Contactează-ne

Actualitate

La Spitalul Roman, o poveste încîlcită cu o bătrînă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ fiul unei paciente susţine că mama sa a căzut din pat în spital şi că a fost externată cu traumatisme ■ unitatea sanitară face o anchetă internă şi justifică, pas cu pas, tratamentul aplicat bătrînei în timpul internării ■

Tot mai desele cazuri de acuzaţii privind erori medicale mai mari sau mai mici petrecute în spitalele româneşti „creionează“ un sistem obosit, care abia mai face faţă problemelor cu care este confruntat.

Ioan Samson, din Chilii, comuna Valea Ursului, s-a adresat redacţiei Monitorul, relatînd un caz pe care nu-l consideră deloc normal.

„Mama mea, Elena Samson, de 72 a suferit un al doilea accident vascular, anul trecut, în decembrie. A fost internată la Neurologie, fiind externată pe 23 decembrie. Cum lucrez în Germania, am intervenit telefonic la spital cu rugămintea să o mai ţină cîteva zile, pînă ce găsim pe cineva să o îngrijească.

Nu a putut fi ţinută la Secţia de paliaţie a fost lăsată la centrul de primiri urgenţe. După două zile am primit un telefon prin care am fost anunţat că s-a lovit la cap, că i s-au făcut investigaţii şi că nu are nimic. Pe 30 decembrie, la externare, am găsit-o slabă, desfigurată la faţă, cu arcada nazală ruptă.

Avea pe cap o căciulă trasă pe ochi şi un pansament mare pe frunte. Are dureri foarte mari şi la o mînă. După două zile am aflat că are fractură la mînă şi fractură de piramidă nazală. Are copci de la sprînceană la scalp. Nu mi se pare normal ceea ce s-a întîmplat într-un spital unde te duci să te vindece. Am totul filmat“, relatează fiul, care zice că se va adresa Poliţiei şi Colegiului Medicilor.

Conducerea unităţii, managerul Maria Andrici şi directorul medical, Iulia Bora, au comunicat redactorului Monitorul faptul că „se face cercetarea disciplinară a personalului implicat“ şi au trimis un desfăşurător al şederii pacientei în spital, din care rezultă că, pe 10 decembrie 2021, pacienta este adusă de către ambulanţă cu un AVC şi o simptomatologie instalată cu 30 ore înaintea internării.

Pacienta este investigată şi internată la Neorologie, fiind ulterior externată, deoarece familia refuză să-şi asume îngrijirea, după mai multe discuţii cu fiul acesteia. Pe 23 decembrie pacienta este adusă din nou la spital cu ambulanţa, pe motiv că nu are cine o îngriji la domiciliu.

„I s-a explicat fiului că în CPU se îngrijesc doar urgenţele medicale, pacienţii fiind investigaţi şi dirijaţi spre internare sau la domiciliu. Spitalul Roman este unitate de urgenţă, nu de îngrijire a cazurilor sociale. La CPU pacienta este reevaluată de către medicul neurolog, care consemnează faptul că este conştientă, liniştită şi cu tulburări neurologice specifice. Se recomandă îngrijire la domiciliu şi supraveghere permanentă.

Aşa cum rezultă dintr-o înregistrare video (la minutul 16.59), fiul acesteia a încercat să ofere ceva personalului. La 24 de ore de la a doua prezentare la spital se constată faptul că familia nu îi dăduse nici un tratament, reţeta fiind găsită între documentele medicale ale pacientei. La ora 02.37, pacienta aflată în salonul de tratament al CPU, după ce trage în repetate rînduri de bara de la targă, cade, suferind un traumatism cranio-cerebral cu plagă frontrală stîngă.

Dr. Molodoi (medic de gardă la Chirurgie – n.r.) îi face toaleta plăgii, sutură şi pansament, explorare paraclinică, CT cranio-cerebral, ecografie, investigaţii care nu evidenţiază leziuni cerebrale post traumatice, secundare căderii de pe targă sau leziuni toracice, de abdomen, fractură oase. Este internată la Secţia Interne, la dr. Pălăncianu“, se arată în raportul explicativ al unităţii sanitare.

Se mai subliniază faptul că de pe înregistrările video se pot vedea recomandările pe care medicul de gardă din CPU, Ana Graur, i le dă fiului pentru îngrijirea pacientei la domiciliu sau într-un azil. În declaraţia pe care fiul, Ioan Samson, o dă redactorului Monitorul, acesta susţine că în toată această poveste încîlcită ar fi intervenit şi soţul managerului spitalului, care i-ar fi sugerat să nu facă vreo reclamaţie.

„Este o minciună sfruntată, pentru care îl voi da în judecată. De ce aş fi făcut acest lucru? Eu am o lucrare la Primăria Valea Ursului şi el este cel care m-a abordat pe stradă. I-am recomandat că, dacă mama nu se simte bine, să cheme ambulanţa şi să o ducă din nou la spital. Nu ştiu de ce mă amestecă pe mine în astfel de situaţii“, a declarat Gabriel Andrici.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Hoţi fără Dumnezeu! Au vrut să prade două biserici

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un major şi un minor au intrat să fure în două biserici, în sediul unei firme şi în două locuinţe ■ la ultima dintre case au fost prinşi în flagrant, dar au reuşit să fugă ■ în scurt timp au fost identificaţi şi încătuşaţi ■

Un minor şi un major au făcut un adevărat tur de forţă într-o singură noapte, încercînd, iar în unele cazuri chiar au reuşit, să prade nu mai puţin de cinci obiective între care două biserici, două locuinţe particulare şi un bar.

În una din case au fost prinşi în flagrant de proprietar, însă au reuşit să fugă. Au fost sesizaţi oamenii legii, care la scurt timp au dat de spărgătorii de 15, respectiv 18 ani şi i-au încătuşat. Prada a fost modică, fiind recuperată şi restituită victimelor.

Totul a ieşit la iveală în zorii zilei de luni, 17 ianuarie 2022. În jurul orei 06:30 poliţiştii din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală Săvineşti au fost sesizaţi cu privire la faptul că persoane necunoscute au pătruns într-un lăcaş de cult, din localitatea Zăneşti.

„În baza activităţilor investigative realizate în cauză, poliţiştii au reuşit identificarea şi depistarea persoanelor bănuite de comiterea faptei, un minor în vîrstă de 15 ani şi un tînăr, de 18 ani, ambii din localitatea Zăneşti, care în noaptea de 16 spre 17 ianuarie 2022, ar fi încercat să pătrundă, prin forţarea uşii de acces, în interiorul lăcaşului de cult“, conform unui comunicat al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Neamţ.

În urma anchetei efectuate a reieşit că, în cursul aceleiaşi nopţi, cei doi ar fi pătruns în incinta unei societăţi comerciale din Zăneşti, de unde ar fi sustras mai multe sticle de băuturi alcoolice şi alte bunuri, fiind creat un prejudiciu de aproximativ 2.000 de lei.

Totodată, în noaptea de 16 spre 17 ianuarie 2022, persoanele în cauză ar fi încercat să pătrundă, prin forţarea uşii de acces, în incinta unui alt lăcaş de cult din localitatea de baştină. De asemenea, prin escaladarea gardului, cei doi ar fi pătruns în curtea a două imobile din aceeaşi localitate şi ulterior în incinta locuinţelor, unde ar fi răvăşit mai multe bunuri, moment în care au fost surprinşi de persoanele vătămate, aceştia părăsind locul faptei.

Bunurile sustrase au fost recuperate de anchetatori, fiind restituite persoanelor vătămate. Pe 17 ianuarie, în baza probatoriului administrat, cei doi spărgători au fost reţinuţi pentru 24 de ore, fiind bănuiţi de comiterea infracţiunilor de tentativă de furt calificat şi furt calificat. Ambii urmează a fi prezentaţi în faţa unui procuror din cadrul Parchetului de pe lîngă Judecătoria Piatra Neamţ cu propunerea de luare a unei măsuri preventive.

Citește știrea

Actualitate

Grevă în învăţămînt

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ s-a majorat numărul participanţilor la greva de avertisment din învăţămînt, ajungîndu-se la 3.588 sindicalişti ■ revendicările sînt de ordin salarial şi se mai cere alocarea a 6% din PIB pentru finanţarea Educaţiei ■ există şi unităţi şcolare cu un procent nesemnificativ de grevişti ■

Urmare a referendumului desfăşurat în şcolile din judeţ, de către FSLI Neamţ, 59,70% dintre membrii de sindicat au decis intrarea miercuri, 19 ianuarie, în grevă de avertisment.

Conform declaraţiei liderului Gabriel Ploscă, vicepreşedinte al FSLI la nivel naţional şi lider în judeţul Neamţ, procentul de 59,70% membri de sindicat care au decis intarea în grevă, reprezintă un număr covîrşitor de participanţi.

„În preziua grevei de avertisement, aşa cum era de prevăzut, s-au alăturat formelor  noastre de protest un procent semnificativ de colegi, respectiv  3.588 de cadre didactice, personal didactic auxiliar şi nedidactic, faţă de 3.385 cît semnaseră iniţial. Acum procentul celor care doresc să participle la grevă a ajuns la 59,70%.

Sperăm ca pînă mîine să mai vină alături de noi şi alţi colegi. Vreau să vă spun că există unităţi şcolare în care procentul de participanţi este chiar peste aşteptările noastre,  lucru care spune multe despre nemulţumirile oamenilor. Aş vrea să menţionez doar o parte dintre acestea şcoli, care reprezintă ca arie geografică toate colţurile judeţului, deopotrivă din mediul urban, cît şi din cel rural.

Printre unităţile cu numărul cel mai mare de personal care au semnat pentru grevă pot enumera: Colegiul Naţional Petru Rareş, Liceul Economic, Liceul de Informatică, Liceul Dimitrie Leonida, Şcoala Gimnazială Nr.3, Colegiul Spiru Haret, Şcoala Nr.2, Şcoala Nicu Albu, din Piatra Neamţ, dar şi LPS Roman, unde au semnat 118 membri de sindicat, din 120. Tot la Roman, au semnat în masă pentru grevă colegii de la Liceul Teologic Melchisedec Ştefănesu, cei de la Colegiul Petru Poni, Liceul Tehnologic Vasile Sav, Şcoala Nr. 1, Şcoala Nr. 5, Şcoala Mihai Eminescu. Spre dezamăgirea noastră, la Colegiul Naţional Roman Vodă au fost consultate doar 33 de cadre didactice din 70 membri de sindicat.

Aici au semnat pentru grevă de avertisment 32 şi un coleg vrea direct grevă generală, ceea ce nu e posibil. De semnalat că nu există semnătura niciunui membru de sindicat din restul categoriilor de personal, care, probabil, nu au reuşit a fi consultaţi“, a precizat Gabriel Ploscă.

Acesta mai declară că în rîndul şcolilor cu un număr mare de semnatari pro grevă se numără şi cei din zona Tîrgu Neamţ, respectiv sindicaliştii de la Colegiul Ştefan cel Mare, cei de la Colegiul Ion Creangă şi cei de la Ţcoala Nr. 2. Există şi şcoli cu mulţi semnatarii în zona rurală: Scoala Profesională Adjudeni, Şcoala Horia, Şcoala Oniceni, Şcoala Tămăşeni.

„Din păcate, mai există încă foarte mulţi colegi care nu au încă o cultură sindicală, aceea a protestelor. Este regretabil acest lucru cu atît mai mult cu cît atunci cînd reuşim să obţinem majorări salariale se bucură, ceea ceea ce înseamnă «La plăcinte înainte, la război înapoi»“ a mai menţionat Gabriel Ploscă, care a recomadat greviştilor, şi în scris, să intre în sălile de clasă, să scrie pe tablă „GREVĂ“, să explice elevilor de ce protestează şi să-i supravegheze pentru a nu se întîmpla vreo nenorocire.

Lista doleanţelor sindicale cuprinde şase revendicări: acordarea încă de la începutul anului 2022 a salariilor de bază prevăzute în anexele la Legea cadru 153/2017 pentru întreg personalul din învăţămîntul preuniversitar; acordarea procentului de 6% din PIB pentru finaţarea Educaţiei; adoptarea unei măsuri legislative de natură reparatorie pentru întreg personalul din învăţămînt; acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă, prevăzută de Legea 153/2017; plata orelor suplimentare pentru personalul nedidactic şi didactic auxiliar şi suplimentarea numărului de posturi didactic auxiliare şi nedidactice, pentru asigurarea unui climat de muncă adecvat  situaţiei actuale din unităţile şcolar.

Citește știrea

Actualitate

Un şofer băut s-a dat pasager

Știre publicată în urmă cu

în data de

Începtul săptămînii a fost cu ghinion pentru un şofer care s-a urcat băut la volan, a condus cu viteză, iar cînd a văzut poliţiştii a oprit şi s-a mutat pe bancheta din spate.

S-a întîmplat pe 17 ianuarie, în jurul orei 17:00, pe DNl 12 C, la Neagra, un  bărbat de 40 de ani, din Harghita, fiind surprins cu o viteză de 61 km/h, pe un sector de cu limită de 50 de km/h.

La vederea poliţiştilor, persoana în cauză ai oprit maşina şi s-a mutat pe bancheta din spate. A fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0,56 mg/l alcool pur în aerul expirat. Poliţiştii au întocmit un dosar penal.

Citește știrea

Trending