Contactează-ne

Actualitate

Lecţia profesorului Beurean

Știre publicată în urmă cu

în data de

După o vârstă şi experienţă la fel de îndelungate, cu greu mai accept o lecţie de viaţă, mai ales atunci când îmi este oferită de dascăli improvizaţi sau cu studii la ff (adică fără frecvenţă). Asta nu înseamnă că mă dezic de dorinţa de a afla, de a cunoaşte şi, mai ales, mai ales (repetiţie voluntară) de a fi de partea adevărului şi numai a adevărului.

Cazul nefericit al bolnavei de la Spitalul Floreasca, al cărei sfârşit a fost grăbit de accidentul care a incendiat lumea medicală şi extramedicală, nu mă lasă, nu mă poate lăsa indiferent. Şi dacă îmi exprim punctele de vedere, nu o fac pentru a-mi arăta solidaritatea de breaslă, nici pentru a-i lua parte profesorului Beuran, ci numai în virtutea adevărului.

Mă revăd într-o situaţie identică, cu mulţi ani în urmă, când aveam mai puţină experienţă. Operam o colegă doctoriţă pentru o afecţiune perineală. Singura soluţie dezinfectantă a acelei vremi era alcoolul iodat. Nu, nu vă grăbiţi, eram la curent cu riscul folosirii bisturiului electric, motiv pentru care l-am utilizat târziu, aproape de sfârşitul intervenţiei, pentru un singur punct de hemostază. Din păcate, s-a întâmplat exact acelaşi lucru ca la spitalul bucureştean.

Câmpul de sub bolnavă, de pe care nu se evaporase complet alcoolul, a luat foc. Noroc că am putut stinge imediat flacăra înainte de a produce arsuri şi, uşor de închipuit, într-o zonă delicată. Dramatismul acelor momente nu poate fi descris şi nu ascund că m-a marcat, nu l-am uitat niciodată şi am fost foarte atent la cazurile din literatură, nu extrem de rare şi interesând şi medicii operatori, anestezişti sau alt personal.

Evident, viaţa nu e deloc simplă. Suntem în permanenţă supuşi unor asemenea riscuri, ca şi unor greşeli, nu puţine dintre acestea, grave ori ireversibile, pornind din cele mai onorabile şi mai bune intenţii. Tehnicile mereu mai sofisticate, de care nu ne putem lipsi, cresc riscurile de accidente şi acestea trebuie cât mai corect desluşite, apreciate, ca şi responsabilităţile asumate. Altfel, convieţuirea nu ar fi posibilă. Atâta vreme cât nu desluşim sau măcar să încercăm să deluşim binele de rău, grâul de neghină şi adevărul de neadevăr, nu vom ajunge prea departe.

Profesorul Beuran are păcatele lui (cine nu are?), dar profesionalismul său nu poate fi pus la îndoială, nu poate fi bălăcărit şi tăvălit în mocirlă de orice neavenit. Implicaţiile şi realizările sale în chirurgia noastră de urgenţă şi nu numai nu pot fi anulate dintr-un condei, la voia şi spusele unor bravi reprezentanţi ai opiniei publice.

Stricto sensu, în secvenţele legate de foc, profesorul nu poate fi implicat. Afirmaţii de genul „Doctorul Beuran a încercat să stingă focul pus de el însuşi“, sau „…a dat foc pacientei“ şi altele asemenea, mizerabile şi folosite la modul incendiar, mi se par de o gravitate extremă. Este vorba de alegaţii care presupun factorul intenţional, voluntar, ceea ce nu poate fi acceptat. Astfel de derapaje ar trebui sancţionate prompt şi de către opinia publică şi, mai ales, de către Consiliul Naţional al Audiovizualului.

A pune la îndoială bunele intenţii şi eforturile profesorului Beuran, atâta vreme cât s-a implicat în rezolvarea unui caz grav de la început, depăşit şi refuzat de alţii, acuzându-l că a lăsat pe seama unor chirurgi reintervenţia respectivă este un fapt reprobabil. Conform tuturor reglementărilor în vigoare şi cutumelor, medicii care au iniţiat operaţia, la îndemnul şi cu aprobarea profesorului, reprezentau echipa de gardă a spitalului la acel moment. Lor le revenea sarcina de a rezolva complicaţia hemoragică. Profesorul putea, foarte bine, să nu se deplaseze la spital în timpul său liber şi – lucru de importanţă capitală – în condiţiile accidentului deja produs, el putea foarte bine să se eschiveze, să nu intre în echipă şi să rămână spectator. Nimeni nu l-ar fi putut condamna. Dimpotrivă, el şi-a asumat responsabilitatea întregului act chirurgical şi a semnat ca operator principal. Ceea ce reprezintă un act de deontologie şi profesionalism evident, o lecţie peste care nu se poate trece cu uşurinţă şi care merită dată ca exemplu.

Nu, stimabilul domn care reprezintă nu ştiu ce asociaţie a bolnavilor nu are dreptul să se pronunţe, în absolută necunoştinţă de cauză, asupra medicilor rezidenţi şi asupra pregătirii lor. Ea ţine de profesioniştii care îi au în grijă şi care-şi asumă responsabilităţile asupra lor. Nu, nu e situaţia identică precum a doamnei care şi-a trimis nepoata în parlament să voteze în locul ei. Nu i-am auzit pe stimabilul CTP şi nici pe deputatul justiţiar trezit peste noapte să facă ordine în ograda altora, lansând atacuri virulente la adresa doamnei Norica N.

Nu puţine sunt exemplele de dezamăgire absolută care se petrec sub ochii noştri, care afectează grav încrederea pe care trebuie s-o avem în oamenii şi instituţiile noastre, dezamăgiri care ne copleşesc şi care ascund interese meschine, lipsite de onorabilitate şi alimentează opinia publică cu interpretări absolut neavenite. Sunt prea multe, pentru ca să mai încărcăm opinia publică cu ipoteze şi suspiciuni nefondate.

Cinstit vorbind, mă miră atitudinea domnului ministru al Sănătăţii şi a domnului secretar de stat, profesionişti de notorietate care, evocând documentele existente, enunţă cu prea multă uşurinţă eventualitatea tentativei de muşamalizare a incidentului şi pun la îndoială afirmaţiile profesorului, tocmai acolo unde nu există nici un dubiu. Orice protocol operator se semnează după terminarea intervenţiei chirurgicale şi faptul că profesorul şi-a asumat întreaga inervenţie şi responsabilitatea cazului nu poate fi criticat.

Dacă este să fiu corect, şi sunt, ca părere strict personală, mai nepotrivit mi se pare apelul către medici al domnului preşedinte al Colegiului Medicilor şi în numele acestuia şi nu al său personal, ceea ce umbreşte în oarecare măsură, vocaţia de imparţialitate a CMR.

Nu, cu siguranţă, profesorul Beuran nu are nevoie de pledoaria mea sau a noastră pentru a se apăra sau disculpa. D-sa face parte din categoria profesioniştilor care nu-şi selectează pacienţii, nu optează pentru cazurile simple sau uşoare care nu ridică probleme şi nu-i pot afecta renumele. El aparţine acelor chirurgi care se implică în rezolvarea lor, tocmai pentru că ştiu că vor face tot ce este posibil pentru ei. Pe aceşti chirurgi îi preţuiesc în mod deosebit. Sincer spun că m-aş bucura dacă cineva m-ar număra printre ei.

Iar dacă m-am implicat în „cazul de la Floreasca“, este în virtutea adevărului şi a deontologiei de care toţi avem nevoie şi pe care toţi profesioniştii trebuie să o dovedească. Fără excepţie.

Actualitate

Noua „ordine” din Prefectura Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ la Neamț vor funcționa două posturi de subprefect, care revin, politic, Alianței USR-PLUS ■ George Lazăr va ocupa, în continuare, postul de prefect din partea PNL ■ prefectul și subprefecții devin demnitari ■ se înființează și un post de secretar general ■

Prefectura Neamț a înaintat în cursul zilei de vineri, 26 februarie, la Agenția Națională a Funcționarilor Publici și la Ministerul Administrației și Internelor schema de reorganizare, în conformitate cu prevederile unui proiect de Hotărîre de Guvern, aflat în transparență decizională pe site-ul Ministerului de Interne.

În baza acestui act normativ se trece la reașezarea celor 43 de posturi din instituție, deja ocupate, la care se adaugă 5 posturi vacante, blocate. În principal noua organigramă va avea și cel puțin două posturi noi: e vorba de un nou subprefect și de un secretar general.

Ca element de noutate, prefectul și cei doi subprefecți devin demnitari și nu vor mai fi înalți funcționari publici, ca pînă acum. Noua reorganizare înlătură ipocrizia politică actuală, conform căreia, deși erau numiți de formațiunile politice aflate la guvernare, prefectul și subprefectul erau considerați apolitici.

”E vorba de o modificare de structură a prefecturilor din întreaga țară. În cursul zilei de vineri, 26 februarie am trimis la București, pentru viza de legalitate, la Agenția Funcționarilor Publici și la Ministerul Afacerilor Interne, spre aprobare, noua organigramă. Ca noutate apare în noua organigramă un al doilea post de subprefect. Ca urmare a prevederilor unei Hotărîri de Guvern din mai-iunie 2020 se înființează și un post de secretar general, cu rol de contrasemnare a ordinelor de prefect.

Posturile de prefect și subprefect devin posturi de demnitari și nu de înalți funcționari publici, ca pînă acum. În rest, nu se modifică structura de personal existentă în actuala organigramă. La Neamț nu am găsit oportună reînființarea Oficiului Prefectural, care a funcționat la Roman, în perioada anilor 2000-2009, serviciu care avea rolul de a prelua petițiile cetățenilor din cele 28 de comune ale zonei metropolitane”, a precizat, pentru ”Monitorul”, prefectul George Lazăr.

La ora actuală în Prefectura Neamț sînt ocupate 43 de posturi și sînt vacante alte cinci, care, în conformitate cu prevederile unei hotărâri de guver,n sînt blocate, din cauza restricțiilor economice pandemice, ce nu mai permit angajarea de personal în instituțiile bugetare, pînă la noi decizii.

Prefectul George Lazăr a mai declarat că în conformitate cu algoritmul politic, la Neamț, postul de prefect va rămîne PNL-ului și cele de subprefect vor fi ale Alianței USR-PLUS.

Citește știrea

Actualitate

Vine primăvara! Cum va fi vremea zilele viitoare

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ meteorologii anunţă valori termice peste media perioadei ■ ceva mai rece va fi în week-end, cînd sînt aşteptate şi precipitaţii ■ arareori vor mai fi valori termice nocturne negative ■

Vremea e schimbătoare şi după ce vreo două săptămîni ne-a chinuit gerul s-a încălzit nesperat de mult. A reapărut soarele, astfel că cea mai călduroasă zi din ultima perioadă de timp a fost cea de ieri, dar tot aşa vor sta lucrurile şi astăzi.

Va fi o scurtă sincopă în week-end, cînd temperaturile scad cu vreo 10 grade, fiind anunţate şi ploi. Mai apoi, săptămîna viitoare, la început de Mărţişor, se încălzeşte din nou şi sînt anunţate valori termice diurne de pînă la 13 grade. Minimele nocturne vor fi pe la limita îngheţului şi vor fi cuprinse săptămîna viitoare între -1 şi cel mult 3 grade.

Pînă atunci trebuie spus că ziua de ieri, 25 februarie, a fost spectaculoasă din punct de vedere termic, iar la ora 13:00 termometrele indicau 16 grade la Piatra Neamţ şi Tîrgu Neamţ, cu promisiunea unei maxime diurne de 18 grade, în timp ce la Roman erau 15 grade.

Cel mai rece era în vîrf de munte, la staţia meteo de pe Ceahlău – Toaca, unde erau 5 grade. Doar acolo mai este zăpadă, un strat consistent de 54 de centimetri. O vorbă din popor spune că nu vine primăvara decît atunci cînd nu mai este zăpadă pe munte, deci nu e cazul să ne amăgim. Cam la fel va fi vremea şi azi, 26 februarie, cînd se anunţă cer degajat şi o maximă de 18 grade, în timp ce peste noapte mercurul din termometre se opreşte la 4 grade. Sîmbătă, 27 februarie, se răceşte brusc, cu vreo 10 grade, iar în cel mai cald moment al zilei nu vor fi mai mult de 8 grade.

Simultan, se adună norii şi sînt aşteptate ploi. Minima scade la 2 grade. Duminică, 28 februarie, se face şi mai rece şi chiar dacă vedem soarele, nu vor fi mai mult de 6 grade. Peste noapte vor fi temperaturi la limita îngheţului. Prima zi a lui Mărţişor, luni 1 martie, va fi urîtă, cu cer acoperit, ploaie şi cel mult 5 grade. Valorile termice se dublează marţi, 2 martie, cînd reapare soarele şi se vor înregistra 10 grade. Cu toate acestea, urmează cea mai rece noapte cu o minimă negativă, de -1 grad.

Cea mai caldă zi de săptămîna viitoare pare a fi cea de miercuri, 3 martie, cînd vor fi 13 grade, iar dacă meteorologii nu dau greş şi joi, 4 martie, va fi bine la o maximă de 12 grade. Minima nocturnă mai creşte niţel şi ajunge la valori pozitive, dar modeste, 2 grade. Cer variabil cu soare este anunţat şi pentru vineri, 5 martie, dar valorile termice intră în declin, astfel că la amiază vor fi numai 10 grade.

Noaptea aduce o minimă de 3 grade, cu plus. Se readună norii pe parcursul zilei de sîmbătă, 6 martie, dar nu vor fi şi precipitaţii. Maxima diurnă va fi de 9 grade, iar minima nocturnă se opreşte la 1 grad. Fix pe acelaşi model va fi şi ziua de duminică, 7 martie.

Citește știrea

Actualitate

Maşină parcată în scările unei firme de un şofer aproape în comă alcoolică

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un şofer în pragul comei alcoolice, cu o alcoolemie de 2 la mie, nu şi-a mai putut stăpîni maşina şi s-a oprit în treptele unei firme. S-a întîmplat pe 25 februarie 2021, cînd poliţiştii Biroului Rutier din cadrul Poliţiei municipiului Roman au fost solicitaţi să intervină la un eveniment rutier produs pe o stradă din municipi soldat, din fericire, doar cu pagube materiale.

În urma cercetărilor efectuate de oamenii legii a reieşit că, în timp ce un bărbat de 38 de ani, din Roman, conducea un autoturism pe strada Cuza Vodă, ar fi pierdut controlul asupra direcţiei de mers, a părăsit partea carosabilă, intrînd în coliziune cu scările de acces ale unei societăţi comerciale. Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul indicînd amploarea beţiei, o concentraţie de 1,00 mg/l alcool pur în aerul expirat.

De menţionat e faptul că această valoare se dublează în sînge, drept pentru care şoferul a fost condus la spital, unde i s- au recoltat mostre biologice în vederea stabilirii, cu exactitate, a alcoolemiei. Poliţiştii i-au săltat carnetul de conducere şi continuă cercetările sub aspectul comiterii infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului.

Citește știrea

Trending