Contactează-ne

Actualitate

Jandarmeria şi voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mîntuirii Neamului, campanie „Implică-te, împreună reuşim mai mult!“

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ au fost împărţite pachete cu alimente de strictă necesitate şi produse de igienă persoanelor aflate în dificultate ■ beneficiarii au fost cetăţeni din comunele Secuieni, Săvineşti şi Costişa ■ „Este foarte important, în primul rînd, comunităţile să vină în sprijinul acestor persoane, pentru că ei sînt mai apropiaţi şi cunosc mai bine nevoile acestor persoane. Ar trebui să vină în sprijinul preoţilor, pentru că adevărata asistenţă socială la sat, preotul o face!“, a declarat Dănuţ Prună, coordonatorul voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Naţionale ■

Voluntarii Paraclisului Catedralei Mîntuirii Neamului au împărţit pachete cu alimente de strictă necesitate şi produse de igienă la persoanele aflate în dificultate din trei localităţi.

Ei au primit o mînă de ajutor de la militarii din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Neamţ în cadrul unei acţiuni care s-a desfăşurat duminică, 7 iunie 2020, în localităţile nemţene Secuieni, Săvineşti şi Costişa.

Beneficiari au fost persoane vulnerabile, cu dizabilităţi, bătrînii singuri, familii fără prea multe posibilităţi materiale şi cu mulţi copii, dar şi familii, unde adulţii şi-au pierdut locurile de muncă din cauza epidemiei de coronavirus sau din alte cauze.

Voluntarii şi reprezentanţii Jandarmeriei au fost însoţiţi în acţiunea din cele trei localităţi de către preoţii slujitori ai comunităţilor, care au ajutat la selectarea beneficiarilor şi organizarea locală a activităţii umanitare. „Jandarmeria Neamţ a răspuns prezent invitaţiei lansate de Patriarhia Română, pentru a participa la o activitate umanitară organizată în beneficiul unor familii nevoiaşe din cîteva comune ale judeţului Neamţ.

Sîntem alături de comunitate ori de cîte ori este nevoie prin misiunile specifice şi cu atît mai mult, cînd este nevoie să dăm o mînă de ajutor, iar bucuria cu care am fost întîmpinaţi a fost cea mai mare recompensă pe care am putut să o primim, în schimb“, a declarat sergent major Magdalena Muraru, purtător de cuvînt al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Neamţ.

Voluntarii şi cadrele militare au fost primiţi cu căldură şi de către preoţii din localităţile menţionate. „Vă mulţumesc că aţi venit la noi, la o zi mare, la Duminica cea Mare. Vă mulţumesc dumneavoastră, voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Naţionale pentru dragostea pe care o arătaţi oamenilor, care în momente ca acestea, au mare nevoie de sprijin material şi moral.

De altfel, dumneavoastră, prin acţiunea umanitară de astăzi, aţi întregit activitatea parohiei noastre şi este o mare bucurie pentru comunitate, mai ales că sărbatorim acel mare praznic al darurilor. După cum ştim, milostenia este printre cele mai înalte virtuţi ale iubirii creştine şi se spune că dăruind vei dobîndi!“, a punctat preotul Costantin Lupu, de la parohia Săvineşti.

Dănuţ Prună, coordonatorul voluntarilor Paraclisului Catedralei Naţionale, a conchis: „O nouă activitate desfăşurată cu Jandarmeria Română, o colaborare foarte bună! Vedeţi cît de important este ca două instituţii fundamentale ale statului român să-şi unească forţele şi să vină în sprijnul comunităţilor care au foarte multe persoane aflate în dificultate. Aceşti oameni s-au bucurat foarte mult!

Am întîlnit bătrîni singuri, am întîlnit familii cu foarte mulţi copii. În cadrul proiectului umanitar «Implică-te, împreună reuşim mai mult!» am reuşit să ducem produse alimentare şi de igienă categoriilor sociale vulnerabile din peste jumătate din judeţele ţării. A fost o activitate care a adus foarte multă bucurie acestor persoane.

Aş putea spune că a fost şi un exemplu pentru comunităţile din care fac parte aceste persoane vulnerabile! Este foarte important, în primul rînd, comunităţile să vină în sprijinul acestor persoane, pentru că ei sînt mai apropiaţi şi cunosc mai bine nevoile acestor persoane. Ar trebui să vină în sprijinul preoţilor, pentru că adevărata asistenţă socială la sat, preotul o face!

Cunoaşte foarte bine problemele cu care se confruntă aceste persoane! Aceşti preoţi cunosc atît bucuriile, cît şi necazurile acestor persoane şi vedeţi cît de importantă este această colaborare dintre Patriarhie şi Jandarmeria Română! O colaborare mai veche, dar care va continua!“.

De menţionat este faptul că voluntarii Paraclisului Catedralei Naţionale au străbătut peste jumătate din ţară cu proiectul umanitar „Implică-te, împreună reuşim mai mult!“, din cadrul Campaniei „Caravana Bucuriei“. 2.210 pachete cu produse alimentare de strictă necesitate şi de igienă au fost distribuite persoanelor vulnerabile din 114 localităţi şi 22 de judeţe.

Valoarea produselor oferite beneficiarilor în cadrul proiectului, a fost de 165.750 lei. În afară de localităţile din Neamţ, pe 7 iunie au mai fost distribuite pachete în localităţi din judeţele Vaslui şi Bacău. Toate acţiunile voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Nationale se desfăşoară cu binecuvîntarea Patriarhului Romaniei, Preafericitul Părinte Daniel şi sub coordonarea Arhim. Ciprian Grădinaru.

Actualitate

De Florii şi de Paşte, iată cum va fi vremea

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ nu va fi atît de cald pe cît ne-am dori ■ cu greu se vor atinge 12, respectiv 15 grade ■ nu sînt excluse nici ceva precipitaţii ■

Administraţia de Meteorologie a publicat estimarea valorilor termice şi a precipitaţiilor pînă pe 2 mai, iar conform previziunilor, nu trebuie să ne aşteptăm la vreme spactaculoasă. Specialiştii spun că în Moldova nu va fi prea cald de Florii, dar nici de Paşte, iar în Neamţ ne putem aştepta la 12, respectiv 16 grade.

„Vremea se va încălzi uşor în primele zile ale intervalului, pînă la 18 grade în 22 aprilie, însă spre finalul săptămînii se va reveni la o medie de 14 grade. Pentru sfîrşitul lunii aprilie şi început de mai, sînt estimate valori termice diurne apropiate de normele climatologice, la o medie de 18-20 de grade.

Minimele termice se vor situa între 4 şi 6 grade, valori mai ridicate urmînd a se înregistra spre finalul perioadei, cînd se vor atinge 8-10 grade. Probabilitatea pentru ploi temporare va fi ridicată“, conform ANM. La munte, pînă în 26 aprilie, vremea se va menţine rece, cu valori diurne ce vor oscila între 4 şi 7 şi minime cuprinse între -4 şi 0 grade. Spre sfîrşitul intervalului de prognoză, se va încălzi treptat, media maximelor urmînd să atingă 10-12 grade, iar minimele 2-4 grade.

Temporar vor fi precipitaţii în cea mai mare parte a intervalului, sub formă de ploaie, iar în zona înaltă şi sub formă de lapoviţă şi ninsoare. Azi, 20 aprilie, nu va fi cald, dar măcar va fi cer variabil cu soare, iar la amiază se vor înregistra 11 grade. După amiază ar putea veni ceva stropi de ploaie. Noaptea aduce o minimă de 6 grade. Zărim soarele miercuri, 21 aprilie, dar vor fi şi ceva furtuni cu toată suita de fenomene specifice, tunete şi fulgere.

Se ajunge la valori termice diurne de 13 grade, însă noaptea va fi mai rece şi minima coboară la 4 grade. Joi, 22 aprilie, va fi cer variabil cu soare şi pare că prepitaţiile încetează. Va fi cea mai caldă zi din întreg intervalul, 16 grade. În schimb se depreciază regimul termic nocturn şi se ajunge la o minimă de infarct pentru final de aprilie, doar 2 grade. Vineri, 23 aprilie, va fi cer senin, dar vin ceva ploi în a doua parte a intervalului. Maxima zilei nu trece de 12 grade, iar minima nocturnă ajunge la 5 grade. Sîmbătă, 24 aprilie, va fi cer variabil cu soare, cel mult 11 grade peste zi şi 0 grade peste noapte. Duminica Floriilor, 25 aprilie, nu aduce ploi, dar cerul va fi acoperit, cu cel mult 12 grade.

Citește știrea

Actualitate

Notele de la simularea Evaluării din acest an, mai bune ca în alţii

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la Neamţ, promovabilitatea este de 65,53% ■ după primirea rezultatelor se va realiza o analiză şi se vor stabili măsurile remediale ■ cei 11 elevi de la Bîra, localitate aflată în carantină, la vremea simulării vor participa la o simulare, separat ■

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Neamţ a realizat o centralizare a rezultatelor obţinute la simularea examenului de Evaluare Naţională, în opinia inspectorului şcolar general, Mihai Obreja, rezultatele din 2021 fiind cele mai bune din ultimii cinci ani.

„La nivel de judeţ, procentul de promovabilitate la simulare este de 65,53%, aproximativ la acelaşi procent înregistrat la nivel naţional, care este de 65,6. Este un procent mai bun ca în alţi ani. La Limba română procentul este de 64,38%, ceea ce însemană mai mulţi elevi care au obţinut note peste 5. La Matematică procentul este de 59,81%.

Sînt, repet, rezultate mai bune ca în alţi ani. După ce vom primi rapoartele din şcoli vom face o analiză şi vom stabili un plan remedial pentru a vedea care sînt paşii ce trebuie urmaţi pînă la examenul propriu-zis. A rămas să mai luăm o decizie cu cei 11 elevi de la Bîra, localitate aflată la data simulării în carantină. Vom vedea dacă simularea va avea loc la aceeaşi dată cu ceilalţi elevi din ţară, care nu au susţinut din aceleaşi motive simularea sau dacă ni se va lăsa independenţa de a organiza în plan local“, a precizat Mihai Obreja, care insistă pe ideea că astfel de simulări pun elevii în situaţia concretă a unui examen şi este un exerciţiu care poate contribui la optimizarea rezultatelor din timpul examenului de Evaluare, propriu-zis.

Cele mai bune rezultate au fost obţinute în municipiul Bucureşti (82,1%) şi în judeţele Cluj (77,6%), Argeş (71,5%), Brăila (71,3%) şi Prahova (69,9%). Comparativ cu simulările din anii precedenţi, rezultatele indică o creştere substanţială a mediilor mai mari sau egale cu 5, după cum urmează: în 2016 – 44,05%, în 2017 – 51,47%, în 2018 – 47%, în 2019 – 53,1 %. În 2020 nu s-au organizat simulări, din cauza pandemiei.

Reamintim şi faptul că subiectele la Evaluarea Naţională 2021 sînt noi faţă de anii precedenţi, avînd ca model testele internaţionale, după o programă nouă, constînd într-o broşură cu 10 pagini care trebuie completată în două ore. Examenul de Evaluare Naţională se va desfăşura în perioda 22-25 iunie 2021.

Citește știrea

Actualitate

Bătălie pentru clienţi de energie electrică

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ trecerea la piaţa liberă nu presupune nici un cost şi nu presupune întreruperea furnizării energiei sau a gazului metan ■ una dintre companii a emis un comunicat în care dă cîteva sfaturi privind operaţia de trecere de la un furnizor la altul ■

De cîteva luni, distribuitorii de energie au ieşit la vînătoare de clienţi, folosindu-se de toate mijloacele de atragere a acestora: prin e-mail-uri, SMS, pe Facebook sau prin angajarea de personal care să bată din uşă în uşă, pentru a încheia noile contracte. Asta în condiţiile în care liberalizarea pieţei de energie înseamnă că preţurile la electricitate şi gaze nu mai sînt stabilite de Autoritatea Naţională de Reglementare a Energiei (ANRE), ci de fiecare furnizor.

Compania E-ON a remis un comunicat de presă prin care dă cîteva sfaturi privind operaţia de trecere de la un furnizor la altul. În acest sens, firma spune că un consumator trebuie să verifice dacă se află sau nu în piaţa liberă. „Dacă pe prima pagină a facturii apare Produs de gaze naturale sau Elecricitate Serviciu Universal înseamnă că acel client nu a optat, încă, pentru o ofertă pe piaţa liberă, care se poate face oricînd.

În cazul furnizării gazelor naturale, termenul de 30 iunie înseamnă că, dacă un consumator va opta pentru ofertă concurenţială, pînă la această dată, clientul va fi trecut automat pe piaţa liberă, începînd cu 1 iulie, fiind notificat în acest sens în perioada următoare (în cazul E-ON – n.r.). În cazul furnizării de electricitate, dacă un client are un contract de serviciu universal, termenul de 30 iunie, se referă la data limită pînă la care se poate opta pentru piaţa concurenţială, situaţie în care poate şi să beneficieze de discountul oferit de furnizor, care reprezintă diferenţa între preţul pentru serviciul universal şi cel mai bun preţ din oferta concurenţială a companiei.

După această dată E-ON va aplica preţul de serviciu universal valabil de la 1 iulie 2021“. Un alt sfat dat de specialiştii companiei este legat de evaluarea nevoilor şi descoperirea ofertelor de pe piaţa liberă prin comparatorul de oferte-tip de furnizare afişat pe site-ul ANRE ( www. anre.ro). Clientul trebuie să fie atent la preţurile de furnizare publicate, la perioada de valabilitate a preţurilor (în condiţiile în care furnizorii noi de servicii se grăbesc să lanseze tot soiul de oferte mincinoase, unele n.r). O mare atenţie trebuie acordată şi condiţiilor în care pot fi modificate preţurile oferite. La E-ON, se mai spune în comunicat, se pot alege oferte cu preţ fix sau variabil, produse cu ambele utilitrăţi pe acelaşi contract, pachete cu asistenţă tehnică sau servicii tehnice incluse.

Trecerea la piaţa liberă nu presupune nici un cost, nu presupune întreruperea furnizării energiei electrice sau a gazului metan, operatorul asigurînd intervenţiile tehnice pentru deranjamente şi incidente. O altă precizare se referă la verificarea capacităţii operaţionale şi financiare a furnizorului. Clienţii trebuie să citească cu mare atenţie şi să înţeleagă toate documentele referitoare la noile contracte, la transparenţa preţurilor, cu toate componentele incluse, la termenele de plată, durata contractului, valoarea termenlor de reziliere şi să fie atenţi să nu existe cîmpuri necompletate în noile contracte, care pot lăsa loc de modificări ulterioare. Compania E-ON a elaborat şi un „ABC al liberalizării“ în secţiunea eon.ro/liberalizare.

Citește știrea

Trending