Prima pagină
Spectacolul naturii dezlănțuite. La pândă, în toiul furtunii, cu aparatul de fotografiat

■ în noaptea de 10/11 iulie, un cameraman de la un post TV a surprins cerul brăzdat de fulgere în apropiere de Trifești ■ nu este prima dată când pasionatul de fotografie și film își asumă riscuri pentru a surprinde instantanee inedite ■
Bogdan Petroșanu, cameraman la postul de televiziune ROMANTV, a stat, la propriu, la pândă, pentru a putea fotografia natura dezlănțuită din noaptea zilei de 10 spre 11 iulie 2024. Înfruntând riscurile de rigoare, a reușit să surprindă ”spectacolul” cerului brăzdat de fulgere pe un câmp din apropierea comunei Trifești.
„Ca de fiecare dată când primesc semnale că se apropie o furtună, și aseară (10 iulie 2024 – n.r.) am ieșit pentru a surprinde în imagini spectacolul de pe cer. Am fotografiat în câmp, în zona localității Trifești. Spre surprinderea mea, de această dată am întâlnit și fenomenul norilor mammatus pe care l-am filmat și fotografiat în jurul orei 21.00.
Ulterior, la ora 22.30 am realizat fotografii cu cerul brăzdat de fulgere”, a spus Bogdan Petroșanu, care, întrebat fiind dacă nu i se pare înfricoșător să meargă în mijlocul naturii dezlănțuite, spune că pasiunea este atât de mare încât în acele moment nu realizează ca ar putea să apară vreun pericol.
Conform Wikipedia, „mammatus”, cunoscut și ca „mammatocumulus”, cu sensul de „nor mamă” sau „nor-sân” este un termen meteorologic aplicat unui model celular de pungi suspendate dedesubtul bazei unui nor. „Mammatus”, care la origine înseamnă „uger” sau „piept” apare, de regulă, în zonele tropicale, dar și în cele cu o climă temperată în zone cu furtuni (tornade), indicând ploi abundente, cu picături mari.
Reamintim că, pe 10 iulie 2024, ISU Neamț a transmis mai multe informări despre posibile furtuni și precipitații abundente, iar astăzi a comunicat intervențiile avute după fenomenele meteo. Localitățile care au fost afectate au fost Piatra-Neamț (strada Mărăței și strada Cuza Vodă), Săvinești (DN15), Brășăuți (strada Salcâmilor), Borlești, Dumbrava Roșie (străzile Zorelelor și Cutului) și Rediu (strada Socea).
La Săvinești, pe Drumul Național 15, echipele au îndepărtat crengi căzute pe carosabil, restabilind traficul. În municipiul Piatra-Neamț, pe strada Mărăței, vântul puternic a desprins elemente de acoperiș, care au necesitat intervenții urgente. Tot în municipiul reședință de județ, pe strada Cuza Vodă, un arbore căzut pe un autoturism a fost îndepărtat, asigurând astfel siguranța în zonă.

-
Actualitate2 săptămâni,
Dezinformarea electorală: cum să recunoaștem informațiile false și unde raportăm neregulile
-
Prima paginăo săptămână,
Doliu în familia Gheorghe Ștefan, fostul primar al Pietrei și președinte la FC Ceahlăul
-
Actualitate2 săptămâni,
Accident grav pe DN15, în Dumbrava Roșie: Mamă și fiică, rănite după ce un șofer beat și fără permis a provocat un accident rutier
-
Actualitate2 săptămâni,
Cea mai mare afacere de lux a anului: Cine a cheltuit 1,25 miliarde EURO pentru un imperiu al modei
-
Actualitateo săptămână,
Ceahlăul-Chiajna: 1-1. Test util pentru galben-negrii
-
Actualitate2 săptămâni,
Bani de la stat pentru păduri! APIA primește cereri până în iulie
-
Eveniment4 zile,
Papa care a refuzat gloria lumii: cum va fi înmormântat și ce urmează pentru Biserica Catolică
-
Actualitate5 zile,
Paște 2025 – ziua în care ortodocșii și catolicii se roagă împreună. Ce obiceiuri se respectă