Contactează-ne

Actualitate

Ionela Mardare Mirică, pe podiumul Festivalului Crizantema de Aur

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ nemțeanca a primit Premiul special „Henry Mălineanu” la Secțiunea interpretare ■ concursul a avut loc la Târgoviște ■ la Secțiunea interpretare au urcat pe scenă 18 finaliști, din care au fost premiați opt ■

A căzut cortina și peste cea de 57-a ediție a Festivalului Naţional de Interpretare şi Creaţie a Romanţei „Crizantema de Aur” organizat de către Pimăria și Consiliul Local Târgovişte, Consiliul Judeţean Dâmboviţa, Teatrul „Tony Bulandra” Târgovişte, Centrul Judeţean de Cultură Dâmboviţa şi Asociația Culturală „Cetatea Romanţei” Târgoviște. Evenimentul a avut loc joi și vineri, 17 și 18 noiembrie 2024, când pe scenă au urcat 18 finaliști la Secțiunea interpretare și 13 compozitori cu romanțe în primă audiție.

Sâmbătă, cele două jurii au stabilit care sunt premile acordate. Cel de la Secțiunea interpretare a fost format din Stephan Poen – președinte, Elise Stan, Floarea Calotă, Adrian Grigoraș, Traian Jurchela, Valentin Marin, Petruț Constantinescu, Daniela Vlădescu, Silvia Goncear, Alina Mavrodin Vasiliu, iar la Creație din: Sabin Păutza – președinte; Lucian Vlădescu, Mihai Cosma, George Coandă, Virgil Popescu, Dani Constantin, Diana Văluță, Svetlana Bivol, Nicolae Caragia.

Directorul artistic al Festivalului „Crizantemna de Aur” este, de ani de zile, Alina Mavrodin Vasiliu, un nume de referință în domeniu. Festivalul la Secțiunea interpretare a fost prezentat de Eda Marcus și Silviu Biriș, iar la cea de creație de către actrița Așexandra Velniciuc și cunoscutul prezentator Octavian Ursulescu. Nemțeanca Ionela Mardare Mirică a primit Premiul special „Henry Mălineanu” la Interpretare.

Mezzosoprana a concurat cu romanțele „Vioara” (muzică și versuri Mia Braia) și cu piesa „Iubind ca o vindecare” (muzica Adrian Beldiman, versuri Camelia Florescu). Ionela Mardare Mirică a fost prezentă și în cea de a dou zi, la Secțiunea creație cu piesa „N-am să te uit” , muzica Ana Ghibea, versuri Angelina Nădejde. Reprezentanta județului Neamț, Ionela Mardare Mirică, este licențiată a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj Napoca și profesoară de canto la Clubul „Noblesse Media Arts” din Piatra Neamț și Roman.

Ionela Mardare Mirică este laureată a Festivalului de Romanțe „Crizantema de Argint” și „Te-aștept pe același drum” de la Zlatna, în anii 2022 și 2023. Artista a dovedit din nou că mottoul său „Romanța românească este o perlă a muzicii și a devenit pentru mine o îmbrășișare a nobleței în tonalitatea inimii” este unul care o definește artistă. Tema generoasă a actualei ediții a fost  „Romanța Românească – Tradiție și Identitate”.

Festivalul s-a desfăşurat sub patronajul Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO și și-a propus „celebrarea tradiției și a valorilor identitare românești slujite de Romanța românească. Gen muzical de patrimoniu al culturii naționale, dedicat promovării poeziei românești, a limbii române literare și a spiritului unionist, romanța românească este purtătoare de Dor, Dragoste, Speranță, Credință, virtuți creștine care definesc spiritualitatea românească.

La concursul de interpretare de joi, 17 octombrie, Trofeul „Crizantema de Aur”, în valoare de 7.500 a fost câștigat de „boboaca” festivalului, Andreea Țican (18 ani) din Republica Moldova cu fermecătoarea romanță „La oglindă” după George Coșbuc. Premiul I a fost câștigat de Veronica Răceală, premiul al II-lea de Eduard Benedict, premiul al III-lea de către Alina Ichim, Premiul Special „Ioana Radu” de către Camelia Țârlea.

Premiul special „Tinerețea romanței” a fost obținut de Oana Lăcrămioara Berbec, Premiul special „Romanța ne unește” de Laurențiu Goștea și Premiul Special „Cetatea Romanței” de către Valentina Verlan. Trofeul Secțiunii Creație a revenit compozitorului Dumitru Caulea, din Ucraina. La această secțiune au mai fost acordate următoarele distincții: premiul I și Premiul Uniunii Compozitorilor și Muzicienilor l-a câștigat Horia Făgărășanu iar premiul II compozitorului Vasile Jercan.

Premiul III a revenit lui Petre Marcel Vârlan, Premiul special „Ionel Fernic” lui Stelian Apostol, Premiul Special „Tinerețea Romanței” lui Adrian Beldiman. Premiul special „Romanța ne unește” a ajuns la Mircea Andreescu, Premiul „Cetatea romanței” la Camelia Florescu, Premul special al Fundației „Hanry Mălineanu” a fost acordat lui Georgio Martin, iar  Premiul Uniunii Muzicienilor din Moldova compozitorului Bela Andrași. Festivitatea de premiere a fost urmată de microrecitaluri „Petale de crizantemă” susținute de laureați ai concursului și de concertul „Suflet de Romanță”.

 

 

 

 

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Trending