Contactează-ne

Actualitate

„Invadarea Ucrainei” – libret de operetă, scris pe picior de război

Știre publicată în urmă cu

în data de

Apologeţii războiului, care nu visează decât la „distrugerea Rusiei”, ne ţin conectată atenţia, propagând panica apocaliptică prin interpretarea unor variaţiuni pe arii  ale operetei „Invadarea Ucrainei”.

Pe scena lumii, apologeţii noii apocalipse şi-au început turneul, nu înainte de a  trage iar „Cortina de Fier” de-a latul Europei, din Estonia până în Slovacia. România a fost lăsată pe scenă, după Cortină, în compania unor soldaţi americani, englezi şi francezi, pentru a asigura figuraţia în Zona Operativă a Federaţiei Ruse. Prezenţa trupelor franceze, anunţată recent, alături de trupele americane suplimentare, este reacţia Franţei, prin care UE doreşte să-şi crească prezenţa în efectivele NATO deplasate în România. Emmanuel Macron este convins că prea s-a generalizat o confuzie, că NATO înseamnă doar SUA.

Marea Neagră, care până la războiul ruso-turc a fost „Lac turcesc”,  după reanexarea Crimeii la Federaţia Rusă şi-a definitivat  titulatura de „Marele lac rusesc”, iar acum este pe cale să se transforme în unul din „Marile lacuri americane”. În stagiunile următoare, România va asista doar ca chibiţ la spectacolele disputei ruso-americane pe apele Mării Negre, unde  recuzita nu va fi deloc butaforică. Aşa-zisul pragmatism al diplomaţiei române s-a remarcat doar prin  milogeala de la uşile SUA, la care chiriaşii vremelnici ai palatelor Cotroceni şi Victoria au stat cu mâna întinsă la Administraţia Americană, ca aceasta să-şi suplimenteze trupele la bazele Kogălniceanu şi Deveselu, pe spezele bugetului românesc.

După 1945, timp de aproape trei sferturi de veac, am tot sperat să ne „invadeze” trupele americane sau britanice, dar nu am avut parte decât de cele sovietice. Nu a fost nici pe departe meritul Americii, şi nici al Marii Britanii, că în august 1958 trupele sovietice au părăsit teritoriul României, care a devenit astfel singurul stat din Tratatul de la Varşovia eliberat de prezenţa ruşilor.

Din interes, americanii şi englezii ne-au abandonat ruşilor, la Ialta în 1945

În anul 2015, când fosta Bază aeriană a României de la Deveselu, construită în 1952 cu sprijinul sovieticilor, aceasta a fost populată cu soldaţi americani aduşi pentru a extinde sistemul american de apărare antirachetă. Afacerea a fost pusă în manoperă în 2010 de către Traian Băsescu, conform lucrării sale de masterat lansată în 2004 sub titlul „România, pe axa Bucureşti-Londra-Washington”.

Recent, într-un film american, actorul Brad Pitt, care interpreta rolul unui gangster, avea o replică în final, numai bună să provoace infarctul unor „progresişti” mai naivi. Replica, căzută  ca o ghilotină, era că „America nu este un model, este o afacere”. Trebuie amintit că sentimentul american de teamă faţă de comunism a luat naştere odată cu „Prima panică roşie” din perioada 1917-1920, odată cu  instalarea bolşevicilor la putere în Rusia.

În anul 1938 a luat fiinţă în SUA mult temuta Comisie pentru Cercetarea Activităţilor Antiamericane (HUAC), care şi-a axat activitatea pe investigaţiile anticomuniste declanşate. Nici în 1945, nici în anii care au urmat, în SUA nu a fost mai mică teama de pericolul comunismului. După declanşarea primului Război Rece în 1947, anticomunismul a exacerbat în SUA, prin instalarea perioadei mcCarthy-iste în 1949.

Sentimentele americane, de teamă faţă de comunism, s-au amplificat în cea de a doua „Panică roşie”, instalată în SUA ca urmare a succesului revoluţiei comuniste chineze din 1949 şi a războiului coreean (1950-1953). În 1945, în România nu exista o mişcare procomunistă importantă. Partidul comunist din România avea circa o mie de  membri, pe când în SUA existau circa 50 de mii de comunişti, a căror influenţă risca să blocheze „Marele Vis American”. Primul Război Rece s-a încheiat în 1991, odată cu desfiinţarea Tratatului de la Varşovia, care era în contrabalans cu NATO.

România traversează acum, ca băiat de mingi pe margine, cel de al doilea Război Rece, dominat de tensiunile politice, conflictele economice, cibernetice şi militare, dintre puterile Rusiei, Chinei şi ale SUA. În 2007, după ce am fost lăsaţi vreo 17 ani să ne bălăcărim în sucul propriu al unei democraţii originale, ne pomenim că în România debarcă cu pompă democraţia americană, strecurată printre structurile NATO.

O democraţie pornită din SUA, ajunge la noi mult prea târziu, pentru a o lua ca model, în încercarea de a ne elibera de scepticismul acumulat timp de 60 de ani, în care am visat privind la cer spre Vest. Americanii erau conştienţi de pericolul rusesc şi în 1945, dar i-a  durut în chipiu, având grijă doar de „Visul American”. Astăzi, România este unul din portalurile prin care SUA vor să exporte „Visul American” în Federaţia Rusă, via Ucraina. În timp ce Uniunea Europeană doarme în papuci, fără vise.

 

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Spectacol pe cer. Perseidele, sau ploia de stele, un fenomen astronomic al cărui nume vine de la constelaţia Perseu

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ stelele căzătoare ar trebui să se vadă în noaptea de 12 spre 13 august, după miezul nopţii ■ fenomenul coincide cu Luna Plină, astfel că se vor vedea doar stelele căzătoare cele mai luminoase ■

An de an, cei care-s pasionaţi, dar nu numai ei, de fenomenele astronomice aşteaptă finele primei jumătăţi a lunii august pentru a vedea un „spectacol“ pe cer, Perseidele, stelele căzătoare, sau ploaia de stele. De cele mai multe ori s-a întîmplat ca acestea să fie vizibile, cu atît mai mult cu cît nopţile întunecoase favorizau observarea acestui fenomen.

Anul acesta, în noaptea în care fenomenul are cea mai mare intensitate, cea de 12/13 august 2022, mai este şi un alt fenomen astronomic, Luna Plină. Acest lucru va face ca Perseidele să se vadă pe un cer inundat de lumina Lunii Pline, aşa cum a anunţat pe pagina de Facebook Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu“.

„Perseidele de anul acesta se vor vedea pe un cer inundat de lumina Lunii Pline. Pasionaţii de stele căzătoare şi spectacole cereşti se pot uita după Perseide în noaptea de 12 spre 13 august, după miezul nopţii pînă dimineaţă. În acea noapte se vor afla pe cer Luna Plină, aflată în preajma planetei Saturn, şi planetele Jupiter, înspre sud, foarte strălucitoare, şi Marte, înspre est, de culoare portocalie“, conform sursei citate.

Chiar dacă noaptea nu va fi întunecată, ci luminată de Luna Plină, Perseidele se vor putea vedea, cele mai strălucitoare, nu înspre Lună, ci în partea de est şi sus, deasupra capului. Specialiştii dau asigurări că stelele căzătoare ar trebui să fie destul de numeroase. Singura condiţie care mai trebuie îndeplinită, cel puţin în zona noastră, este ca cerul să fie degajat, să fie senin pentru a putea vedea cît mai multe stele căzătoare.

„Chiar dacă lumina Lunii va face ca cerul să nu mai fie negru, se vor putea vedea stelele căzătoare cele mai strălucitoare, care ar trebui să fie destul de numeroase. Pentru a le vedea nu priviţi înspre Lună, ci înspre est şi sus, deasupra capului. Încercaţi să observaţi cerul măcar o oră pentru a vedea mai multe stele căzătoare, timp în care puteţi învăţa şi cîteva constelaţii. Cer senin!“, anunţă Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu“.

O tradiţie din popor spune că dacă îţi pui o dorinţă atunci cînd vezi o stea căzătoare, ea se va împlini negreşit. Conform Wikipedia, Perseide sînt o prolifică ploaie de meteori asociată cu cometa Swift-Tuttle. Originea numelui acestei „ploi” este datorită punctului de unde par să apară, numit radiant, aflat în constelaţia Perseu. Fenomenul are loc în perioada 23 iulie – 20 august, însă apogeul este în noaptea de 12 spre 13 august, după miezul nopţii.

Citește știrea

Actualitate

Incendiu într-un bloc, de la un scurtcircuit

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un incendiu care a semănat panică printre locatarii unui bloc din municipiul Roman s-a produs, joi, 11 august, din cauza unui scurtcircuit electric.

Două persoane s-au autoevacuat, iar alte cinci au fost evacuate de pompieri. O femeie în vârstă de 33 de ani a fost transportată la Centrul de Primiri Urgenţe al Spitalului Roman.

“La ora 13:30, prin apel la 112, pompierii au fost înștiințați despre producerea unui incendiu la un apartament situat pe strada Fundătura Păcii în municipiul Roman.

La locul solicitării s-au deplasat trei echipaje de pompieri cu două autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD din cadrul Detașamentului Roman și membri ai SVSU Roman.

La sosirea forțelor de intervenție incendiul se manifesta cu flacără deschisă și degajare mare de fum într-o cameră dintr-un apartament de la al treilea etaj. Din fericire, în interiorul apartamentului nu se afla nicio persoană.

Două persoane s-au autoevacuat, iar alte cinci persoane, patru adulți și un copil, de la etajele 3 și 4 au fost evacuate de către forțele de intervenție. Acestea au fost preluate și evaluate de echipajele medicale, doar o femeie de 33 de ani fiind transportată la CPU Roman.

Concomitent cu evacuarea locatarilor, forțele de intervenție au acționat pentru localizarea și lichidarea incendiului, dar și pentru evacuarea fumului din interiorul locuinței și de pe casa scării. Au ars elemente de mobilier, articole vestimentare, materiale textile și s-au deteriorat pereții apartamentului și alte bunuri din interiorul apartamentului.

Cauza probabilă de producere a acestui incendiu a fost scurtcircuitul electric”, au comunicat reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Accident pe pod. Trei maşini implicate, o victimă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Accident rutier cu trei maşini implicate, pe podul care face legătura între localităţile Horia şi Roman, joi, 11 august. Conform informaţiilor oferite de poliţişti, accidentul s-a soldat cu o victimă, o femeie în vârstă de 52 de ani.

“La data de 11 august a.c., în jurul orei 14.30, polițiștii rutieri din cadrul Biroului Rutier Roman au fost sesizați cu privire la producerea unui eveniment rutier, pe Drumul Național 2, în afara localității Roman.

Din primele cercetări efectuate de polițiști a reieșit că, accidentul s-a produs între 3 autovehicule, care circulau pe același sens de mers, pe podul care face legătura între localitățile Horia și Roman.

Un autoturism condus de o femeie de 46 de ani, din Piatra Neamț, ar fi intrat în coliziune cu un autoturism, condus de o femeie de 52 de ani, din județul Bacău, care ar fi fost proiectat în autoturismul care circula în fața sa, condus de un bărbat de 28 de ani, din județul Bacău.

În urma evenimentului rutier a rezultat rănirea femeii de 52 de ani.

Conducătorii auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative.

În cauză, polițiștii continuă cercetările, sub aspectul comiterii infracțiunii de vătămare corporală din culpă, în vederea stabilirii cauzelor și condițiilor în care a avut loc evenimentul rutier”, a declarat subinspector Ramona Ciofu, purtător de cuvânt al IPJ Neamţ.

Citește știrea
AdvertisementTrending