaz în care să-şi continue opera de „reclădire” a oraşului, deşi două treimi dintre alegători nu au fost de acord cu aceasta.

După alegeri utilajele au reluat străzile la demolat. Ce nu a reuşit Andrei Carabelea, trebuie să reuşească Adrian Niță, respectiv să crească oferta pentru atractivitatea oraşului, pentru petrecerea timpului liber, pentru asigurarea unor spaţii de parcare suficiente, altele decât cele închiriate cu contract, pentru a asigura predictibilitatea parcării pentru turiştii ocazionali.

Pietrenii au nevoie ca pe toţi munţii înconjurători să fie amenajate locuri speciale, dedicate şi dotate pentru recreere, pentru picnic la iarbă verde, inclusiv cu pavilioane, mobilier şi grătare. Andrei Carabelea, a reuşit ca pe ultima sută de metri să pună flori pe balustradele podurilor şi podeţelor. O realizare salutară, care ne mai apropie cu un pas de centrul Europei.

Adrian Niță va trebui să le ude, pentru a le avea și la anul, şi la mulţi ani. Dar Carabelea a mai făcut o nefăcută. A înfiinţat o „Piaţă Volantă” pe platforma suspendată a Cuiejdiului. Primăria a plătit şi montat 12 chioşcuri, pe care le-a pus la dispoziţia Camerei de Comerţ, pentru a le oferi unor producători locali, unde aceștia să-şi desfacă produsele proprii.

În cele câteva zile, în care trei chioşcuri au fost deschise, se găseau de vânzare usturoi de China, roşii de Turcia, mere de Polonia şi tot aşa. S-a văzut cu ochiul liber că organizatorii Pieţei Volante habar n-au ce înseamnă aceasta şi cum funcţionează o astfel de piaţă. Lui Adrian Niță îi revine sarcina să retragă chioşcurile şi să le găsească o altă destinaţie, că mărfurile prezentate de acestea se găsesc alături, la magazinul Penny, situat la 30 de metri.

Din puhoiul de promisiuni facute de tandemul Lazăr-Carabelea, se detașează o promisiune originală, acea de „dezvoltare a domeniului schiabil din staţiunea Durau.” Este un proiect vechi, dorit nu numai de pietreni, dar şi de cei care încă nu s-au decis să devină turişti prin meleagurile noastre, uitate de Dumnezeu. În fond, pentru domeniul schiabil al Duraului a fost modernizat drumul Izvorul Muntelui-Durău.

Chiar dacă unora o să li se pară o blasfemie, trebuie acceptat faptul că acest drum a fost realizat de Consiliul Judeţean aflat sub conducerea lui Ionel Arsene. Aşa că dezvoltarea domeniului schiabil la Durău trebuie să fie unul din principalele obiective ale Consiliului Judeţean, condus de Daniel Harpa. În mod similar, pentru noul primar Adrian Niță, unul din principalele proiecte ale primăriei trebuie să fie valorificarea drumului modernizat executat în Parcul Cozla, până la Trei Coline.

Altfel rămâne să ne tot întrebăm la ce foloseşte acest drum. Doar n-o fi existând vreun pietrean care să creadă că drumul respectiv a fost finalizat pentru a avea acces la parcul tematic de la Trei Coline, promis de Andei Carabelea, când a fost întrebat ce a făcut cu castanii tăiaţi şi cum vrea să-i valorifice.

Apropo de „domeniul schiabil” de la Durău. Dacă preşedintele Iohannis a promis că România va dona Ucrainei un sistem Patriot, de ce primarul Niță nu ar promite că Piatra Neamţ donează staţiunii Durău telescaunul, care rugineşte stând degeaba pe „domeniul schiabil” de pe Cozla?”

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. donel de la bicaz

    25 iunie 2024 at 8:18 PM

    Ca primar de oras sau comuna, ca sef la CJ reteta succesului este sa ai lucrari de drumuri si strazi. Se toarna straturile drumului mai subtiri decat in proiect. Se inlocuieste piatra concasata de cariera de munte cu pietris de rau la 1/2 din pret. Bitum si filer reduse. Economiile se impart intre constructori si politicieni. Proiectanti, diriginti de santier, inspectori sunt spectatori.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending