Contactează-ne

Actualitate

La ISU, volum imens de muncă, luna trecută

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în ianuarie 2022, au avut loc 1.566 de intervenţii, ata însemnînd că alarma a sunat, în medie, de 50 de ore în fiecare zi ■ în prima lună a anului 2021, fuseseră doar 849 de evenimente ■ au fost şi glume proaste, salvatorii plecînd la drum degeaba ■

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ a făcut bilanţul activităţii pentru prima lună a acestui an.

În ianuarie 2022, în judeţ s-au produs 1.566 de evenimente, care au necesitat intervenţia serviciilor profesioniste, voluntare şi private. În medie au fost 50,52 intervenţii în fiecare zi. Numărul evenimentelor la care s-a intervenit cu forţe specializate a crescut cu 84,45% faţă de perioada similară din anul anterior, cînd s-au produs numai 849 de nedorite incidente.

Defalcat, au fost 1.281 cazuri de urgenţă asistate de SMURD, 119 incendii, 80 alte situaţii, 36 acţiuni de asistenţa persoanei şi 50 acţiuni de protecţia comunităţilor. Pompierii au mai fost solicitaţi în 61 de situaţii, la care însă nu s-a intervenit.

„În opt situaţii echipajele au fost întoarse din drum, întrucît nu mai era necesară deplasarea acestora la locul evenimentului (6 la echipajele de stingere şi 2 la echipajele SMURD), în 44 de situaţii echipajele au ajuns la locul evenimentului, însă nu au acţionat (10 situaţii au fost rezolvate de SVSU/SPSU sau de populaţie, în 10 cazuri au fost executate misiuni de patrulare şi identificare a persoanelor fără adăpost, iar în 24 de situaţii persoanele au refuzat evaluarea medicală de specialitate), iar în 9 situaţii echipajele au ajuns la adresa indicată, dar au constatat că evenimentul nu s-a produs sau pacientul nu exista (4 la echipajele de stingere şi 5 la echipajele SMURD)“, conform ISU Neamţ.

În vederea reducerii timpului de răspuns la intervenţii, în scopul limitării pagubelor, serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă (SVSU) din judeţul Neamţ au acţiont singure sau în sprijinul forţelor profesioniste la 39 misiuni de stingere a unor incendii, 39 misiuni pentru stingerea unor incendii de vegetaţie şi altele, o misiune pentru alte intervenţii, o misiune pentru salvări de animale, 2 misiuni de asigurare/ supraveghere zonă, 2 misiuni pentru exerciţii cu forţe şi mijloace în teren şi 3 misiuni de recunoaştere în teren şi instruire.

Focul a luat două vieţi într-o lună

În cursul lunii ianuarie 2022, numărul de incendii produse în Neamţ a crescut cu 20,41%, de la 49 în ianuarie 2021, la 59 în ianuarie 2022 (în medie 1,90/zi). Douăzecişiunu dintre incendii au fost în mediul urban (35,59% din totalul incendiilor) şi 38 în mediul rural (64,41% din totalul incendiilor). În continuare, se constată că incidenţa producerii incendiilor este mai mare în mediul rural, iar cauzele izbucnirii acestora sînt: coşul/burlanul de fum defect sau necurăţat – 17; instalaţii electrice defecte – 13; fumatul – 5; aparate electrice sub tensiune nesupravegheate – 4; focul deschis în spaţii închise (lumînări, făclii, chibrituri, brichete) – 4; cenuşă, jar şi scîntei de la sistemele de încălzit – 3; foc deschis – 3; cîte 2 provocate de acţiunea intenţionată, sisteme de încălzire defecte şi mijloace de încălzire improvizate.

„În luna ianuarie 2022 incendiile nu au produs doar pagube materiale ci şi victime omeneşti (2 persoane au decedat şi 3 persoane au fost rănite) iar 4 persoane au fost salvate, spre deosebire de aceeaşi perioadă a anului trecut cînd 3 persoane au decedat, 8 persoane au fost rănite şi 11 de persoane au fost salvate“, mai anunţă ISU.

Luna trecută au fost şi 60 de incendii de vegetaţie uscată şi altele – fără pagube materiale, spre deosebire de anul anterior cînd au fost înregistrate 14 incendii de vegetaţie. Numărul solicitărilor pentru acordarea primului ajutor calificat, a asistenţei medicale de urgenţă sau pentru efectuarea operaţiunilor de descarcerare a fost în descreştere în luna ianuarie 2022, fiind executate 1.281 de misiuni (din care 112 intervenţii ale echipajelor de terapie intensivă mobilă), spre deosebire de ianuarie 2021 cînd au fost executate 661 misiuni (din care 123 intervenţii ale echipajului de terapie intensivă mobilă).

Echipajele S.M.U.R.D. au asistat 814 persoane, din care 782 adulţi şi 32 copii. Echipajele de descarcerare, prim ajutor calificat şi terapie intensivă mobilă din cadrul S.M.U.R.D. Neamţ au executat misiuni pentru: acordarea primului ajutor calificat şi a asistenţei medicale de urgenţă – 767; descarcerarea la accidente rutiere – 2 misiuni; asistenţa persoanelor blocate în apartamente – 3 misiuni; misiuni de sprijin (incendii şi descarcerare) – 2; epidemii – 10 misiuni; exerciţii – 1.

În afara misiunilor pentru acordarea primului ajutor calificat, a asistenţei medicale de urgenţă sau pentru efectuarea operaţiunilor de descarcerare s-au mai executat 496 misiuni de verificare a secţiilor ATI de pe raza judeţului. Echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava“ al judeţului Neamţ a executat trei misiuni de monitorizare a fenomenului de zăpor pe cursul rîului Bistriţa.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Culmea filantropiei politice sau cum ne “învaţă” un politician să fim omenoşi de Crăciun

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

De obicei nu critic iniţiativele nimănui, chiar dacă mi se par, unele dintre ele, de-a dreptul penibile. Vorba domnului profesor Nae Ionescu, “omul e singurul animal care se poate rata”, inclusiv, zic eu, prin iniţiative idioate, deci să-i respectăm omului, fie el şi animal politic, această “calitate”.

Dar de această dată am să-mi permit să comentez, evident răutăcios, că nu văd altfel cum, iniţiativa unui om (aşa simte nevoia să se prezinte în primul rând), dar în paralel şi politician, care a reuşit să mă înfurie maxim.

Omul e mai puţin important cum se numeşte sau ce funcţie politică are, iniţiativa e “Nimeni singur de Crăciun”. Şi, în rezumat, la finalul postării puteţi vedea în integralitate mesajul omului cu pricina, spune că ar fi “cel mai frumos cadou” ca de Crăciun să mai facem loc la masa noastră pentru un om singur, citez, “un vecin, un prieten, o rudă”.

Asta-i marea iniţiativă şi chiar nu ştiu cum să o cataloghez: puerilă spre cumplit de idioată sau chiar… o înjurătură pe care omul, în plan secund şi politician, ne-o trânteşte de la obraz.

Adică, mă iertaţi, ce să înţelegem: că noi, românii, suntem, de obicei, nişte nemernici care mâncăm pe “întuneric”, “ascunşi” în casele noastre de Crăciun, Paşte şi… în fiecare zi, şi era nevoie de (i)luminatul om, în plan secund şi politician, ca să ne “gândim” să chemăm pe cineva la masa noastră?!

Nu domnule om, în secundar şi politician, românii nu au nevoie de politicieni, în plan secundar şi oameni, să vină cu astfel de iniţiative. Românii, mereu, au pus un scaun în plus la masă, mereu au pus în plus un blid de mâncare pentru oricine le-a trecut pragul. Şi de Crăciun, şi de Paşte, şi… în fiecare zi.

Aşa-zisa dumneavoastră iniţiativă e de fapt, cel puţin pentru mine, o insultă. Pentru că dumneavoastră se pare că nu ştiţi că românul e omenos de felul lui, nu trebuie să-i ceară nimeni, mai ales un politician, să fie aşa.

Şi vă mai spun ceva: românul pentru care aveţi dumneavoastră această “iniţiativă” face în mod firesc şi repetat ceea ce dumneavoastră “cereţi” acum, fără să se fudulească, fără să ceară ajutor de la presă să-l popularizeze cum a descoperit el “gaura de la covrig”, fără… să mizeze că măreaţa “iniţiativă” îi va mai aduce nişte voturi.

Românul, vă repet că poate înţelegeţi de ce m-aţi necăjit aşa de tare cu “iniţiativa”, a avut mereu o strachină de borş şi o bucată de mămăligă pentru românul de lângă el. Chiar dacă borşul era de lobodă şi.. atât, în vremuri de restrişte.

Asta în vreme ce politicienii, ca dumneavoastră, n-au avut de dat nicio firmitură din cozonacul pe care întingeau ca nişte hapsâni caviarul cumpărat din dările plătite de mâncătorii de mămăligă şi borş de lobodă.

Aşa că domnule politician, iniţiativa dumneavoastră de a ne împărţi noi borşul de lobodă în speranţa că veţi mai primi dumneavoastră nişte voturi ca să aveţi în continuare acces la caviar e chiar insultă. Vă rugăm să vă vedeţi de caviarul dumneavoastră şi să nu îndrăzniţi să ne suflaţi în borşul nostru. Măcar atât.

În rest, puteţi, pentru dumneavoastră, să aveţi iniţiativa de a chema vreun sărac singur la masa dumneavoastră. Şi dacă vreţi măcar să mimaţi că sunteţi sincer şi mai ale demn, nu vă mai fuduliţi prin presă cu “iniţiativa” dumneavoastră.

Că noi, aştia fără iniţiative, rămânem la fel de oameni cum am fost dintotdeauna. Şi la masa noastră are loc mereu oricine. Că, vorba românului, de dinainte de “iniţiativa” dumneavoastră, “unde mănâncă doi, mai poate mânca şi al treilea”.

Chiar, ştiaţi că românii au avut “iniţiativa” asta chiar de dinainte de vă naşte dumneavoastră? Nu v-au aşteptat pe dumneavoastră să-i şcoliţi într-ale omeniei.

 

N.R.: “INIŢIATIVA” în integralitatea ei

 

„NIMENI SINGUR DE CRĂCIUN -o inițiativă a omului Daniel Vasilică Harpa De sărbători, darurile pentru cei dragi sau donațiile pentru cei necăjiți vin în mod natural. Anul acesta, vă propun ă â ț ș îș ă . Fiecare dintre noi are un vecin, un prieten, o rudă pe care o știe singură. Vă rog… să lăsăm de o parte ambițiile, adversitățile sau micile conflicte, și să încercăm, si să reusim, noi, nemțenii, să fim o familie. Ă Ș Ă și să aducem alături de noi un om singur, care i-a pierdut pe cei dragi, care-i are la depărtare sau care poate că nu a știut niciodată ce înseamnă să ai o familie sau prieteni alături. Vă asigur că ar fi – . Haideți să facem fiecare în dreptul nostru ce putem ca nimeni să nu stea singur de Crăciun în acest an. Și să mulțumim lui Dumnezeu că noi… nu suntem singuri pe lume”.

 

Citește știrea

Actualitate

Tânără accidentată în timp ce traversa prin loc nepermis

Știre publicată în urmă cu

în data de

O tânără ce s-a aventurat să traverseze DN 15, dar nu pe o trecere pentru pietoni, a fost victima unui accident rutier, produs miercuri, 7 decembrie. Nedoritul incident a avut loc în localitatea Gâdinţi, iar şoferul implicat, un bătrân de 80 de ani, este anchetat pentru vătămare corporală din culpă.

„La data de 7 decembrie, în jurul orei 12:30, polițiștii din cadrul Biroului Rutier Roman au fost sesizați cu privire la producerea unui eveniment rutier, pe Drumul Național 15 D, în localitatea Gâdinți.

Din primele cercetări efectuate de polițiști a reieșit că, în timp ce un bărbat, de 80 de ani, din județul Iași, conducea un autoturism pe sectorul de drum anterior menționat, ar fi acroșat o tânără de 19 ani, din Gâdinți, ce se afla angajat în traversarea străzii, prin loc nepermis.

În cauză, polițiștii continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă, în vederea stabilirii cauzelor și condițiilor în care a avut loc evenimentul rutier”, a declarat subinspector Ramona Ciofu, purtător de cuvânt al IPJ Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Dăruind vei dobândi – Și eu sunt voluntar pentru Sfântul Nicolae. Daruri pentru copiii internați

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ personalul SMU Roman și liceenii voluntari de la Seminarul Melchisedec Ștefănescu, la inițiativa preotului unității sanitare, Silviu Petrea, au cumpărat cadouri pentru copiii pe care sărbătoarea Sfântului Nicolae i-a găsit internați

Ziua de Moș Nicolae nu a trecut neobservată de copiii internați în secțiile de Pediatrie și Chirurgie-Ordopedie de la Spitalul Municipal de Urgență Roman, angajații unității și elevii Liceului Teologic Episcop Melchisedec Ștefănescu devenind Moșul cel darnic.

„Îngerii în halate albe, fie ei medici, asistenți, infirmieri sau personal auxiliar, s-au alăturat într-un gest de omenie, călăuziți de preotul Silviu Petrea, slujitor al capelei spitalului și în același gând bun cu elevii Liceului Teologic Episcop Melchisedec, coordonați de cadre didactice – monahia profesor Olimpiada Goga, profesor Felicia Arcana și profesor Mădălina Bozieanu, au făcut pachete.

În ele au fost dulciuri, fructe și jucării, acțiunea având loc în cadrul proiectului Dăruind vei dobândi – Și eu sunt voluntar pentru Sfântul Nicolae. Toate acestea au adus zâmbete pe chipurile copiilor internați în Spitalul Municipal de Urgență Roman pe Secțiile Chirurgie-Ortopedie infantilă și Pediatrie. Gestul a avut efectul scontat și, preț de câteva clipe, durerea a dispărut de pe chipurile copiilor internați în spital, lăsând loc bucuriei“.

Acestea sunt precizările făcute de Andreea Trifan, purtătorul de cuvânt al unității, care a mai adăugat că, pe lângă dăruirea cu care își fac zilnic meseria, omenia este o altă calitate a colectivului spitalului. Aceasta a ținut să mulțumească elevilor că s-au alăturat personalului sanitar pentru acest act caritabil. Cele câteva zeci de copii aflați pe patul de suferință au primit 55 pachete de la angajații spitalului și 60 de la voluntari.

.

Citește știrea
Advertisement
Trending