Contactează-ne

Actualitate

Judecătorul Călin Pavăl a plecat la cele veșnice

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ a fost un apreciat judecător nemțen, fiind decorat cu Medalia Națională Serviciul Credincios ■ în 2019, după pensionare, a fost cooptat în proiectul „Procesul comuniștilor în România” ■

Judecătorul Călin Pavăl, care avea 81 de ani, a trecut la cele veșnice sâmbătă, 12 martie 2023. Născut la data de 11 noiembrie 1942 în comuna Băcești, județul Vaslui, în familia modestă a unui croitor care avea cinci copii, viitorul magistrat și-a făcut studiile gimnaziale în satul natal. Părinții au făcut eforturi pentru a-l trimite să studieze la un liceu de prestigiu.

A ajuns la actualul Colegiu Roman Vodă, cel din urbea nemțeană de la malurile Moldovei și Prutului. Ulterior, familia viitorului judecător s-a stabilit și ea în Roman. În 1968, Călin Pavăl s-a căsătorit cu Maria, cei doi soți având doi copii: Laura Pricopie Călin, procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Roman și Ovidiu, manager la o instituție bancară din București.

Pavăl Călin a absolvit în anul 1970 Facultatea de Drept a Universității din București, primind repartiție guvernamentală la Judecătoria Topolița, iar în 1982 a fost transferat, în interes de serviciu, la Judecătoria Bârlad. Timp de 10 ani a ocupat funcția de judecător gradul I la Tribunalul Vaslui. Din 1992 și până în august 2006, când s-a pensionat, a funcționat ca magistrat la Judecătoria Roman.

Pentru perioade mai scurte a fost detașat și la Judecătoria Bicaz, dar și la Tribunalul Bacău. Pe 1 decembrie 2000, a fost decorat de președintele României cu Medalia Națională „Serviciul credincios”, clasa a III-a. Datorită prestigiului profesional, după pensionare, când a împlinit 77 de ani, în 2019, a fost cooptat întru-un proiect juridic de mare anvergură.

Era vorba despre „Procesul comuniștilor în România“, în care ma erau implicați judecătorul Cristi Danileț, fost membru al CSM și de Cristian Diaconescu, fost ministru al Justiției și Externelor, în guvernul Adrian Năstase. Proiectul a fost inițiat de Universitaea „Petre Andrei“ din Iași, în parteneriat cu Academia Română și Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc și Editura Institutul European.

Vestea trecerii în neființă a magistratului a fost adusă la cunoștința celor care l-au cunoscut de nepoata sa, Daria Pricope, căreia mama și bunicul matern i-au stimulat înclinația pentru magistratură, aceasta fiind studentă în anul III, la Facultatea de Drept a Universității București. Cel de al doilea nepot, Matei, este elev în clasa a X-a la Colegiul Național „Cantemir Vodă” din București.

Nepoata Daria, în acest moment greu pentru familie, îi face bunicului, pe pagina de socializare, un portret în care vorbește despre pasiunea pentru drept a acestuia, una pe care a reușit să i-o transmită atât mamei sale, cât și ei. „Toți cei care te-au iubit și respectat vor veni să își ia rămas bun începând cu 12 martie, la capela Bisericii Sfântul Gheorghe din Roman”, a scris, pe pagina de socializare, Daria.

La Gala Excelenței Romașcane, organizată de primărie în 2019 cu prilejul Zilelor Municipiului, judecătorului romașcan i s-au recunoscut meritele, fiind recompensat cu un premiu de excelență. Corpul neînsuflețit al magistratului este depus la Capela Ortodoxă a Bisericii Sfântul Gheorghe din Roman, urmând a fi condus pe ultimul drum și înhumat marți, 14 martie, la ora 12.00, în Cimitirul Eternitatea.

 

 

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. Valeriu

    14 martie 2023 at 8:08 AM

    Ca sa citez un clasic in viata: „A ajuns la actualul Colegiu Roman Vodă, cel din urbea nemțeană de la malurile Moldovei și Prutului.“

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending