Contactează-ne

Actualitate

La judecată cu sporul de Covid

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ sindicatele medicilor vor să dea în judecată Ministerul Sănătăţii pentru bătaia de joc legată de sporul Covid ■ personal medical susţine că nu a solicitat acest spor, dar dacă, din raţiuni populiste sau electorale, a fost stipulat prin lege să se dea, el trebuie să ajungă la cei care-şi riscă viaţa ■ medicii consideră că e o bătaie de joc prevederea care le impune să demonstreze ei că bolnavul îngrijit a avut Covid ■

Modul populist în care a fost gestionată criza pandemică de Coronavirus în România a determinat sindicatele medicilor să se revolte, apreciind că, aşa cum s-a acţionat în ţară, e o bătaie de joc la adresa celor care lucrează în sistem şi-şi riscă viaţa salvînd-o pe a celorlalţi.

Este vorba despre felul în care s-a propus acordarea de stimulente materiale celor din linia întîi a luptei cu virusul SARS Cov 2, stimulente materiale acordate sporadic sau deloc. „Există două feluri de spor Covid. Primul este cel anunţat de preşedintele ţării, Klaus Iohannis, care a declarat că toţi cei aflaţi în linia I a luptei cu virusul SARS Cov 2 vor primi 500 euro, respectiv 2.500 lei.

Primele probleme au apărut atunci cînd s-a decis ca aceste sporuri să fie date celor care lucrează în spitalele de boli infecţioase, în cele TBC şi personalului din spitalele suport Covid. Bătaia de joc intervine la adresa personalului din Unităţile de Primire a urgenţelor sau în cazul medicilor de familie care trebuie să dovedească dacă un pacient pe care l-au îngrijit are sau nu Covid, trebuind să caute acte doveditoare în acest sens, lucru pe care nimeni nu l-a făcut. Noi ne-am văzut de treabă îngrijind pacienţii.

Această prevedere de a demonstra tu, ca medic, că ai îngrijit un pacient infectat cu SARS Cov 2 mi se pare că s-a introdus special pentru a nu se acorda aceste sporuri. În Franţa, de exemplu, guvernul a stabilit că personalul din linia întîi primeşte 1.500 euro, iar ceilalţi, care lucrează în sistemul public, primesc 500 euro. Clar şi elegant. La noi a trebuit să se impună o asemenea găselniţă umilitoare.

Cum nimeni n-a avut timp să umble după acte prin care să dovedească faptul că bolnavul îngrijit a fost infectat cu SARS Cov 2 cred că a fost o prevedere deliberată, pentru a nu se acorda astfel de sporuri. Această bătaie de joc ne determină să ne adresăm instanţelor de judecată pentru a ne revendica un drept salarial, pe care, repet, nu l-am cerut, aşa cum am fost acuzaţi de unii, ci a fost legiferat de decidenţii politici, să ni se dea“ a declarat, pentru Monitorul, Victor Eşanu, preşedintele Camerei Federative a Medicilor din România.

Legi de campanie electorală

Preşedintele Camerei Federative a Medicilor a mai spus că, în plină campanie electorală, PSD şi UDMR au iniţiat o lege prin care au stabilit că acest spor să fie de 30% pentru cei din spitale şi 20% pentru cei din laboratoare şi farmacii, fără a preciza sursa de finanţare. „Am avut în această perioadă două rînduri de întîlniri cu ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru.

Aducînd în discuţie problema sporurilor Covid ni s-a spus clar că nu există sursă de finanţare, dar s-a recomandat să determinăm noi conducerile spitalelor să plătească aceste sporuri, din fonduri proprii şi apoi să se încerce a se găsi printr-o OUG modalitatea de a se deconta aceste sume. Cum aşa ceva nu a fost o soluţie viabilă, s-a ajuns la situaţia în care, pe ici pe colo, s-au acordat aceste sporuri, dar în marea majoritate a situaţiilor nu s-au acordat, pentru că e clar că, în plină pandemie, cu atîtea cheltuieli materiale necesare pentru combaterea bolii nu sînt bani şi pentru aceste sporuri“, a mai spus doctorul Victor Eşanu.

Acesta nu a uitat să amintească despre medicii căzuţi în această perioadă pe frontul luptei anti Covid. „Toată lumea medicală a rămas consternată de pierderea recentă, de la Piatra Neamţ, a doctorului Iosif Koszeghi, preşedintele Colegiului Medicilor, o somitate a chirurgiei româneşti, omul care a fost doborît de acest virus, luat în timpul incendiului de la Spitalul Judeţean din Piatra Neamţ. Dacă facem un bilanţ al medicilor răpuşi de coronavirus lista e lungă şi demostrează sacrificile făcute de corpul medical, care nu şi-a precupeţit viaţa pentru a salva vieţile pacienţilor. E un sacrificiu care merită respect din partea societăţii şi nu bătaie de joc şi acuzaţii prin care ni se reproşează că vrem să ne umplem buzunarele“, acuză medicul citat.

Acesta a mai spus că o altă soluţie a fost aceea prin care li s-a indicat să găsescă fonduri pentru plata acestor sporuri, urmînd a apela la autorităţile publice locale, care ar trebui să sprijine acordarea lor, după care, ulterior, primăriile să primească aceste fonduri, de la Guvern. Lucru, de asemenea, nefezabil şi jenant pentru corpul medical, a cărui datorie este să îngrijească bolnavii, nu să găsească fonduri pentru drepturile salariale.

Medicul sindicalist susţine că este degradant pentru clasa politică, care a folosit în scop electoral criza pandemică şi acest lucru a degenerat în proteste spontane în diverse unităţi sanitare din România, ultimul de acest fel find cel de la Spitalul Sfîntul Ioan din Bucureşti. Doctorul Victor Eşanu a fost informat de medicii de familie că în cabinetele acestora intră zilnic cinci-şase persoane infectate cu SARS Cov 2, care sînt un real pericol de răspîndire comunitară a bolii.

În condiţiile în care medicii şi cadrele din sistemul sanitar nu vor primi aceste sporuri legale, pe care nu le-au cerut, dar li s-au promis, sindicatele se vor adresa instanţelor de judecată, urmînd a recupera aceste drepturi pe cale judecătorească.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Coronavirus: Neamţ – 37 de cazuri noi. Naţional – 1.551 de cazuri noi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la Neamţ rata de infectare este de 1,26 la mia de locuitori ■ la nivel naţional, în ultimele 24 de ore au fost raportate 65 de decese ■

Până pe 25 ianuarie, pe teritoriul României, au fost confirmate 712.561 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 

654.875 de pacienți au fost declarați vindecați. În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.551 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 413 persoane au fost reconfirmate pozitiv. Până astăzi, 17.841 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 24.01.2021 (10:00) – 25.01.2021 (10:00) au fost raportate 65 de decese (38 bărbați și 27 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Bacău, Bihor, Botoșani, Bistrița-Năsăud, Brăila, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Dolj, Gorj, Hunedoara, Iași, Maramureș, Sălaj, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Vaslui, Vrancea și București.

Dintre acestea, 1 deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 40-49 ani, 3 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 14 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 26 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 21 decese la categoria de peste 80 de ani.

62 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 2 pacienți decedați nu au prezentat comorbidități, iar pentru 1 pacient decedat nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 8.018. Dintre acestea, 1.017 sunt internate la ATI.  

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 5.306.711  teste RT-PCR și 81.125 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 5.921 teste RT-PCR (4.311 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 1.610 la cerere) și 3.198 de teste rapide antigenice.

Pe teritoriul României, 44.260 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 10.807  persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 68.498 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 153 de persoane.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 1.565 de apeluri la numărul unic de urgență 112.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ziua de 24 ianuarie, 6.348 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 1.474.240 de lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost întocmite, ieri, 2 dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Reamintim cetățenilor că Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE (0800800165) la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară.

Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 7.771 cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu SARS – CoV – 2 (coronavirus): 1.991 în Italia, 1.681 în Spania, 173 în Marea Britanie, 125 în Franța, 3.115 în Germania,  93 în Grecia, 49 în Danemarca, 36 în Ungaria, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 4 în SUA, 7 în Suedia,  131 în Austria, 22 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 37 în Elveția, 3 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 2 în Bulgaria, 12 în Cipru, 2 în India, 2 în Ucraina, 8 în Emiratele Arabe Unite, 13 în Republica Moldova, 3 în Muntenegru, 203 în Irlanda și câte unul în Argentina, Tunisia, Luxemburg, Malta, Brazilia, Kazakhstan, Republica Congo, Qatar, Vatican, Portugalia, Egipt, Pakistan, Iran, Singapore, Slovenia, Federația Rusă și Croația. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 145 de cetățeni români aflați în străinătate, 33 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 20 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, 3 în Suedia, 4 în Irlanda, 2 în Elveția, unul în SUA, unul în Brazilia, unul în Republica Congo, unul în Grecia și unul în Iran, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu infecție cu noul coronavirus, 798 au fost declarați vindecați: 677 în Germania, 90 în Grecia, 18 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg, unul în Tunisia și unul în Argentina.

Citește știrea

Actualitate

Accident cu trei victime pe E 85

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un accident rutier soldat cu trei victime s-a produs duminică, 24 ianuarie, pe E 85. În urma coliziunii dintre un autoturism şi o autoutilitară o femeie şi doi bărbaţi au fost transportaţi la Spitalul Roman.

“Prin apel la 112, in jurul orei 15, pompierii au fost înștiințati despre producerea unui accident rutier pe E 85, la intersecția cu localitatea Tămășeni.

La locul solicitării s-au deplasat pompierii romașcani cu o autospecială de stingere cu modul pentru descarcerare și o ambulanță SMURD și două echipaje cu două ambulanțe de la SAJ.

În urma accidentului rutier produs între un autoturism și o autoutilitară au rezultat trei victime, neîncarcerate. Toate cele trei victime (o femeie și doi bărbați) au fost preluate de echipajele SAJ și SMURD și transportate la CPU Roman.

Pompierii au asigurat măsuri de prevenire și stingere a incendiilor, prin deconectarea bornelor bateriilor și îndepărtarea scurgerilor de lichide combustibile (carburanți și ulei) și

au curățat/degajat carosabilul de elementele rezultate în urma accidentului rutier”, au comunicat reprezentanţii ISU Neamţ.

 

FOTO: generica

Citește știrea

Actualitate

Coronavirus: Neamţ – 36 de cazuri noi. Naţional – 1.816 cazuri noi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la Neamţ, rata de infectare este de 1,24 la mia de locuitori ■ la nivel naţional, în ultimele 24 de ore, au fost declarate 54 decese ■

Până astăzi, 24 ianuarie, pe teritoriul României, au fost confirmate 711.010 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 

653.125 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.816 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 471 de persoane au fost reconfirmate pozitiv. Până astăzi, 17.776 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 23.01.2021 (10:00) – 24.01.2021 (10:00) au fost raportate 54 decese (33 bărbați și 21 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Argeș, Bacău, Bihor, Botoșani,  Brăila, Brașov, Călărași, Caraș-Severin, Cluj, Dâmbovița, Mehedinți, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Timiș, Vaslui, Vâlcea și București.

Dintre acestea, 3 decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 40-49 ani, 3 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 10 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 19 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 19 decese la categoria de peste 80 de ani.

53 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar 1 pacient decedat nu a prezentat comorbidități.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.803. Dintre acestea, 1.020 sunt internate la ATI.  

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 5.300.790 de teste RT-PCR și 77.927 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 10.916 teste RT-PCR (6.491 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 4.425 la cerere) și 3.586 de teste rapide antigenice.

Pe teritoriul României, 46.125 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 10.725 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 71.601 persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 146 de persoane.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 1.594 de apeluri la numărul unic de urgență 112.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ziua de 23 ianuarie, 5.813 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 1.108.755 de lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost întocmite, ieri, 4 dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Reamintim cetățenilor că Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE (0800800165) la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară.

Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 7.712 cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu SARS – CoV – 2 (coronavirus): 1.991 în Italia, 1.647 în Spania, 173 în Marea Britanie, 125 în Franța, 3.115 în Germania,  93 în Grecia, 49 în Danemarca, 36 în Ungaria, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 4 în SUA, 7 în Suedia,  131 în Austria, 22 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 36 în Elveția, 3 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 2 în Bulgaria, 12 în Cipru, 2 în India, 2 în Ucraina, 8 în Emiratele Arabe Unite, 12 în Republica Moldova, 3 în Muntenegru, 180 în Irlanda și câte unul în Argentina, Tunisia, Luxemburg, Malta, Brazilia, Kazakhstan, Republica Congo, Qatar, Vatican, Portugalia, Egipt, Pakistan, Iran, Singapore, Slovenia, Federația Rusă și Croația. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 145 de cetățeni români aflați în străinătate, 33 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 20 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, 3 în Suedia, 4 în Irlanda, 2 în Elveția, unul în SUA, unul în Brazilia, unul în Republica Congo, unul în Grecia și unul în Iran, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu infecție cu noul coronavirus, 798 au fost declarați vindecați: 677 în Germania, 90 în Grecia, 18 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg, unul în Tunisia și unul în Argentina.

Citește știrea

Trending