Contactează-ne

Actualitate

Învierea privită de peste gardul casei

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Parohia Sfîntul Nicolae din Humuleşti a trimis enoriaşilor candele aprinse şi prescură ambalată ■ „Am văzut şi am simţit. Fără oameni părea puţin straniu, dar atît de curat. O emoţie!“, a descris meşterul popular Ionela Lungu slujba de Înviere, pe care a văzut-o din curte ■

Lumina Învierii a ajuns anul acesta în casele enoriaşilor din Tîrgu Neamţ prin intermediul voluntarilor trimişi de preoţi. Aşa s-au petrecut lucrurile şi la Humuleşti, unde s-au împărţit pe înserat candele aprinse şi pîine binecuvîntată credincioşilor ce aşteptau la porţile caselor. Gestul a fost apreciat şi a adus consolare oamenilor privaţi de posibilitatea participării la slujba Învierii Domnului, dat fiind contextul epidemiologic actual.

Acţiunea a avut la bază acordul semnat de reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române cu autorităţile statului, fiind anunţată în prealabil pe pagina de Facebook a Parohiei Humuleşti: „Voluntarii parohiei vor purta echipament conform ordonanţelor militare: mască, mănuşi, banderolă albă, buletin şi ecuson de voluntar.

De asemenea şi dumneavoastră, credincioşii, trebuie să purtaţi mască şi mănuşi şi vor primi Lumina şi pîinea binecuvîntată cei care doresc şi aşteaptă în poarta casei, doar o singură persoană. Mulţumim pe această cale domnului primar Daniel Harpa pentru donaţia făcută bisericii noastre: candele şi pîinea binecuvîntată în Joia Mare. Dumnezeu să-i răsplătească fapta cea bună! Mulţumesc voluntarilor pentru ajutorul dat şi nodăjduim la Bunul Dumnezeu, Cel mort şi Înviat a treia zi, să ne dăruiască sănătate, pace şi Lumină în suflete! Hristos a Înviat!“, se arăta într-o postare de pe pagina parohiei.

Cei care au dorit, au putut lua Lumină şi în zilele de Paşti, de la candela lăsată aprinsă în faţa bisericii, pe o cruce împodobită cu flori.

„Fără oameni părea puţin straniu“

Meşterul popular Ionela Lungu, care locuieşte cu soţul ei Costi, tot meşter popular, într-o casă de lîngă lăcaşul de cult, avea să descrie pe blogul său cum a decurs anul acesta „Învierea tăcută de la Humuleşti“:

„În Humuleşti stăm chiar lîngă biserică, gard lîngă gard. Umăr lîngă umăr, cum ar veni. Aseară (n.r. – 18 aprilie), ca în toţi anii, am ieşit la fără un sfert, înainte de Înviere, afară.

Dar, diferit de ceilalţi ani, am stat în curtea casei, la gard. Costi e înalt şi poate să bată cu privirea pînă la poarta bisericii, dar eu, mai pe vîrfuri, mai săltată de el, m-am zgîit şi eu cum am putut.

Părintele Viorel împreună cu părintele Lucian şi doi dascăli slujeau, aşa cum nu am văzut niciodată. Pentru că în ceilalţi ani stăteam în mulţime, lumea saluta încet pe toată lumea, copiii veniţi la înviere cu părinţii lor se mai hîrjoneau printre picioarele noastre, bărbatu-miu cînd se saluta cu alţi prieteni îşi mai şuşoteau glumiţe iar eu, cu lumînarea aprinsă sub bărbie zîmbeam pe înfundate.

Apoi, cînd ajungeam iar la dilema morminte sau mormînturi strigam tare mormîntuuuuri (ca Mr. Bean Aleeeeluuuuia!), pentru că ştiam de ani de zile că aşa se cîntă la Humuleşti.

Dar anul acesta a fost diferit. Am văzut şi am simţit. Fără oameni părea puţin straniu, dar atît de curat. O emoţie. Nu ştiu dacă în anii trecuţi am fost atentă că la un moment dat unul dintre preoţi bate în uşa bisericii şi cere să se deschidă ca să poată intra.

De la îmbulzeală, de la lucrurile pe care poate le făceam automat, nu ştiu. Dar acum am văzut tot. Iar bătaia aceea în porţile bisericii a fost ca un prilej de a face loc unei mari linişti să iasă afară, spre noi. «Adevărat a înviat!» am răspuns la «Hristos a înviat!». Aşa a fost anul acesta. Şi a fost bine aşa“.

Ionela Lungu, cetăţean de onoare al oraşului

Ionelei Lungu i s-a decernat în 2019 titlul de cetăţean de onoare al oraşului Tîrgu Neamţ, în semn de apreciere şi recunoştinţă pentru contribuţia adusă la promovarea localităţii şi a operei scriitorului Ion Creangă , atît în ţară cît şi în străinătate.

Ea s-a născut în Tulcea şi este absolventă a Universităţii Tehnice Gheorghe Asachi din Iaşi. În 1999 a absolvit cursuri postuniversitare de profesionalizare didactică la Universitatea Cuza din Iaşi, specializîndu-se în tehnologii neconvenţionale.

În prezent este profesor coordonator la Şcoala Populară de Artă din Piatra Neamţ din cadrul Centrului Carmen Saeculare, dar predă arta modelajului lutului şi la şcoli din Tîrgu Neamţ, fiind atestată ca meşter popular din 1999. După decernarea titlului, Ionela a comentat momentul pe pagina de Facebook.

„Să fii cetăţean de onoare. A fost o vreme cînd eram cunoscută ca nora învăţătorului Ticuşor Lungu sau soţia lui Costi. Iată că Oraşul Tîrgu Neamţ mi-a zis pe nume: Ionela Lungu, meşter popular din Humuleşti. A fi meşter popular, pentru mine şi Costi a însemnat mai mult decît a promova tradiţiile populare. Ne-am făcut o misiune în a promova zona Tîrgu Neamţ. Nu a fost interviu la radio sau TV, nu a fost tîrg de meşteri la care am participat – în ţară sau străinătate – în care să nu spunem despre Tîrgu Neamţ.

Pentru că aşa am considerat firesc, să invităm oamenii la noi, să ne vadă lucrînd în atelier, să vadă Ozana, să urce la Cetatea Neamţ şi să viziteze Casa Creangă“.

Actualitate

Cadavru găsit într-o fosă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Corpul neînsufleţit al unei femei de 74 de ani a fost găsit de pompierii nemţeni într-o fosă, în comuna Gherăieşti, vineri, 16 aprilie.

“Prin apel la 112, în jurul orei 11:04, pompierii au fost solicitați să intervină pentru degajarea unei persoane căzută într-o fosă, în comuna Gherăești.

La locul solicitării s-au deplasat pompieri din cadrul Detașamentului Roman cu o autospecială de stingere cu modul pentru descarcerare și un echipaj cu ambulanță de la SAJ.

Pompierii au scos din interiorul fosei  o femeie de 74 de ani, ce nu prezenta semne vitale”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

 

FOTO: generica

Citește știrea

Actualitate

Accident neverosimil: autoturism lovit de roata unui camion

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un accident rutier mai puţin obişnuit s-a produs vineri, 16 aprilie, în comuna Bălţăteşti. O femeie a ajuns la spital după ce autoturismul pe care îl conducea a fost lovit de o roată desprinsă de la un autocamion încărcat cu lemne.

“Prin apel la 112, pompierii au fost înștiințati despre producerea unui accident rutier pe raza comunei Bălțătești. La locul solicitării s-au deplasat două echipaje de pompieri cu o autospecială de stingere cu modul pentru descarcerare și o ambulanță SMURD din cadrul Detașamentului Târgu Neamț.

O roată de la un autocamion încărcat cu lemne s-a desprins și a lovit un autoturism. În autoturism se afla doar conducatoarea auto, o femeie de 40 de ani. Aceasta a primit îngrijiri medicale de la echipajul SMURD,  ulterior fiind transportată la CPU Târgu Neamț.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor și au curățat carosabilul de elementele rezultate în urma accidentului rutier”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Primăvară … timidă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ pînă la finele săptămînii viitoare se anunţă temperaturi „călii“ ■ maximele diurne vor oscila între 9 şi 13 grade ■ în cea mai caldă noapte nu vor fi mai mult de 6 grade ■ în cea mai mare parte a intervalului sînt aşteptate ploi ■

Primăvara aceasta a fost capricioasă şi la fel va rămîne vremea chiar dacă am trecut în a doua parte a anotimpului. Cea de-a doua decadă a lui aprilie nu ne aduce timpul bun la care sperăm, iar meteorologii anunţă valori termice sub media perioadei, indiferent dacă vorbim de cele nocturne sau de cele diurne.

Şi mai rău este faptul că în majoritatea intervalului supus analizei sînt aşteptate precipitaţii sub formă de ploaie. Aşa stînd lucrurile trebuie spus faptul că meteorologii de la staţia de pe Ceahlău – Toaca au anunţat faptul că pe munte este un strat consistent de nea, ce măsoară 100 de centimetri de nea, iar o vorbă din popor spune că nu vine primăvara pînă nu se topeşte zăpada de pe munte.

Ieri, 15 aprilie 2021, la jumătatea primăverii, la ora 10:00 erau 2 grade la Tîrgu Neamţ, 3 grade erau la Roman, iar în reşedinţa de judeţ se înregistrau la acelaşi moment 5 grade. Pe munte erau valori negative, de -6 grade. Astăzi, 16 aprilie, am putea zări soarele în răstimpuri, iar la amiază se vor înregistra 11 grade.

Minima nocturnă va fi mult sub media perioadei, doar 2 grade. Ceva mai bine va fi sîmbătă, 17 aprilie, cînd se anunţă cer varoabil cu soare şi pînă la 13 grade. Regimul termic diurn nu-l influenţează şi pe cel nocturn, iar minima rămîne la 2 grade. Duminică, 18 aprilie, se strică vremea. Se readună norii şi plouă destul de mult, iar maxima se opreşte la 12 grade. Singura veste bună este că mai creşte maxima nocturnă care ajunge la 6 grade.

Fix la fel va fi vremea şi luni, 19 aprilie, cînd cerul va fi acopereit, plouă slab întreg intervalul la o maximă diurnă de 12 grade şi o minimă nocturnă staţionară la 6 grade. Cea mai rece zi din întreg intervalul de prognoză pare a fi cea de marţi, 20 aprilie, cînd nu vor fi mai mult de 9 grade şi continuă să plouă. După lăsarea întunericului nu sînt schimbări notabile, iar minima rămîne la 6 grade.

Mai zărim soarele abia miercuri, 21 aprilie, dar vor fi şi ceva nori lipsiţi de importanţă. Se ajunge la valori termice diurne de 11 grade, însă noaptea va fi mai rece şi minima coboară la 5 grade. Joi, 22 aprilie, se readună norii şi reîncep precipitaţiile, chiar dacă ziua se mai încălzeşte şi se ajunge la 13 grade. Se depreciază regimul termic nocturn şi se ajunge la 4 grade. Vineri, 23 aprilie, va fi cer acoperit, dar pare că precipitaţiile încetează.

Maxima zilei nu trece de 13 grade, iar minima nocturnă ajunge la 6 grade. Week-end-ul viitor aduce timp mohorît. Sîmbătă şi duminică, în perioada 24 – 25 aprilie, ploile vor face legea. În ce priveşte temperaturile nu avem mari speranţe, pentru că ziua vor fi cam 12, cel mult 13 grade, iar minima nocturnă va fi de 6 grade.

Citește știrea

Trending