Contactează-ne

Prima pagină

Istoria celei mai vechi icoane din România. „Odighitria“ sau „Lidianca“ este la Mănăstirea Neamț

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ 9 iulie este zi de sărbătoare, la Mănăstirea Neamţ ■ icoana a ajuns pe teritoriul României acum mai bine de 6 secole, fiind dăruită voievodului Alexandru cel Bun de către împăratul Manuel Paleologu ■

În Calendarul creştin ortodox, ziua de 9 iulie este trecută ca fiind cea în care se celebrează „Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului de la Mănăstirea Neamţ”, o decizie în acest sens fiind luată acum șase ani, pe 24 mai 2018, de Sfântul Sinod, stabilindu-se în ce constau slujbele oficiate. Icoanei (FOTO – Mitropolia Moldovei) i se mai spune „Odighitria“ (Îndrumătoarea), sau „Lidianca“.

„Puterea“ duhovnicească a acesteia ar veni şi de la vechimea ei, fiind datată ca realizare în anul 665. Tradiţia şi unele vechi însemnări arată că este o copie realizată după cea a icoanei Maicii Domnului, pictată prin minune pe un stâlp al bisericii din Lida (Lodd sau Lydda), oraş din Israel unde a fost înmormântat Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruinţă.

Se mai spune că, în anul 665, înainte de a fi hirotonit patriarh al Constatinopolului, Gherman a ajuns la Ierusalim şi, după ce a văzut pe peretele bisericii din Lida icoana Maicii Domnului, a pus meşteri să-i picteze una exact ca cea originală, iar pe verso să fie chipul Sfântului Gheorghe. De aici şi denumirea de „Lidianca“.

Conform unor documente, ea a fost donată lui Alexandru cel Bun de către Împăratul bizantin Manuel Paleologu, în 1401, ajungând la Mănăstirea Neamţ (FOTO – Oana Nechifor – Mitropolia Moldovei) pe la 1415 sau câţiva ani mai târziu, spre sfârşitul domniei voievodului. Iată ce scria Timotei Prahoveanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, într-un studiu intitulat „Icoana Odighitria (Lidianca) de la Mănăstirea Neamţ“, publicat în ziarullumina.ro, în iulie 2018:

„Numeroasele mărturii pe care Mănăstirea Neamţ le-a păstrat ca pe un tezaur nepreţuit vorbesc despre icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului Odighitria, dăruită lui Alexandru cel Bun de către împăratul bizantin Manuel al II-lea Paleologul, împreună cu o altă icoană, care se află astăzi în Mănăstirea Bistriţa Neamţului“.

La Mănăstirea Bistriţa, seculară ctitorie a domnilor moldoveni din apropierea oraşului Piatra Neamt, se află icoana Sfintei Ana, şi ea cinstită de credincişii din Moldova şi nu numai, despre care se spune că „scoate diavolii din oameni, vindecă bolnavii, dă rod pântecelor sterpe şi alungă seceta“.

A fost dăruită, tot în anul 1401, doamnei Ana, soţia voievodului Alexandru cel Bun, de către Irina, soţia împăratului Manuel al II-lea Paleologul şi de către patriarhul Matei al Constantinopolului. Ea a fost oferită în dar împreună cu icoana Maicii Domnului – Lidianca. În timp, despre icoana pictată pe la 1200, la Ierusalim, s-a spus că face minuni.

Despre icoana de la Bistriţa, o consemnare aparţine mitropolitului Moldovei, Gheorghe (1723-1729):  „Iar maica lui Andronic Paleolog îi mera numele Anna, împărăteasa lui Mănăil (Paleolog) şi măria sa încă au trimis dar doamnei Annei fericitului Alexandru Vodă o sfântă icoană, ferecată şi împodobită cu cheltuială împărăteasă. Iar Măria sa, Doamna Ana, o au trimis dar Mănăstirii Bistriţa“.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Trending