Contactează-ne

Actualitate

Intrarea Maicii Domnului în Templu – tradiții și semnificații

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în postul Nașterii Domnului sunt 15 zile cu dezlegare la pește ■

Pe 21 noiembrie, creștinii ortodocși sărbătoresc Intrarea Maicii Domnului în Templu, un praznic important ce marchează aducerea Fecioarei Maria la Templu de către părinții săi, Sfinții Ioachim și Ana. Cu această ocazie, Biserica oferă dezlegare la pește.

Sărbătoarea mai este cunoscută în popor sub numele de Obrejenie sau Vovidenie, fiind asociată cu celebrarea unei divinități a lupilor, Filip cel Șchiop, despre care tradiția spune că ar fi fost pedepsit de Dumnezeu pentru că s-a abătut de la dreapta credință.

Obiceiuri și superstiții străvechi

În jurul acestei sărbători s-au păstrat numeroase datini și credințe populare, în special legate de lumină: soarele, focul, candela și lumânarea. Se spune că lumânările aprinse în această zi nu se sting niciodată pe lumea cealaltă, călăuzind sufletele celor plecați și risipind întunericul morții. O candelă trebuie să ardă toată noaptea în casele credincioșilor, pentru a aduce noroc și reușită copiilor lor.

Un obicei specific presupune ca în ajunul sărbătorii să se pună apă într-un vas, de care să fie lipită o lumânare aprinsă. Cei ai casei fac rugăciuni și mătănii: 100 seara, alte 100 la miezul nopții și încă 100 dimineața. Apa din vas este folosită pentru spălare, pentru a alunga bolile și răutățile.

Alimente tradiționale și interdicții

În această zi, femeile oferă de pomană oale de lut, căni cu apă sau bragă, colaci și lumânări aprinse. În Moldova se prepară plăcinte cu varză (vărzări), poale-n brâu cu dovleac sau covașă, iar de dezlegare la pește se împart preparate din pește.

Conform credințelor populare: bărbații nu își schimbă cămășile, pâinea nu se taie cu cuțitul, ci se rupe cu mâna. De asemenea, cei certați trebuie să se împace, iar vremea din această zi este interpretată ca o prevestire pentru anul care urmează: – Cer senin – an secetos, – Ploaie și frig – an ploios și cu epidemii, – Ninsoare – o iarnă grea.

Mistere și credințe

În noaptea de Vovidenie, se spune că vrăjitoarele au mai multă putere, iar strigoii bântuie. Pentru protecție, femeile ung ușile și ferestrele cu usturoi. Se crede că în locurile unde sunt ascunse comori apar flăcări albastre, iar fetele nemăritate pot întrezări chipul ursitului în oglinda unei fântâni, la lumina unei lumânări. Cei care ignoră sărbătoarea și lucrează riscă probleme de sănătate la picioare.

Copiii obișnuiesc să pună crenguțe de măr în vase cu apă, lăsându-le la lumină și căldură, pentru ca acestea să înflorească până la Anul Nou și să fie folosite ca sorcove.

Sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în Templu, pe 21 noiembrie, rămâne un moment de profundă semnificație spirituală, onorând credința și tradițiile păstrate de-a lungul veacurilor.

Zile în care este dezlegare la pește:

  • Intrarea în Biserică a Maicii Domnului – 21 noiembrie
  • Sf. Cuv. Antonie de la Iezerul Vâlcii – 23 noiembrie
  • Sf. Sfințiți Clement, episcopul Romei și Petru, episcopul Alexandriei – 24 noiembrie
  • Odovania praznicului Intrării în biserică a Maicii Domnului, Sf. M. Mc. Ecaterina – 25 noiembrie
  • Sf. Ap. Andrei cel întâi chemat, ocrotitorul României – 30 noiembrie
  • Sf. Proroc Naum – 1 decembrie
  • Sf. Cuv. Gheorghe de la Cernica și Căldărușani – 3 decembrie
  • Sf. Cuv. Sava cel sfințit – 5 decembrie
  • Sf. Ierarh Nicolae, arhiepiscopul Mirelor Lichiei – 6 decembrie
  • Sf. Mc. Filofteia de la Curtea de Argeș – 7 decembrie
  • Sf. Cuv. Patapie – 8 decembrie
  • Zămislirea Sf. Fecioare Maria de către Sf. Ana – 9 decembrie
  • Sf. Ierarh Spiridon, episcopul Trimitundei – 12 decembrie
  • Sf. Mc. Tirs, Calinic, Filimon și Apolonie – 14 decembrie
  • Sf. Sfințit Mc. Elefterie, episcopul Iliriei – 15 decembrie

 

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending