Contactează-ne

Actualitate

Jandarmii din Neamţ, la bilanţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în 2019 jandarmii au executat 727 de misiuni de asigurare a ordinii publice ■ au fost constatate 126 de infracţiuni ■ au fost primite spre executare 1.215 mandate de aducere ■

Jandarmii nemţeni şi-au prezentat bilanţul activităţii din anul 2019, dintre datele statistice reţinundu-se faptul că aceştia au executat 727 de misiuni de asigurare a ordinii publice şi au primit spre executare 1.215 mandate de aducere.

Vă prezentăm în continuare comunicatul de presă emis cu ocazia bilanţului: “Luni, 6 ianuarie, a fost prezentată Evaluarea activității Inspectoratului de Jandarmi Județean Neamț în anul 2019. Activităţile și misiunile specifice, rezultatele obţinute, greutăţile întâmpinate în anul precedent dar şi principalele direcţii de acţiune pentru anul 2020 au fost prezentate de inspectorul șef, locotenent – colonel Olariu Radu-Vasile.

În prezentarea materialului de evaluare, inspectorul șef a subliniat faptul că, în anul 2019 prioritățile Jandarmeriei Neamț au fost creşterea gradului de siguranţă a cetăţeanului prin întrebuinţarea eficientă a structurilor de ordine publică în zonele de competenţă, consolidarea structurii organizatorice şi omogenizarea subunităţilor, creșterea performanței structurilor operative în îndeplinirea misiunilor, dezvoltarea capacității administrative și operaționale a structurilor cu responsabilități în domeniul ordinii și siguranței publice, creşterea capacităţii de asigurare a suportului logistic şi consolidarea imaginii publice a instituţiei.

În anul 2019 jandarmii nemțeni au executat 727 de misiuni de asigurare a ordinii publice din care: 288 de misiuni la manifestările cultural artistice, religioase, comemorative, promoționale/comerciale și sportive în scădere cu 13% față de 2018, datorită reducerii numărului de manifestări sportive, 4 misiuni la manifestările de protest față de 15 în anul anterior, 429 de misiuni premergător și pe timpul desfășurării alegerilor reprezentanților României în Parlamentul European și alegerii președintelui României. Pe timpul vizitelor oficiale au fost executate 6 misiuni.

În domeniul menţinerii ordinii publice acțiunile inspectoratului s-au concretizat în 1.408 de misiuni de menținere a ordinii publice în stațiunile montane, stațiunea balneoclimaterică Bălțătești și pe trasee turistice adiacente, în creștere cu 70% faţă de anul 2018. Pentru îndeplinirea unor misiuni de menținere a ordinii publice în zona de competență, efectivele de jandarmi au acționat în zonele de interes operativ comunicate de Poliție prin organizarea unor patrule de jandarmi (1.287 de patrule de ordine publică independente au acționat în mediul urban/rural în zona instituțiilor de învățământ și a obiectivelor din competență) cât și prin patrule mixte (1.510 patrule formate din jandarm și polițist au acționat în mediul urban/rural comparativ cu 638 de patrule în anul 2018). Totodată au fost executate 25 de acțiuni punctuale pentru combaterea faptelor antisociale în piețe, târguri, oboare și în alte zone de interes operativ față de 7 acțiuni în anul 2018.

Pe timpul misiunilor executate, au fost constatate 126 de infracţiuni din care 57 de infracţiuni de către structurile de jandarmi și 69 de infracţiuni cu ocazia executării misiunilor în comun cu Poliția, înregistrându-se o creștere a numărului de fapte penale în comparație cu 2018. S-au aplicat 2.442 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 418.422 de lei, dintre acestea 1.402 fiind amenzi și 1.040 avertismente scrise.

În 2019 au fost primite spre executare 1.215 de mandate de aducere, în scădere cu 15 %, misiuni care s-au desfășurat în 34 de localităţi.

Jandarmii nemţeni au executat un număr de 683 de acţiuni de intervenţie ca urmare a sesizărilor cetăţenilor la apelul unic 112 și la alte solicitări telefonice, față de 664 de intervenții în 2018 și 16 intervenții de salvare – evacuare în zona montană față de 4 în anul precedent.

În baza planurilor de cooperare cu instituţiile cu atribuţii în domeniul ordinii şi siguranţei publice şi protocoalelor de colaborare cu instituţii ale administraţiei publice judeţene şi locale şi organizaţii nonguvernamentale din zona de responsabilitate au fost executate 317 misiuni în cooperare/ colaborare. Parteneri ne-au fost: I.S.U. Neamț, I.P.J. Neamț, Garnizoana Piatra Neamț, executorii judecătorești, organele administrației publice locale, Parchetul-DIICOT, organele silvice, Garda de Mediu, A.V.P.S.

În anul 2019 au fost realizate modificări ale structurii organizatorice fiind prevăzute în statul de organizare două noi obiective la care se asigură paza cu efective din cadrul inspectoratului, respectiv Serviciul de Probațiune Județean Neamț și D.I.I.C.O.T – Biroul Teritorial Neamț. De asemena au fost suplimentate structurile de ordine publică din cadrul Detașamentului 3 Jandarmi Bicaz cu o grupă de supraveghere și intervenție. În cadrul Detașamentul 4 Jandarmi Roman a fost constituit un pluton de supraveghere și intervenție iar la Târgu Neamț a fost înființat Detașamentul 5 Jandarmi cu un pluton de supraveghere și intervenție.

Prin reconfigurarea unității s-a obținut o structură omogenă cu detașamente la nivelul fiecărui oraș din județ, subunități care au în compunere structuri de pază și structuri de ordine publică necesare executării în bune condiții a misiunilor din competență”.

În încheiere, locotenent-colonel Olariu Radu-Vasile a precizat: „Având în vedere suplimentările de efective ale structurilor operative, raportate în mod real la dinamica situației operative existente la nivel județean și a numărului crescut de solicitări din partea instituțiilor partenere din zona de competență, putem aprecia că misiunile au fost îndeplinite cu succes. În perioada imediat următoare vom acorda o atenție sporită managementului calității în toate domeniile de activitate ale unității, precum și adaptării pregătirii personalului nou încadrat la evoluția situației operative și modificările legislative”.

Activitatea s-a desfășurat la sediul inspectoratului în prezența colonelului Alexandru Borcan, șeful Direcției de Control și Verificări Interne din cadrul Jandarmeriei Române care a transmis colectivului bleu-jandarm nemțean mesajul colonelului Bogdan Enescu, împuternicit Inspector general al Jandarmeriei Române: „Jandarmeria este reprezentată de miile de jandarmi care zilnic execută la nivel național misiuni de menținere, asigurare și restabilire a ordinii publice, asigură liniștea și siguranța familiilor și copiilor noștri, contribuie la înfăptuirea actului de justiție sub diferite forme, asigură protecția instituțională a sute de obiective importante pentru apărarea și activitatea statului, contribuie considerabil la prevenirea și combaterea fenomenului infracțional alături de celelalte instituții abilitate….Vă felicit pentru rezultatele obținute în îndeplinirea misiunilor  (…). Vă mulțumesc în numele conducerii Jandarmeriei Române pentru efortul depus și performanțele realizate și vă urez mult succes în îndeplinirea obiectivelor profesionale și personale stabilite pentru acest an.”

Alături de efective ale Jandarmeriei Neamț, la eveniment au fost prezenţi prefectul județului Neamț, vice-preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, preşedintele Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică Neamț, primarul municipiului Piatra Neamţ precum şi reprezentanţi ai principalelor instituţii cu care Jandarmeria Neamț cooperează și colaborează pe domeniul asigurării siguranţei cetăţenilor şi al combaterii criminalităţii. Aceștia au transmis jandarmilor nemțeni felicitări pentru profesionalismul de care au dat dovadă în gestionarea misiunilor încredinţate şi pentru rezultatele obţinute”.

Advertisement
Trending