Contactează-ne

Politica

Judecător vs. presedinte

Știre publicată în urmă cu

în data de

• judecătoarea Gabriela Baltag l-a contrat pe presedintele Klaus Iohannis • ea i-a reprosat „balastul“ politic din discursul sustinut în Consiliul Superior al Magistraturii •

Judecătoarea din Piatra Neamt, Gabriela Baltag, l-a contrat pe presedintele României, Klaus Iohannis, în sedinta din 5 ianuarie a Consiliului Superior al Magistraturii. Aceasta i-a reprosat sefului statului că în discursul sustinut în forul mentionat si-a atacat adversarii politici. „Am nostalgia discursului sustinut de dumneavostră la sedinta CSM din 2015, cînd, judecător de scaun fiind, v-am ascultat asa cum vă ascult si azi. Am sperat că îl voi auzi si astăzi. Nu s-a mai repetat. Am fost dezamăgită să aud astăzi că, vorbind despre Justitie, ati adus critici partenerilor dumneavoastră politici. Speram că 2018 va aduce un alt discurs în care factorul politic să nu existe în Consiliu. Acesta este mesajul din partea unui judecător de scaun de peste 20 de ani“, a spus Gabriela Baltag(foto). Aceasta nu este singura luare de opinie a judecătoarei din Piatra Neamt în sensul eliminării politicului din treburile Justitiei, care ar trebui să-si rezolve problemele prin mecanisme interne, nu ca urmare a interventiei factorului politic. Iar Consiliul Superior al Magistraturii, unde a ajuns ca urmare a unui vot zdrobitor acordat de colegii judecători, ar trebui să fie un organism imun la interesele sau luptele politicienilor. Un organism absolut independent pentru a putea la rîndul său garanta independenta Justitiei. Spre sfîrsitul anului trecut, Gabriela Baltag a mai tras un semnal de alarmă privind încercări de a vicia această dorită independentă, vorbind despre teroarea sub care lucrează unii membrii ai acestui for. Este vorba despre magistratii care votează după cum le dictează constiinta sau în urma consultărilor cu colegii de breaslă, si ale căror voturi intră destul de des în coliziune cu ceea ce si-ar dori „sistemul“. Din declaratiile publice făcute atunci de Gabriela Baltag rezulta că se poate ajunge de la jigniri, la mail-uri prin care să se încerce îndrumarea în cazul exprimării unui vot, dar există si temeri privind pierderea libertătii. Mai mult, persoane importante din diverse institutii, care nu ar avea ce să caute la CSM, ar vizita acest consiliu, uneori chiar la ore tîrzii din noapte. De altfel, ceea ce s-a întîmplat la începutul acestui an, nu reprezintă o noutate, judecătoarea din Piatra Neamt aducînd si în trecut critici modului în care presedintele României se raportează la Justitie. „Dragi colegi, membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, nu permiteti să devină Consiliul o scenă politică! Nu acesta este rolul nostru! Prezenta intempestivă a presedintelui tării la sedinta de astăzi (joi 1 februarie 2017 n.red.) a Consiliului reprezintă o evidentă imixtiune, de netolerat, în activitatea justitiei. Vă rog să nu mai îngăduiti alte lectii, de principii, asa cum în mod penibil s-a întîmplat în ziua constituirii actualului consiliu“, scria anul trecut Gabriela Baltag într-o scrisoare deschisă adresată colegilor din CSM.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Mascarada demisiei lui Orban din singura funcţie rămasă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Pavilionul Romexpo este martorul creşterii şi descreşterii rolului lui Ludovic Orban în viaţa Partidului Naţional Liberal, după cum a fost pentru Ceauşescu în perioada comunistă. La Congresul al 20-lea al PNL, din 17 iunie 2017, Ludovic Orban, în uralele de sub cupola Romexpo, prelua funcţia de preşedinte al acestui partid. La Congresul al 21-lea, din 25 septembrie 2021, tot în vacarmul unor urale, Ludovic Orban pierdea funcţia de preşedinte al PNL.

Încă de pe vremea când mai era preşedinte al PNL şi mustea a principii brătiene, Ludovic Orban declara cu emfază că dacă nu va fi reales la Congresul din 25 septembrie, primul său gest de demnitate va fi să-şi depună demisia din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, pentru a o vacanta. Adică, va renunţa la avantajul trocului cu USR-PLUS, în care le-a cedat acestora principalele ministere din Guvern, pentru ca aceştia să îi asigure majoritatea în Parlament, dar şi funcţia de preşedinte al Camerei.

Trocul era menit să mascheze frustrarea liberalilor în legătură cu pierderea alegerilor din 2019, deşi în frunte cu preşedintele Iohannis făcuseră spume la gură cu sloganul „Ciuma roşie”. Nici acum Orban şi liberalii nu înţeleg că în România exista un masiv electorat de stânga care nu se lasă influenţat, intimidat sau manipulat de orice vântuleţ care bate câmpii. Neşansa României şi a românilor este că liberali ca Iohannis sau Orban nu au capacitatea să înţeleagă că stânga va dăinui în politică, atâta timp cât există sărăcia, cu cât românii sunt mai săraci, cu atât stânga politică este mai viguroasă. PSD ca partid de stânga, nu poate fi redus ca pondere nici cu plăcuţe suedeze şi nici cu etichete precum „Ciuma roşie”.

Ponderea PSD-ului poate fi diminuată doar prin combaterea sărăciei. Aceste lucruri, Ludovic Orban nu le-a înţeles şi şi-a axat discursul doar pe demonizarea stângii. Luni 27 septembrie, prima zi după Congresul PNL, Ludovic Orban a saturat toate canalele media cu informaţia că şi-a depus demisia din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor.

O demisie cu valoare de hârtie igienică

Ludovic Orban şi-a trimis demisia olografă la biroul lui Florin Cîţu din Modrogan, sediul PNL. Cu această demisie, Orban se crede monument de virtute liberală şi considerând că şi-a onorat cuvântul dat, aşteaptă felicitările şi admiraţia românilor. Orban îşi face iluzii deşarte, deoarece românii s-au prins că el îi consideră naivi. Demisia sa nu depăşeşte utilitatea unei bucăţi de hârtie înfiptă într-un cui din interiorul unui WC rural. Pierzând şefia PNL, Ludovic Orban s-a trezit într-un impas provocat de demisia promisă, impas din care nu a reuşit să iasă decât printr-un vicleşug ieftin.

Aşa-zisa demisie are valoare juridică ZERO, deoarece nu a fost depusă la Camera Deputaţilor, ci în Spania pe dreapta, adică la sediul PNL, avându-l ca „adrisant” pe Florin Cîţu, preşedintele partidului. Vicleanul Orban, rodat timp de 30 de ani în practica şmecheriilor liberale, a mimat demisia, urmărind un dublu scop. Primul scop a fost să scape formal de obligaţia depunerii unei demisii reale şi a putea ocupa în continuare scaunul funcţiei. În zadar încearcă să ne prostească, declarând public că „demisia lui este irevocabilă”. S-o facă sul şi într-un gest public să şi-o bage undeva. Al doilea scop este ceva mai mascat.

Trimiţând demisia la noul său şef de partid, Florin Cîţu, Orban a urmărit să-l împingă pe acesta pentru a o folosi în trocul cu PSD pentru a-i asigura o nouă majoritate parlamentară, necesară susţinerii Guvernului PNL. De aici a izvorât şi zvonul că lui Marcel Ciolacu i s-a promis preşedinţia Camerei. În felul acesta, Orban îl obligă pe Cîţu să-i calce pe urme şi anume să utilizeze funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor ca monedă de schimb. Singura soluţie onorabilă a lui Florin Cîţu ar fi să trimită lui Orban demisia înapoi cu menţiunea „greşit adrisantul”. Nu este treaba preşedintelui Cîţu să trimită demisia lui Orban la Camera Deputaţilor. Ca să dreagă busuiosul, Orban a motivat că nu a trimis demisia la Cameră, pentru că există riscul să fie ales Marcel Ciolacu ca preşedinte, ceea ce va avantaja PSD-ul.

Lăsându-i demisia lui Cîţu, Orban a urmărit să-l bage pe acesta în impas. Dacă Florin Cîţu trimite demisia la Cameră, este posibil ca în contextul constituirii unei noi majorităţi, funcţia să nu mai revină liberarilor. Aceasta i se va reproşa lui Cîţu, şi nu lui Orban. La un astfel de şantaj, Cîţu nu are decât o soluţie pentru a ieşi din impas. Să-i restituie demisia lui Orban. Degeaba o drege Orban, pretinzând că dacă Cîţu ţine la el demisia mai mult de 15 zile, atunci Orban o va trimite direct la Camera Deputaţilor. Să ne amintim că în plină campanie internă, Cîţu îl avertiza pe Orban că dacă pierde şefia PNL,trebuie să demisioneze din funcţia de la Cameră şi că demisia trebuie s-o depună acolo, pentru a se vacanta funcţia.

Pentru naivi, Orban blufează cu termenul de graţie de 15 zile acordat lui Cîţu, deoarece dacă depune demisia, lui Cîţu i se va reproşa pierderea funcţiei de către PNL, iar dacă n-o depune, o depune Orban şi funcţia tot o pierde PNL-ul.

Citește știrea

Actualitate

Eugen Țapu-Nazare, PNL: ”281 voturi PENTRU haos”

Știre publicată în urmă cu

în data de

Senatorul PNL de Neamţ Eugen Ţapu-Nazare a avut o primă reacţie publică după ce Guvernul Cîţu a căzut în urma votării moţiunii de cenzură depusă de PSD.

„În ziua cu record de cazuri noi covid, PSD, AUR şi USR au lăsat România fără guvern, din ură pentru un singur om, premierul Florin Cîţu. Doar ura i-a unit astăzi în alianţa toxică a trei partide care-și aruncau cuvinte grele nu cu multă vreme în urmă.

Nu au propus nimic după ce au demolat. Să faci acest lucru înainte de venirea sezonului rece când se caută soluții pentru problemele deloc puține privind încălzirea pe timp de iarnă înseamnă, fără niciun dubiu, că acestor trei partide nu le pasă de români.

PSD, AUR și USR nu au propunere de premier. Au închis ședința și au plecat acasă.

Prin votarea moțiunii, USR a recunoscut astăzi că miniștrii pe care i-a avut în Cabinetul Cîțu au fost incompetenți. Din păcate, USR a dovedit că nu poate fi mai mult decât un partid de opoziție, care doar contestă fără să fie capabil să construiască.

România va merge înainte, PNL va merge înainte și va guverna. Pentru că am demonstrat că suntem singurul partid capabil să implementeze reformele atât de necesare.

Vom fi însă mult mai atenți ce parteneri vom accepta la masa negocierilor. De oameni duplicitari nu avem nevoie”, a anunţat Eugen Țapu-Nazare, chestor al Senatului României.

Citește știrea

Actualitate

Punct și de la capăt

Știre publicată în urmă cu

în data de

Congresul PNL a trecut, trecem și noi mai departe și respectăm Programul de guvernare și cuvântul dat românilor în alegeri.

Mă bucur că am pus umărul la evoluția partidului și consider încheiată etapa aceasta, interesul nostru comun fiind guvernarea performantă și soluțiile pentru perioada următoare: facturi mai mari, prețuri în creștere determinate de scumpirea energiei, valul 4 al pandemiei, criza medicamentelor, măsurile de protecție sanitară sau imunizarea populației împotriva coronavirusului.

Dovadă că lucrurile merg conform calendarului, în ciuda tuturor celor care au vociferat împotriva Guvernului, este chiar faptul că astăzi deja vorbim despre semnarea PNRR. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, este astăzi la București.

Eu voi susține investițiile pentru Neamț și prioritățile nemțenilor, pentru că avem nevoie să revigorăm zona și să ținem profesioniștii în țară.

Eugen Ţapu –Nazare, senator PNL Neamţ

Citește știrea

Trending