Contactează-ne

Actualitate

Lăcaş de cult reabilitat cu fonduri europene

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ biserica Sfîntul Gheorghe, monument arhitectonic datînd din 1847, a fost reabilitată cu fonduri europene ■ valoarea proiectului a fost de 5 milioane lei finanţare UE şi 700.000 lei din fondurile parohiei ■

Slujba de resfinţire a Bisericii cu hramul Sfîntul Gheorghe din Roman a avut loc duminică, 12 septembrie, fiind oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu Ioachim, arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, arhimandrit Pimen Costea, vicar eparhial, preot Alexandru Daniel Zamfir, consilier administrativ, preot Dan Alexandru Antoce, protopop al Protoieriei Roman, în prezenţa primarului Leonard Achiriloaei şi a deputatului Laurenţiu Leoreanu. În predica sa, arhiereul a vorbit enoriaşilor despre importanţa resfinţirii acestui lăcaş.

„În această frumoasă zi de toamnă am săvîrşit ceremonia de tîrnosire a bisericii şi am aprins candela altarului pe care l-am pecetluit cu sigiliul Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului şi în felul acesta am pecetluit mărmîntul Domnului Iisus Hristos la plinirea vremii. Am aprins lumînările aceste zile de Înviere şi le ţinem aprinse ca nişte candele care s-au aprins ca atunci în biserică cînd am fost botezaţi în numele Tatălui şi al Fiului şi al Duhului Sfînt“, a spus ierarhul.

Biserica Sfîntul Gheorghe a fost restaurată începînd cu 2018 cu fonduri europene accesate prin Agenţia de Dezvoltare Nord-Est, investiţia avînd o valoare de 5 milioane de lei (98% cheltuieli eligibile) şi 700.000 lei cofinanţare din fondurile parohiei, provenite, în special, din donaţii ale enoriaşilor. Au fost consolidate zidurile exterioare ale bisericii, a fost refăcut acoperişul, s-a construit o clădire anexă, s-a realizat împrejmuirea bisericii, instalaţia de încălzire, iluminatul architectural şi de siguranţă şi a fost refăcută pictura.

La finalul slujbei, IPS Ioachim a oferit preotului Ioan Gherasimescu, promotorul proiectului, distincţia Crucea Moldavă, iar preoţii Bogdan Gherasimescu şi Vlad Samoilă au primit disticţia onorifică de iconom stavrofor. Toţi ctitiorii au primit distincţii de vrednicie. La ceremonia de sfinţire au fost prezenţi şi preoţii din Corala Armonia de la Constanţa. Lăcaşul sfînt face parte şi din proiectul de reabilitare şi integrare turistică a monumentului istoric bisericesc Sfîntul Gheorge, ctitorit în 1847 de către vornicul Done şi soţia sa Elencu.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending