Contactează-ne

Actualitate

Kendama – 7 To Smoke, cu CRBL la Shopping City

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ concursul care are loc astăzi este supervizat de cîntăreţul CRBL, jucător profesionist de kendama ■ a fost organizată şi o expoziţie cu peste 500 de kendame pe care artistul le-a colecţionat în timp ■

Eduard Mihail Andrei, cunoscut în lumea artistică su pseudonimul CRBL, provoacă pietrenii şi nu numai, pe 14 aprilie, să se întrecă în trick-uri cu cea mai tare jucărie a momentului: kendama. Concursul kendama – 7 To Smoke se va desfăşura între orele 17:00 – 20:00 şi va avea trei etape, în care concurenţii vor fi grupaţi în funcţie de numărul total de participanţi şi li se va cere să execute cît mai bine trick-urile propuse de CRBL. Cei care se descurcă cel mai bine vor merge în etapa următoare, juriul fiind însuşi CRBL, jucător profesionist de kendama. În finală se vor întrece cei mai buni şapte concurenţi, cărora CRBL le va da un trick, iar în funcţie de cît de bine reuşesc să-l redea, se va decide ordinea de intrare în concurs, în şir indian, de la 1 la 7. Întrecerea începe în ordinea menţionată mai sus, Battle of Ken, 1 vs. 1 pentru 1 singur punct. Astfel, cîştigătorul primeşte un punct, iar pierzătorul trece la coada şirului indian. Concurentul care ajunge primul la 7 puncte este declarat cîştigătorul concursului. „Poţi fi chiar tu campionul care pleacă acasă cu marele premiu – 7 produse kendama sweets. Vino pe 14 aprilie la Shopping City Piatra Neamţ să ne distrăm împreună! Vino să te întreci cu ceilalţi candidaţi în cele mai ingenioase trick-uri cu cea mai populară jucărie care a făcut furori. Spune-le şi prietenilor tăi să vină să te susţină! Antrenează-te şi poţi fi încoronat campionul neînvins dinShopping City Piatra-Neamţ!“, arată organizatorii competiţiei, care au şi o surpriză pentru pasionaţii acestui joc, unul care presupune îndemînare în realizarea de super-scheme cu jucăria care face furori în întreaga lume. La Shopping City este organizată de pe 6 aprilie şi pînă mîine o expoziţie cu peste 500 de kendame pe care CRBL le-a colecţionat pe parcursul a 9 ani. Unele dintre ele se folosesc pentru anumite scheme, au mărimi şi greutăţi diferite, fiind confecţionate din diverse tipuri de lemn şi colorate distinct. Reamintim că un concurs asemănător cu cel de astăzi a fost organizat în octombrie anul trecut la Shopping City, el fiind jurizat tot de Eduard Mihail Andrei. „Mă interesează foarte mult acest fenomen, pentru că de opt ani tot promovez această jucărie. Dacă în anul 2000 am reuşit, cu trupa Simplu, să aduc în atenţia copiilor break-dance-ul şi toţi puştii au început să-l practice, acum am reuşit să fac o ţară întreagă să se joace cu această jucărie. De fapt, am adus o jucărie de lemn în era digitală. Am reuţit să-i scot pe cei mici de la tablete, telefoane şi gaming, să le induc spiritul competiţional şi să-i fac să socializeze faţă în faţă“, declara CRBL.

Cîte ceva despre kendama

Kendama este o jucărie de îndemînare tradiţională japoneză, care a devenit celebră în întreaga lume, avînd popularitate şi în rîndul copiilor, şi în rîndul adulţilor. O kendama este compusă din „ken“ care este mînerul şi din „tama“ – bila de lemn. Cele două părţi sînt legate între ele printr-un fir, o aţă numită „ito“. Corpul kendama, ken, are două cupe de dimensiuni diferite şi un vîrf, iar la capăt are o altă cupă. Vîrful corpului ken se numeşte „kensaki“, iar cupa de la partea opusă se numeşte „chuzura“. Cele două cupe sînt de dimensiuni diferite: cea mare se numeşte „ozara“, iar cupa mică „kozara“. Traversa de pe ken pe care sînt situate cele două cupe se numeşte „sorado“. Gaura din bilă, din tama, se numeşte „ana“. Obiectivul principal în jocul cu kendama este de a coordona corpul pentru a prinde tama (bila) cu diferite părţi ale mînerului ken. Pentru a face acest lucru, mai ales odată ce trucurile devin mai complexe, este nevoie de o bună coordonare a părţii superioare a corpului cu partea inferioară. Mîinile sînt cele care execută mişcările, pe cînd picioarele sînt cele care ridică sau coboară bila, tama. Deşi jocul de Kendama pare foarte simplu şi nu este deosebit de complex, în realitate este de dificultate cel puţin medie, anumite trucuri fiind cu adevărat dificile. Cele mai simple cu care ar trebui să înceapă o „călătorie“ în universul kendama sînt acelea în care bila este prinsă în cupa cea mare şi se reuşeşte menţinerea, prinderea bilei de lemn în cupa cea mică şi se reuşeşte menţinerea, prinderea bilei de lemn în cupa opusă vîrfului sau prinderea cupei direct în vîrf. Atunci cînd se ajunge la un nivel mai avansat, există trucuri complicate cu kendama, care implică secvenţe de prinderi, echilibru şi jonglări. La nivel mondial, sînt cunoscute mii de trucuri pentru kendama. La un nivel şi mai avansat se pot inclusiv schimba regulile – sînt trucuri unde trebuie să fie ţinut de bilă şi să fie prins vîrful mînerului în gaura bilei. Jocul a ajuns să fie încurajat în întreaga lume de către părinţi, ei preferînd să-şi vadă copii preocupaţi de o jucărie de îndemînare decît să stea ore în şir în faţa calculatorului. În plus, jocul are numeroase beneficii cînd este practicat cu regularitate, atît de către copii, cît şi de către adulţi: îmbunătăţeşte coordonarea ochi- mînă, îmbunătăţeşte îndemînarea, ajută la un mai bun echilibru, îmbunătăţeşte reflexele şi exersează abilităţile strategice – întrucît coordonarea trebuie realizată după o strategie planificată anterior.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement





Trending