Actualitate
Investiții care sunt, deocamdată, inutile

■ Primăria Roman a achiziționat două containere de reciclare a deșeurilor textile, dar nu-s folosite ■ administrația susține că nu are fonduri disponibile înființării unui nou serviciu de dezinfectare a hainelor colectate ■ din 2025, România este obligată să rezolve și problema reciclării materialelor textile ■
În timpul madatului de primar al liberalului, pe atunci și social-democratului, de acum, Lucian Ovidiu Micu, Primăria Roman a achiziționat de la firma Grădinariu Import Export containere speciale de colectare a deșeurilor textile, în valoare de 9.120 lei, fără TVA. Din păcate, acestea stau încă nefolosite.
La conferința de presă de vineri, 20 septembrie 2024, primarul Leonard Achiriloaei a explicat motivul pentru care acestea nu sunt utilizate, încă. „E vorba de niște containere pentru depozitarea deșeurilor textile achiziționate de primărie. Nu știu cine a aprobat acest proiect, dar ceea ce pot spune eu, acum, e faptul că pentru a putea fi folosite e nevoie de un parteneriat cu un ONG.
Care trebuie să dispună de posibilitatea de a realiza sortarea acestor deșeuri, dezinfectarea lor, împachetarea acestora și depozitarea lor. Deocamdată, nu ne putem permite înființarea unui nou serviciu, care presupune finanțare. Dacă există asociații sau fundații care doresc să ni se alăture și au posibilitatea de a îndeplini condițiile igienico-sanitare impuse, se pot adresa primăriei pentru a realiza un asemenea proiect”, a precizat edilul.
Trebuie spuns că, în conformitate cu legislația europeană, adoptată și în România prin OUG 133/2022 publicată în Monitorul Oficial, se reglementează și la noi o serie de măsuri privind gestionarea deșeurilor municipale prevăzute în Programul Național de Redresare și Reziliență. În acest fel sunt aduse o serie de modificări Legii serviciului de salubrizare a localităților ( Legea 1/2006).
Astfel, apare o nouă activitate de colectare separată a fracțiunilor de deșeuri municipale prin centrele de colectare cu aport voluntar, la care populația poate ceda, cu titlu gratuit, deșeurile reciclabile, deșurile voluminoase, anvelopele uzate, deșeurile de echipamente electrice și electronice, de baterii și acumulatori, precum și alte tipuri de deșeuri.
Acestea sunt stabilite de fiecare unitate administrativ teritorială. Prin actul normativ amintit, până la 1 ianuarie 2025, localitățile și firmele care au ca domeniu de activitate salubritatea au deja obligația de a colecta, separat și textilele. Încălcare legislației va aduce operatorilor de salubritate amenzi de 40.000 lei.

-
Actualitate2 săptămâni,
Dezinformarea electorală: cum să recunoaștem informațiile false și unde raportăm neregulile
-
Prima paginăo săptămână,
Doliu în familia Gheorghe Ștefan, fostul primar al Pietrei și președinte la FC Ceahlăul
-
Actualitate2 săptămâni,
Accident grav pe DN15, în Dumbrava Roșie: Mamă și fiică, rănite după ce un șofer beat și fără permis a provocat un accident rutier
-
Actualitate2 săptămâni,
Cea mai mare afacere de lux a anului: Cine a cheltuit 1,25 miliarde EURO pentru un imperiu al modei
-
Actualitateo săptămână,
Ceahlăul-Chiajna: 1-1. Test util pentru galben-negrii
-
Actualitate2 săptămâni,
Bani de la stat pentru păduri! APIA primește cereri până în iulie
-
Eveniment4 zile,
Papa care a refuzat gloria lumii: cum va fi înmormântat și ce urmează pentru Biserica Catolică
-
Actualitate5 zile,
Paște 2025 – ziua în care ortodocșii și catolicii se roagă împreună. Ce obiceiuri se respectă