Contactează-ne

Actualitate

La Spitalul Roman, o poveste încîlcită cu o bătrînă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ fiul unei paciente susţine că mama sa a căzut din pat în spital şi că a fost externată cu traumatisme ■ unitatea sanitară face o anchetă internă şi justifică, pas cu pas, tratamentul aplicat bătrînei în timpul internării ■

Tot mai desele cazuri de acuzaţii privind erori medicale mai mari sau mai mici petrecute în spitalele româneşti „creionează“ un sistem obosit, care abia mai face faţă problemelor cu care este confruntat.

Ioan Samson, din Chilii, comuna Valea Ursului, s-a adresat redacţiei Monitorul, relatînd un caz pe care nu-l consideră deloc normal.

„Mama mea, Elena Samson, de 72 a suferit un al doilea accident vascular, anul trecut, în decembrie. A fost internată la Neurologie, fiind externată pe 23 decembrie. Cum lucrez în Germania, am intervenit telefonic la spital cu rugămintea să o mai ţină cîteva zile, pînă ce găsim pe cineva să o îngrijească.

Nu a putut fi ţinută la Secţia de paliaţie a fost lăsată la centrul de primiri urgenţe. După două zile am primit un telefon prin care am fost anunţat că s-a lovit la cap, că i s-au făcut investigaţii şi că nu are nimic. Pe 30 decembrie, la externare, am găsit-o slabă, desfigurată la faţă, cu arcada nazală ruptă.

Avea pe cap o căciulă trasă pe ochi şi un pansament mare pe frunte. Are dureri foarte mari şi la o mînă. După două zile am aflat că are fractură la mînă şi fractură de piramidă nazală. Are copci de la sprînceană la scalp. Nu mi se pare normal ceea ce s-a întîmplat într-un spital unde te duci să te vindece. Am totul filmat“, relatează fiul, care zice că se va adresa Poliţiei şi Colegiului Medicilor.

Conducerea unităţii, managerul Maria Andrici şi directorul medical, Iulia Bora, au comunicat redactorului Monitorul faptul că „se face cercetarea disciplinară a personalului implicat“ şi au trimis un desfăşurător al şederii pacientei în spital, din care rezultă că, pe 10 decembrie 2021, pacienta este adusă de către ambulanţă cu un AVC şi o simptomatologie instalată cu 30 ore înaintea internării.

Pacienta este investigată şi internată la Neorologie, fiind ulterior externată, deoarece familia refuză să-şi asume îngrijirea, după mai multe discuţii cu fiul acesteia. Pe 23 decembrie pacienta este adusă din nou la spital cu ambulanţa, pe motiv că nu are cine o îngriji la domiciliu.

„I s-a explicat fiului că în CPU se îngrijesc doar urgenţele medicale, pacienţii fiind investigaţi şi dirijaţi spre internare sau la domiciliu. Spitalul Roman este unitate de urgenţă, nu de îngrijire a cazurilor sociale. La CPU pacienta este reevaluată de către medicul neurolog, care consemnează faptul că este conştientă, liniştită şi cu tulburări neurologice specifice. Se recomandă îngrijire la domiciliu şi supraveghere permanentă.

Aşa cum rezultă dintr-o înregistrare video (la minutul 16.59), fiul acesteia a încercat să ofere ceva personalului. La 24 de ore de la a doua prezentare la spital se constată faptul că familia nu îi dăduse nici un tratament, reţeta fiind găsită între documentele medicale ale pacientei. La ora 02.37, pacienta aflată în salonul de tratament al CPU, după ce trage în repetate rînduri de bara de la targă, cade, suferind un traumatism cranio-cerebral cu plagă frontrală stîngă.

Dr. Molodoi (medic de gardă la Chirurgie – n.r.) îi face toaleta plăgii, sutură şi pansament, explorare paraclinică, CT cranio-cerebral, ecografie, investigaţii care nu evidenţiază leziuni cerebrale post traumatice, secundare căderii de pe targă sau leziuni toracice, de abdomen, fractură oase. Este internată la Secţia Interne, la dr. Pălăncianu“, se arată în raportul explicativ al unităţii sanitare.

Se mai subliniază faptul că de pe înregistrările video se pot vedea recomandările pe care medicul de gardă din CPU, Ana Graur, i le dă fiului pentru îngrijirea pacientei la domiciliu sau într-un azil. În declaraţia pe care fiul, Ioan Samson, o dă redactorului Monitorul, acesta susţine că în toată această poveste încîlcită ar fi intervenit şi soţul managerului spitalului, care i-ar fi sugerat să nu facă vreo reclamaţie.

„Este o minciună sfruntată, pentru care îl voi da în judecată. De ce aş fi făcut acest lucru? Eu am o lucrare la Primăria Valea Ursului şi el este cel care m-a abordat pe stradă. I-am recomandat că, dacă mama nu se simte bine, să cheme ambulanţa şi să o ducă din nou la spital. Nu ştiu de ce mă amestecă pe mine în astfel de situaţii“, a declarat Gabriel Andrici.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Asociația „Culiță Tărâță“, un real sprijin pentru Spitalul Municipal de Urgență din Roman

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Conducerea Spitalului Municipal de Urgență a anunțat finalizarea unei noi investiții în unitatea sanitară, ea fiind realizată grație unei sponsorizări. Este vorba de modernizarea accesului în Centrul de Primiri Urgențe, prin fonduri asigurate de omul de afaceri Mihai Tărâță, președintele Asociației „Culiță Tărâță“.

„Datorită unei sponsorizări a Asociației «Culița Tărâță», a fost schimbat întreg sistemul de acces în Centrul de Primiri Urgențe Roman. Investiția este în valoare de 103.969 de lei cu TVA inclus. Au fost schimbate ușile automate de acces în Centrul de Primiri Urgențe, ușă triaj central, ușă hol, montîndu-se opt confecții din tîmplărie de aluminiu, echipate cu geam tip comex (uși culisante aferente sistemelor automate).

A fost montată și tîmplărie PVC, de culoare albă, ușă exterior echipată cu un kit, mîner exterior inclusiv iluminator lateral; sistem automat tip dorma, șină în trei canate, acționate electric, senzori tip magic switch, selector KT3 cu deschidere exterior, încuietoare electromagnetică; sistem automat tip dorma și șină într-un canat, acționate electric, senzori tip magic switch, selector KT3 cu deschidere exterior și încuietoare electromagnetică. Mai este vorba despre un selector cu card cu acționare exterior”.

Aceasta este declarația oferită de către Andreea Trifan, purtătorul de cuvînt al Spitalului Municipal de Urgență Roman, care spune că această nouă donație a Asociației „Culiță Tărâță” se adaugă celor anterioare. Reamintim faptul că în iunie 2020, în plină pandemie de Coronavirus, la unitatea sanitară menționată a ajuns unul din cele mai performante aparate de testare a virusului.

Aparatul Real Time PCR a fost achiziționat din donațiile generoase ale unui grup de oameni de afaceri romaşcani, adunați în jurul lui Mihai Tărâță şi a costat aproximativ 45.000 de dolari, fiind primul aparat de acest fel din județul Neamț. Ulterior și la Spitalul Județean a ajuns un aparat Real Time PCR, darn u era așa de performant.

În 2021, Asociația „Culiță Tărâță” achiziționa pentru SMU Roman un extractor de ARN (acid ribonucleic), folosit tot în depistarea virusului SARS Cov 2, acesta oferind posibilitatea de a lucra probe în serii mai mici, rezultatele fiind oferite mai repede și mărind capacitatea de testare, reducînd substanțial timpul de așteptare în izolare al pacienților. În același an au fost achiziționate și șase tărgi hidraulice, utile pentru poziționarea și ridicarea pacienților.

Citește știrea

Actualitate

Avantajele streamingului online și evoluția industriei de divertisment

Știre publicată în urmă cu

în data de

Vă mai amintiți vremurile fără internet, fără calculator sau telefon? Dar ce ziceți de vremurile când muzica și filmele erau greu de găsit și de cele mai multe ori trebuia să le cumpărăm pe CD-uri sau le împrumutam de la unii la alții pentru că erau și scumpe?

Acum nu ne putem imagina viața fără smartphone și fără internet. Am ajuns atât de dependenți de tehnologie încât primul lucrul pe care-l facem când ne trezim este să deschidem telefonul și nu să ne dăm jos din pat. Poate fără apă caldă sau căldură mai rezistăm, dar fără internet oare cât putem rezista?

Internetul este folosit pentru majoritatea activităților cotidiene, atât pe plan personal, dar și în zona de business. Totodată, avem streaming online și platforme digitale pentru a putea accesa filme, muzică, emisiuni tv și chiar posturi de televiziune live. Totul este la îndemâna noastră.

Streamingul online a venit la pachet cu numeroase avantaje și dezavantaje. La elementele negative putem spune că oamenii sunt mai comozi și nu prea mai merg în cinematografe și nici nu mai au răbdare să aștepte episod de episod la săptămână, vor totul instant. Internetul ne-a făcut mai comozi și asta se traduce prin socializare și interacțiune redusă între oameni.

În același timp există multe alte avantaje ale streamingului online și putem spune că a schimbat industria divertismentului pentru totdeauna.

Înainte de apariția internetului și implicit a tehnologiei de live streaming, conținutul multimedia de divertisment era limitat, fără prea multe opțiuni. În schimb internetul a adus divertismentul și mai aproape de noi. Nu mai depindem de televiziuni pentru a urmări un film, pentru a asculta muzica favorită sau să vedem știrile de ultimă oră.

Streamingul online a dus la o diversificare a conținutului multimedia și de divertisment. Există foarte multe platforme de streaming unde putem urmări sute de seriale, filme artistice și documentare de toate genurile, pentru toate gusturile. Astfel, industria divertismentului este mult mai competitivă și încearcă să creeze cât mai mult conținut posibil.

Odată cu dezvoltarea streamingului online, răbdarea noastră nu mai este pusp la încercare și cu toate acestea încă mai suntem entuziasmați când sunt lansate episoade noi din serialele preferate sau vedem noi producții cinematografice.

Oamenii nu mai au răbdare să stea la coadă pentru un bilet la teatru sau să aștepte ca filmul preferat să fie difuzat exclusivist. Își doresc ca totul să fie ACUM pe streamingul online. Prin urmare, totul trebuie să fie prezentat online pe toate platformele digitale. Ba mai mult, sunt creatori care nu mai urcă pe platformă fiecare episod la un interval de timp, ci au început să prefere să urce toate episoadele simultan. Astfel, userii pot face binging, adica un maraton în fața ecranului pentru a urmări toate episoadele noi lansate.

Pe lângă clasicele formate de conținut (filme, seriale), platformele de streaming online au facilitat și crearea de conținut multimedia original. Astfel, creațiile respective nu le veți putea găsi pe altă platformă sau la televiziuni. Și influencerii sunt încurajați să producă conținut video de calitate.

Streamingul online a influnețat foarte mult și industria jocurilor online. Dacă în urmă cu câțiva ani, ne jucam individual pe desktop-uri sau în rețele locale, iată că astăzi putem să ne jucăm cu sute de alți jucători din întreaga lume prin intermediul acestor platforme de live streaming. Inclusiv în industria de gambling se simt influențele acestei tehnologii. Jocuri precum Ruleta, Poker sau Blackjack se pot juca acum online prin streamling online cu dealer real live.

Dincolo de conținutul de calitate și diversificat, streamingul online a facilitat și interacțiunea dintre utilizatori și creatori. Clienții pot oferi feedback în timp real, pot lăsa review-uri și pot distribui conținutul preferat. Aceste acțiuni duc la realizarea de topuri pe baza like-urilor și comentarii, influențând astfel succesul unei producții cinematografice, a unui joc sau serial.

Sunt platforme de streaming specializate în realizarea unui tip de conținut sau pe o nișă specifică, în funcție de preferințele userilor și abonaților. Au dispărut vremurile în care trebuie să continuați să schimbați canalele pentru a găsi conținutul preferat de vizionat. În schimb, dacă sunteți în căutarea unui tip de conținut, acum trebuie doar să accesați platformă digitală preferată.

Pentru că platformele de streaming au impus taxa de abonare, conținutul difuzat nu mai este fragmentat cu reclame ca la televizor, iar acest beneficiu este foarte apreciat de useri. Inclusiv industria de publicitate s-a adaptat noului conținut și reclamele la produse și servicii se fac direct în conținutul creat. Data viitoare când vedeți un brand de laptop, smartphone sau băutură în cadrul unui serial sau silm, să știți că este o formă de publicitate prin plasare de produse.

Un alt avantaj al platformelor de streaming stă în faptul că le putem accesa inclusiv de le smartphone-uri prin intermediul aplicațiilor dedicate, ceea ce înseamnă că ne putem bucura de conținutul respectiv în orice moment. Industria divertismentului se schimbă, de asemenea, odată cu evoluția internetulpentru a aduce publicului lucruri noi și interesante. Iar viitorul este promițător odată cu dezvoltarea și adoptarea noilor tehnologii cum ar fi realitatea virtuală, realitatea augmentată și multe altele.

Inclusiv trecerea internetului la vitezele 6G va influența foarte mult industria de divertisment pentru că vitezele mai mari vor duce la conținut mai bun, de calitate. Vom vedea tot mai multe creații 4K și chiar la rezoluții mai mari. Totodată, vom puteam comunica în timp real cu unii producători de conținut și chiar să schimbăm fluxul evenimentelor.

Din punct de vedere al cifrelor, piața de streaming online va depăși 90 de miliarde de dolari în 2023, iar platformele OTT (Over-the-top media service) vor depăși 400 de milioane de abonați. Tehnologia video a evoluat de-a lungul anilor, iar oamenii consumă din ce în ce mai mult conținut video online. Se estimează că la nivel global, conținutul difuzat prin streaming online va constitui peste 80% din totalul traficului de internet consumat.

Citește știrea

Actualitate

Accident cu două victime pe artera ocolitoare a Romanului

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un accident rutier provocat de o neacordare de prioritate s-a soldat cu două victime, marţi, 27 septembrie, pe artera ocolitoare a municipiului Roman.

“Astăzi, 27 septembrie, în jurul orei 11:00, polițiștii Biroului Rutier Roman au fost sesizați cu privire la producerea unui eveniment rutier pe artera ocolitoare vest,  în municipiul Roman.

Din primele cercetări efectuate de polițiști a reieșit că, în timp ce un bărbat, de 38 de ani, din  județul Galați, conducea un autoturism pe sectorul de drum anterior menționat, ar fi efectuat manevra de schimbare a direcției de deplasare, intrând în coliziune cu un autoturism, condus de un bărbat de 64 de ani, din  București.

În urma evenimentului rutier, a rezultat rănirea conducătorului auto de 64 de ani și a unui pasager de 54 de ani, din același autoturism.

În cauză, polițiștii continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă, în vederea stabilirii cauzelor și condițiilor în care a avut loc evenimentul rutier”, a declarat subinspector Ramona Ciofu, purtător de cuvânt al IPJ Neamţ.

Citește știrea
Advertisement

Trending