Contactează-ne

Actualitate

La BAC, „ploaie” de note de 10

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ din 3.220 absolvenţi de liceu, care s-au prezentat la examen, au promovat 2.286 ■ procentul de promovabilitate în Neamţ este, înainte de contestaţii, de 70,95% ■ un candidat de la Colegiul Roman Vodă a obţinut media 10 ■ pe discipline, 28 elevi au luat 10 la Limba română, 81 la proba obligatorie a profilului, iar 232 la proba la alegere a profilului şi specializării ■

Examenele naţionale se apropie de final, în cursul zilei de luni, 5 iulie, pe site-ul Ministerului Educaţiei fiind publicate rezultatele la Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2021. Preşedinta Comisiei de Bacalaureat din judeţul Neamţ, inspectorul şcolar general adjunct, Dana Păiuş, a detaliat despre rezultatele obţinute de cei 3.220 de liceeni nemţeni, care au bătut la porţile „Maturităţii“.

„În cursul zilei de luni, 5 iulie, la ora 10.00, ministerul a publicat rezultatele la examenul de Bacalureat, înainte de contestaţii. Din cei 3.220 de absolvenţi de liceu, care s-au prezentat la examen, au obţinut medie de trecere (minim 6 -n.r.), fiind declaraţi promovaţi 2.286, promovabilitatea în judeţul Neamţ fiind de 70,95%, peste cea de la nivel naţional, care este de 67,8%.

Un candidat, de la Colegiul Naţional Roman Vodă a obţinut 10 curat, iar pe discipline de examen avem 28 elevi cu 10 la Limba şi literatura română. Alţi 81 de candidaţi au obţinut nota 10 la proba obligatorie a profilului, din care la Matematică 21 şi 60 la Istorie. Alţi 232 de candidaţi au obţinut notă maximă la alegerea profilului şi specializării. Dacă este să ne raportăm la situaţia obţinută în anii anteriori este de reţinut faptul că anul acesta, în sesiunea iunie-iulie, nivelul de promovabilitate este mai ridicat, în 2020 acesta fiind de 66,95%“, a precizat preşedinta Comisiei de Bacalaureat Neamţ, Dana Păiuş

Contestaţiile s-au depus luni, 5 iunie, între ora 12.00i -18.00, în centrele de examen. Acesta a spus că lucrările vor fi corectate într-un centru regional de evaluare, situat într-un judeţ al cărui nume nu poate fi făcut public din motive ce ţin de confidenţialitate. Au fost şi doi elevi eliminaţi pentru tentativă de fraudă. Unul este absolvent din această promoţie al Colegiului Roman Vodă şi celălalt este absolvent dintr-o serie anterioară a Colegiului Tehnic Gheorghe Cartianu Piatra-Neamţ.

Conform calendarului notele finale vor fi afişate vineri, 9 iulie, pe site-ul Ministerului Educaţiei. La nivel naţional rata cumulată de promovare, înainte de contestaţii, este de 67,8% în creştere cu 5 procente faţă de sesiunea de anul trecut. Pentru promoţia curentă, la nivel naţional rata de promovare este de 73,9% cu un plus de 2,5% comparativ cu sesiunea de vară a anului trecut, cînd a fost de 71,4%, iar pentru promoţiile anterioare de 27,6% comparativ cu sesiunea iunie-iulie 2020, cînd a fost de 25%.

La nivel naţional, au promovat 86.120 de candidaţi prezenţi, din care 110.358 din promoţia curentă şi 16.641 din promoţiile anterioare. Numărul de candidaţi înscrişi anul acesta la BAC este cu 22.000 mai mic ca anul trecut. 112 candidaţi au obţinut media 10. Examenul de Evaluare Naţională , sesiunea iunie – iulie 2021, s-a terminat în Neamţ, Ministerul Educaţiei publicînd duminică, 4 iulie, rezultatele finale după contestaţii.

„La nivelul judeţului Neamţ s-au înregistrat, în total, 380 de contestaţii, din care 218 la Limba română şi 162 la Matematică. Din cele 380 de contestaţii s-au mărit notele la 213 teze, din care 141 la Limba română şi 72 la Matematică, în timp ce pentru 128 s-au micşorat notele, asta însemnînd 68 la Limba română şi 59 la Matematică“, a precizat Dana Păiuş, inspector şcolar general adjunct.

În judeţ, s-au înscris la Evaluare 3.505 candidaţi, din care iniţial au primit note între 5 şi 10 un număr de 2.534 (72,25%), obţinîndu-se doar patru medii de 10, din care două la Şcoala Gimnazială Alexandru Ioan Cuza Roman şi cîte una la Şcoala Gimnazială 2 Piatra Neamţ şi Şcoala Domnească din Tîrgu Neamţ. Numărul medilor de 10 la Neamţ nu a crescut în urma recorectrării tezelor în etapa de contestaţii. La nivel naţional, anul acesta au fost depuse peste 20.000 contestaţii, din care peste 11.000 la Limba română. Dintre acestea, după contestaţii 12.500 note s-au majorat şi 6.000 au scăzut.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Drama familiei Smicală fără sfârşit? “Coșmarul nostru nu s-a terminat”

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ Camelia Smicală anunţă că este din nou trimisă în judecată ■ motivul e halucinant: şi-ar fi “furat” copiii şi a făcut public cazul ■ Mihai şi Maria vor să fie alături de mama lor şi au spus public în mod repetat acest lucru ■

Drama familiei Cameliei Smicală pare a fi una fără sfârşit. Recent, doctoriţa născută în Piatra Neamţ a anunţat că este din nou trimisă în judecată de autorităţile finlandeze, pe “cauză penală”.

Deşi termenul cel mai potrivit ar fi că este, de mulţi ani, hăituită penal. Motivul este unul halucinant: şi-ar fi furat propri copii. Pe Mihai şi pe Maria, cei care, cu lacrimi în ochi, rugau autorităţile din Finlanda să îi lase alături de mama care astăzi este acuzată că i-ar fi… furat. Şi că ar mai fi făcut şi publică întreaga dramă.

După ani buni de procese şi după ani buni în care Camelia Smicală s-a luptat cu un întreg stat care mima că e preocupat de protecţia copiilor, dar de fapt chinuia nişte copii, încercând să se răzbune pe o mamă care nu renunţa la luptă, se părea că lucrurile au intrat în ordinea normală: Mihai şi Maria erau redaţi familiei, erau lăsaţi, aşa cum au cerut, să fie alături de mama lor, după ce fuseseră ţinuţi, împotriva voinţei lor, în instituţii finlandeze de aşa-zisă protecţie socială, de fapt nişte “lagăre” pentru minori.

“Minunea”, care a fost posibilă după ce mulţi români, dar nu numai, au ieşit în stradă pentru Maria, Mihai şi Camelia, a ţinut doar câteva luni. Prin sentinţă judecătorească, după numeroasele acţiuni de solidarizare cu familia Smicală, copiii au fost reîncredinţaţi mamei de lângă care au fost smulşi atât de brutal. Însă, din păcate, se pare că instituţiile nu renunţă: vor să reînvie coşmarul.

“Se pare că nu au terminat cu noi. Sunt trimisă din nou în judecată (pe cauză penală) pe motiv că aș fi furat copiii în 2019 și că am făcut public cazul . În procesul penal copiii sunt în postura de victime (ale mele), dar copiilor li se refuză dreptul la avocatul ales de ei (le-a fost numit un avocat din oficiu, același care nu le-a apărat drepturile în anul 2015 când au fost agresați de către executorii judecătorești) și li se refuză dreptul de a fi ascultați (în calitate de „victime”, sic) în instanță.

Menționez că am fost deja condamnată de câteva ori pentru faptul că am făcut public cazul, deși drepturile omului prevăd că o persoană nu poate fi condamnată de mai multe ori pentru aceeași faptă.

Dincolo de faptul că nu au absolut nici o probă împotriva mea (pe drept penal, mă refer), nu înțeleg ce urmăresc . Coșmarul nostru nu s-a terminat”, este postarea, recentă, de pe Facebook, a Cameliei Smicală.

Concluzia e una singură: Maria, Mihai şi Camelia au nevoie din nou de sprijinul sufletesc care a făcut posibil să fie din nou împreună. Şi sunt sigur că îl vor primi. În stradă şi oriunde va mai fi nevoie.

Citește știrea

Actualitate

Stimulente financiare pentru nou-născuţi, episodul pe Roman

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ un grup de şapte consilieri locali a depus un proiect de hotărîre de interes social ■ ei propun acordarea din bugetul local a unor indemnizaţii pentru nou-născuţi ■ acestea ar urma să stimuleze natalitatea şi aşa scăzută la Roman ■

Grupul de consilieri PSD, consilierul Pro România Dragoş Barcă şi colegul lor consilierul Dragoş Viorel Moroşanu (PPU-SL) au iniţiat şi depus, luni, 20 septembrie, la Biroul Unic un proiect de hotărîre referitor la acordarea, începînd cu luna noiembrie 2021, a unui stimulent financiar pentru copiii nou-născuţi.

„Ştiut fiind faptul că declinul demografic afectează întreaga Europă, dar cu preponderenţă statele slab dezvoltate, state între care se regăseşte, evident, şi România, politicile publice ar trebui să se axeze pe politici economice, de ocupare a forţei de muncă şi de protejare a familiei. Mă refer aici la adoptarea unor politici publice care să fie un cadru stabil pentru deciziile privind maternitatea şi să contribuie la asigurarea securităţii sociale pentru numărul crescut de mame singure, respectiv să asigure diverse facilităţi în îngrijirea copiilor.

În acest context, chiar dacă la noi, în România, actuala coaliţie de guvernare nu a avut nici voinţa şi nici putinţa de a găsi banii necesari pentru mărirea alocaţiilor copiilor, pentru a se ajunge la un cuantum decent, măcar pe plan local să încercăm să încurajăm şi să stimulăm natalitatea. Fideli ideii de politică bazată pe principii social-democrate, grupul consilierilor locali PSD format din consilierii: George-Alexandru Bălan, Andreea-Alexandra Broască, Ionuţ-Liviu Ciocoiu, Radu-Cătălin Curpăn, Iulia Havrici Tomşa (PSD), alături de Dragoş Viorel Moroşanu PPU-SL, împreună cu George-Dragoş Barcă, Pro România, am înregistrat astăzi la Biroul Unic referatul de aprobare privind acordarea unui stimulent financiar pentru nou-născuţi, însoţit de metodologia privind acordarea acestui stimulent” a precizat liderul consilierilor PSD, George Bălan.

Proiectul presupune acordarea, începînd cu luna noiembrie anul 2021, a unui stimulent financiar pentru copiii nou-născuţi, cuantumul acestuia fiind stabilit după cum urmează: pentru primul născut – 1.000 lei net; pentru al doilea născut – 1.200 lei net; pentru al treilea sau următorii născuţi – 1.500 lei net, cu menţiunea că este necesar a fi îndeplinite obligatoriu o serie de condiţii, stipulate de altfel în documentele elaborate.

Iniţiatorii speră ca propunerea lor legislativă să fie materializată într-un proiect de hotărâre ce se va regăsi pe ordinea de azi a proximei şedinţe ordinare a Consiliului Local Roman, rămînînd la latitudinea şi conştiinţa celor 21 aleşi locali să voteze proiectul sau nu. Aleşii PSD şi ai celorlalte două formaţiuni speră însă ca proiectul lor să obţină sprijinul consilierilor avînd în vederea că majoritatea sînt părinţi, indiferent de înregimentarea lor politică. De spus că un proiect identic a fost votat în CL Piatra Neamţ, dar nu este încă aplicabil pentru că secretarul municipiului reşedinţă de judeţ nu a contrasemnat de legalitate şi se aşteaptă în prezent o decizie a Prefecturii Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Nici 500 de cereri de personal

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în continuare, zona Roman oferă cele mai multe oportunităţi de angajare ■ la polul opus se află Tîrgu Neamţ şi localităţile limitrofe ■

Piaţa muncii nu dă semne de redresare nici în ultima decadă a lunii septembrie, iar angajatorii au raportat la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Neamţ un număr total de 485 de job-uri. În continuare, zona Roman oferă cele mai multe oportunităţi de angajare, iar pe piaţă sînt 269 de locuri de muncă vacante.

Descrescător, urmează zona Piatra Neamţ, cu 178 de oportunităţi de angajare, iar la Tîrgu Neamţ pot obţine un contract de muncă doar 38 de persoane. Trebuie spus faptul că personalul de înaltă calificare nu are prea multe oportunităţi, iar în principal se caută ingineri.

Astfel, la Piatra Neamţ se recrutează, dacă s-ar găsi, un proiectant inginer construcţii, mai este de lucru pentru un inginer zootehnist, precum şi un economist sau doi directori de vînzări. În rest, ar fi nevoie de 6 persoane calificate ca şi lăcătuş mecanic, mai este nevoie de 7 lucrători comerciali, se mai recrutează 15 manipulanţi mărfuri, ori 10 montatori pereţi şi plafoane din gips-carton.

Pentru cei care nu au nici un fel de calificare sînt pe piaţă 17 posturi, dar alte 9 posturi sînt pentru operator prelucrare mase plastice, 6 şoferi, 6 sudori sau 8 tîmplari şi 12 zidari. Mai multe relaţii despre cererea de personal din zona reşedinţei de judeţ pot fi obţinute la sediul Agenţiei locale pentru ocuparea forţei de muncă Piatra Neamţ.

La Roman este nevoie de mai mulţi ingineri, între care 4 specializaţi în electrotehnică, un inginer responsabil vînzări, la care se mai adaugă cîte un post pentru un inspector măsură contor gaz natural, un inspector resurse umane sau un inspector specializat în sănătatea şi securitatea în muncă. La polul opus, pentru cei care nu au nici un fel de calificare sînt libere 74 de posturi din care cele mai multe în industria uşoară.

Alte 34 de job-uri sînt pentru cei care pot presta ca şi confecţioneri – asamblori articole textile, dar s-ar mai putea angaja în această săptămînă 4 faianţari şi tot atîţia fierari – betonişti, 8 persoane calificate ca lăcătuş mecanic, 6 manipulanţi mărfuri sau 10 operatori producţie ceramişti. În multe alte calificări sînt mai puţine cereri de personal. La Tîrgu Neamţ este numai un post pentru personal de înaltă calificare şi se caută un inginer constructor. Mai este de lucru pentru bucătari, cameriste, confecţioneri textilişti, gaterişti, muncitori necalificaţi, ospătari sau sudori.

Citește știrea

Trending