Contactează-ne

Actualitate

„Je suis roumain“

Știre publicată în urmă cu

în data de

Nu, nu, sigur că apocalipsa nu poate fi departe. Nu din motive de COVID, de cutremur 8 pe Richter sau de vreun Vezuviu trezit din somn, ci fiindcă, din fericire, mai sunt unii care-şi păstrează capul pe umeri şi încearcă să judece cu sânge rece.

Nu de multă vreme, am aflat că, după dezbateri furtunoase, Comisia de Control, Etică şi Disciplină a UEFA a ajuns la concluzia că în cazul incidentului petrecut la meciul PSG – Başakşehir, din decembrie 2020, când arbitrul român Sebastian Colţescu l-a identificat pe Pierre Webo, antrenor al echipei turceşti ca „ăla negru“, nu a fost vorba de rasism, ci numai de o conduită incorectă, circumstanţială, şi în cazul lui Colţescu, şi al asistentului Octavian Şovre, care folosise aceleaşi cuvinte. Cu toate acestea, ei au fost suspendaţi din activităţile de arbitraj până la sfârşitul sezonului competiţional şi la obligativitatea de a urma cursuri de educaţie sportivă.

Nu putem decât să subliniem înţelepciunea şi cuminţenia de care forul european a dat dovadă, evitând escaladarea unui conflict care putea degenera şi umbri, fără îndoială, sportul european şi mondial.

Ce ne interesează pe noi este un fapt al naibii de frumos şi plin de nobleţe, aproape incredibil, şi care a trecut aproape neobservat: un maghiar get-beget, şi nu un terchea-berchea, ci un influencer de condei, cu priză la public, aflat în ţara lui, şi-a prins la rever sau în piept, spre a tuturor vedere, scrisa „Je suis roumain“, emblema modificată a revistei Charlie-Hebdo, în semn de solidaritate cu Sebastian Colţescu al nostru şi ca reacţie la mascarada cu discriminarea şi rasismul lui care a inflamat lumea fotbalistică şi prezidenţială a lui Erdogan cel negru la suflet, nu la piele.

Eu, în locul preşedintelui nostru iubitor de ţară şi de oameni, i- aş fi acordat celui care s-a declarat de bună voie şi nesilit de nimeni român (vrea, nu vrea, cine l-a pus ?!?) cetăţenia română de onoare, l-aş fi făcut Cavaler al unui Ordin Naţional, ba aş fi impus unor universităţi (avem destule) să-i acorde titlul de doctor honoris causa. Pe bune. Îl merita mai mult decât un parlagiu de drumul mare dintre ai noştri şi ar fi dat peste nas multora. Şi mai ales acelor aşa-zişi patrioţi care l-au tras de urechi pe arbitrul nostru. Din păcate, destui.

În ce hal am ajuns! Să nu poţi slobozi un cuvânt dintre cele mai simple, ca nu cumva să discriminezi pe nu ştiu cine ori să cazi în păcatul rasismului, să citeşti negru pe alb declaraţiile unui fost ministru de externe, că musulmanii au dreptul (auzi, dumneata !) să ucidă nu ştiu câte milioane de franţuzi pentru coreligionarii ucişi de ei de-a lungul timpului, să asişti la dărâmarea statuilor unor făuritori de istorie, la arderea unor cărţi sau interzicerea unor filme pe motive identice, ca să nu mai pun la socoteală spectacolul dezolant al gloatelor dezlănţuite pe străzi. Nu mai poţi gândi, nu mai poţi să cânţi un cântec oarecare ori să faci un gest banal, că imediat intră în dispozitiv armata tot mai mare şi mai agresivă a lătrătorilor cu specializare rasism şi discriminare, gata să dărâme statui şi biserici, să spargă tot cele iese în cale, să dea foc şi, de ce nu?, să ucidă. În numele unei himere.

Iată ceva care ar trebui să nu ne lase să dormim, să ne oblige să luăm poziţie faţă de asemenea atitudini imbecile. Departe de mine gândul că rasismul şi discriminările de toate felurile nu există ori că ar fi dispărut. Nici vorbă. Dar ele sunt prezente în multe zone ale pământului, ca lipsă de hrană şi apă, în subdezvoltarea şi sfârşitul prematur al copiilor lipsiţi de aistenţă medicală, în teroarea în care sunt ţinute populaţii întregi, de către dictatori veroşi care înfometează mase întregi de oameni, în puzderia de atentate soldate cu morţi nevinovate, fără nici o noimă şi aşa mai departe. Dar acele forme de rasism şi discriminare sunt tolerate, bine mersi, ba întreţinute de toţi dezaxaţii ăştia sensibili la cuvântul „negru“, ba le întreţin ca să-şi umple buzunarele cu bunuri şi, mai ales, cu bani. Cât mai mulţi bani.

La drept vorbind, se pare că lumea întreagă a intrat într-o zodie total nefastă, de autodistrugere şi dizolvare, a devenit un fel de corabie a nebunilor la scară mondială, incapabilă de a-şi rezolva problemele atât de multe şi grele, unele dintre ele vechi de când lumea şi pământul.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Vremea, cum va fi zilele viitoare

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ meteorologii anunţă că precipitaţiile dispar, dar nu va fi prea cald ■ în cea mai „rece“ zi vor fi 14 grade, iar în cea mai caldă, vreo 21 ■ minimele nocturne oscilează între 4 şi cel mult 12 grade ■

Chiar dacă ne apropiem de finele primei decade a lunii mai, nu este spectaculos de cald, iar zilele ceva mai reci alternează cu cele în care nu vor fi mai mult de 21 de grade. Acelaşi trend îl au şi valorile termice nocturne care, pînă la finele săptămînii viitoare vor oscila între 4 şi cel mult 12 grade.

Meteorologii dau asigurări că precipitaţiile vor fi rare şi neînsemnate. De menţionat este faptul că la acest moment la staţia meteorologică de pe Ceahlău – Toaca mai sînt încă 42 de centimetri de nea. Astăzi, 7 mai, va fi timp frumos, cu cu soare, iar la amiază termometrele vor indica 20 de grade, iar noaptea vor fi 9. Ziua de 8 mai aduce o depreciere a regimului termic, iar maxima ajunge la 14 grade. În a doua parte a zilei ar putea veni ceva stropi de ploaie. Minima scade la 7 grade.

Duminică regimul termic se mai apreciază şi se ajunge la o maximă de 16 grade. Urmează una din cele mai reci nopţi, iar minima se opreşte la 4 grade. Meteorologii promit că luni, 10 mai, va fi soare şi cam 18 grade, dar noaptea va fi rece, cam 5 grade. Ceva mai bine va fi marţi, 11 mai, cînd se anunţă cer variabil cu soare, iar peste zi se face sensibil mai cald şi se ajunge la o maximă de 19 grade. În schimb, noaptea va fi din nou prea rece pentru acest moment al anului cu o minimă de 4 grade.

Jumătatea săptămînii aduce timp bun, iar miercuri 12 mai, cerul nu va fi brăzdat de nici un nor, iar mercurul din termometre saltă din nou la 20 de grade. Urmează o altă noapte rece, cu vreo 5 grade. O zi mai rece şi una mai caldă, pentru că joi, 13 mai, chiar dacă va fi cer absolut senin nu vor fi mai mult de 18 grade. În schimb se mai îmbunează regimul termic nocturn, iar minima saltă voiniceşte la 10 grade. În ultima zi lucrătoare a săptămînii viitoare va fi timp frumos, dar nu prea cald. Chiar dacă soarele va fi la datorile, e cam leneş, pentru că maxima nu trece de 19 grade.

Rămînem cu noaptea blîndă cu o minimă de 10 grade. Una din cele mai calde zile din întreg intervalul de prognoză se anunţă a fi cea de sîmbătă, 15 mai. La jumătatea lui Florar se anunţă timp bun, soare, şi o maximă în creştere pînă la 21 de grade. Sînt schimbări şi în regimul termic nocturn şi se vor înregistra 12 grade. La fel va fi vremea şi duminică, 16 mai, cer variabil cu soare, 21 de grade, dar ar putea veni ceva stropi de ploaie mai după amiază.

Citește știrea

Actualitate

Prefectul de Neamţ, întâlnire cu primarii şi şefii din învăţământ

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ motivul: mobilizare pentru vaccinare

Prefectul de Neamţ, George Lazăr, s-a întâlnit, joi, 6 mai, cu primarii din judeţ şi cu directorii unităţilor din învăţământ, scopul fiind o mobilizare comună pentru campania de vaccinare.

“Am avut astăzi o zi plină în care am reuşit să mă întâlnesc cu aproape toţi primarii din judeţul Neamţ, directorii unităţilor de învăţământ şi reprezentanţi ai mediului de afaceri şi HoReCa. Motivul acestor întâlniri a fost mobilizarea pentru campania de vaccinare în Neamţ şi am rugat deopotrivă pe doamnele şi domnii primari, directori de şcoli şi licee, oameni de afaceri şi mari angajatori să transmită în comunităţi, în rândul profesorilor şi părinţilor, a angajaţilor un mesaj de susţinere a campaniei de vaccinare şi de conştientizare a beneficiilor.

Alături de mine au participat la aceste întâlniri directorul DSP, Radu Firăstrău, comandantul IPJ, comisarul şef Mihai Osoianu, comandantul ISU, colonelul Mihai Mitrea, şeful ISJ, inspectorul general Mihai Obreja, şi doctorul Bogdan Mahu, coordonatorul acţiunii de vaccinare pentru Municipiul Piatra Neamţ. Am avut întâlniri pe toate zonele din judeţul Neamţ, începând cu zona Roman Metropolitan, Târgu Neamţ şi arealul de munte şi terminând la Piatra Neamţ şi zona adiacentă.

Consider că soluţia cea mai bună la acest moment pentru a reveni la o viaţă normală, pentru a intra într-o zonă de relaxare a restricţiilor şi pentru sănătatea fiecăruia dintre noi o reprezintă vaccinarea. Sfatul meu în calitate de prefect al judeţului Neamţ, bazat pe informaţii oficiale ale specialiştilor din sistemul de sănătate, este să ne vaccinăm, într-un număr cât mai mare”, a declarat prefectul George Lazăr.

Citește știrea

Actualitate

Afacere cu droguri în familie, alte sentinţe

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ patru indivizi, care erau înrudiţi între ei, s-au apucat de afaceri cu stupefiante ■ doi dintre ei au fost condmnaţi la închisoare cu executare ■ drogurile erau aduse din strinătate ■

Doi indivizi înrudiţi între ei au ajuns în penitenciar pe 5 mai 2021 după ce Curtea de Apel Bacău s-a pronunţat în dosarul în care aceştia au fost acuzaţi de afaceri necurate cu droguri. În cauză au fost patru inculpaţi, însă doi au fost condmanaţi cu suspendare, nu au mai declarat apel, iar sentinţele lor au devenit definitive.

În schimb au uzat de calea de atac Emanuel David, care fusese condamnat de Tribunalul Neamţ la 4 ani şi 4 luni de detenţie, precum şi Nicolae Covas, care a fost condamnat la 3 ani şi 9 luni de detenţie. Apelurile lor au fost admise, iar pedepsele au scăzut la 3 ani şi o lună pentru primul şi 2 ani şi 2 luni pentru Covas. În acelaşi dosar, Florin Alin Enea a avut o sancţiune de 2 ani, 6 luni şi 10 zile de detenţie, pentru care s-a dispus suspendarea sub supraveghere. Instanţa l-a mai obligat să presteze 60 de zile de muncă în folosul comunităţii.

Singura femeie din grup, Ana Maria Enea, a primit şi ea o pedeapsă cu suspendare, 2 ani şi 8 luni de închisoare, plus 60 de zile de muncă voluntară. Inculpaţii au vîrste între 20 şi 31 de ani, fiind de loc din Stejaru, Bicaz şi Tarcău. În cauză au fost acuze de săvîrşirea infracţiunilor de trafic de droguri de risc şi mare risc, în forma continuată, introducere în ţară de droguri de risc şi mare risc, deţinere fără drept de droguri de risc şi mare risc, în vederea consumului propriu.

Anchetatorii se sesizaseră de mai mult timp că în zona Piatra Neamţ şi Bicaz se distribuie droguri, iar în urma cercetărilor s-a aflat că doi dintre inculpaţi, Emanuel David şi Florin Alin Enea ar fi vîndut stupefiante, cannabis şi ecstasy în reşedinţa de judeţ, Bicaz şi comunele învecinate, drogurile fiind aduse din străinătate. De aprovizionare se ocupa Covas, care le trimitea din străinătate, prin servicii de coletărie. Pentru siguranţă, coletele erau dosite la Ana Maria Enea. Afacerea ilicită era cumva în familie pentru că femeia era mătuşa primilor doi inculpaţi, Emanuel David şi Florin Alin Enea, aceştia doi fiind veri.

Legătura dintre grupul infracţional şi doritorii de stupefiante era asigurată de David. Aceştia îl contactau şi disimulat îl întrebau dacă pot obţine cannabis sau ecstasy. La rîndul lor clienţii erau întrebaţi ce drog vor şi în ce cantitate. În cazul în care cantităţile pe care le deţinea nu erau suficiente, David îl contacta pe Covas. Îi solicita tipul de drog şi cantitatea de stupefiante necesară, iar Covas îl trimitea să ridice marfa ilicită de la femeie. Ancheta a stabilit că ultimele vînzări au avut loc în perioada 26 noiembrie – 4 decembrie 2019 cînd au ajuns pe piaţă atat cannabis cît şi ecstasy în diverse cantităţi.

Un gram de drog sau un comprimat de ecstasy aveau acelaşi preţ, de 80 de lei, însă pentru cantităţi mai mari doritorii obţineau reduceri de preţ. Pe 4 decembrie 2019, David şi Florin Alin Enea au fost depistaţi în trafic, în timp ce se deplasau cu maşina la un cumpărător pentru a vinde 100 de grame de cannabis şi 20 de comprimate de ecstasy. Ulterior la domiciliile celor patru inculpaţi au avut loc percheziţii domiciliare iar anchetatorii au mai găsit 300 de grame de cannabis.

Citește știrea

Trending