Contactează-ne

Actualitate

Jafuri prin codri. Sînt 14 acuzaţi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ inculpaţii au fost trimişi în judecată după 6 ani de cercetări ■ marea majoritate a acuzaţilor sînt oameni de afaceri, dar şi un pădurar ■ după demararea cercetărilor au avut loc şi cîteva arestări ■ se licita pentru anumite cantităţi de lemn, dar se exploata mai mult ■ paguba a fost estimată la 2,3 milioane de lei, prejudiciţi find Direcţia Silvică şi printul Dimitrie Sturdza ■

După 6 ani de cercetări, un dosar denumit generic „Jaf în păduri“ a fost finalizat, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism au încheiat actul de inculpare, iar rechizitotiul a fost trimis la instanţă. A fost înregistrat pe rolul Tribunalului Neamţ pe 1 septembrie 2021, fiind nu mai puţin de 14 inculpaţi, între care afacerişti de pe Valea Muntelui şi un pădurar.

Este vorba de fraţii Panţîr, Adrian şi Iulian, Moldovan Emil, Panţîr Emil, pădurarul Marcu Ioan, Andruşcă Gheorghe, Vodă Ioan, Asztalos Petru Alexandru, Maxim Sebastian, Râşnoveanu Traian Bogdan, Lilă Mihai Elexandru, Parfene Vasile, Şuteu Claudiu Gabriel şi Semenic Ioan Silviu. Cercetările în acest caz au demerat acum aproximativ 6 ani, mai exact la data de 17 septembrie 2015.

Atunci au fost reţinuţi şi a doua zi au ajuns în faţa judecătorilor de la Tribunalul Neamţ, cu propunere de arestare preventivă, patru afacerişti din Bicaz Chei şi Bicazu Ardelean, plus un pădurar din Hangu. Era vorba de fraţii Adrian şi Iulian Panţîr, Alexandru Peter Asztalos, Emil Moldovan şi pădurarul Ioan Marcu. La finele şedinţei de judecată, magistraţii au decis controlul judiciar. Anchetatorii s-au adresat Curţii de Apel Bacău, fiind încătuşaţi fraţii Adrain şi Iulian Panţîr, Emil Moldovan şi Ioan Marcu.

Alt inculpat, afaceristul Alexandru Peter Asztalos, a rămas în libertate, fiind cercetat sub control judiciar. Între timp, toţi au fost puşi în libertate, şi deşi alte dosare de pe rolul instanţei pot fi consultate, cele privind cauza de faţă nu mai apar.

32 de descinderi imobiliare în 3 judeţe

Pentru destructurarea grupului infracţional au avut loc zeci de percheziţii în mai multe judeţe. „La data de 17.09.2015, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Neamţ, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţi Organizate Neamţ au efectuat un număr de 32 de percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Neamţ, Bacău şi Argeş în cadrul unei acţiuni vizînd destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în exploatarea ilicită a unor suprafeţe mari cu vegetaţie forestieră şi comercializarea ulterioară a masei lemnoase rezultate, fără întocmirea documentelor legale, în scopul eludării dispoziţiilor legale referitoare la plata taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat“, conform unui comunicat DIICOT de la acea vreme.

În cauză sînt acuze de constituire şi aderare la grup infracţional organizat, tăieri ilegale de arbori şi evaziune fiscală. Ca de fiecare dată în astfel de cazuri, codrii nu ar fi putut fi jefuiţi decît cu implicarea celor cu activitate în domeniu, astfel că pădurarul Marcu de la Hangu era acuzat de abuz în serviciu. Procurorii DIICOT au arătat că există suspiciunea rezonabilă că, în perioada 2010 – 2015 membrii grupării au procedat în mod sistematic, în cadrul parcelelor pe care le-au exploatat în baza autorizaţiilor emise de Direcţia Silvică Neamţ, la tăierea ilicită a unui număr mai mare de arbori decît cel marcat.

Ulterior au transporetat masa lemnoasă rezultată fără documente de însoţire, în baza unor avize false sau anulate ulterior, apoi a fost comercializată. „Modalitatea specifică în care acţionau membrii grupului infracţional era aceea de a participa în mod frecvent la licitaţiile de atribuire a exploatărilor de masă lemnoasă de pe raza judeţului Neamţ şi de a oferi preţuri foarte mari, scopul fiind acela de a-şi asigura în acest mod accesul în mod legal pe parcelele forestiere respective.

Ulterior, membrii grupării procedau atît la exploatarea materialului lemnos marcat în mod legal, cît şi la tăierea unui număr important de arbori nemarcaţi, prejudiciile produse fondului forestier naţional în această modalitate fiind considerabile“, conform DIICOT.

Societăţi intermediare sau firme fantomă

Mai apoi, persoanele cercetate procedau la transportul materialului exploatat ilicit la diverşi beneficiari, unele transporturi fiind efectuate cu avize de însoţire completate în mod fals sau care erau anulate ulterior la destinaţie, iar altele erau efectuate fără întocmirea vreunui document de însoţire.

Pentru a justifica provenienţa materialului lemnos tăiat ilicit ori achiziţionat de la persoane care au exploatat ilicit, membrii grupării au înregistrat în contabilitate documente fictive, emise de către societăţi intermediare sau de tip fantomă. Prejudiciul a fost stabilit de anchetatori la circa 2,3 milioane de lei noi, ceea ce înseamnă echivalentul a aproximativ jumătate de milion de euro. Forţele de ordine au găsit în casele suspecţilor 64.000 de euro, 50.000 de lei, 1.200 de dolari, 200 de lire sterline, precum şi importante cantităţi de lemn.

În afară de cele cinci persoane reţinute iniţial, anchetatorii au mai început urmărirea penală faţă de alte 12 persoane. La începutul anchetei „gura tîrgului“ vorbea şi de implicarea unui ofiţer dintr-o anumită structură. Poate şi din acest motiv acţiunea a fost efectuată cu sprijinul poliţiştilor din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Bacău, Galaţi, Suceava şi Piteşti, nu şi din Neamţ, precum şi cu ofiţeri din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale şi Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă.

Mai trebuie spus faptul că în acest dosar sînt două părţi civile, care vor să-şi recupereze paguba de la inculpaţi şi anume Ministerul Finanţelor Publice, dar şi prinţul Dimitrie Sturza. Alte 12 societăţi comerciale au în procesul penal calitatea de parte responsabilă civilmente, ceea ce înseamnă că dacă patronii inculpaţi vor fi găsiţi vinovaţi şi vor fi obligaţi la plata prejudiciului cauzat, firmele vor răspunde alături de administratorii lor.

De acum înainte cauza va fi în procedură de Cameră preliminară pe o perioadă de cel mult două luni (termen care cel mai probabil va fi depăşit), iar apoi judecata intră în linie dreaptă cu administrarea probatoriului, audieri de martori şi administrări de probe. Cel mai probabil va fi un proces de lungă durată avînd în vedere numărul mare de inculpaţi. Rămîne de văzut dacă la final statul va recupera paguba de la cei implicaţi în jaful ce a avut loc nu noaptea, ca hoţii, ci ziua, ca şmecherii.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Continuă meciul Primărie vs Prefectură pe tema parcărilor

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ Primăria a zis că problema parcărilor e una... urgentă şi a cerut părerea Prefecturii ■ Prefectura a opinat că nu e nicio urgenţă ■

Meciul Primărie vs Prefectură pe tema parcărilor din Piatra Neamţ continuă.

Primăria, care zice că problema necesită o rezolvare urgentă, a cerut opinia Prefecturii privind scurtarea termenului de consultare publică. Prefectura a opinat că nu e nicio urgenţă. Evident fără nicio legătură cu meciul, trebuie avute în vedere câteva “amănunte”.

Prefectul e PSD, iar primarul PNL. Consultările publice, că au fost 30 sau mai puţine zile, au fost de formă în 99,99% din cazuri. Pe la CJ-ul condus de PSD se fac şedinţe „de urgenţă” pentru nişte teme minore, dar Prefectura nu se mai ofuschează. În rest… totul e administraţie în interesul pietrenilor. Vă prezentăm în continuare comunicatul municipalității.

„În data de 28 aprilie, Primăria Piatra-Neamț a solicitat un punct de vedere Instituției Prefectului – Județul Neamț referitor la oportunitatea invocării caracterului de urgență în problema parcărilor de reședință din Piatra-Neamț.

Concret, interogarea se referea la oportunitatea reducerii termenului de consultare publică, conform art. 7 din Legea nr. 52 / 2003 privind transparența decizională în administrația publică, motivat de incertitudinea cu privire la situația parcărilor în care se află 19 mii de pietreni și familiile lor.

Primarul Andrei Carabelea: „Ne aflăm într-o situație care impune soluții imediate. Pietrenii își doresc rezolvarea cât mai rapidă a acestei crize. Asta ne demonstrează numeroasele reacții primite pe toate canalele de comunicare. Tocmai din această cauză, cu argumente legale, am solicitat Instituției Prefectului un punct de vedere referitor la soluționarea în regim de urgență a crizei parcărilor. După două săptămâni, răspunsul prefectului a venit prin curier, făcând 3 zile de la Prefectură până la Primărie. Mai mult decât atât, răspunsul prefectului transmite sec că situația parcărilor de reședință nu e nici urgentă și nici nu are circumstanțe excepționale. Așadar, pentru a nu risca o altă contestație în instanță doar pentru a bloca activitatea primăriei, așteptăm epuizarea termenului de 30 de zile pentru dezbaterea publică. Apropos de dezbatere publică, 84% dintre pietrenii care au răspuns susțin rezolvarea rapidă a crizei parcărilor prin reducerea termenului de consultare publică… Pietrenii trebuie să știe: noi  găsim soluții la orice problemă, prefectul caută probleme la orice soluție.”

Singura variantă pentru ieșirea cât mai rapid din situația de criză o reprezintă adoptarea unui nou regulament care să nu fie contestat din aceleași motive de procedură, nicidecum de fond.

Proiectul de Hotărâre și Regulamentul sunt postate spre dezbatere publică pe site-ul oficial al Municipiului Piatra-Neamț din data de 02.05.2022, la adresa https://www.primariapn.ro/dezbateri”.

Citește știrea

Actualitate

Seif furat din sediul unei firme. Ce sumă era în „casă“ şi unde au fost descoperiţi suspecţii

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ cercetările efectuate de poliţiştii din Neamţ şi Bacău au dus la identificarea a doi suspecţi ■ urma să se ceară arestarea preventivă ■

Furtul unui seif de la o societate comercială a fost reclamat de reprezentanţii firmei, iar după două săptămâni de cercetări suspecţii au fost identicaţi, fiind vorba despre două persoane din judeţul Neamţ. Sesizarea a fost depusă pe data de 29 aprilie 2022, susţinându-se că în cutia metalică furată erau 40.000 de lei.

Ancheta avea să se concretizeze astăzi, 16 mai, când investigatorii de la serviiciile criminale din cadrul inspectoratelor de Poliţie Bacău, în colaborare cu colegii din Poliţia Neamţ, au efectuat trei percheziţii domiciliare. La descinderi au fost descoperite şi ridicate mai multe mijloace materiale de probă, printre care şi un autoturism, o limuzină Mercedes.

„În baza mandatelor de aducere, doi bărbaţi, de 26 şi 30 de ani (din Roman şi Gâdinţi, judeţul Neamţ), au fost conduşi la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bacău, pentru cercetări, iar, ulterior, au fost reţinuţi, pentru 24 de ore“, au transmis anchetatorii. Cercetările sunt continuate, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat, iar cei doi suspecţi urmează să fie prezentaţi Parchetului de pe lângă Judecătoria Bacău cu propunere de luare a unor măsuri preventive.

Acestea pot fi arest preventiv, la domiciliu sau control judiciar. Acţiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din Poliţia Română, la misiune participând poliţişti din cadrul Serviciului Criminalistic Bacău, Serviciului pentru Acţiuni Speciale Bacău, Poliţiei Roman şi Postului de Poliţie Gâdinţi din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ, precum şi cadre de la Gruparea de Jandarmi Mobilă Bacău.

Pe data de 14 mai 2022, poliţiştii nemţeni au rezovat un alt furt. În cazul a patru persoane s-a dispus arestul la domiciliu, iar pentru două controlul judiciar, ele fiind acuzate că, la începutul acestei luni, au sustras 2.300 de litri din rezervoarele camioanelor parcate în curtea unor firme din Târgu Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Arestaţi casnici pentru furturi de combustibil. Tone de motorină au fost sustrase din rezervoarele unor camioane

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în două rînduri, şase tineri au furat motorină din rezervoarele unor camioane parcate în cuţile unor societăţi ■ la un preţ mediu de 8 lei pe litru, paguba depăşeşte 18.000 de lei ■

Doi tineri au beneficiat de clemenţă şi au fost puşi sub cele mai blînde măsuri preventive, arest la domiciliu şi control judiciar, după ce, în două rînduri, au furat nu mai puţin de 2.300 de litri de motorină pe care au vîndu-o mai apoi la doritorii de chilipiruri.

„Afacerea“ ilicită le-a fost stricată de anchetatori care au documentat activitatea infracţională, iar pe 14 mai 2022, oamenii legii au reţinut şase tineri într-un dosar penal ce vizează săvîrşirea mai multor infracţiuni de furt calificat.

„Investigaţiile au relevat faptul că, în noaptea de 1 spre 2 mai 2022, un număr de şase persoane cu vîrste cuprinse între 18 şi 29 de ani, din localităţile Răuceşti, Timişeşti şi Tîrgu Neamţ, avînd feţele acoperite cu cagule, ar fi tăiat plasa unui gard şi ar fi pătruns în curtea a două societăţi de unde ar fi sustras din rezervoarele camioanelor o cantitate de aproximativ 1.200 de litri de motorină“, anunţă Poliţia Neamţ.

Cercetările au stabilit că o nouă lovitură ar fi avut loc în noaptea de 5 spre 6 mai, cînd aceleaşi persoane ar fi pătruns, din nou, în curtea uneia dintre cele două societăţi comerciale din Tîrgu Neamţ, de unde au sustras o cantitate de aproximativ 1.100 de litri de motorină, din rezervoarele camioanelor.

Ulterior, aceştia ar fi transportat combustibilul pe raza localităţii Răuceşti, unde au vîndut motorina. La data de 14 mai, în urma documentării activităţii infracţionale a celor implicaţi, cei şase tineri au fost reţinuţi pentru 24 de ore. În cursul aceleiaşi zile au fost prezentaţi în faţa unui procuror din cadrul Parchetului de pe lîngă Judecătoria Tîrgu Neamţ, iar faţă de patru tineri, cu vîrste cuprinse între 18 şi 19 ani, a fost dispusă măsura preventivă a arestului la domiciliu.

Alţi doi suspecti, de 19 şi 29 de ani, au scăpat cu cea mai blîndă măsură preventivă, controlul judiciar pentru o perioadă de 60 de zile. La un preţ mediu de 8 lei pentru un litru de motorină, paguba în dauna celor două societăţi comerciale din Tîrgu Neamţ depăşeşte lejer 18.000 de lei.

Citește știrea
Advertisement
Trending