Contactează-ne

Actualitate

ITM, prin cămine de bătrîni şi copii

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ verificările au vizat combaterea efectelor pandemiei de Covid ■ au fost găsite nereguli, care au fost taxate ■

Funcţionarii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Neamţ au avut luna trecută o acţiune de control prin cămine de bătrîni şi casele de copii, verificîndu-se modul cum sînt aplicate măsurile de prevenire şi combatere a efectelor pandemiei de Covid-19.

S-a urmărit şi respectarea normelor în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă şi în domeniul relaţiilor de muncă. Un alt obiectivul al controalelor a constat în verificarea măsurilor cu privire la adaptarea programului de lucru şi limitarea sau suspendarea pe durată determinată a activităţii unor instituţii sau operatori economici.

„În cadrul acestei acţiuni, în luna iulie 2020, în domeniul relaţiilor de muncă, inspectorii au efectuat un număr de 3 controale la centre rezidenţiale de îngrijire şi asistenţă a persoanelor vîrstnice, centre rezidenţiale pentru copii şi adulţi, cu şi fără dizabilităţi, cu prvire la modul de respectare a prevederilor art.2 din anexa 1 la H.G. nr.394/2020.

Au fost dispuse două măsuri de remediere a neconformităţilor constatate, nefiind aplicate sancţiuni contravenţionale“, anunţă ITM Neamţ.

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, inspectorii au verificat 194 agenţi economici, cu un număr de 1.016 salariaţi. Pentru încălcarea legislaţiei în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, au fost sanctionaţi contravenţional un număr de 104 angajatori cu 14 amenzi în cuantum de 14.000 lei şi 108 avertismente contravenţionale şi au fost dispuse 122 de măsuri de remediere a neconformităţilor constatate.

De asemenea, în iulie, inspectorii de muncă, în colaborare cu reprezentanţi ai Poliţiei, DSP şi DSVSA, au efectuat controale comune, pentru verificarea respectării măsurilor de protecţie sanitară dispuse pe perioada stării de alertă, în vederea prevenirii răspîndirii noului tip de coronavirus.

Funcţionarii au verificat modul în care angajatorii asigurau distanţarea fizică la locul de muncă, triajul şi dezinfectarea mîinilor, purtarea măştii de protecţie, întocmirea de instrucţiuni şi proceduri privind prevenirea infectării cu noul coronavirus, instruirea lucrătorilor privind securitatea şi sănătatea în muncă.

Acţiunile de control vor continua în perioada următoare, în vederea conştientizării tuturor angajatorilor şi angajaţilor cu privire la necesitatea respectării măsurilor de prevenire a infectării.

Advertisement
Trending