Contactează-ne

Actualitate

La judecată cu sporul de Covid

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ sindicatele medicilor vor să dea în judecată Ministerul Sănătăţii pentru bătaia de joc legată de sporul Covid ■ personal medical susţine că nu a solicitat acest spor, dar dacă, din raţiuni populiste sau electorale, a fost stipulat prin lege să se dea, el trebuie să ajungă la cei care-şi riscă viaţa ■ medicii consideră că e o bătaie de joc prevederea care le impune să demonstreze ei că bolnavul îngrijit a avut Covid ■

Modul populist în care a fost gestionată criza pandemică de Coronavirus în România a determinat sindicatele medicilor să se revolte, apreciind că, aşa cum s-a acţionat în ţară, e o bătaie de joc la adresa celor care lucrează în sistem şi-şi riscă viaţa salvînd-o pe a celorlalţi.

Este vorba despre felul în care s-a propus acordarea de stimulente materiale celor din linia întîi a luptei cu virusul SARS Cov 2, stimulente materiale acordate sporadic sau deloc. „Există două feluri de spor Covid. Primul este cel anunţat de preşedintele ţării, Klaus Iohannis, care a declarat că toţi cei aflaţi în linia I a luptei cu virusul SARS Cov 2 vor primi 500 euro, respectiv 2.500 lei.

Primele probleme au apărut atunci cînd s-a decis ca aceste sporuri să fie date celor care lucrează în spitalele de boli infecţioase, în cele TBC şi personalului din spitalele suport Covid. Bătaia de joc intervine la adresa personalului din Unităţile de Primire a urgenţelor sau în cazul medicilor de familie care trebuie să dovedească dacă un pacient pe care l-au îngrijit are sau nu Covid, trebuind să caute acte doveditoare în acest sens, lucru pe care nimeni nu l-a făcut. Noi ne-am văzut de treabă îngrijind pacienţii.

Această prevedere de a demonstra tu, ca medic, că ai îngrijit un pacient infectat cu SARS Cov 2 mi se pare că s-a introdus special pentru a nu se acorda aceste sporuri. În Franţa, de exemplu, guvernul a stabilit că personalul din linia întîi primeşte 1.500 euro, iar ceilalţi, care lucrează în sistemul public, primesc 500 euro. Clar şi elegant. La noi a trebuit să se impună o asemenea găselniţă umilitoare.

Cum nimeni n-a avut timp să umble după acte prin care să dovedească faptul că bolnavul îngrijit a fost infectat cu SARS Cov 2 cred că a fost o prevedere deliberată, pentru a nu se acorda astfel de sporuri. Această bătaie de joc ne determină să ne adresăm instanţelor de judecată pentru a ne revendica un drept salarial, pe care, repet, nu l-am cerut, aşa cum am fost acuzaţi de unii, ci a fost legiferat de decidenţii politici, să ni se dea“ a declarat, pentru Monitorul, Victor Eşanu, preşedintele Camerei Federative a Medicilor din România.

Legi de campanie electorală

Preşedintele Camerei Federative a Medicilor a mai spus că, în plină campanie electorală, PSD şi UDMR au iniţiat o lege prin care au stabilit că acest spor să fie de 30% pentru cei din spitale şi 20% pentru cei din laboratoare şi farmacii, fără a preciza sursa de finanţare. „Am avut în această perioadă două rînduri de întîlniri cu ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru.

Aducînd în discuţie problema sporurilor Covid ni s-a spus clar că nu există sursă de finanţare, dar s-a recomandat să determinăm noi conducerile spitalelor să plătească aceste sporuri, din fonduri proprii şi apoi să se încerce a se găsi printr-o OUG modalitatea de a se deconta aceste sume. Cum aşa ceva nu a fost o soluţie viabilă, s-a ajuns la situaţia în care, pe ici pe colo, s-au acordat aceste sporuri, dar în marea majoritate a situaţiilor nu s-au acordat, pentru că e clar că, în plină pandemie, cu atîtea cheltuieli materiale necesare pentru combaterea bolii nu sînt bani şi pentru aceste sporuri“, a mai spus doctorul Victor Eşanu.

Acesta nu a uitat să amintească despre medicii căzuţi în această perioadă pe frontul luptei anti Covid. „Toată lumea medicală a rămas consternată de pierderea recentă, de la Piatra Neamţ, a doctorului Iosif Koszeghi, preşedintele Colegiului Medicilor, o somitate a chirurgiei româneşti, omul care a fost doborît de acest virus, luat în timpul incendiului de la Spitalul Judeţean din Piatra Neamţ. Dacă facem un bilanţ al medicilor răpuşi de coronavirus lista e lungă şi demostrează sacrificile făcute de corpul medical, care nu şi-a precupeţit viaţa pentru a salva vieţile pacienţilor. E un sacrificiu care merită respect din partea societăţii şi nu bătaie de joc şi acuzaţii prin care ni se reproşează că vrem să ne umplem buzunarele“, acuză medicul citat.

Acesta a mai spus că o altă soluţie a fost aceea prin care li s-a indicat să găsescă fonduri pentru plata acestor sporuri, urmînd a apela la autorităţile publice locale, care ar trebui să sprijine acordarea lor, după care, ulterior, primăriile să primească aceste fonduri, de la Guvern. Lucru, de asemenea, nefezabil şi jenant pentru corpul medical, a cărui datorie este să îngrijească bolnavii, nu să găsească fonduri pentru drepturile salariale.

Medicul sindicalist susţine că este degradant pentru clasa politică, care a folosit în scop electoral criza pandemică şi acest lucru a degenerat în proteste spontane în diverse unităţi sanitare din România, ultimul de acest fel find cel de la Spitalul Sfîntul Ioan din Bucureşti. Doctorul Victor Eşanu a fost informat de medicii de familie că în cabinetele acestora intră zilnic cinci-şase persoane infectate cu SARS Cov 2, care sînt un real pericol de răspîndire comunitară a bolii.

În condiţiile în care medicii şi cadrele din sistemul sanitar nu vor primi aceste sporuri legale, pe care nu le-au cerut, dar li s-au promis, sindicatele se vor adresa instanţelor de judecată, urmînd a recupera aceste drepturi pe cale judecătorească.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Se anunţă vreme rea

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ au fost emise două informări meteo de vînt şi vreme deosebit de rece ■ în week-end va fi ceva mai confortabil ■ săptămîna viitoare se răcoreşte din nou şi vin ceva precipitaţii ■

Informările meteo de vreme deosebit de rece, dublată de vînt care face ca temperaturile resimţite să fie mai mici, se ţin lanţ. Ieri, 23 septembrie, meteorologii au emis două astfel de avertizări, o informare valabilă în toată ţara şi un cod galben valabil pentru jumătatea de vest a judeţului Neamţ.

Prima dintre acestea, informarea meteo, a intrat în vigoare de ieri, 23 septembrie, de la ora 10:00 şi expiră azi, 24 septembrie, la ora 23:00, anunţîndu-se intensificări ale vîntului şi vreme deosebit de rece.

„La munte, vîntul va avea intensificări cu viteze de peste 55…60 km/h, iar începînd din noaptea de joi spre vineri (23/24 septembrie), la altitudini mari, rafalele vor depăşi 80 km/h. Temporar, intensificări ale vîntului se vor semnala, joi (23 septembrie) şi în regiunile estice, sud-estice şi în extremitatea de sud-vest, cu viteze de 40…50 km/h, iar vineri (24 septembrie) în cea mai mare parte a teritoriului, local cu rafale în general de 50…60 km/h.

Vremea se va menţine deosebit de rece în toată ţara, iar în timpul nopţii în depresiunile intramontane şi în dealurile subcarpatice din sud vor fi temperaturi minime de 0…3 grade, favorizînd izolat producerea brumei“, conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie. Codul galben de intensificări susţinute ale vîntului la altitudini de peste 1.700 de metri a intrat în vigoare de ieri, de la ora 21:00 şi expiră azi, la ora 23:00.

În intervalul menţionat, la munte, la altitudini de peste 1.700 m vîntul va avea intensificări susţinute cu rafale ce vor depăşi 90…100 km/h. Conform previziunilor, de azi, 24 septembrie, începe să se încălzească uşor şi pentru că soarele va fi la datorie, avem promisiunea unei maxime de 17 grade. Urmează o noapte sensibil mai blîndă decît precedenta, iar mercurul din termometre se opreşte la 8 grade. Dacă previziunile de acum ale meteorologilor se adeveresc, va fi ceva mai bine din punct de vedere termic în week-end-ul care urmează.

Astfel, sîmbătă, 25 septembrie, se anunţă cer variabil cu soare, iar în cel mai cald moment ne vom bucura de temperaturi ce saltă pînă la 21 de grade. Noaptea va fi încă răcoroasă, cu 8 grade. Şi mai bine va fi duminică, 26 septembrie, cînd vor fi 22 de grade la prînz, dar cerul va fi acoperit. După lăsarea întunericului se ajunge la o minimă nesperată, de 12 grade.

Luni, 27 septembrie, va fi soare, cel mult 17 grade, însă după amiază ar putea veni ceva furtuni. Minima nocturnă va fi de 11 grade. În perioada 28 – 29 septembrie va fi frig, 12 -13 grade şi va ploua. De joi, 30 septembrie, pînă duminică, 3 octombrie, vor fi aceleaşi condiţii meteo, respectiv soare, valori termice diurne de 15 – 16 grade, şi temperaturi nocturne de 7, pînă la 9 grade.

Citește știrea

Actualitate

Creşte numărul infectărilor cu SARS Cov 2 în şcoli

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ 52 de elevi şi 13 cadre didactice sau salariaţi din şcoli sînt bolnavi de Covid ■ ca urmare a acestui fapt 31 de clase studiază on-line ■

Conducerea Inspectoratului Şcolar al judeţului Neamţ comunică faptul că în urma centralizării raportărilor din şcoli, operaţie realizată miercuri, 22 septembrie, la orele 15, a crescut numărul copiilor şi personalului care lucrează în învăţămînt ce sînt infectaţi cu virusul SARS Cov 2.

Astfel la data amintită în judeţul Neamţ au fost confirmaţi ca fiind infectaţi cu varinta Delta a virusului 52 de elevi şi 13 cadre didactice sau alţi angajaţi, în mai multe unităţi şcolare din judeţ. Ca urmare a situaţiei din teren 31 de clase au intrat în sistem de predare-învăţare on-line, cifra totală a copiilor care învaţă din faţa calculatorului din cauza Covid 19 fiind, conform ultimei raportări, de 805.

La această cifră se mai adaugă alţi 186 de copii, care au scutiri medicale pentru alte boli şi aceşti copii învăţînd tot în sistem on-line. Cifrele au fost afişate pe pagina de Internet a Inspectoartului Şcolar Judeţean Neamţ.

„Mesajul meu către colegi, părinţi şi elevi este acela de a continua să respecte cu mare stricteţe regulile de igienă. Colegii noştri din şcoli trebuie să aibă grijă ca toate circuitele de intrare- ieşire să fie respectate, pentru a se evita aglomeraţia, mai ales în pauze, la intarea şi ieşirea din şcoală.

Trebuie să se dezinfecteze zilnic toate suprafeţele, să se aerisească în fiecare pauză spaţiile, să se urmărească ca toţi copiii, cadrele didactice şi personalul auxiliar şi nedidactic să poarte mască. Numai aşa vom putea evita, pe cît este posibil, apariţia unor noi cazuri de îmbolnăviri şi vom putea rămîne cît mai mult în sistemul de predare faţă în faţă”, a declarat Mihai Obreja, inspector şcolar general al ISJ Neamţ.

Scenariile de funcţionare a şcolilor pentru săptămîna 27 septembrie-1 noiembrie vor fi analizate şi stabilite în şedinţa de vineri, 24 septembrie a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Budele publice, motiv de dispută între primar şi viceprimar

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ la şedinţa de îndată primarul Leonard Achiriloaei şi viceprimarul Radu Samson s-au contrazis pe tema finanţării unui proiect de amplasare a unor toalete publice ■ proiectul a trecut cu voturile celor şase consilieri PSD ■

Convocată miercuri, 22 septembrie, ultima şedinţă de îndată a Consiliului Local, la care au fost prezenţi doar 16 din cei 21 de aleşi locali, deşi a avut doar un singur punct pe ordinea de zi, rectificarea bugetară, s-a dovedit a fi una destul de tensionată, dezvăluind faptul că între primar şi viceprimar au răbufnit, în ultima vreme o serie de dispute, legate de bugetarea unor proiecte.

Din tabăra liberalilor, prin vocea şefului Comisiei de buget finanţe, Constantin Ghica, a apărut şi un prim amendament, prin care s-a propus diminuarea unei alocări către Liceul Teologic Romano-Catolic „Sfîntul Francisc de Assisi” de la 90.000 lei la puţin peste jumătatea sumei, respectiv 50.000 lei. Un al doilea amendament a fost făcut de consilierul USR-Plus, Ionuţ Corbu, amendament care de altfel a şi declanşat scînteia disputei, dintre primar şi vicele său. Proiectul de hotărîre iniţial prevedea transferarea sumei de 150.000 lei, inclusă în buget la întocmirea acestuia, de la finanţarea amplasării unor toalete publice la alte capitole.

Primarul Leonard Achiriloaei s-a străduit să lămurească problema susţinînd că ultima decizie a fost luată ca urmare a analizei ofertelor primite.

„Retragerea a fost făcută ca urmare a analizei de preţuri. S-a făcut iniţial o estimare, asumată de toată lumea, dar ofertele finale sînt mult mai mari. Pentru toalete simple sînt la 34.000 de lei fără TVA, iar pentru persoane cu handicap – 46.000 de lei, sume mai mari decît cele prinse de noi în buget. De aceea, am căzut de acord cu viceprimarul şi colegii din Primărie să alegem varianta de a închiria. Achiziţia este o cheltuială de investiţie, iar cea de închiriere o cheltuială de servicii.

Chiar dacă am lăsa suma, achiziţia e mult mai mare decît ceea ce s-am prevăzut în buget”, a spus edilul şef. Imediat după şedinţă, viceprimarul Radu Samson a scris pe pagina de socializare faptul că „Rămîne să ne facem nevoile tot pe colţurile clădirilor”,  explicînd faptul că CL a bugetat în aprilie 150.000 lei pentru cumpărarea unei toalete publice automate, care se curăţă singure, acesta fiind un semn de civilizaţie întîlnit în alte oraşe mai mari.

„După un an de mandat nici măcar un WC n-am fost în stare să facem”

Viceprimarul Radu Samson susţine că s-ar fi înţeles cu edilul şef să amplaseze toaletele în mai multe zone ale oraşului.

„Am agreat cu domnul primar să amplasăm o asemenea toaletă în zona policlinicii, ca să fie la îndemînă şi pentru vizitatorii pacienţilor din spital. Pentru că domnul primar nu a dispus nimic în sensul ăsta, în august am cerut eu oferte de la mai multe firme şi am primit una care stă de mai mult de o lună pe biroul dumnealui. Zilele trecute i-am spus că toaletele astea se şi închiriază.

Dacă tot închiriem, i-am propus să luăm 3 astfel de WC-uri pentru că e un cost suportabil şi locuri unde e nevoie sînt în zona spitalului, la Piaţa Centrală, în parcul de la fîntînă, la Cimitir, în zona 1 Mai, etc. Printr-o rectificare bugetară adoptată azi (miercuri, 22 septembrie n.r) de CL s-au relocat banii pentru WC, pe motiv că dacă-l închiriem nu e nevoie să mai fie pe lista de investiţii. 73.000 lei s-au mutat, ca exemplu, la Clubul Sportiv Municipal pentru întreţinerea de spaţii verzi şi baze sportive, pînă la finalul anului. N-am votat noi, a găsit domnul primar sprijin pentru rectificare la colegii consilieri PSD, care au respins amendamentul nostru de menţinere a sumei pentru toaletă. Oraşe mai mici decât Romanul au cîte 4-5 WC-uri din astea.

Noi, cu banii alocaţi de jumătate de an, nu sîntem în stare să avem nici măcar unul. Am rămas cu promisiunea domnului primar că pînă la finalul anului închiriază şi amplasează WC-ul negociat. Nu e prima idee care nu se pune în practică pentru că nu e a primarului. Activitatea direcţiilor cu specific tehnic, de execuţie a lucrărilor, este coordonată de domnul primar.

Eu, ca viceprimar, nu sînt invitat la şedinţele de coordonare a acestora. În mod total inexplicabil şi nepotrivit, nici măcar arhitectul şef nu este invitat. Înţeleg că eu sînt doar viceprimar şi că alegătorii au votat în număr mai mare viziunea domnului primar, pentru oraş şi pentru conducerea primăriei, dar e deja aproape un an de mandat şi nici măcar un WC n-am fost în stare să facem”, spunea acuzator  Radu Samson.

De remarcat că la vot doar consilierii IPM şi USR au votat pentru amendamentul ca banii pentru toalete să rămînă în buget, pe lista de investiţii. Proiectul a trecut cu promisiunea de a se închiria toalete. În ultima parte a şedinţei consilierul PSD, Radu Curpăn, a intervenit la punctul diverse, aducîndu-i la cunoştinţă primarului despre apariţia, în strada Bogdan Dragoş, a unei noi probleme la reţeaua de canalizare, pe care primarul şi-a notat-o promiţînd că o va rezolva.

Citește știrea

Trending