Contactează-ne

Actualitate

Jandarmii şi Eminescu: „Ale tale coaste toate, numai eu ştiu să le rup“

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Jandarmeria l-a omagiat pe Eminescu, postînd pe Facebook un clip video însoţit de un mesaj ■ a fost de ajuns ca instituţia să fie ţinta unor ironii cu referire la evenimentele din 10 august 2018 ■ iată cîteva creaţii ale internauţilor: „Bate gazul dintr-o parte/ Noi te batem ca la carte“; „El tot lovea tremurător/ Se aprindea mai tare/ Dădea cu gaz fulgerător/ Ca 4 clase are!“; „O vede azi, o vede mîini/ Astfel dorinţa-i gata; Îi dă la cap şi la plămîni/ De cade lată fata“ ■

Jandarmeria Română nu reuşeşte să depăşească criza negativă de imagine prin care trece după intervenţia în forţă la evenimentele de pe 10 august 2018, la ceea ce s-a numit Mitingul diasporei. Pe data de 15 ianuarie 2019, în ziua cînd s-au împlinit 169 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu, instituţia a publicat pe contul de Facebook un videoclip în care trei angajaţi se plimbă într-un cadru feeric de iarnă, iar, la un moment dat o tînără jandarmeriţă începe să cînte o parte din melodia „Eminescu“, interpretată de Doina şi Aldea Teodorovici. Videoclipul are şi un mesaj: „Un ceai nu e doar o licoare caldă, care te încălzeşte în zilele geroase, ci devine hrană pentru suflet atunci cînd ai alături oameni frumoşi şi pe Eminescu în gînd“. Numai că, ceea ce s-a dorit un omagiu pentru Poetul naţional, a devenit o sursă inepuizabilă de ironii pe internet. „Autorii“ au vrut astfel să le reamintească jandarmilor de violenţele din 10 august, din Piaţa Victoriei, publicînd comentarii şi versuri spumoase cu adaptări ale unor versuri ale lui Eminescu. Iată cîteva dintre creaţiile postate pe reţeaua de socializare, care au strîns foarte multe aprecieri: „Pe lîngă stîlpii fără soţ/ adesea ai trecut/ te-au bătut jandarmii toţi/ de nu te-am cunoscut“ sau „Ce te legeni, hipstere/ cu luminiţe şi pe vînt/ ia, că te pun la pământ“; „O, rămîi, rămîi în dubă/ Te-am gazat atît de mult/ Ale tale coaste toate/ Numai eu ştiu să le rup“. Imaginaţia celor care au postat catrene nu a avut limite, ei „prelucrînd“ versuri şi din alte poezii ale lui Eminescu. De exemplu, o strofă din „Somnoroase păsărele“ devine: „Somnoroase bătrînele/ La biserică se adună/ Vin jandarmii, dau in ele/ Noapte bună“.

„Nu bateţi şi voi pe nimeni pe aceste versuri superbe?“

„Ce te legeni?“ a fost transformată astfel: „Bate gazul frunza-n dungă/ Rezistenţii mi-i alungă/ Bate gazul dintr-o parte/ Noi te batem ca la carte“. Strofe din „Luceafărul“ sună astfel: „Cobori în jos, pulan cel sfînt/ Alunecînd pe-o ceafă/ Pătrunde-n coaste şi în spate/ Conştienţa-mi îndepărtează/ El tot lovea tremurător/ Se aprindea mai tare/ Dădea cu gaz fulgerător/ Ca 4 clase are!“; „O vede azi, o vede mîini/ Astfel dorinţa-i gata; Îi dă la cap şi la plămîni, De cade lată fata/ Cum ea pe coate-şi răzima/ Dureri pulsînd în tîmple/ De gazul lui şi inima/ Şi sufletu-i se împle“; „Cobori în jos, grenadă-n vînt/ Lăsînd dîre de gaze/ Răneşte oameni de rînd/ Şi piaţa-mi luminează“. Alte comentarii sînt: „Jandarmeria te face să îţi dea lacrimile! Cu gaz sau versuri, la alegere! În eventualitatea unui nou eveniment gen 10 august, vor îmbina utilul cu plăcutul şi vor împărţi bastoane şi lacrimogene recitînd Eminescu“; „Bună ziua! Puteţi să-mi spuneţi dacă angajaţii dumneavoastră bat în iambic sau în trohaic?“; „Nu bateţi şi voi pe nimeni pe aceste versuri superbe?“; „Felicitări pentru aceste vorbe frumoase! Dar gazul… gazul ce zice?“. Cineva a publicat un videoclip de la violenţele din 10 august, pe fundalul căruia se aude melodia cîntată de jandarmeriţă de ziua lui Mihai Eminescu. Şi alte versuri sînt destul de inspirate: „O, rămîi… pe loc, odată/ Că te-am alergat prea mult/ Vreau să-ţi simt capul sub gheată/ Gemetele să-ţi ascult“; „În al umbrei întuneric/ Te-nvăţ să numeri pe dinţi/ În timp ce te-njur de mamă/ Morţi, răniţi şi nişte sfinţi“; „Şi strigau în cor, cuminţi/ Partidul să se spele!/ Şi au primit bastoane-n dinţi/ Şi au văzut doar stele“. Poeţii de ocazie au mai scris următoarele: „Jandarme, jandarmuţule/ Ce mai faci, drăguţule?/ Că de cînd nu m-ai bătut/ Dinţii nu mi-au mai căzut/ Şi de cînd nu m-ai gazat/ Ochii nu mi-au lăcrimat“, sau „Lumina de pe epolet/ Încet în grade şuie/ Te bag în dubă şi te bat/Pînă ieşim din UE“.

Ce-a fost la miting

Mitingul de pe 10 august 2018, din Piaţa Victoriei, la care au participat circa 100.000 de persoane, a fost caracterizat de violenţe. La un moment dat, jandarmii au intervenit în forţă împotriva manifestanţilor pentru evacuarea lor şi au tras zeci de grenade lacrimogene în mijlocul pieţei şi în parcare, dispersînd zecile de mii de oameni. Numai că, mulţi dintre participanţi au fost răniţi de dispozitivele lansate de jandarmi, iar alţii în confruntările cu forţele de ordine. Piaţa Victoriei a fost la un moment dat plină de fum, protestatarii alergînd să scape de efectul acestora. Violenţele dintre jandarmi şi protestatari au continuat mult după miezul noţii pe străzile adiacente Pieţei Victoriei. După aceste confruntări s-a avansat cifra de circa 450 de răniţi, aproximativ 30 fiind din cadrul jandarmilor. Cei mai mulţi au primit îngrijiri medicale de cadrele de la Ambulanţă, iar în cazul a cîtorva zeci a fost necesară transportarea la spital. În afară de cei răniţi, mii de persoane au fost expuse la gaze lacrimogene, printre care copii şi persoane in vîrstă. După nedoritele evenimente din Piaţa Victoriei cîteva sute de oameni au depus plîngeri penale la Parchetul General împotriva forţelor de ordine. Printre participanţii la protest au fost şi incitatori, care au deturnat mitingul, provocîndu-i pe jandarmi şi determinîndu- i să intervină în forţă împotriva protestatarilor.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Coronavirus: Neamţ – 94 de cazuri noi. Naţional – 4.724 de cazuri noi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la Neamţ în total au fost înregistrate 5571 de cazuri, rata de incidenţă fiind de 1,69 la mie ■ au fost raportate 104 decese ■

Până pe 27 octombrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 217.216  cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

155.630 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 4.724 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 1.084 de persoane au fost reconfirmate pozitiv. Până astăzi, 6.574 de  persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 26.10.2020 (10:00) – 27.10.2020 (10:00) au fost raportate 104 decese (56 bărbați și 48 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Brașov, Buzău, Călărași, Caraș-Severin, Constanța, Covasna, Galați, Giurgiu, Gorj, Harghita, Ialomița, Iași, Maramureș, Mureș, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Timiș, Tulcea, Vâlcea, Vaslui, Ilfov și Municipiul București.

Dintre acestea, 5 decese au fost înregistrate la categoria 40-49 de ani, 10 decese  la categoria de vârstă 50-59 de ani, 25 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 34 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 30 decese la categoria de peste 80 de ani.

100 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar pentru 4 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 10.758. Dintre acestea, 824 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 3.096.526 de  teste. Dintre acestea, 28.876 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 18.498 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 10.378 la cerere.

De asemenea, de la ultima informare făcută de GCS, au fost raportate și rezultatele a 2.952 de  teste prelucrate anterior ultimelor 24 de ore și transmise până la data de 27 octombrie.

Pe teritoriul României, 26.534 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 10.540 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 59.271 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 52 de persoane.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 3.153 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 1.503 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore 5.616 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 1.002.851 de lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost constatate, ieri, 3 infracțiuni pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Reamintim cetățenilor că Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE (0800800165) la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară.

Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 6.851  de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 1.934 în Italia, 1.253 în Spania, 124 în Franța, 3.017 în Germania, 159 în Marea Britanie, 36 în Ungaria, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 4 în SUA,  123 în Austria, 22 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 8 în Elveția, 3 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 93 în Grecia, 9 în Cipru, 2 în India, 2 în Ucraina, 7 în Emiratele Arabe Unite și câte unul  în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Malta, Brazilia, Bulgaria, Kazakhstan, Suedia, Republica Congo, Qatar, Vatican și Portugalia. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 126 de cetățeni români aflați în străinătate, 31 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 11 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția, unul în SUA, unul în Brazilia, unul în Republica Congo și unul în Grecia, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 797 au fost declarați vindecați: 677 în Germania, 90 în Grecia, 18 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.

Notă: aceste date sunt obținute de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate, fie de la autoritățile competente din statele de reședință, în măsura în care aceste date fac obiectul comunicării publice, fie în mod direct de la cetățenii români din străinătate.

Le reamintim cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor și este valabilă pentru apelurile naționale, de luni până vineri, în intervalul orar 08.00 – 20.00. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20.

Citește știrea

Actualitate

Elevi navetişti, Covid şi licenţa transportatorilor

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ o parte dintre firme au anunţat că nu vor mai elibera abonamente gratuite elevilor ■ decontarea navetei se face în funcţie de prezenţa la şcoală ■ poliţiştii de la Rutier au realizat controale în trafic pentru a verifica sesizarea Inspectoratului Şcolar ■

Inspectorul şcolar general, Mihai Obreja, a fost sesizat de mai multe şcoli despre faptul că mare parte a firmelor de transport, care duc sau aduc elevi navetişti către liceele din municipii şi oraşe au ameninţat, în ultima vreme, că refuză să mai elibereze abonamente elevilor, ceea ce a determinat conducerea inspectoratului se adreseze Poliţiei Neamţ.

Acesteia i s-a solicitat să facă controale în trafic pentru a vedea cum se respectă legea. Inspectoratului Şcolar susţine că refuzul de a transporta elevii poate fi apreciat ca o îngrădire a dreptului la educaţie.

„Nu am primit încă un raport privind rezultatul controalelor făcute la transportatorii care refuză să mai elibereze abonamente gratuite, ceea ce este contrar legii.În acest sens, s-a transmis un mesaj clar, prin intermediul domnului comisar şef, Paul Tablan, comandantul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Neamţ că, în cazul în care se va încălca legea, se va trece la sancţiuni care pot ajunge şi pînă la ridicarea licenţei de transport“, a declarat inspectorul şcolar general, Mihai Obreja.

Vicepreşedintele Asociaţiaţiei Judeţeane a Operatorilor de Transport (AJOPT) Neamţ, Ionuţ Pricope, recunoaşte apariţia unor asemenea probleme, în noile condiţii de criză pandemică sanitară, cauzată de virusul SARS Cov 2.

El spune însă că o asemenea situaţie a apărut în condiţiile în care transportatorii nu mai ştiu exact cîte şcoli învaţă efectiv şi cîte trec pe scenariul hibrid sau roşu, ceea ce le creează dificultăţi în a se organiza.

„Conform unei prevederi legislative, orice elev cu domiciliul în altă localitate decît aceea în care este unitatea de învăţămînt pe care o frecventează, beneficiază de transport gratuit cu autobuzul, pe bază de abonament.

Elevul are obligaţia să se prezinte la sediul operatorului de transport şi transportatorul are obligaţia să-i elibereze, gratuit, o legitimaţie de călătorie. Problema care se ridică este aceea că în legislaţie se prevede ca decontarea abanomentelor către noi, transportatorii, să se facă în funcţie de prezenţa elevilor la şcoală.

Elevii iau aceste abonamente şi apoi s-ar putea să nu se prezinte la ore o zi, două, o săptămînă. Noi le-am emis abonamentele, dar poate ei nu s-au dus la ore. Problema a apărut în condiţiile în care unele şcoli au transmis la Consiliul Judeţean, prin care se face decontarea acestor abonamente şi am fost anunţaţi că se vor diminua sumele ce ne vor fi decontate“, a declarat Ionuţ Pricope.

Astfel de probleme au apărut şi din cauza ambiguităţilor legislaţiei, care prevede obligativitatea ca elevii care beneficiază de abonamente să se prezinte obligatoriu şi la ore.

Transportatorii invocă faptul că nu se pot transforma în detectivi care să urmărescă prezenţa elevilor şi că discuţia a apărut din momentul în care reprezentanţii firmelor au ameninţat că vor refuza să mai elibereze abonamente gratuite, în condiţiile în care li s-a spus că se vor diminua sumele decontate pe transportul elevilor navetişti.

Transportatorii mai spun că nu pot face protecţie socială într-o perioadă dificilă şi pentru ei din punct de vedere financiar, cînd au stat „pe dreapta“ cîteva luni, ceea ce le-a afectat grav afacerile.. Reprezentantul AJOPT Neamţ recunoaşte, însă şi faptul că există situaţii de supraaglomerare a unor mijloace de transport în comun, mai ales în zilele de la începutul fiecărei luni, cînd este greu de estimat cîţi elevi vor veni să-şi scoată abonamente şi că există şi cazuri izolate de aglomerări ale mijloacelor de transport.

Citește știrea

Actualitate

Toamnă lungă şi foarte frumoasă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ pînă la început de Brumar vor fi valori termice între 12 şi cel mult 16 grade ■ noaptea de 24/25 octombrie a fost una din cele mai calde din ultima perioadă de timp, termometrele indicînd 10,3 grade la Roman, 11 grade au fost la Tîrgu Neamţ, iar cel mai cald a fost în Piatra Neamţ, 11,4 grade ■ în cea mai rece noapte a acestei săptămîni nu vor fi mai puţin de 6 grade ■ pe final de săptămînă sînt anunţate precipitaţii ■

Nu ne putem plînge de toamna din acest an, pentru că în mare parte ne-am bucurat de timp bun, nesperat de cald, atît ziua, cît mai ales noaptea. Meteorologii dau asigurări că cel puţin pînă la final de octombrie şi început de noiembrie va fi vreme bună.

Maximele diurne vor fi la începutul intervalului de pînă la 16 grade, apoi pe final de Brumărel coboară spre 12 grade. Nici nopţile nu vor fi prea reci, iar minimele vor fi cuprinse între 6 şi cel mult 9 grade. De menţionat este faptul că de azi revedem soarele, dar nu prea mult, doar cîteva zile, pentru că pe final de săptămînă se reîntorc precipitaţiile, sau cel puţin aşa prevede prognoza la acest moment.

De menţionat este faptul că noaptea de 24/25 octombrie a fost una din cele mai calde din ultima perioadă de timp, iar termometrele au indicat valori de 10,3 grade la Roman, 11 grade au fost la Tîrgu Neamţ, iar cel mai cald a fost în reşedinţa de judeţ, cu o minimă de 11,4 grade. Pînă şi la staţia meteo de pe Ceahlău – Toaca au fost valori pozitive, 3,2 grade.

Cele nocturne au fost aproape comparabile cu diurnele de ieri, 26 octombrie, pentru că la ora 11:00 termomtrele indicau 12 grade la Tîrgu Neamţ, 13 grade erau la Roman şi Piatra Neamţ, iar la Toaca erau, la acelaşi moment, 5 grade Celsius. Ceva mai bine din punct de vedere termic va fi astăzi, 27 octombrie, cînd revine timpul frumos şi nu mai plouă. Vedem soarele care saltă mercurul din termomtre pînă la valoarea de 16 grade. Noaptea va fi una din cele mai blînde din întreg interval de prognoză, iar minima se opreşte la 9 grade.

Miercuri, 28 noiembrie, va fi o zi comparabilă cu precedenta. Va fi cer variabil cu soare, nu mai mult de 16 grade în cel mai cald moment al zilei, dar ceva mai rece, pînă la 8 grade, după lăsarea întunericului. Şi joi, 29 noiembrie, va fi timp bun pentru final de octombrie.

Rămînem cu cerul variabil cu soare, şi destul de confortabil din punct de vedere termic. Maxima diurnă ajunge la 15 grade, iar minima nocturnă se opreşte la 9 grade. Schimbări importante în aspectul vremii vor fi abia de vineri, 30 octombrie.

Norii se cantonează în zona noastră şi specialiştii spun că va ploua mărunt întreaga zi. Se resimte şi o depreciere a regimului termic, astfel că peste zi nu vor fi mai mult de 12 grade. Şi noaptea va fi mai rece cu o minimă de numai 7 grade. La fel vor fi condiţiile meteo şi sîmbătă, 31 octombrie. În ultima zi a lui Brumărel plouă la o maximă de 12 grade.

Noaptea va fi cea mai rece din întreg intervalul de prognoză şi minima se opreşte la 6 grade. Luna noiembrie debutează cu vreme urîtă. Duminică, 1 noiembrie, va fi cer acoperit, dar nu mai plouă. Maxima diurnă va fi de 13 grade, iar minima nocturnă se opreşte la 7 grade.

Citește știrea

Trending