Contactează-ne

Actualitate

Investiții care sunt, deocamdată, inutile

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Primăria Roman a achiziționat două containere de reciclare a deșeurilor textile, dar nu-s folosite ■ administrația susține că nu are fonduri disponibile înființării unui nou serviciu de dezinfectare a hainelor colectate ■ din 2025, România este obligată să rezolve și problema reciclării materialelor textile ■

În timpul madatului de primar al liberalului, pe atunci și social-democratului, de acum, Lucian Ovidiu Micu, Primăria Roman a achiziționat de la firma Grădinariu Import Export containere speciale de colectare a deșeurilor textile, în valoare de 9.120 lei, fără TVA. Din păcate, acestea stau încă nefolosite.

La conferința de presă de vineri, 20 septembrie 2024, primarul Leonard Achiriloaei a explicat motivul pentru care acestea nu sunt utilizate, încă. „E vorba de niște containere pentru depozitarea deșeurilor textile achiziționate de primărie. Nu știu cine a aprobat acest proiect, dar ceea ce pot spune eu, acum, e faptul că pentru a putea fi folosite e nevoie de un parteneriat cu un ONG.

Care trebuie să dispună de posibilitatea de a realiza sortarea acestor deșeuri, dezinfectarea lor, împachetarea acestora și depozitarea lor. Deocamdată, nu ne putem permite înființarea unui nou serviciu, care presupune finanțare. Dacă există asociații sau fundații care doresc să ni se alăture și au posibilitatea de a îndeplini condițiile igienico-sanitare impuse, se pot adresa primăriei pentru a realiza un asemenea proiect”, a precizat edilul.

Trebuie spuns că, în conformitate cu legislația europeană, adoptată și în România prin OUG 133/2022 publicată în Monitorul Oficial, se reglementează și la noi o serie de măsuri privind gestionarea deșeurilor municipale prevăzute în Programul Național de Redresare și Reziliență. În acest fel sunt aduse o serie de modificări Legii serviciului de salubrizare a localităților ( Legea 1/2006).

Astfel, apare o nouă activitate de colectare separată a fracțiunilor de deșeuri municipale prin centrele de colectare cu aport voluntar, la care populația poate ceda, cu titlu gratuit, deșeurile reciclabile, deșurile voluminoase, anvelopele uzate, deșeurile de echipamente electrice și electronice, de baterii și acumulatori, precum și alte tipuri de deșeuri.

Acestea sunt stabilite de fiecare unitate administrativ teritorială. Prin actul normativ amintit, până la 1 ianuarie 2025, localitățile și firmele care au ca domeniu de activitate salubritatea au deja obligația de a colecta, separat și textilele. Încălcare legislației va aduce operatorilor de salubritate amenzi de 40.000 lei.

 

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending