Contactează-ne

Arhivă 2005-2017

JUSTITIE IMPOTENTÃ

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un sãtean din Popesti, comuna Girov, care, pe 12 iulie a împlinit 91 de ani, se luptã de un an sã recupereze un cal luat cu japca de niste consãteni. Dupã nenumãrate demersuri, drumuri bãtute în zadar si, dupã cum sustine, un plin fãcut la masina politiei pentru a se face cercetãri si audieri, a fost anuntat de instanta de judecatã cã totul este pierdut si nu mai poate face nimic pentru recuperarea bunului pierdut, deoarece a depus plîngerea prea tîrziu. Demersurile lui au fost „sabotate“ de faptul cã la vremea în care avea nevoie de ajutorul oamenilor legii, Postul de Politie Girov fusese desfiintat. Nestiind cum stã treaba, bãtrînul a bãtut drumul din sat de mai multe ori la comunã, pînã a dat de un politist venit în treacãt pe acolo. Anterior, bãtrînul a mers la sediul Sectiei de Politie Ruralã Sãvinesti unde, spune el, a prezentat povestea sa unor politisti. Fãrã a bãnui ce-l asteaptã, nonagenarul nu a depus o plîngere penalã si nici nu a cerut un numãr de înregistrare care sã ateste faptul cã a trecut pe acolo. În cauzã este vorba de Ioan Rebegia. Calvarul prin care a trecut acest bãtrîn aratã cît de inspirati au fost cei care au gîndit reorganizarea Politiei Rurale, prin desfiintarea posturilor si înfiintarea sectiilor de politie. Toate necazurile lui Rebegia au început în vara anului trecut, cînd si-a cumpãrat un cal. Afacerea l-a costat 24 de milioane de lei vechi, plus încã alte douã milioane transportul cabalinei de la Tîrgu Neamt la Girov. Ajuns acasã, Rebegia nu a fost prea multumit de calitãtile animalului, lucru pe care l-a împãrtãsit si pe la vecini. Vestea s-a rãspîndit si la cîteva zile distantã a fost vizitat de trei bãrbati care ar fi vrut calul. „M-am tot plîns cã nu mã împac cu calul, cã nu trage, si pe 9 iulie 2012 au venit acasã la mine trei persoane din Cãciulesti, Gheorghe Caprã, cu Mihai Ababei si cu ginerele acestuia din urmã. Mi-au propus sã facem schimb, sã-mi dea altã gloabã, dar eu nu am vrut sã fac afaceri cu ei si chiar dacã am refuzat, ei nu au plecat. Au stat vreo 5 ore, de la 10 pînã pe la 3 dupã amiaza cînd, profitînd de faptul cã am mers la toaletã au pus calul meu în ham la cãruta lor, si dusi au fost“, povesteste bãtrînul.

De la post la sectie si retur

Omul nu a lãsat lucrurile asa, iar în scurt timp s-a prezentat la postul de politie din comunã pentru a depune o plîngere. A fost punctul din care bãtrînul a început sã simtã pe propria piele „beneficiile“ reorganizãrii Politiei Rurale. „Chiar a doua zi, 10 iulie, m-am dus la Politia Girov, dar era închis, am gãsit lacãtul pe usã. M-am învîrtit cîteva ore bune pînã ce a apãrut un politist, a descuiat si i-am explicat ce am pãtit. Atunci am depus prima plîngere pe care am lãsat-o la el. La cîteva zile distantã, am mers din nou la post si am gãsit închis. M-am întîlnit din nou cu politistul care mi-a explicat cã trebuie sã merg la Sãvinesti, cã la Girov s-a desfiintat. M-am rugat de el si mi-a primit o altã plîngere, unde din nou am relatat totul asa cum a fost“, a explicat bãtrînul care nu mai are nici o sperantã pentru a i se face dreptate. A explicat si faptul cã la data la care calul i-a fost luat cu forta, incidentul a fost vãzut si de doi vecini pe care i-a nominalizat. Sãteanul a mai precizat cã la vreo douã sãptãmîni dupã incidentul în care a pierdut calul, Caprã a venit din nou acasã la el. „Eu eram plecat, era numai baba mea, iar Caprã a spus cã a gãsit un alt cal sã mi-l dea la schimb, dar pentru asta mai e nevoie de 1,5 milioane. A pãcãlit femeia care i-a dat banii, dar tot nu mi-a adus calul“.

Bani pentru benzina politistilor?

Cam asa au stat lucrurile toatã vara, pînã în iarnã cînd s-a reînfiintat Politia Girov, iar Ioan Rebegia s-a dus din nou în comunã sã vadã cum stau lucrurile cu necazul lui. „Din iulie si pînã în decembrie am depus nu mai putin de patru plîngeri. Ultima a fost în decembrie, cînd s-a reînfiintat Politia Girov. Din nou am mers acolo, le-am explicat cum stã treaba si a patra oarã m-au pus sã mai scriu ce si cum s-a întîmplat. Erau doi politisti, o femeie si un bãrbat, nu stiu cum se numesc. Bãrbatul mi-a explicat cã pentru a face cercetãri este nevoie de combustibil pentru masinã, dar nu-s bani. Ca sã se termine totul si sã-mi recuperez calul, am dat o datã 500.000 vechi si o datã 300.000. Nu stiu ce cercetãri au fãcut, sau cînd au fãcut, dar pe mine nu m-au chemat niciodatã sã mã asculte si nici nu m- au pus fatã în fatã cu Caprã“, a mai adãugat Ioan Rebegia. Îngrijorat cã timpul trece si nu se rezolvã nimic, nonagenarul a apelat si la ajutorul unui avocat. Între timp dosarul a fost declinat de politisti la Parchet, dar a fost construit pe declaratia datã de partea vãtãmatã în octombrie 2012. S-au fãcut cercetãri pentru abuz de încredere, iar la finele anchetei procurorii au dat o solutie de neîncepere a urmãririi penale pe numele celui reclamat, Gheorghe Caprã, deoarece plîngerea a fost introdusã mai tîrziu de termenul de douã luni prevãzut de lege.

Victima trebuie sã achite cheltuielile de judecatã

Cum era deja asistat de un apãrãtor, Ioan Rebegia nu s-a lãsat învins de piedici si a apelat la ajutorul judecãtorilor. A contestat în instantã rezolutia procurorului, dar judecãtorii pietreni au respins actiunea. „Mi-au respins actiunea si nu mai pot face nimic. În plus, am primit acasã o hîrtie de la Judecãtoria Piatra Neamt prin care îmi spun cã trebuie sã plãtesc cheltuieli de judecatã de 50 de lei noi, cã eu am pierdut procesul. A trecut un an, am cheltuit toti banii pe care i-am avut eu si baba mea, 54 milioane vechi, tot nu am cal, iar cel care mi l-a luat din curte e fãrã patã. Am dat totii banii pe nimic. Nu stiu unde sã mã mai duc si ce sã mai fac. Sînt om în etate si nu pot sã o scot la capãt în nici un fel. Dacã eu am depus plîngere pentru ce s-a întîmplat chiar a doua zi, pe 10 iulie, si de atunci pînã în decembrie am mai dat încã trei, cum adicã nu le-am depus în termenul legal de douã luni? Luni de zile am umblat pe drumuri si am fãcut o grãmadã de hîrtii. Am zis cã dacã le-am dat la politist, el stie ce sã facã si cum sã rezolve problema mea. Acum sînt învins, nu mai am nici cal, nici bani, ba-s bun si de platã. Eu nu am avut niciodatã procese si nici prin tribunale nu am fost, iar acum cînd am ajuns, a fost în zadar. Baba mea e bolnavã, e la pat, si de cîte ori plec de acasã, pe la politie sau prin tribunale, plãtesc o femeie sã stea cu ea. Si cu ce m-am ales? Unde-i dreptatea?“, a mai adãugat bãtrînul. De mentionat este faptul cã atunci cînd s-a adresat instantei, omul a depus la dosar în copie si carnetul de identitate a cabalinei pe care o pierduse.

Unde-s plîngerile?

Bãtrînul afirmã cã a depus plîngere la politie la putin timp dupã ce a rãmas fãrã cal. Acest lucru s-ar fi întîmplat în luna iulie 2012. Cu toate acestea, în evidente apare cã prima plîngere a fost depusã în data de 16 octombrie. Dacã afirmatiile lui Ioan Rebegia sînt reale, cel mai probabil primele trei sesizãri au fost aruncate la cos de cei care treceau sporadic pe la fostul sediu al Politiei Girov. Din pãcate pentru el, atunci cînd una din sesizãri si-a urmat cursul firesc, era deja prea tîrziu, anchetatorii invocînd tardivitatea. Cum sãteanul nu are nici o dovadã cã ar fi trecut pe la Postul de Politie Girov sau pe la Sectia de Politie Ruralã Sãvinesti este destul de greu sã-i învinovãtesti pe politisti cã nu si-au fãcut treaba. Purtãtorul de cuvînt al Politiei Neamt a precizat cã bãtrînul nu a fost nedreptãtit. „El (Ioan Rebegia – n.r.) a venit la post sã depunã plîngere în data de 16 octombrie 2012 pentru abuz de încredere. A reclamat cã a fãcut un schimb de cai cu douã persoane. Nu i-a convenit calul pe care l- a primit si le-a cerut celor doi sã-i înapoieze cabalina. În data de 15 noiembrie, Parchetul a confirmat solutia propusã de politisti, si anume de neîncepere a urmãririi penale pentru cã plîngerea nu a fost depusã în termen. I s-a sugerat sã se adreseze instantei de judecatã, pe cale civilã, ceea ce a si fãcut. Nu a fost nedreptãtit de politisti“, a declarat subinspectorul Bogdan Ghebaur, purtãtorul de cuvînt al Politiei Neamt. La plecarea din Redactia Monitorul bãtrînul ne-a spus: „Sã scrieti tot ce v-am spus. Am eu 91 de ani, dar nu mi- am pierdut mintile. Tot ce-am spus e doar adevãrul“.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Arhivă 2005-2017

Proces şi la Curte în cazul fraudelor de la postliceală

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ procurorii au atacat sentinţa prin care s-au aplicat pedepse cu suspendare şi achitări ■ 19 din cei 96 de inculpaţi au uzat de calea de atac ■ 26 de lucrări au fost anulate de instanţa de fond ■ unii elevi nici nu treceau pe la şcoală, fiind plecaţi în străinătate ■ erau promovaţi contra unor sume de 1.000 de lei ■ unii profesorii-medici pătaţi completau în locul candidaţilor testele tip grilă ■

Procesul fraudelor de la postliceala sanitară continuă la Curtea de Apel Bacău după ce sentinţa instanţei de fond a fost atacată. Au declarat apel atît procurorii cît şi parte din inculpaţi, 19 din totalul din 96, profesori care şi-au pătat onoarea la corectarea tezelor, dar şi elevi care au cotizat pentru a deveni asistenţi medicali. Reamintim că Tribunalul Neamţ a aplicat pedepse cu suspendare, iar parte dintre cei deferiţi justiţiei au fost exoneraţi de răspundere penală, fiind achitaţi. 26 de lucrări ale elevilor „cotizanţi“ au fost anulate de instanţă, titularii rămînînd fără diploma care le atesta studiile. Acuzele de dare şi luare de mită nu au putut fi dovedite nici din probatoriu, nici din interceptări şi confruntări, astfel încît profesorii şi cei din comisia de examinare au fost inculpaţi numai pentru abuz în serviciu şi fals material în înscrisuri oficiale. În ceea ce priveşte alţi acuzaţi, ei au fost trimişi în judecată pentru comiterea infracţiunilor de trafic de influenţă, iar cursanţii şcolii postliceale fiind inculpaţi pentru cumpărare de influenţă. Cele două părţi vătămate din dosar, Inspectoratul Şcolar Judeţean Neamţ şi Şcoala Posliceală Sanitară Piatra Neamţ, nu s-au constituit părţi civile în procesul penal. Curtea de Apel Bacău va da în cauză o sentinţă definitivă. Conform actelor de urmărire penală, lanţul neregulilor pleca încă de intrarea în şcoală şi se termina la finele studiilor, cu examenul de certificare, unul care era de cele mai multe ori măsluit grosolan. Oamenii legii s-au sesizat despre nereguli în 2013, iar cercetările au durat aproape doi ani. Au ajuns în faţa judecătorilor membrii comisiilor de certificare a studiilor, diriginţii celor trei clase din Piatra Neamţ care au absolvit în 2013, secretarul unei postliceale din Roman, care în anul 2013 a scos ultima promoţie, apoi şi-a închis porţile, precum şi de mulţi din cei care au cumpărat bunăvoinţa profesorilor şi a medicilor şi au cumpărat o diplomă de asistent medical, deşi în unele cazuri chiar cei din comisia de examinare se minunau cît de neinstruiţi erau candidaţii. Acheta a relevat faptul că la postliceala din Roman succesul examenului era asigurat contra sumei de 1.000 de lei de persoană. În mod normal, taxa legal instituită era de 170 de lei, iar diferenţa pînă la 1.000 de lei însemna cumpărarea indulgenţei profesorilor examinatori. De toate demersurile s-a ocupat secretara unităţii, cea care strîngea banii de la cotizanţi, le spunea că această practică este valabilă de ani de zile şi că pentru cei care dau bani, poate rezolva problema examenului la Piatra Neamţ. Tot ea făcea drumurile la „judeţ“, unde era centru de examinare şi rezolva problema. Femeia le-a spus oamenilor legii că această taxă ilegală era de cînd lumea, că iniţial a fost mai modestă, dar că din 2009 rămăsese la pragul de 1.000 de lei. Din cei 34 de elevi înscrişi în promoţia 2010 – 2013, au venit la examenul de certificare numai 24, dar instanţa le-a anulat lucrările. Pentru unii, cursurile din cei trei ani au fost opţionale, nici măcar nu au trecut pe la şcoală fiind plecaţi la muncă în străinătate. Pentru majoritatea candidaţilor secretara le-a făcut rost şi de proiecte pe care le avea de la promoţiile anterioare. La Piatra Neamţ examenul de final costa mai puţin, cam 500 de lei. Ca orice examen şi cel de la postliceala sanitară era monitorizat audio şi video, aşa că anchetatorilor nu le-a trebuit decît niţică răbdare pentru a studia înregistrările. Aşa a ieşit la iveală că acolo unde toată comisia era „cumpărată“, medicii au muncit pe brînci, şi- au scos din poşete mai multe pixuri, au stabilit care este mai aproape de culoarea cu care s-a scris teza şi au trecut la treabă. La testele tip grilă erau întrebări care aveau unul, două sau chiar trei răspunsuri corecte. Corectorii au completat tot ce trebuia pentru note cît mai mari. Totuşi, mediciii care nu s-au lăsat cumpăraţi au rămas uimiţi de neştiinţa candidaţilor, catalogînd promoţia 2013 ca fiind cea mai slabă din istoria şcolii. La examenul din 2013 au fost un număr total de 212 candidaţi care au avut de susţinut proba scrisă şi proiectul. Dacă la cea de-a doua probă toţi au trecut cu brio, la teza scrisă, şapte candidaţi nu au reuşit să obţină minim nota 5. Din cei care au trecut însă, mulţi s-au bucurat de sprijinul comisiei de corectare, în unele cazuri modificările fiind evidente. În aceste condiţii, a fost dispusă o expertiză grafologică în urma căreia a ieşit la iveală că din totalul de 212 de teze, un număr de 113 prezintă modificări ale substanţei cu care s-a scris, dar nu s-a putut stabili dacă au făcut menţiunile pe foaie una, sau două persoane.

Citește știrea

Arhivă 2005-2017

Datini si obiceiuri reînviate, la Tasca

Știre publicată în urmă cu

în data de

• autoritãtile locale au organizat a doua editie a manifestãrii • „Din dorul traditiilor locale, cu un an în urmã am reînviat o parte dintre acestea si-am început cu vechile colinde, dorind ca cei mici sã ducã mai departe acest tezaur cultural“, a declarat primarul Daniela Ursache •

Tasca a fost si-n acest an încãrcatã de evenimente deosebite tinînd de datinile si obiceiurile Sãrbãtorilor de iarnã. Fãrã a trece cu vederea concertul extraordinar Colinde de vis, ce a avut loc în duminica de dinaintea Crãciunului, la care invitati de onoare au fost cantautorul Raoul si Corul Mãicutelor de la Mãnãstirea Paltin, Petru Vodã, trebuie sã aducem în discutie cele petrecute în cea de-a doua zi de Crãciun a lui 2017, cînd în Parcul Sfînta Maria, denumit si Între brazi, a avut loc a doua editie a Festivalului de datini si obiceiuri, la care au fost invitati toti locuitorii satelor comunei si chiar ai satelor învecinate. O initiativã pusã la cale de primarul Daniela Ursache si alesii locali si reluatã, împreunã procurînd si sacrificînd niscai porci pentru o masã pe cinste. Si mare le-a fost bucuria vãzînd cã au rãspuns invitatiei oficiali ai Neamtului, prefectul Vasile Panaite, Oana Bulai si Florentina Moise, deputatii Dan Andruscã si Ciprian Serban, presedintele ANRSC Bucuresti, Bogdan Alexa, ministrul secretar de stat, primari ai comunelor Negresti, Timisesti, Rãucesti, Petricani si reprezentantul auditoriului de la Asociatia Comunelor din România, organism al cãrui vicepresedinte este si primãrita de Tasca. La acestia s-a adãugat potopul de lume, oameni de toatã isprava, multi în vîrstã, care s-au încumetat sã plece la drum din satele si cãtunele pitulite între munti, pentru a fi împreunã, îndiferent de rang, la ceas de sãrbãtoare crestinã. Pentru început s-au prezentat colindãtorii, preoti ai locului, urãtorii mici si mari, precum Raze de sperantã de la Scoala Tasca si Corul Primãriei, la care s-au adãugat David Avarvarei, interpret de colinde si muzicã popularã, preotul Caia si fiica, folkistii Eu Cred, dupã care aveau sã evolueze ursi, capre, dar si dramatizarea Jianului, alaiuri conduse de Daniel Grasu, ori Bujorul hamzoienilor si Irozii, publicul discutînd îndelung despre arta interpretativã pe cînd cinstea o tuicã sau degusta o tochiturã cu mãmãligã si multe alte preparate traditionale fãcute din carne de porc. Printre oameni s-au aflat lidera comunitãtii, primarul Dana Ursache, purtînd frumosul strai popular, viceprimarul Chiciu si ceilalti alesi locali, care au pus la cale împreunã cu electoratul proiectele viitorului. „Locuitorii comunei Tasca stiu foarte bine cã sufletul meu le apartine. Am început cu investitiile în oameni, în sufletele lor, neabandonînd grija pentru infrastructura localitãtii noastre. Din dorul traditiilor locale, cu un an în urmã am reînviat o parte dintre acestea si-am început cu vechile colinde, dorind ca cei mici sã ducã mai departe acest tezaur cultural. As vrea sã cred cã oamenii locului agreazã aceastã initiativã si aprecierea fãcutã se bazeazã pe numãrul mare de spectatori prezenti la manifestare. Apreciez totodatã prezenta oficialitãtilor locale, dar si judetene, care se aflã alãturi de noi la ceas de sãrbãtoare, reprezentantii media, asta motivîndu-mã ca la anul sã ne pregãtim si mai mult. În acelasi timp, am mai cãutat un motiv de a cere iertare locuitorilor si colegilor de primãrie si consiliu local pe care i-am chinuit întregul an, rãspunzînd pozitiv solicitãrilor mele. Sînt fericitã cã la sãrbãtoarea noastrã au venit un numãr mare de tãscani, printre ei si cei care lucreazã în strãinãtate si care-si iubesc comuna. Tuturor la multi ani 2018!“ a spus primãrita Dana Ursache, multumitã de reusita actiunii. De retinut cã la activitatea cultural -artisticã si de promovare a datinilor si obiceiurilor Sãrbãtorilor de iarnã, de la Tasca, a fost prezent, urcînd pe scenã pentru a saluta publicul si Daniel Buzdugan, prezentator la Radio ZU, care a promis cã va face cunoscut tãrii prin emisiunile sale activitatea de la Tasca.

Citește știrea

Arhivă 2005-2017

Fost parlamentar acuzat de coruptie

Știre publicată în urmă cu

în data de

• Dorinel Ursãrescu este acuzat de cumpãrare de influentã • acesta ar fi dat bani unui deputat de Bacãu ca sã punã o „vorbã“ pentru subcontractarea unor lucrãri la digul de peste Siret din comuna Doljesti • faptele ar fi avut loc în perioada 2010-2011 •

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul teritorial Bacãu au finalizat un nou dosar penal pe numele ex – deputatului Dorinel Ursãrescu, pe care-l acuzã acum de sãvîrsirea infractiunii de cumpãrare de influentã, în calitate de administrator al unei societãti comerciale. Cauza a fost deferitã justitiei ieri, 27 decembrie, Ursãrescu fiind judecat în stare de libertate. În acelasi dosar mai sînt inculpate si alte persoane. Este vorba de Mihai Banu, la data faptelor deputat de Bacãu, acesta fiind acuzat de sãvîrsirea infractiunii de trafic de influentã în formã continuatã. Spre deosebire de Ursãrescu, Banu va fi judecat în stare de detentie. Alt inculpat este Ion Rotaru, administrator al unei societãti comerciale, acesta fiind acuzat de cumpãrare de influentã. „În perioada iulie 2010 – noiembrie 2011, inculpatul Banu Mihai, în calitate de deputat în Parlamentul României, a pretins si primit pentru partidul din care fãcea parte, prin intermediul unei societãti comerciale, de la ceilalti doi inculpati, suma totalã de 1.264.000 lei ( 824.000 lei de la Ursãrescu Dorinel si 440.000 lei de la Rotaru Ion). Banii au fost pretinsi si primiti pentru ca inculpatul Banu Mihai sã-si exercite influenta asupra reprezentantilor unei societãti comerciale, astfel încît aceasta sã subcontracteze lucrãrile de îndiguire a rîului Siret pe tronsonul Rotunda – Buruienesti, comuna Doljesti, judetul Neamt, firmelor administrate de inculpatii Ursãrescu Dorinel si Rotaru Ion“, conform unui comunicat al procurorilor anticoruptie. De asemenea, Mihai Banu a mai solicitat contractantului ca o parte din sumele datorate subcontractorilor sã fie achitate prin bilete la ordin, a cãror valoare a fost încasatã, în cele din urmã, de cãtre Banu. Pentru a exista o justificare legalã a circuitului banilor, la solicitarea lui Banu, între cele douã societãti subcontractoare si firma care i-a remis contravaloarea biletelor la ordin au fost încheiate mai multe contracte de prestãri servicii fictive, mai spun anchetatorii. În cauzã s-a dispus mãsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce apartin inculpatilor. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bacãu, cu propunere de a se mentine mãsurile asiguratorii dispuse în cauzã. Trebuie spus cã Banu a mai avut astfel de probleme fiind inculpat de procurorii DNA în august 2015, pentru fapte similare, ulterior fiind condamnat la 3 ani de închisoare, cu executare. Si Ursãrescu a mai dat ochii cu anchetatorii pentru fapte asimilate coruptiei. A fost trimis în judecatã pe 19 decembrie 2014, fiind condamnat definitiv la închisoare cu suspendare. De acum, timp de douã luni, cauza va fi în procedurã de Camerã preliminarã, apoi procesul devine public si continuã cu administrãri de probe si audieri de martori.

Citește știrea

Trending