Contactează-ne

Actualitate

Investeşte în tine – se pot obţine credite fără dobîndă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ de la începutul acestei săptămîni este operaţional programul guvernamental Investeşte în tine ■ tinerii între 16 şi 26 de ani pot lua împrumuturi de pînă la 40.000 de lei, iar cei între 26 şi 55 de ani pînă la 35.000 lei ■

Investeşte în tine, un program guvernamental care facilitează obţinerea de credite fără dobîndă, este accesibil de la începutul acestei săptămîni. Prin intermediul acestuia pot fi accesate doar de la CEC Bank împrumuturi de pînă la 40.000 de lei (400 de milioane de lei vechi) în cazul celor cu vîrste între 16 şi 26 de ani şi de pînă la 35.000 pentru persoanele cu vîrste între 26 şi 55 de ani. De menţionat este faptul că dacă cei care apelează la aceste credite sînt salariaţi sau se angajează pe perioada derulării împrumutului pot contracta încă 20.000 de lei. Dobânda pentru aceste împrumuturi va fi suportată de la bugetul de stat, iar anii de cursuri sau de studii reprezintă perioadă de graţie. „Banii împrumutaţi în aceste condiţii pot fi folosiţi pentru cheltuieli în educaţie, sănătate, investiţii imobiliare, cultură, sport, efectuate de oricare dintre membrii familiei beneficiarului. Aşadar, începînd de luni, oamenii pot merge la banca parteneră, respectiv CEC, pentru a accesa aceste credite“, declara, săptămîna trecută, prim-ministrul Viorica Dăncilă la semnarea documentelor de garantare şi de plată pentru programul Investeşte în tine. Oficialii spuneau că proiectul s-a vrut a fi unul care să vină în întîmpinarea tinerilor care au nevoie de un sprijin financiar pentru a se dezvolta atît personal, cît şi profesional precum şi a adulţilor care doresc sau sînt nevoiţi să-şi schimbe profesia, să se recalifice. Beneficiarii trebuie să îndeplinească şi unele condiţii: să fie persoane fizice cu cetăţenie română, cu domiciliul în România; să fie tineri cu vîrsta cuprinsă între 16 ani împliniţi şi pînă la 26 de ani neîmpliniţi la data solicitării creditului şi să fie prinşi în sistemul de învăţămînt sau să efectueze cursuri de specializare, autorizate de Ministerul Educaţiei sau de Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale; persoane între 26 de ani împliniţi şi 55 de ani neîmpliniţi la data solicitării creditului, dacă sînt cuprinse în sistemul de învăţămînt sau efectuează cursuri de reconversie şi/ sau specializare profesională, autorizate de cele două ministere menţionate; să prezinte cel puţin un codebitor, dacă solicitantul nu este angajat. Potrivit Ministerului Finanţelor, plafonul total al garanţiilor de stat care pot fi emise pentru 2018 este de 600 de milioane de lei. Garanţia de stat se acordă prin intermediul Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi a Fondului de Contragarantare, iar dobînzile, comisioanele şi spezele bancare aferente creditelor garantate se suportă din bugetul Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză.

Iată pentru ce pot fi folosiţi banii

Proiectul mai prevede că durata maximă de creditare este de 10 ani şi că obligaţia instituţiilor de credit finanţatoare este de a asigura o perioadă de graţie cel puţin egală cu perioada studiilor, nu mai mult de 5 ani de la data acordării împrumutului. Nu se va percepe comision de rambursare anticipată. Creditele se pot contracta pentru: plata cărţilor, rechizitelor, cursurilor, revistelor de specialitate; plata creşelor, grădiniţelor, şcolilor particulare; plata cursurilor de specializare şi calificare; plata cursurilor de pregătire profesională; taxe de studii aprofundate, master, doctorat, MBA etc.; plata chiriei şi a utilităţilor; plata locurilor de cazare în cămine studenţeşti; parte din construcţia sau achiziţia de locuinţe; modernizarea sau renovarea unei locuinţe; costul medicamentelor, analizelor, serviciilor dentare şi al intervenţiilor chirurgicale; cheltuieli de transport pentru deplasări la manifestări ştiinţifice şi concursuri; abonamente sau bilete culturale: cinema, teatru, operă, bibliotecă, muzee; costul publicării cărţilor sau al studiilor de specialitate; articole sportive; taxa de participare la manifestări ştiinţifice şi concursuri; achiziţionarea de calculatoare, laptop-uri, imprimante, softuri de specialitate. „Prin aderarea la programul guvernamental Investeşte în tine dezvoltat de Ministerul Finanţelor Publice şi Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză, CEC Bank va participa la susţinerea tinerilor în procesul de formare, pregătire şi finalizare a studiilor în vederea integrării în societate şi a îmbunătăţirii calităţii condiţiilor de pregătire profesională şi de viaţă“, a declarat Mihaela Popa, director general CEC Bank. Ar mai fi de spus că împrumutul se numeşte „credit de studii investeşte în tine“ şi beneficiarii trebuie să completeze o cerere. După ce adeverinţa de studii e completată, titularul trebuie să declare băncii pe ce vrea să cheltuiască suma: pe cărţi, rechizite sau cursuri, dar şi pe chirie sau utilităţi dacă sînt studenţi şi au un contract de închiriere înregistrat la Fisc. Unele investiţii în locuinţă sînt şi ele finanţate, la fel şi banii cheltuiţi pe sănătate. Se poate lua credit şi pentru renovarea locuinţei, dar trebuie dovedit că acest lucru are legătură cu proiectul tău de dezvoltare prin educaţie. Adică realizarea unui atelier, a unei expoziţii, un studio foto, dacă beneficiarul face mai întîi cursuri de calificare în meseriiile acestea. Beneficiarii nu pot solicita creditul pentru a avea bani de cumpărături, ci e necesar un plan bine pus la punct pentru aceste sume. Ratele sînt lunare şi se întind pe cel mult 10 ani, în funcţie de suma împrumutată şi venitul titularului.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Elevi, părinţi, directori şi primari, telefoane pentru consilierea lor

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ la nivel naţional şi judeţean au fost înfiinţate numere de telefon, în sistem telverde, pentru consiliere pedagogică şi psihologică

Conducerea Inspectoratului Şcolar este conştientă de necesitatea existenţei unei comunicări cît mai eficiente, pe probleme ce ţin de consilierea didactică sau psihologică, în perioada de criză pandemică, motiv pentru care la nivelul Ministerului Eucaţiei, cît şi în plan local, au fost deschise mai multe linii telefonice.

„Pentru comunicare în această perioadă de criză, legată de pandemia de coronavirus, există un Telverde la Ministerul Educaţiei – 0800.672.031, pentru părinţi şi elevi şi altul pentru directori şi conducerile unităţilor administrative -0800.672.032. La nivel judeţean există mai multe telefoane gratuite. Este vorba de un număr, 0800.816.233, care este afişat şi pe site-ul Inspectoratului Şcolar Neamţ, dar şi unul la Centrul Judeţean de Resurse Educaţionale (CJRAE) – 0371.092.511. Tot la această instituţie, la care am păstrat cele 69,62 norme didactice, se pot transmite solicitări şi pe adresa de e-mail consiliere@cjrae-neamt.ro. La toate telefoanele anunţate şi la adresa de poştă electronică elevii, părinţii, cadrele didactice sau primarii pot solicita informaţii de ordin metodologic, referitoare la şcoala on-line“, a declarat inspectorul şcolar general, Mihai Obreja.

Ministerul precizează că la telefonul destinat directorilor de şcoli şi primarilor se poate acorda consultanţă privind achiziţia de tablete pentru uz şcolar, cu acces la internet sau pentru alte echipamente electronice necesare desfăşurării activităţii didactice în mediul on-line.

Telefoanele amintite, gratuite, funcţionează de luni pînă vineri, între 08.00 şi 16.00. La telefonul destinat părinţilor şi elevilor se pot transmite plîngeri referitoare la relaţia elev-părinte-profesor. Am sunat la numărul de telefon afişat pe site-ul ISJ Neamţ, la care a răspuns o voce feminină. Am fost curioşi să aflăm cît de des este apelat acest număr de telefon şi vocea de la capătul firului a recunoscut că „nu prea des“.

Citește știrea

Actualitate

Maşini furate, permise false şi percheziţii DNA

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ 67 de descinderi au avut loc la nouă instituţii publice, sediile unor firme şi persoane fizice ■ ancheta a pornit de la Suceava ■ este vorba de maşini înmatriculate ilegal şi permise de conducere obţinute tot ilegal ■ acestea din urmă ar fi „costat“ între 5.000 şi 7.000 de euro ■

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Suceava, au descins, pe 26 noiembrie, la mai multe instituţii publice, dar nu numai, din cîteva judeţe, inclusiv Neamţ. În cauză sînt acuze de săvîrşire a unor infracţiuni de corupţie, dar şi spălare de bani sau constituire a unui grup infracţional organizat. Faptele ar fi avut loc în perioada 2018 – 2020.

„Sînt efectuate percheziţii domiciliare în 67 de locaţii situate pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Suceava, Bistriţa – Năsăud, Botoşani, Neamţ şi Bacău, din care nouă sînt instituţii publice, restul reprezentînd domiciliile unor persoane fizice şi sediile unor societăţi“, conform DNA.

Se pare că ar fi vorba de permise de conducere obţinute ilegal, precum şi de înmatricularea frauduloasă a unor autoturisme furate din ţări ale UE. Din aceste motive instituţiile publice vizate de anchetă ar fi serviciile de Permise şi Înmatriculări, dar şi RAR. Poliţia Română a anunţat că au fost puse în executare aproximativ 60 de mandate de percheziţie.

„Printre suspecţi sînt şi angajaţi ai Serviciului de Permise şi Înmatriculări Suceava, dar şi alte persoane fără calitate specială implicate în activitatea ilegală de obţinere a permiselor şi înmatriculare a vehiculelor. Vreau să subliniez faptul că structurile Ministerului Afacerilor Interne au participat activ la instrumentarea acestui dosar, depunînd toate eforturile pentru identificarea persoanele vinovate, astfel încît acestea să fie trase la răspundere. Probele administrate au evidenţiat crearea unei reţele de intermediere a obţinerii permisului de conducere prin fraudarea probei teoretice şi a celei practice în schimbul unor sume cuprinse între 5.000 şi 7.000 euro pentru un permis“, anunţa Monica Dajbog, purtătorul de cuvînt al MAI.

Neoficial, se pare că în timpul percheziţiilor, anchetatorii ar fi găsit la suspecţi sume impresionante, circa un milion de euro. Banii era ţinuţi în seifuri, pereţi, ligheane sau găleţi. Se pare că în Neamţ ancheta ar fi avut loc la RAR.

Citește știrea

Actualitate

Un moş pervers a vrut ca să fie în arest la domiciliu

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ inculpatul de 61 de ani a fost arestat pentru perversiuni cu o minoră de 10 ani ■ a cerut înlocuirea detenţiei, dar nu a avut succes ■

„Bunicul“ de 61 de ani, dintr-o comună de lîngă Piatra Neamţ, arestat preventiv după perversiuni cu o minoră de 10 ani, nu-i prieşte detenţia. După ce a ajuns după gratii, inculpatul a cerut judecătorilor înlocuirea cătuşelor cu măsura preventivă a arestului la domiciliu.

Nu a avut succes, iar acţiunea a fost respinsă va nefondată. „În temeiul art. 242 alin. 2 Cod procedură penală, raportat la art. 223 şi art. 202 Cod procedură penală, respinge ca nefondată cererea formulată de inculpatul C. Ion, aflat în stare de reţinere în Arestul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Neamţ, cercetat în dosarul penal nr. 368/P/2020 al Parchetului de pe lîngă Tribunalul Neamţ, pentru comiterea infracţiunii de viol în formă continuată, prev. şi ped. de art. 218 alin.1 şi alin. 3 lit. c) Cod penal, cu aplicarea art.35 alin.1 Cod penal, de a se înlocui măsura arestării preventive luată faţă de acesta cu măsura preventivă a arestului la domiciliu, menţinînd ca fiind legală şi temeinică măsura arestării preventive dispusă faţă de acesta“, conform instanţei.

Inculpatul a contestat decizia la Tribunalul Neamţ, dar în zadar. Conform actelor de urmărire penală, faptele au avut loc într-o perioadă mai mare de timp, între 2019 – 2020. Profitînd de vulnerabilitatea părţii vătămate, de naivitatea specifică vîrstei, dar şi stărea materială precare a familiei din care făcea parte, individul a ademenit copila cu sume modice de bani şi ar fi întreţinut cu aceasta relaţii sexuale orale.

Totul a ieşit la iveală, iar în urma anchetei, sexagenarul a fost reţinut pentru 24 de ore, ulterior fiind prezentat în faţa magistraţilor de la Judecătoria Piatra Neamţ cu propunere de arestare preventivă. Judecătorii nu au avut nici o reţinere şi au dispus încătuşarea în şedinţa de pe 10 noiembrie. Imediat după pronunţare inculpatul a contestat decizia instanţei de fond, însă la Tribunal demersul a fost respins ca nefondat.

Citește știrea

Trending