Contactează-ne

Actualitate

Jandarmii şi Eminescu: „Ale tale coaste toate, numai eu ştiu să le rup“

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Jandarmeria l-a omagiat pe Eminescu, postînd pe Facebook un clip video însoţit de un mesaj ■ a fost de ajuns ca instituţia să fie ţinta unor ironii cu referire la evenimentele din 10 august 2018 ■ iată cîteva creaţii ale internauţilor: „Bate gazul dintr-o parte/ Noi te batem ca la carte“; „El tot lovea tremurător/ Se aprindea mai tare/ Dădea cu gaz fulgerător/ Ca 4 clase are!“; „O vede azi, o vede mîini/ Astfel dorinţa-i gata; Îi dă la cap şi la plămîni/ De cade lată fata“ ■

Jandarmeria Română nu reuşeşte să depăşească criza negativă de imagine prin care trece după intervenţia în forţă la evenimentele de pe 10 august 2018, la ceea ce s-a numit Mitingul diasporei. Pe data de 15 ianuarie 2019, în ziua cînd s-au împlinit 169 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu, instituţia a publicat pe contul de Facebook un videoclip în care trei angajaţi se plimbă într-un cadru feeric de iarnă, iar, la un moment dat o tînără jandarmeriţă începe să cînte o parte din melodia „Eminescu“, interpretată de Doina şi Aldea Teodorovici. Videoclipul are şi un mesaj: „Un ceai nu e doar o licoare caldă, care te încălzeşte în zilele geroase, ci devine hrană pentru suflet atunci cînd ai alături oameni frumoşi şi pe Eminescu în gînd“. Numai că, ceea ce s-a dorit un omagiu pentru Poetul naţional, a devenit o sursă inepuizabilă de ironii pe internet. „Autorii“ au vrut astfel să le reamintească jandarmilor de violenţele din 10 august, din Piaţa Victoriei, publicînd comentarii şi versuri spumoase cu adaptări ale unor versuri ale lui Eminescu. Iată cîteva dintre creaţiile postate pe reţeaua de socializare, care au strîns foarte multe aprecieri: „Pe lîngă stîlpii fără soţ/ adesea ai trecut/ te-au bătut jandarmii toţi/ de nu te-am cunoscut“ sau „Ce te legeni, hipstere/ cu luminiţe şi pe vînt/ ia, că te pun la pământ“; „O, rămîi, rămîi în dubă/ Te-am gazat atît de mult/ Ale tale coaste toate/ Numai eu ştiu să le rup“. Imaginaţia celor care au postat catrene nu a avut limite, ei „prelucrînd“ versuri şi din alte poezii ale lui Eminescu. De exemplu, o strofă din „Somnoroase păsărele“ devine: „Somnoroase bătrînele/ La biserică se adună/ Vin jandarmii, dau in ele/ Noapte bună“.

„Nu bateţi şi voi pe nimeni pe aceste versuri superbe?“

„Ce te legeni?“ a fost transformată astfel: „Bate gazul frunza-n dungă/ Rezistenţii mi-i alungă/ Bate gazul dintr-o parte/ Noi te batem ca la carte“. Strofe din „Luceafărul“ sună astfel: „Cobori în jos, pulan cel sfînt/ Alunecînd pe-o ceafă/ Pătrunde-n coaste şi în spate/ Conştienţa-mi îndepărtează/ El tot lovea tremurător/ Se aprindea mai tare/ Dădea cu gaz fulgerător/ Ca 4 clase are!“; „O vede azi, o vede mîini/ Astfel dorinţa-i gata; Îi dă la cap şi la plămîni, De cade lată fata/ Cum ea pe coate-şi răzima/ Dureri pulsînd în tîmple/ De gazul lui şi inima/ Şi sufletu-i se împle“; „Cobori în jos, grenadă-n vînt/ Lăsînd dîre de gaze/ Răneşte oameni de rînd/ Şi piaţa-mi luminează“. Alte comentarii sînt: „Jandarmeria te face să îţi dea lacrimile! Cu gaz sau versuri, la alegere! În eventualitatea unui nou eveniment gen 10 august, vor îmbina utilul cu plăcutul şi vor împărţi bastoane şi lacrimogene recitînd Eminescu“; „Bună ziua! Puteţi să-mi spuneţi dacă angajaţii dumneavoastră bat în iambic sau în trohaic?“; „Nu bateţi şi voi pe nimeni pe aceste versuri superbe?“; „Felicitări pentru aceste vorbe frumoase! Dar gazul… gazul ce zice?“. Cineva a publicat un videoclip de la violenţele din 10 august, pe fundalul căruia se aude melodia cîntată de jandarmeriţă de ziua lui Mihai Eminescu. Şi alte versuri sînt destul de inspirate: „O, rămîi… pe loc, odată/ Că te-am alergat prea mult/ Vreau să-ţi simt capul sub gheată/ Gemetele să-ţi ascult“; „În al umbrei întuneric/ Te-nvăţ să numeri pe dinţi/ În timp ce te-njur de mamă/ Morţi, răniţi şi nişte sfinţi“; „Şi strigau în cor, cuminţi/ Partidul să se spele!/ Şi au primit bastoane-n dinţi/ Şi au văzut doar stele“. Poeţii de ocazie au mai scris următoarele: „Jandarme, jandarmuţule/ Ce mai faci, drăguţule?/ Că de cînd nu m-ai bătut/ Dinţii nu mi-au mai căzut/ Şi de cînd nu m-ai gazat/ Ochii nu mi-au lăcrimat“, sau „Lumina de pe epolet/ Încet în grade şuie/ Te bag în dubă şi te bat/Pînă ieşim din UE“.

Ce-a fost la miting

Mitingul de pe 10 august 2018, din Piaţa Victoriei, la care au participat circa 100.000 de persoane, a fost caracterizat de violenţe. La un moment dat, jandarmii au intervenit în forţă împotriva manifestanţilor pentru evacuarea lor şi au tras zeci de grenade lacrimogene în mijlocul pieţei şi în parcare, dispersînd zecile de mii de oameni. Numai că, mulţi dintre participanţi au fost răniţi de dispozitivele lansate de jandarmi, iar alţii în confruntările cu forţele de ordine. Piaţa Victoriei a fost la un moment dat plină de fum, protestatarii alergînd să scape de efectul acestora. Violenţele dintre jandarmi şi protestatari au continuat mult după miezul noţii pe străzile adiacente Pieţei Victoriei. După aceste confruntări s-a avansat cifra de circa 450 de răniţi, aproximativ 30 fiind din cadrul jandarmilor. Cei mai mulţi au primit îngrijiri medicale de cadrele de la Ambulanţă, iar în cazul a cîtorva zeci a fost necesară transportarea la spital. În afară de cei răniţi, mii de persoane au fost expuse la gaze lacrimogene, printre care copii şi persoane in vîrstă. După nedoritele evenimente din Piaţa Victoriei cîteva sute de oameni au depus plîngeri penale la Parchetul General împotriva forţelor de ordine. Printre participanţii la protest au fost şi incitatori, care au deturnat mitingul, provocîndu-i pe jandarmi şi determinîndu- i să intervină în forţă împotriva protestatarilor.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending