Prima pagină
Iresponsabilități pesedisto-peneliste
Balansul din interiorul coaliţiei de guvernare, când PNL-PSD, când PSD-PNL, a avut ca efect ruperea echilibrului din adâncurile celor două partide, provocând o serie de cutremure de magnitudini crescânde, pe măsură ce ne apropiem de declanşarea campaniilor electorale pentru alegerile din 2024. Deşi este mult prea devreme pentru a declanşa competiția electorală, mai este un an până la alegeri, atmosfera inflamabilă din coaliţie a explodat de la scânteia pretextului botezat de presă „Azilele groazei”, un caz arhiștiut, dar tolerat.
Deşi, aparent, coaliţia PSD-PNL pare a fi contra naturii, în realitate nu ar trebui să aibă fisuri, având în vedere că au ca liant un precursor comun, FSN-ul. Spre deosebire de alte alianţe de guvernare, care s-au destructurat înainte de a se maturiza, alianţa PSD-PNL are mai mult liant, care ar trebui să le țină unite în fața unui electorat dispus să cliveze către AUR sau USR, când este dezamăgit.
Nava amiral a coaliţiei, care este Guvernul României, este aflată acum sub conducerea amiralului în devenire Marcel Ciolacu, care a înlocuit la preluare pavilionul PNL cu pavilionul PSD. Ambiţia de a arbora un pavilion unic la Guvern, când al PNL, când al PSD, a fost şi rămâne un act de crasă iresponsabilitate, aducător de pierderi suplimentare coaliţiei, alături de pierderile inerente ale unei guvernări.
În realitate, pavilionul Guvernului ar trebui să fie cel al PSD și al PNL, care să semnalizeze de departe românilor că guvernarea nu este potrivnică României, şi că este stabilă. Preluând guvernarea în iunie 2023, Marcel Ciolacu nu numai că a repetat eroarea liberalilor, de a arbora la Guvern doar drapelul PNL, arborând și el doar drapelul PSD, dar mult mai sus de data aceasta, pentru a fi văzut mai de departe cine conduce Guvernul.
Un guvern care are de data aceasta pretenţia de a fi considerat deschizător de reforme profunde, dar total nepopulare. Reformele administrative şi fiscale, deşi toate partidele le declară necesare, sunt în egală măsură nepopulare, ceea ce va produce clivaje semnificative în electoratele celor două partide ale coaliţiei.
Dacă prin Marcel Ciolacu, PSD a declarat că-și asumă responsabilitatea reformelor, dar şi al costului electoral, PNL-ul condus de Nicolae Ciucă a făcut un pas în spate, în speranţa contabilizării în folos propriu a nemulţumirii celor afectaţi temporar de aceste reforme. Prin pasul făcut în spate, PNL şi-a declinat responsabilitatea de a-şi asuma efectele electorale ale reformelor asupra unor categorii sociale. Rezultă că, deşi se declară reformatori, liberalii rămân consecvenţi pe linia costurilor minimale şi a profitului maximal electoral.
Marcel Ciolacu este curajos sau iresponsabil?
De unde vine curajul lui Ciolacu de a lansa reforme, pe care nimeni nu s-a învrednicit să le lanseze până acum, după 2014? În legătură cu costurile politice plătite de PSD după aplicarea reformelor necesare, Marcel Ciolacu a făcut o declaraţie şocantă, care necesită o decriptare. A spus că reforma bugetară va fi demarată mult mai devreme, în septembrie, înainte şi nu după alegeri, indiferent ce costuri electorale vor trebui plătite de PSD.
Ciolacu ne-a transmis printr-o singură frază că aceasta este misiunea sa ca premier. Ştim deja că dezlipirea etichetei cu „Ciuma roşie” de pe sigla PSD, că împingerea PSD-ului la guvernare alături de PNL și că acceptarea lui Marcel Ciolacu ca premier, au fost realizate la sugestia „partenerului strategic” care vrea stabilitate la granițele Ucrainei. Pe cale de consecinţă, Ciolacu a înţeles că bariera drumului său spre Cotroceni nu poate fi ridicată decât de către acelaşi „partener”.
Dar bariera nu se va ridica ca simplu gest de bunăvoinţă, ci doar dacă Marcel Ciolacu rezolvă până atunci „to do list” (lista de sarcini) primită de la partenerul transatlantic. Nu putem da uitării că în istoria noastră post decembristă a mai existat o „to do list”. În 2012, proaspătul premier Victor Ponta primise o „to do list” de la preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso, în care erau înşirate 11 sarcini, pe care trebuia să le rezolve cât mai repede.
Victor Ponta, împreună cu Crin Antonescu, au fost artizanii primei încercări de coalizare a PSD cu PNL, într-o formă mai concretă, numită USL. Deoarece Ponta nu a reuşit să rezolve decât cinci din cele 11 impuse de Barosso, acesta a luat-o în barbă la alegerile prezidenţiale din 2014. La acele alegeri, deşi după turul 1 Ponta se detaşase pe primul loc cu un milion de voturi în plus, în turul 2 a pierdut în fața soluţiei externe, pe numele ei Klaus Iohannis.
Trebuie reamintit că pentru întoarcerea rezultatelor a fost utilizată diversiunea „Ponta interzice votul diasporei”. O diversiune similară este cea recentă a „Azilelor groazei”, fără de care Nicușor Dan nu avea nicio şansă în 2024. Cunoscând cu siguranţă această istorie, Marcel Ciolacu a decis să meargă fără rezerve şi fără centură de siguranţă pe mâna „to do list”, sacrificând un PSD lăsat în ofsaid şi de partenerul intern, PNL.
Ca să nu dau apă la moară unor părerologi, că pledez pentru blocarea lui Ciolacu la mantinelă, ca să nu poată pune în manoperă reformele promise, precizez că reformele trebuiesc aplicate cât mai curând. Dar nu înainte de a i se pune Româniai centura de siguranţă, pentru a nu fi rejectată prin parbriz la primul impact cu o situație neprevăzută. Nu există niciun semn că Marcel Ciolacu este conştient că nu ne putem aventura în reforme eroice, fără a ne lega centura de siguranță a măsurilor de prevenţie a oricărui dezastru neprevăzut, dar inerent.
Andrei Carabelea acuză „egoismul unor pietoni” care provoacă ambuteiaje în trafic
Recent, la un post de televiziune local, primarul Carabelea a fost întrebat cum explică accentuarea ambuteiajelor în traficul din municipiu. Fără a face apel la un timp de gândire, primarul nostru a renunţat la aforismul „dacă tăceai, filosof rămâneai” şi a debitat o prostie mai mare decât el. Ne-a explicat în direct că ambuteiajele în trafic, care fac din circulaţie un coşmar, se datorează exclusiv unor pietoni.
Egoişti, care se aventurează să traverseze singuri strada, deşi o fac legal, neavând spiritul civic de a aştepta apariţia a încă cel puţin un pieton, cu care să traverseze în grup. După ce ne-am revenit din șocul provocat de cugetarea primarului progresist, am realizat că acesta nu a omorât pe nimeni, ci a bătut doar cu graţie câmpii, când ne-a acuzat de egoism, atunci când traversăm solitari strada.
Ne-a acuzat indirect, şi de compromiterea planului său de mobilitate urbană, cu care îşi proiectează următorul mandat, dar cu care sufocă circulaţia rutieră din municipiu. Spicuind din realizările Planului de mobilitate urbană aplicat, nu putem să nu recunoaştem aberaţia unor obiective finalizate. Progresismul primarului Carabelea vizează restricționarea circulației rutiere, dar și restricționarea circulației pietonale și ce este mai grav, prin restrângerea locurilor de parcare, restricționează libertatea de a avea în proprietate o mașină.
Ca specialist în domeniu, nu înțeleg care este rațiunea în soluţia desfiinţării alveolelor stațiilor de autobuz, ale căror rost era să asigure fluidizarea traficului. Acum trebuie să aştepţi în spatele autobuzului, să plece din staţie, pentru a-ți putea continua deplasarea cu maşina. Aceasta este una din cauzele ambuteiajelor, nu egoismul pietonului solitar. Un alt exemplu este soluţia amplasării fără nicio raţiune a sensului giratoriu de pe Calea Romanului, la intrarea în Piatra Neamț.
Apropo de locaţia respectivă, la ieşirea din oraş nu există indicator de semnalizare a sfârşitului localităţii, ca să știi cu ce viteză trebuie să te deplasezi. Nu mai punem la socoteală faptul că unele trasee din oraş au fost realizate atât de îmbârligat, făcute special să nege cu obstinaţie geometria euclidiană, care spune că „drumul cel mai scurt dintre două puncte este linia dreaptă”.
PNL Neamţ acuză edilii liberali că au neglijat Piatra Neamţ
Preşedintele PNL Neamţ, George Lazăr, într-un recent comunicat de presă şi-a felicitat colegul de partid, pe Andrei Carabelea, primarul municipiului. L-a felicitat pe acesta că a obţinut o finanţare de 17,4 milioane de lei, din fonduri guvernamentale pentru înnoirea rețelei de apă şi de canalizare din Piatra Neamţ.
Liderul liberal ne crede duşi cu pluta când subliminal ne induce convingerea că finanţarea respectivă ar fi de sorginte liberală. Crede dumnealui că nu ştim că atât din Guvern, cât şi din Parlament, nimic nu poate fi aprobat fără votul, atât al PSD-ului, cât şi al PNL-ului. În plus, liderul Lazăr ne crede tot proști, când ridică public în slăvi performanța primarului progresist Carabelea, care a decis să înlocuiască reţeaua de apă și canalizare „după ani de neglijenţă din parte edililor locali”.
Păi bine, măi domnule Lazăr, cum poti să ne prosteşti aşa în direct, de la obraz, nu ai aflat încă faptul că de peste 30 de ani, edilii localil care s-au perindat pe la primăria din Piatra Neamţ nu au fost decât liberali? Şi atunci, să înțeleg că ne inviți să deplângem lipsa de performanţă a foştilor edili locali liberali, care nu au realizat decât căpușarea bugetelor?
Culmea elogiului, adus primarului progresist Carabelea, a fost realizat de liderul PNL când ne-a anunţat că „sunt bucuros să văd astfel de oameni implicaţi, care oferă un model de administraţie liberală”. Dar edilii liberali, de până la Carabelea, ce model de administraţie au probat, că pe noi ne au uluit doar performanţele lor evidenţiate prin dosare penale? Semnând astfel de comunicate de presă, liderul liberal nu dovedeşte prea mult respect față de pietreni.
Singurul lucru semnalat în comunicat, cu care sunt de acord, este când domnul Lazăr îşi exprimă convingerea că „Andrei Carabelea va continua demersurile pe care le-a început, într-un nou mandat de primar”. Dacă Andrei Carabelea mai prinde un mandat de primar, poate dispare riscul ca acesta să mai demoleze ce au realizat primarii anteriori, pornind o nouă organizare a municipiului de la zero.
UE este o filială a PNL?
Într-un alt comunicat de presă, preşedintele PNL Neamţ ne-a informat că UE acordă fonduri nerambursabile de 6,5 miliarde euro, dedicate antreprenorilor români, pentru o listă lungă de proiecte. La finalul comunicatului, liderul PNL nu ezită să tragă spuza pe turta liberală.
Anunță că „PNL este şi va rămâne un partener care susţine activ antreprenorii”. La primul impuls ar trebui să-i mulţumim domnului Lazăr, liderul PNL, că a preluat funcţia de purtător de cuvânt al Guvernului actualei coaliţii PSD-PNL. Dacă liderul PNL a declarat că susţinerea antreprenorilor români este din partea UE şi din partea PNL, se pune întrebarea firească, care mai este rolul Guvernului. El ce susţine?
Ori, nu cumva UE este vreo filială a Partidului Național liberal şi noi abia acum aflăm? Dacă este, se justifică atunci faptul că liderii PNL, de la preşedinte la parlamentari, au devenit purtătorii de cuvânt ai UE, care se laudă aproape zilnic prin presa locală cu ce finanţează Bruxelles-ul.
-
Actualitate11 ore,
MARSAT SA Roman
-
Actualitate2 săptămâni,
Ministerul Muncii a publicat graficul creşterii pensiilor
-
Actualitate6 zile,
Petrocart Piatra Neamț: o tăcere asurzitoare
-
Prima pagină2 săptămâni,
În PSD există viaţă şi după Marcel Ciolacu. Vechea Gardă se pregătește pentru „Noaptea cuţitelor lungi”
-
Prima pagină2 săptămâni,
Catalogul electronic. Iată școlile din Neamț care-l vor folosi
-
Actualitateo săptămână,
Starea învățământului nemțean la deschiderea noului an școlar (II)
-
Actualitateo săptămână,
PNL Neamț și-a anunțat lista de candidați la alegerile parlamentare
-
Actualitate2 săptămâni,
46 de școli din Neamț vor folosi catalogul electronic în noul an școlar