Contactează-ne

Actualitate

Jandarmii şi Eminescu: „Ale tale coaste toate, numai eu ştiu să le rup“

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Jandarmeria l-a omagiat pe Eminescu, postînd pe Facebook un clip video însoţit de un mesaj ■ a fost de ajuns ca instituţia să fie ţinta unor ironii cu referire la evenimentele din 10 august 2018 ■ iată cîteva creaţii ale internauţilor: „Bate gazul dintr-o parte/ Noi te batem ca la carte“; „El tot lovea tremurător/ Se aprindea mai tare/ Dădea cu gaz fulgerător/ Ca 4 clase are!“; „O vede azi, o vede mîini/ Astfel dorinţa-i gata; Îi dă la cap şi la plămîni/ De cade lată fata“ ■

Jandarmeria Română nu reuşeşte să depăşească criza negativă de imagine prin care trece după intervenţia în forţă la evenimentele de pe 10 august 2018, la ceea ce s-a numit Mitingul diasporei. Pe data de 15 ianuarie 2019, în ziua cînd s-au împlinit 169 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu, instituţia a publicat pe contul de Facebook un videoclip în care trei angajaţi se plimbă într-un cadru feeric de iarnă, iar, la un moment dat o tînără jandarmeriţă începe să cînte o parte din melodia „Eminescu“, interpretată de Doina şi Aldea Teodorovici. Videoclipul are şi un mesaj: „Un ceai nu e doar o licoare caldă, care te încălzeşte în zilele geroase, ci devine hrană pentru suflet atunci cînd ai alături oameni frumoşi şi pe Eminescu în gînd“. Numai că, ceea ce s-a dorit un omagiu pentru Poetul naţional, a devenit o sursă inepuizabilă de ironii pe internet. „Autorii“ au vrut astfel să le reamintească jandarmilor de violenţele din 10 august, din Piaţa Victoriei, publicînd comentarii şi versuri spumoase cu adaptări ale unor versuri ale lui Eminescu. Iată cîteva dintre creaţiile postate pe reţeaua de socializare, care au strîns foarte multe aprecieri: „Pe lîngă stîlpii fără soţ/ adesea ai trecut/ te-au bătut jandarmii toţi/ de nu te-am cunoscut“ sau „Ce te legeni, hipstere/ cu luminiţe şi pe vînt/ ia, că te pun la pământ“; „O, rămîi, rămîi în dubă/ Te-am gazat atît de mult/ Ale tale coaste toate/ Numai eu ştiu să le rup“. Imaginaţia celor care au postat catrene nu a avut limite, ei „prelucrînd“ versuri şi din alte poezii ale lui Eminescu. De exemplu, o strofă din „Somnoroase păsărele“ devine: „Somnoroase bătrînele/ La biserică se adună/ Vin jandarmii, dau in ele/ Noapte bună“.

„Nu bateţi şi voi pe nimeni pe aceste versuri superbe?“

„Ce te legeni?“ a fost transformată astfel: „Bate gazul frunza-n dungă/ Rezistenţii mi-i alungă/ Bate gazul dintr-o parte/ Noi te batem ca la carte“. Strofe din „Luceafărul“ sună astfel: „Cobori în jos, pulan cel sfînt/ Alunecînd pe-o ceafă/ Pătrunde-n coaste şi în spate/ Conştienţa-mi îndepărtează/ El tot lovea tremurător/ Se aprindea mai tare/ Dădea cu gaz fulgerător/ Ca 4 clase are!“; „O vede azi, o vede mîini/ Astfel dorinţa-i gata; Îi dă la cap şi la plămîni, De cade lată fata/ Cum ea pe coate-şi răzima/ Dureri pulsînd în tîmple/ De gazul lui şi inima/ Şi sufletu-i se împle“; „Cobori în jos, grenadă-n vînt/ Lăsînd dîre de gaze/ Răneşte oameni de rînd/ Şi piaţa-mi luminează“. Alte comentarii sînt: „Jandarmeria te face să îţi dea lacrimile! Cu gaz sau versuri, la alegere! În eventualitatea unui nou eveniment gen 10 august, vor îmbina utilul cu plăcutul şi vor împărţi bastoane şi lacrimogene recitînd Eminescu“; „Bună ziua! Puteţi să-mi spuneţi dacă angajaţii dumneavoastră bat în iambic sau în trohaic?“; „Nu bateţi şi voi pe nimeni pe aceste versuri superbe?“; „Felicitări pentru aceste vorbe frumoase! Dar gazul… gazul ce zice?“. Cineva a publicat un videoclip de la violenţele din 10 august, pe fundalul căruia se aude melodia cîntată de jandarmeriţă de ziua lui Mihai Eminescu. Şi alte versuri sînt destul de inspirate: „O, rămîi… pe loc, odată/ Că te-am alergat prea mult/ Vreau să-ţi simt capul sub gheată/ Gemetele să-ţi ascult“; „În al umbrei întuneric/ Te-nvăţ să numeri pe dinţi/ În timp ce te-njur de mamă/ Morţi, răniţi şi nişte sfinţi“; „Şi strigau în cor, cuminţi/ Partidul să se spele!/ Şi au primit bastoane-n dinţi/ Şi au văzut doar stele“. Poeţii de ocazie au mai scris următoarele: „Jandarme, jandarmuţule/ Ce mai faci, drăguţule?/ Că de cînd nu m-ai bătut/ Dinţii nu mi-au mai căzut/ Şi de cînd nu m-ai gazat/ Ochii nu mi-au lăcrimat“, sau „Lumina de pe epolet/ Încet în grade şuie/ Te bag în dubă şi te bat/Pînă ieşim din UE“.

Ce-a fost la miting

Mitingul de pe 10 august 2018, din Piaţa Victoriei, la care au participat circa 100.000 de persoane, a fost caracterizat de violenţe. La un moment dat, jandarmii au intervenit în forţă împotriva manifestanţilor pentru evacuarea lor şi au tras zeci de grenade lacrimogene în mijlocul pieţei şi în parcare, dispersînd zecile de mii de oameni. Numai că, mulţi dintre participanţi au fost răniţi de dispozitivele lansate de jandarmi, iar alţii în confruntările cu forţele de ordine. Piaţa Victoriei a fost la un moment dat plină de fum, protestatarii alergînd să scape de efectul acestora. Violenţele dintre jandarmi şi protestatari au continuat mult după miezul noţii pe străzile adiacente Pieţei Victoriei. După aceste confruntări s-a avansat cifra de circa 450 de răniţi, aproximativ 30 fiind din cadrul jandarmilor. Cei mai mulţi au primit îngrijiri medicale de cadrele de la Ambulanţă, iar în cazul a cîtorva zeci a fost necesară transportarea la spital. În afară de cei răniţi, mii de persoane au fost expuse la gaze lacrimogene, printre care copii şi persoane in vîrstă. După nedoritele evenimente din Piaţa Victoriei cîteva sute de oameni au depus plîngeri penale la Parchetul General împotriva forţelor de ordine. Printre participanţii la protest au fost şi incitatori, care au deturnat mitingul, provocîndu-i pe jandarmi şi determinîndu- i să intervină în forţă împotriva protestatarilor.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Florin Zaharia (USR PLUS Neamț): ”Îmi doresc ca Neamțul să aibă o voce puternică în Parlament, care să lupte pentru oameni!”

Știre publicată în urmă cu

în data de

Florin Zaharia are o lungă experiență de navigator, de comandant de nave comerciale, a lucrat cu  profesioniști veniți din țări și culturi diferite, și a văzut toată lumea – zonele ei cele  mai bogate, ca și cele mai sărace. La alegerile locale din luna septembrie, Florin Zaharia a candidat pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Neamț din partea Alianței USR PLUS și acum este unul dintre cei patru consilieri județeni ai Alianței.

 

La alegerile parlamentare de luna viitoare, Florin Zaharia ocupă prima poziție pe lista Alianței USR PLUS pentru Senatul României și spune că vrea să ajungă senator pentru a fi vocea nemțenilor în Parlamentul României.

 

„Vreau să-mi pun experiența dobândită colindând lumea în ultimii 20 de ani în slujba nemțenilor, fiindcă îmi doresc mult ca Neamțul să aibă o voce puternică în Parlament, care să lupte pentru oameni.Iar cu această pandemie și ce va veni după, va fi mare nevoie de vocea asta.

 

N-am făcut politică până de curând. Dar, pentrucă sunt un familist convins, vreau ca fiica mea să crească și să trăiască în România, alături de colegii ei de generație – și, credeți-mă, e foarte greu să găsești argumente, în fața acestei generații, când vine vorbe despre de ce ar rămâne, în loc să plece în Vest.

 

M-am implicat în USRPLUS fiindcă vreau să schimb și percepția cetățenilor despre clasa politică, să nu mai auzim că toți politicienii suntem la fel. Să demonstrăm că se poate face politică cu adevărat pentru cetățenilor, nu lobby pentru grupurile cu mulți bani.

Ca parlamentar, vreau să contribui la o reformă administrativă majoră, care să creeze condiții pentru dezvoltarea locală, la crearea unui mediu curat, fără gropi de gunoi neecologice și fără poluatori, la încurajarea lanțurile scurte de distribuție a produselor alimentare și sprijinirea asocierii micilor fermierilor. A celor care, acum, sunt alungați din piețele acoperite, fără să aibă vreo alternativă să ne dea în continuare mâncare proaspătă, produsă local.

 

Nemțenii ne-au dat votul pe 27 septembrie. Am încredere că o vor face și pe 6 decembrie. Cu mască și distanțare socială la secțiile de vot”, a declarat Florin Zaharia.

 

Pe 6 decembrie, nemțenii votează Alianța USR PLUS pentru o Românie fără hoție!

 

https://fb.watch/1-kBopgnT6/

 

Articol comandat de USR Neamt

Citește știrea

Actualitate

Ger şi zăpadă în masivul Ceahlău

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în vîrf de munte termometrele au indicat -10 grade ■ tot acolo este şi ceva zăpadă ■ Luna Cadourilor debutează cu timp rece, dar spre finele săptămînii ne putem aştepta la o apreciere consistentă a regimului termic ■

Finalul lui Brumar a adus primii fulgi de nea din acest sezon, iar Luna Cadourilor debutează cu un regim termic sub media perioadei. Vestea bună este că pînă la finalul săptămînii regimul termic se apreciază considerabil şi specialiştii spun că în zona noastră se face mai cald decît ar fi normal la acest moment al anului, cu valori termice dirne ce se apropie de 10 grade Celsius.

Regimul termic nocturn are aceeaşi tendinţă şi dacă la începutul intervalului de prognoză vor fi minime de -5 grade, pînă la final se ajunge la temperaturi nocturne de pînă la 6 grade. Pînă atunci trebuie spus că în vîrf de munte, pe Toaca, a fost ger şi tot acolo, la acest moment este strat de nea, ce-i drept nu prea consistent.

Pe 30 noiembrie 2020, la ora 10, termometrele indicau 0 grade în tot judeţul, mai puţin la staţia de la Ceahlău- Toaca unde era ger şi se înregistrau -10 grade. Un pui de vînt făcea ca acolo să se resimtă temperaturi de -12 grade. Tot acolo este singurul loc din judeţ unde este zăpadă în strat ce nu trece de 4 centimetri. Aşa stînd lucrurile, trebuie spus că luna decembrie debutează cu timp rece, şi chiar dacă astăzi este anunţat soare în prima parte a intervalului, maxima nu trece de 0 grade, la limita îngheţului.

Noaptea va fi cea mai rece din ultima perioadă de timp şi mercurul din termometre se opreşte la -5 grade. Jumătatea săptămînii, miercuri 2 decembrie, nu aduce nici un fel de schimbare în registrul termic, valorile termice diurne vor fi de 0 grade, iar peste noapte minima se opreşte la -4 grade. Joi, 3 decembrie, va fi cer variabil cu soare şi se mai îmbunează registrul termic. Asta deoarece ziua trecem la valori termice pozitive, de 1 grad, iar noaptea va fi mai blîndă, cu o minimă de -3 grade.

Pe finele săptămînii se încălzeşte spectaculos faţă de zilele anterioare. Vineri, 4 decembrie, va fi soare dimineaţă, apoi se adună norii şi ar putea veni ceva stropi de ploaie. Maxima dirnă saltă nesperat pînă la valoarea de 7 grade, iar noaptea aduce -1 grad. În prima zi de week-end, sîmbătă 5 decembrie, va fi deosebit de cald. Cerul va fi acoperit, dar nu sînt anunţate precipitaţii, în schimb ne vom bucura de o maximă diurnă de pînă la 8 grade, în timp ce peste noapte vor fi temperaturi pozitive, de 5 grade.

Cea mai caldă zi din luna decembrie pare a fi cea de Moş Nicolae. Duminică, 6 decembrie, rămînem cu cerul acoperit, însă meteorologii anunţă temperaturi diurne care ajung pînă la 9 grade. Şi peste noapte va fi deosebit de cald şi se vor înregistra 6 grade cu plus.

Citește știrea

Actualitate

Dispariţie cu repetiţie

Știre publicată în urmă cu

în data de

Oamenii legii continuă activităţile de căutare în vederea depistării unei tinere de 30 de ani, din Săbăoani, care a plecat de acasă pe 26 noiembrie. Dispariţia a fost anunţată de tatăl femeii, care a reclamat că fiica, Irimia Ana Maria a părăsit în mod voluntar domiciliul şi nu mai este de găsit.

Tînăra are o înălţime de 1,65 m, aproximativ 50 de kilograme, păr castaniu, ondulat, ochi căprui, corpolenţă slabă. La momentul dispariţiei, aceasta era îmbrăcată cu o bluză bleumarin, vestă de culoare verde închis, pantaloni tip jeans negri, fiind încălţată cu adidaşi negri. Orice persoană care poate oferi informaţii este rugată să apeleze 112 ori să anunţe cea mai apropiată unitate de poliţie.

Citește știrea

Trending