Contactează-ne

Actualitate

Investeşte în tine – se pot obţine credite fără dobîndă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ de la începutul acestei săptămîni este operaţional programul guvernamental Investeşte în tine ■ tinerii între 16 şi 26 de ani pot lua împrumuturi de pînă la 40.000 de lei, iar cei între 26 şi 55 de ani pînă la 35.000 lei ■

Investeşte în tine, un program guvernamental care facilitează obţinerea de credite fără dobîndă, este accesibil de la începutul acestei săptămîni. Prin intermediul acestuia pot fi accesate doar de la CEC Bank împrumuturi de pînă la 40.000 de lei (400 de milioane de lei vechi) în cazul celor cu vîrste între 16 şi 26 de ani şi de pînă la 35.000 pentru persoanele cu vîrste între 26 şi 55 de ani. De menţionat este faptul că dacă cei care apelează la aceste credite sînt salariaţi sau se angajează pe perioada derulării împrumutului pot contracta încă 20.000 de lei. Dobânda pentru aceste împrumuturi va fi suportată de la bugetul de stat, iar anii de cursuri sau de studii reprezintă perioadă de graţie. „Banii împrumutaţi în aceste condiţii pot fi folosiţi pentru cheltuieli în educaţie, sănătate, investiţii imobiliare, cultură, sport, efectuate de oricare dintre membrii familiei beneficiarului. Aşadar, începînd de luni, oamenii pot merge la banca parteneră, respectiv CEC, pentru a accesa aceste credite“, declara, săptămîna trecută, prim-ministrul Viorica Dăncilă la semnarea documentelor de garantare şi de plată pentru programul Investeşte în tine. Oficialii spuneau că proiectul s-a vrut a fi unul care să vină în întîmpinarea tinerilor care au nevoie de un sprijin financiar pentru a se dezvolta atît personal, cît şi profesional precum şi a adulţilor care doresc sau sînt nevoiţi să-şi schimbe profesia, să se recalifice. Beneficiarii trebuie să îndeplinească şi unele condiţii: să fie persoane fizice cu cetăţenie română, cu domiciliul în România; să fie tineri cu vîrsta cuprinsă între 16 ani împliniţi şi pînă la 26 de ani neîmpliniţi la data solicitării creditului şi să fie prinşi în sistemul de învăţămînt sau să efectueze cursuri de specializare, autorizate de Ministerul Educaţiei sau de Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale; persoane între 26 de ani împliniţi şi 55 de ani neîmpliniţi la data solicitării creditului, dacă sînt cuprinse în sistemul de învăţămînt sau efectuează cursuri de reconversie şi/ sau specializare profesională, autorizate de cele două ministere menţionate; să prezinte cel puţin un codebitor, dacă solicitantul nu este angajat. Potrivit Ministerului Finanţelor, plafonul total al garanţiilor de stat care pot fi emise pentru 2018 este de 600 de milioane de lei. Garanţia de stat se acordă prin intermediul Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi a Fondului de Contragarantare, iar dobînzile, comisioanele şi spezele bancare aferente creditelor garantate se suportă din bugetul Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză.

Iată pentru ce pot fi folosiţi banii

Proiectul mai prevede că durata maximă de creditare este de 10 ani şi că obligaţia instituţiilor de credit finanţatoare este de a asigura o perioadă de graţie cel puţin egală cu perioada studiilor, nu mai mult de 5 ani de la data acordării împrumutului. Nu se va percepe comision de rambursare anticipată. Creditele se pot contracta pentru: plata cărţilor, rechizitelor, cursurilor, revistelor de specialitate; plata creşelor, grădiniţelor, şcolilor particulare; plata cursurilor de specializare şi calificare; plata cursurilor de pregătire profesională; taxe de studii aprofundate, master, doctorat, MBA etc.; plata chiriei şi a utilităţilor; plata locurilor de cazare în cămine studenţeşti; parte din construcţia sau achiziţia de locuinţe; modernizarea sau renovarea unei locuinţe; costul medicamentelor, analizelor, serviciilor dentare şi al intervenţiilor chirurgicale; cheltuieli de transport pentru deplasări la manifestări ştiinţifice şi concursuri; abonamente sau bilete culturale: cinema, teatru, operă, bibliotecă, muzee; costul publicării cărţilor sau al studiilor de specialitate; articole sportive; taxa de participare la manifestări ştiinţifice şi concursuri; achiziţionarea de calculatoare, laptop-uri, imprimante, softuri de specialitate. „Prin aderarea la programul guvernamental Investeşte în tine dezvoltat de Ministerul Finanţelor Publice şi Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză, CEC Bank va participa la susţinerea tinerilor în procesul de formare, pregătire şi finalizare a studiilor în vederea integrării în societate şi a îmbunătăţirii calităţii condiţiilor de pregătire profesională şi de viaţă“, a declarat Mihaela Popa, director general CEC Bank. Ar mai fi de spus că împrumutul se numeşte „credit de studii investeşte în tine“ şi beneficiarii trebuie să completeze o cerere. După ce adeverinţa de studii e completată, titularul trebuie să declare băncii pe ce vrea să cheltuiască suma: pe cărţi, rechizite sau cursuri, dar şi pe chirie sau utilităţi dacă sînt studenţi şi au un contract de închiriere înregistrat la Fisc. Unele investiţii în locuinţă sînt şi ele finanţate, la fel şi banii cheltuiţi pe sănătate. Se poate lua credit şi pentru renovarea locuinţei, dar trebuie dovedit că acest lucru are legătură cu proiectul tău de dezvoltare prin educaţie. Adică realizarea unui atelier, a unei expoziţii, un studio foto, dacă beneficiarul face mai întîi cursuri de calificare în meseriiile acestea. Beneficiarii nu pot solicita creditul pentru a avea bani de cumpărături, ci e necesar un plan bine pus la punct pentru aceste sume. Ratele sînt lunare şi se întind pe cel mult 10 ani, în funcţie de suma împrumutată şi venitul titularului.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Trending