Contactează-ne

Prima pagină

Investiții de milioane de euro, acuzații despre lucrări de mântuială și puncte de vedere divergente

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ 14 proprietari de spații comerciale din Pietonalul Ștefan cel Mare au înaintat un memoriu la primărie ■ se plâng de calitatea lucrărilor de modenizare ■ ar fi un cumul de cauze ce conduc la apariția infiltrațiilor ■ în Pietonal s-au investit, după anul 2008, 2,5 milioane euro ■ reprezentantul Robu Construct amenință cu un proces, pentru că lucrarea este conformă ■

Începând cu anul 2008. în modernizarea Pietonalului Ștefan cel Mare s-au investit peste 2,5 milioane euro dar, de ani de zile, din cauza lucrărilor care au fost făcute de mântuială, așa cum susțin proprietarii spațiilor comerciale, au apărut infiltrații ce le pun în pericol afacerile. O parte din firmele care au lucrat în Pietonal, precum Contact Steel (tronson 3), Modern Construct (tronson 1-4) au ieșit de pe piață, având probleme.

Ultimul contract a fost semnat cu Bacor Prod Com, pentru tronsonul II și Robu Construct, pentru tronsonul II, plus circulație parter II. Cert este că, din anul 2008 și până în anul 2019, valoarea contractelor încheiate cu aceste firme a fost de peste 10.800.000 de lei cu TVA inclus, adică peste 2.100.000 euro, jumătate din această sumă fiind cuprinsă în contractul pentru tronsonul II, plus circulație parter II, executate de societatea Robu. Lucrarea a fost recepționată, dar e în garanție.

Încă de la începutul lunii noiembrie, un grup de 14 oameni de afaceri care au spații comerciale au depus la primărie un memoriu, prin care solicită găsirea de soluții pentru rezolvarea problemelor. Există spații comerciale în care oamenii stau cu gălețile, după o perioadă cu precipitații mai abundente, ca acum. La solicitarea redactorilor Monitorul, primarul municipiului, Leonard Achiriloaei, a confirmat primirea acelei petiții și a precizat că administrația a comandat o expertiză tehnică, care a scos la iveală mai multe cauze ale acestor infiltrații.

„Această problemă cu infiltrațiile a apărut în întreg Pietonalul și se menține constant, pe parcursul celor 10 ani de când se tot lucrează. O expertiză tehnică pe care am comandat-o a identificat un cumul de factori. Apar infiltrații nu doar pe zona de construcție, ci și de la canalizările din spatele blocurilor, prin rosturile construcției care nu sunt sigilate. Există infiltrații serioase în fiecare tronson. Lucrarea fiind în garanție, firma Robu Construct intervine, pe cheltuiala sa, pentru a remedia fiecare caz punctual”, a precizat primarul Achiriloaei.

După întâlnirea de vineri, 8 decembrie, directorul tehnic al primăriei, Ovidiu Bojescu, a declarat că a fost stabilit, de comun accord, un plan de acțiune. „A fost stabilit un plan de interevenții punctuale de remediere a anumitor cauze. Nu toate infiltrațiile sunt cauzate de vicii de construcție. Reprezentantul constructorului, prezent la întâlnire și-a arătat disponibilitaea de a acționa conform soluțiilor tehnice propuse de specialiști. Lucrările vor începe imediat după trecerea acestor precipitații, pentru că nu se poate decoperta acum”, a declarat Ovidiu Bojescu.

„Ne vedem în instanță! Nu mai vrem să fim fraierul de serviciu!”

Numai că, patronul de la Robu Construct SRL, Valentin Robu, s-a cam săturat să fie „vinovatul de serviciu”. „Conform expertizei tehnice în posesia căreia ne aflăm, lucrările noastre sunt conforme. Acolo există două plăci din construcția inițială, care-s suprapuse. Infiltrațiile apar între rosturile plăcilor. Proprietarii spațiilor nu înțeleg că noi, ca și constructori, nu avem nici o vină, pentru că infiltrațiile nu apar prin lucrările efectuate de noi.

Problema e că, lucrarea fiind în garanție pe 10 ani, ne tot chinuim de 8 ani și mai avem încă 2. De câte ori apare o nouă infiltrație, noi, cu bun simț, mergem și o remediem. La ultima reclamație a unui fotograf s-a dovedit că infiltrațiile apar prin instalația electrică, veche de acum 60 de ani. Ea trebuia refăcută de proprietarul spațiului de ani de zile. La acest ultim spațiu infiltrația a apărut la 80 de centimetri sub lucrarea noastră. Și uite așa noi ne-am transformat în «fraierul de serviciu». Așa cum reiese și din expertiză, acolo sunt greșeli de proiectare și execuție a Pietonalului.

Pe de altă parte nu s-au executat lucrări de întreținere a canalizărilor din parcările din spate, care toate conduc la apariția acestor infiltrații. Lucrurile se petrec exact ca-n filmele cu proști. Nu ne rămâne decât să ne vedem în instanță cu proprietarii spaților, pentru că expertiza arată că lucrarea noastră e conformă. Nu putem continua cu pierderile care vin de la această lucrare, că ajungem la faliment”, a declarat pentru Monitorul Valentin Robu.

De remintit este faptul că Pietonalul Ștefan cel Mare a fost construit ca o soluție modernă de astupare a hrubelor medievale de pe Strada Mare, apărute după demolările din „Epoca de Aur”. Considerat atunci un proiect interesant și îndrăzneț a fost executat cu multe vicii, iar Revoluția din decembrie 1989 l-a prins nefinalizat. Conform unei anchete jurnalistice realizată în 2018, proiectul de modernizate a fost întocmit în 2004 și trata, la acea dată, doar parterul şi structura Pietonalului Ștefan cel Mare în patru tronsoane ce trebuiau să aibă „personalitate distinctă”.

În lipsa finanţării, abia în 2008, în primul mandat al primarului Leoreanu, s-a realizat un singur tronson, cu bani de la bugetul local, peste 840.000 lei. În decursul anului 2012, cu o finanţare asigurată în cea mai mare parte din fonduri europene, s-au efectuat lucrări de modernizare a două tronsoane dinspre biserica Precista Mare, proiect în valoare de 2.100.000 lei, inclusiv TVA. Per total, Pietonalul a înghițit o căruță de bani. Cât despre lucrări…

 

 

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending