Contactează-ne

Eveniment

Jurnal pe ore al nunţii cu 18 răniţi de la Pensiunea Vînătorul

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ evenimentul care s-a soldat cu victime multiple a avut loc pe 15 iulie, la o nuntă din staţiunea Durău ■ terasa cu petrecăreţi s-a prăbuşit, iar Planul Roşu a fost pus în aplicare ■ numeroase forţe de intervenţie au fost mobilizate ■ Raed Arafat a cerut direcţionarea răniţilor la Topliţa ■ din 18 victime, trei au fost rănite grav, iar alte trei au suferit leziuni uşoare ■

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ a prezentat jurnalul gestionării acccidentului cu victime multiple care a avut loc pe 15 iulie, la o nuntă de la pensiunea Vînătorul din Durău. În cadrul unei conferinţe de presă a fost detaliată misiunea pentru care a fost activat Planul Roşu de intervenţie, minut cu minut. A fost o acţiune contracronometru în care au fost implicate numeroase forţe de intervenţie. Totul a început la ora 19.53 cînd numeroase apeluri la numărul unic de urgenţă 112 anunţau un accident la o pensiune din Durău, prin ruperea unei extinderi la o terasă, mai multe persoane fiind rănite. Iniţial, s-au anunţat un număr de 7 victime. În scurt timp, la ora 20.00, la solicitarea inspectorului şef al ISU Neamţ s-a pus în aplicare Planul Roşu de intervenţie, fiind informat prefectul judeţului. În doar un minut, la ora 20.01, forţele au început deplasarea spre locul evenimentului. De la ISU Neamţ au plecat două ambulanţe SMURD (EPA) B2 cu 6 subofiţeri (Piatra Neamţ, Poiana Teiului); o autospecială de transport personal şi victime multiple (ATPVM) – cu 5 subofiţeri şi medicul şef UPU Neamţ; o ambulanţă SMURD TIM C2 – cu 2 subofiţeri, medic şi asistent medical UPU Piatra Neamţ; două autospeciale de intervenţie cu 10 subofiţeri (Garda 1 Tg. Neamt, Garda 2 Poiana Teiului); trei autoturisme de serviciu cu 2 ofiţeri şi 2 subofiţeri plus 5 subofiţeri (Garda 1 Tîrgu Neamt); o autospecială de descarcerare + punct medical avansat (PMA) cu 3 subofiteri (Detaşamentul Piatra Neamţ); 3 autoturisme de serviciu cu 1 ofiţer şi 3 subofiţeri (spitalele Bicaz, Piatra Neamt şi Tîrgu Neamţ); inspectorul şef s-a deplasat la misiune cu autoturismul propriu. Pe lîngă mobilizarea de forţe de la ISU, a venit şi Ambulanţa Neamţ cu 6 autosanitare B2, o ambulanţă A1, o ambulanţă A2, 8 asistenţi medicali şi şofer. La ora 20.10 s-a solicitat sprijn la Poliţia Neamţ şi Inspectoratul de Jandarmi, iar la aceeaşi oră a fost activat Planul Alb la Spitalul Bicaz, cu 4 medici. La ora 20.15 au fost solicitate în sprijin forţe similare din judeţele învecinate: ISU Harghita cu o ambulanţă SMURD EPA B2 cu 3 subofiteri; ISU Suceava cu 3 ambulanţe SMURD EPA B2 cu 9 subofiţeri; ISU Bacău cu o autospecială de transport personal şi victime multiple, cu medic; ISU Botoşani cu o ambulanţă SMURD EPA B2 cu 3 subofiţeri; ISU Iaşi cu o autospecială de transport personal şi victime multiple, cu medic; un punct medical avansat de tip II.

70 de pompieri, medici, asistenţi, şoferi..

Resursele umane implicate în gestionarea accidentului au fost impresionante. La locul intervenţiei au fost prezenţi 3 ofiţeri (ISU Neamţ), 40 de subofiţeri (37 ISU Neamţ + 3 ISU Harghita), 2 medici şi un asistent medical de la UPU Neamţ, 8 asistenţi medicali şi 8 conducători auto, iar la punctul de comandă al unităţii au mai fost 4 ofiţeri şi 4 subofiţeri ai ISU Neamţ. La ora 20.15 s-au făcut demersuri pentru solicitarea elicopterelor de la Unităţile Speciale de Aviaţie Tîrgu Mureş şi Iaşi însă condiţiile de zbor nu au permis intervenţia acestora. La 20.27 a avut loc solicitare număr paturi disponibile la spitalele Bicaz, Piatra Neamţ, Tîrgu Neamţ, Roman şi Topliţa. La ora 20.30 din echipajele solicitate în sprijin a intervenit doar echipajul de la ISU Harghita, celelalte forţe şi mijloace fiind întoarse din drum. Ora 21.29 – Raed Arafat a ordonat ca toate victimele să fie direcţionate spre CPU Topliţa, unde au venit în sprijin şi echipajele SMURD de la Tîrgu Mureş, iar la 21:30 de la Tîrgu Mureş o autospecială de transport personal şi victime multiple(ATPVM) şi două ambulanţe SMURD TIM C2 au plecat către CPU Topliţa. La ora 21.45, de la Spitalul Piatra Neamţ s-au primit informaţii că două persoane cu traumatisme minore de la accident au ajuns la unitatea medicală cu autoturismele personale, iar la Spitalul Bicaz o victimă era încă supusă evaluării medicale. În aceste condiţii, la ora 21.45 s-a cerut sprijinul poliţiştilor şi al jandarmilor de la Topliţa pentru fluidizarea circulaţiei. La 22.20 în afara forţelor aparţinînd judeţului Harghita, celelalte forţe chemate din alte judeţe au primit ordin să se retragă în bază. La 22:22 o autospecială de intervenţie de la Garda 2 Poiana Teiului a rămas să asigure locul evenimentului. În zori, la ora 3.00 s-a dispus încetarea măsurile de activare a Planului Roşu şi Grupei operative şi de realizarea a capacităţii operaţionale. În final, au fost numătate 18 victime, din care 3 au suferit leziuni minore şi au venit singure la spital. Alte 3 victime au suferit traumatisme mai serioase, o femeie avînd ambele mîini rupte. Mulţi din cei răniţi au fost diagnosticaţi de medici cu traumatisme lombare şi toracice, fracturi costale, fracturi de mîini şi de picioare, traumatisme cranio-faciale şi de coloană vertebrală. Mai trebuie spus că la fiecare nuntă sînt investiţi bani mulţi, iar aşa stînd lucrurile, după ce sirenele pompierilor, ale ambulanţelor şi ale poliţiştilor s-au stins în noapte, iar toate victimele au ajuns pe mîna medicilor, nunta a continuat, probabil nu cu acelaşi aplomb ca la începutul petrecerii. Poliţiştii au deschis un dosar penal de săvîrşire a infracţiunii de vătămare corporală din culpă, iar inspectorii de la Protecţia Consumatorului Neamţ au aplicat o amendă de 20.000 de lei şi au dispus închiderea salonului pînă la remedierea situaţiei care a dus la evenimentul nedorit.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Apel nejustificat la 112, amendă de 6.000 de lei

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un romaşcan a sunat la numărul unic de urgenţă 112 pentru că nu a fost primit la păcănele ■ "distracţia" l-a costat 6.000 de lei ■

Un romaşcan trebuie să scoată din buzunar suma de 6.000 după ce a vrut să meargă la păcănele, dar nu a putut, motiv pentru care a făcut scandal.

Nu i s-a permis accesul în local, drept pentru care a sunat în mod nejustificat la numărul unic de urgenţă 112. Totul s-a întîmplat pe parcursul zilei de miercuri, 26 ianuarie 2022. În jurul orei 17:00 individul în vîrstă de 40 de ani a sunat la 112 pentru a reclama faptul că nu îi este permis accesul în incinta unei săli de jocuri de noroc.

Au intervenit militarii din cadrul Detaşamentului 4 Jandarmi Roman care au constatat că aspectele reclamate se confirmă. Doar că romaşcanul nu era primit în sala de jocuri deoarece nu avea nici un document care să ateste rezultatul negative al unui test nu mai vechi de 72 de ore, nu a putut demonstra că este vaccinat şi nici că se află în perioada de 6 luni ulterioară confirmării infectării cu virusul ucigaş.

În aceste condiţii jandarmii i-au aplicat o amendă de 4.000 de lei pentru apelare nejustificată a numărului unic de urgenţă 112, la care s-a mai adăugat o amendă în valoare de 2.000 de lei pentru aderarea de injurii şi tulburarea liniştii şi ordinii publice.

De menţionat este faptul că pe parcursul anului trecut, 2021, jandarmii nemţeni au intervenit la 926 de solicitări ca urmare a apelurilor la 112, pentru aplanarea unor conflicte, agresiuni fizice, scandaluri de mică amploare, îndepărtarea urşilor sau căutarea unor persoane rătăcite.

Din cele aproape 1.000 de sesizări la 112, 63 au fost apeluri nejustificate, abusive sau neconfirmate pentru care au fost aplicate 44 de sancţiuni contraveneţionale ce au însumat amenzi de 21.000 lei. Apelarea  abuzivă sau nejustificată a numărului unic de urgenţă 112 se sancţionează cu amendă cuprinsă între 2.000 şi 4.000 de lei. Numărul de urgenţă trebuie folosit numai în cazul în care există un pericol la adresa vieţii, integrităţii ori sănătăţii, ordinii publice, proprietăţii publice sau private.

Citește știrea

Actualitate

EXERCIŢIU: Explozie la Petrom Roman

Știre publicată în urmă cu

în data de

Pompierii nemţeni au anunţat pentru seara de 26 ianuarie, de la ora 19, un exerciţiu având drept temă o explozie urmată de un incendiu la un autoturism în staţia Petrom din Roman.

„În ziua de 26.01.2022, ora 19:00, prin sistemul S.N.U.A.U. „112” Neamţ, dispeceratul ISU primeşte un anunţ de la un angajat al Stației de distribuție carburanți Petrom despre producerea unei explozii urmată de un incendiu la un autoturism ce alimenta la una din pompele stației.

Din informațiile oferite de apelant în interiorul autoturismului incendiat a fost surprinsă o persoană, existând pericol de propagare al incendiului la pompele de carburanți învecinate cât și la sediul administrativ al stației”, anunţă reprezentanţii ISU Neamţ, referitor la scenariul exerciţiului.

FOTO: generica

Citește știrea

Actualitate

Femeie decedată în urma unui incendiu provocat de jarul din sobă

Știre publicată în urmă cu

în data de

O femeie în vârstă de 77 de ani a decedat în urma unui incendiu izbucnit pe 25 ianuarie la o locuinţă din localitatea Vădurele.

Pompierii au găsit corpul neînsufleţit pe un pat aflat în apropierea unei sobe şi au stabilit că incendiul a pornit de la jarul căzut din aceasta.

“În data de 25 ianuarie, în jurul orei 07:36, prin apel la 112, Dispeceratul integrat ISU – SAJ Neamț a fost înștiințat despre decesul unei persoane, survenit în urma unui incendiu produs în interiorul unei locuințe din localitatea Vădurele  comuna Cândești. Apelantul ne-a informat că incendiul a fost stins.

La locul evenimentului s-a deplasat un echipaj de pompieri din cadrul Detașamentului Piatra Neamț cu o autospecială complexă pentru intervenție pentru stabilirea cauzei probabile de incendiu.

Ajunși la locul solicitării, pompierii au găsit o femeie, de 77 de ani ce nu prezenta semne vitale, pe un pat amplasat în imediata apropierea unei sobe.

Incendiul s-a manifestat într-o cameră, la nivelul unui pat, în care se afla o persoană.

Jarul căzut din sistemele de încălzire pe materiale combustibile a fost cauza probabilă de producere a incendiului”, au comunicat reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Trending