Contactează-ne

Actualitate

La Turnul lui Ştefan, Neamţ Art Festival

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ pe scena festivalului pot fi urmăriţi mari artişti români: Luiza Zan, JazzPar Trio, flautistul Ion Bogdan Ştefănescu şi invitaţii săi, pianistul Horia Mihail şi violonistul Gabriel Croitoru ■ manifestarea este organizată de Centrul pentru Cultură şi Arte Carmen Saeculare ■

La Piatra Neamţ, începutul de toamnă 2020 aduce un proiect inedit al Centrului pentru Cultură şi Arte Carmen Saeculare.

Este vorba despre Neamţ Art Festival, care se va desfăşura, timp de patru zile, în primului sfârşit de săptămână al lui Răpciune: de joi, 3 septembrie şi până duminică, 6 septembrie. Neamţ Art Festival se doreşte a fi un proiect care să revitalizeze, prin intermediul artelor, viaţa social-culturală a municipiului Piatra Neamţ, mult afectată în această perioadă de pandemie.

La prima ediţie, manifestarea va aduce în prim-plan muzica, prin cele patru evenimente excepţionale: recitalul susţinut de Luiza Zan şi JazzPar Trio (joi, 3 septembrie, ora 19:00), concertele-proiect marca Radio România Cultural – Flautul fermecat – cu Ion Bogdan Ştefănescu şi invitaţii săi (vineri, 4 septembrie, ora 19:00), Pianul călător cu Horia Mihail (sâmbătă, 5 septembrie, ora 19:00) şi Vioara lui Enescu cu Gabriel Croitoru (vioară) şi Horia Mihail (pian) – duminică, 6 septembrie, ora 19:00.

Locul ales pentru acest amplu eveniment cultural este central istoric al municipiului – Curtea Domnească -, loc tradiţional în care au loc anual marile sărbători muzicale aflate în organizarea Centrului Saeculare: Festivalul Vacanţe Muzicale la Piatra Neamţ şi Festivalul Internaţional de Folclor Ceahlăul. Programul primei ediţii a Neamţ Art Festival este unul variat şi, speră organizatorii, foarte atractiv. Aflându-se la final de vacanţă, copiii oraşului vor fi în centrul atenţiei.

Pentru ei se vor desfăşura zilnic, în perioada 3-6 septembrie, ateliere creative de caligrafie, pictură, modelaj lut, precum şi un spectacol de teatru de păpuşi. Tot cei mici vor fi beneficiarii unei lansări de carte, cea mai nouă apariţie la Editura Nona (componentă a Centrului pentru Cultură şi Arte Carmen Saeculare), fiindu-le dedicată.

O figură aparte în cadrul acestui festival o va constitui artistul pietrean Laurenţiu Dimişcă, cel care îşi va aduce contribuţia artistică prin măiestria dovedită de ceva timp în domeniul street art-ului. Neamţ Art Festival se doreşte a fi un proiect care să se repete şi anul viitor, Centrul pentru Cultură şi Arte Carmen Saeculare Neamţ vizând permanentizarea acestui eveniment prin care să se realizeze atragerea interesului publicului larg pentru artă şi pentru promovarea municipiului Piatra Neamţ ca un spaţiu deschis culturii.

Intrarea se face în limita locurilor disponibile, pe bază de invitaţie, acestea putând fi procurate de la sediul Centrului Saeculare, strada Ştefan cel Mare nr. 3A. Relaţii se pot obţine la telefon 0233/214.026. Important de ştiut este faptul că accesul participanţilor se va face controlat, căile de intrare/ieşire fiind separate. Participanţilor le va fi verificată temperatura la intrare, aceasta fiind o condiţie obligatorie de acces.

Nu este permis accesul persoanelor care prezintă simptome de infecţie respiratorie (tuse, strănut, rinoree, stare generală modificată) şi nici a celor care înregistrează temperatura măsurată mai mare de 37,3 grade Celsius. Accesul participanţilor va fi permis numai cu condiţia purtării măştii (medicale/ non-medicale, acoperire nas şi gură), care pot fi puse la dispoziţie de organizator.

Purtarea măştii este obligatorie pe toată durata evenimentului. Persoanele care refuză purtarea măştii nu vor avea acces în acces în zona de spectacole sau ateliere. Participanţii trebuie să păstreze distanţa de minimum 1,5 metri şi vor fi rugaţi să îşi dezinfecteze mâinile cu lichid pe bazaă de alcool, care va fi pus la dispoziţie la intrare şi în alte puncte.

Actualitate

Grajd incendiat

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ proprietarul a suferit arsuri la mâini

Un bătrân în vârstă de 76 de ani a suferit arsuri la mâini în urma unui incendiu produs la grajd dintr-o gospodărie din comuna Borleşti, în noaptea de miercuri spre joi, 27 spre 28 ianuarie. Pompierii care au intervenit pentru stingerea flăcărilor au stabilit că focul a fost pus intenţionat.

“În jurul orei 23:19, prin apel la 112, am fost înștiințati despre producerea unui incendiu produs la un adăpost pentru animale din comuna Borlești. La locul solicitării s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Piatra Neamț cu două autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD.

Incendiul se manifesta generalizat la nivelul unui adăpost pentru animale, cu posibilitatea propagării la locuință.

Pompierii au localizat și lichidat incendiul în limitele găsite. Au ars adăpostul pentru animale cu o suprafață de aproximativ 70 mp și șapte tone de plante furajere. Din păcate în incendiu au fost surprinse trei bovine mari, două bovine mici și o cabalină, care nu au putut fi salvate.

Proprietarul în vârstă de 76 de ani a suferit arsuri la nivelul membrelor superioare.  Acesta a primit primul ajutor calificat de la paramedici, refuzând transportul la spital.

Acțiunea intenționată a fost cauza probabilă de producere a acestui incendiu”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

A reclamat că i-a dispărut cumnata

Știre publicată în urmă cu

în data de

Poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale şi cei ai Poliţiei municipiului Roman continuă activităţile de căutare în vederea depistării unei femeie de 42 de ani, din oraşul de la malurile Moldovei şi Siretului, care a plecat de acasă şi nu a mai revenit.

Oamenii legii au fost sesizaţi pe 25 ianuarie, cînd la Poliţia municipiului Roman s-a prezentat un localnic de 57 de ani, care a reclamat faptul că în ziua anterioară, pe 24 ianuarie, cumnata sa, Dodoi Mihaela, de 42 de ani, din Roman, a părăsit în mod voluntar domiciliul şi nu a mai revenit acasă. Femeia are o înălţime de aproximativ 1,60 metri, o greutate de circa 80 de kilograme, păr brunet, lung, şi ochi căprui.

La momentul dispariţiei, aceasta era îmbrăcată cu o bluză de trening portocalie, haină de blană mov, pantaloni negri, fiind încălţată cu slapi. Poliţiştii au efectuat verificări pe raza municipiului Roman, în vederea depistării acesteia, dar pentru că nu au găsit-o, cer ajutorul populaţiei.

„Orice persoană care poate oferi informaţii ce pot conduce la depistarea celei căutate, este rugată să apeleze numărul unic de urgenţă 112 ori să anunţe cea mai apropiată unitate de poliţie“, conform unui comunicat al Inspectoratului Judeţean de Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Şi Poliţia Locală a „ars“ la buzunare

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ odată cu apariţia epidemiei generate de noul coronavirus, atribuţiile structurii s-au mărit ■ pentru încălcarea ordonanţelor militare şi a Legii 55/2020 au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 497.975 lei ■

Criza sanitară prin care trece ţara a adus modificări nu numai în sistemul sanitar din ţară, care se confruntă cu o siruaţie nemaiîntîlnită, dar a adus atribuţii noi şi altor structuri. În această categorie intră şi poliţiştilor locali.

Astfel, începând cu luna martie a anului trecut, Poliţia Locală Piatra Neamţ s-a subordonat operaţional Ministerul Afacerilor Interne, respectiv Inspectoratului Judeţean de Poliţie Neamţ, acţionînd în comun cu mai multe instituţii, cum ar fi cadrele Poliţiei Municipiului Piatra Neamţ şi Instectoratul Judeţean de Jandarmi Neamţ, pentru prevenirea şi combaterea răspândirii epidemiei cauzate de noul coronavirus.

Astfel, Poliţia locală Piatra Neamţ a fost implicată în acţiunuile ce au presupus realizarea a 26.828 anchete epidemiologice (lucru ce a însemnat verificarea persoanlor aflate în izolare sau în carantinare la domiciliu), la 14.728 adrese/locaţii. De asemenea, au fost monitorizate în privinţa respectării măsurilor sanitare impuse de prevenirea infectării cu noul coronavirus, un număr de 7.611 unităţi comerciale şi de prestări servicii şi 8.523 de mijloace de transport public de călători, în acest context fiind legitimate 35.565 de persoane.

S-au aplicat 1.176 sancţiuni contravenţionale pentru încălcarea ordonanţelor militare şi a Legii 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, în valoare totală de 497.975 lei. În acelaşi context, poliţiştii locali din cadrul Poliţiei Locale Piatra Neamţ au participat la 73 de filtre şi acţiuni comune dispuse de Inspectoratul Judeţean de Poliţie Neamţ împreună cu jandarmii nemţeni şi reprezentanţi ai Ministerului Apărării Naţionale, Direcţia de sănătate Publică Neamţ, Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Neamţ ori alte instituţii implicate în combaterea şi prevenirea răspândirii SARS CoV -2.

Citește știrea

Trending