Contactează-ne

Actualitate

Ioan Popei – pictorul care a portretizat-o pe Lady D

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ pictor de mare talent și trăire interioară, Ioan Popei a sărbătorit 69 de ani ■

Fost angajat, până la pensionare, al Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare”, pictorul Ioan Popei s-a făcut cunoscut nu doar în ţinutul de baştină al Neamţului, ci şi peste hotare, publicul din Franţa, Olanda, Marea Britanie, Belgia, Australia, Ungaria, Germania, Slovacia şi Austria putând admira picturi semnate de el. Faima sa, de artist plastic dăruit cu har de Divinitate, a traversat chiar şi Atlanticul, lucrări de-ale sale fiind achiziţionate de iubitori de artă din Statele Unite ale Americii.

Fără să aibă studii de specialitate – fapt pentru care o bună bucată de timp nu a fost primit în rândul Uniunii Artiștilor Plastici din România – pictorul Ioan Popei a fost apreciat încă de la începutul carierei sale artistice. În prima sa etapă creativă s-a axat pe icoane, pe care le-a pictat dintr-o pornire lăuntrică. Ulterior, datorită talentului și frumuseții interioare, a trecut la punerea pe pânză a unei varietăți de teme, de la peisaje la pictură abstractă.

Lucrare dedicată memoriei Prințesei Diana

Un eveniment care spune multe despre cum este perceput Ioan Popei în afară ţării este episodul care s-a petrecut în 2007. Atunci, la Londra fusese editat de către celebra editură „Pop Art Books” Catalogul omagial dedicat memoriei Prinţesei Diana, la zece ani de la dispariţia sa. Albumul prezenta lucrări plastice aparţinând unor artişti din întreaga lume care au imortalizat chipul îndrăgitei prinţese. Printre creaţiile celor o sută treizeci de pictori, alături de nume precum Daniel Berg, Louis Briel, John Martin Sain sau Bonnie Young, apărea şi lucrarea semnată de Ioan Popei.

„După moartea Prinţesei Diana (31 august 1997, n.a.), am facut câteva crochiuri cu ea. Plecând de la ele, a rezultat un tablou pe care l-am vândut. Au urmat apoi alte schiţe, apoi am realizat portretul acesta, pe care îmi propusesem să-l păstrez. O vreme, l-am postat pe internet, pe site-ul Galeriei Art London, o galerie virtuală. Acolo a fost văzut de editorii londonezi care, ulterior, m-au contactat. Mi-au spus că le place lucrarea şi că ar vrea să o publice într-un volum omagial. La început am crezut că e o glumă”, povestea la acel moment Ioan Popei.

Dar n-a fost o glumă, iar lucrarea artistului român a apărut în catalogul omagial „This book is dedicated to the memory of Diana, Princess of Wales”. Artistul ne-a mai spus ca editorul englez s-a interesat şi de pretenţiile în ceea ce priveşte preţul şi drepturile de autor. „Pretenţia mea a fost să iasă un album frumos. Ne-am înţeles să primesc un exemplar al albumului. Era un act de simpatie faţă de acest carismatic personaj al istoriei Albionului”, spune Ioan Popei, care se declară un admirator al Prinţesei de Wales.

Despre creaţia sa, artistul plastic apreciază: „Cred că a rezultat un portret expresiv, sobru, lucru subliniat şi de editori, în care se pare că am sesizat nuanţele şi caracterul personajului. E o caracteristică a pictorilor răsăriteni această capacitate de a zugravi, dincolo de chip, sufletul. Şi eu cred că, măcar în parte, am reuşit. Şi spun asta, pentru că toţi suntem perfectibili, nu perfecţi”.

Scurtă biografie

Ioan Popei s-a născut în ziua de 15 iulie 1954, la Agapia, Neamţ. A absolvit Şcoala Populară de Artă Piatra-Neamţ. Fire autodidactă, participă la expoziţii de grup cu artiştii plastici din Piatra-Neamţ, la multe dintre taberele de creaţie.

Este autor de pictură religioasă, cu care se afirmă în ţară şi străinătate. Are expoziţii în Franţa, Olanda, Australia, Austria, Germania, Ungaria, Slovacia.

Este unul dintre primii pictori fără studii universitare de specialitate primiţi, finalmente, în rândurile Uniunii Artiştilor Plastici din România.

Ioan Popei cu tablourile prietenilor Costică Filimon și Ioan Clopoțel

Alte semne de recunoaştere a măiestriei sale artistice, în afara aprecierii publicului larg, au fost cele două distincţii primite: Marele Premiu al Expoziţiei Taberei de Creaţie Botoşani, Premiul pentru Portret la Concursul „Arthur Verona”.

Valentin Andrei

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending