Contactează-ne

Actualitate

Intrarea Maicii Domnului în Biserică

Știre publicată în urmă cu

în data de

Sarbatoarea Intrarea Maicii Domnului în Biserică este cunoscuta in popor sub denumirea de Vovidenia sau Ovedenia. Este sarbatoarea in  amintirea zilei in  care,  potrivit traditiei, Sfintii Ioachim si Ana au adus pe fiica lor Maria, in varsta de trei ani, la templu. Ea va ramane la templu pana la varsta de 15 ani, ca una care, inca inainte de zamislire, fusese harazita Domnului, de catre pa­rintii săi.

Nasterea si copilaria Fecioarei Maria nu sunt prezentate in Evanghelii sau in alte carti ale Noului Testament. Amanunte despre aceste etape ale vietii sale sunt consemnate intr-o apocrifa din sec. al II-lea, cunoscuta sub numele de “Evanghelia dupa Iacov” sau “Protoevanghelia”.

Sfintele carti bisericiesti istorisesc ca Ana, cea pururea pomenita, care mai toata viata ei a fost stearpa, luand indemn din Cartea Sfanta la cele ce s-au petrecut cu cealalta Ana, care era si ea stearpa – maica Prorocului Samuel, il ruga impreuna cu barbatul ei Ioachim, pe Stapanul firii sa le daruiasca lor un prunc. Ei fagaduiau ca daca le va implini cererea, il vor inchina lui Dumnezeu. Si asa a nascut Sfanta Ana pe ceea ce s-a facut pricina mantuirii neamului omenesc – pe Nascatoarea si pururea Fecioara Maria. Iar cand ea a implinit trei ani, a fost luata de catre parintii ei, dusa la templu si incredintata preotilor. Astfel,  arhiereul Zaharia, a dus-o in Sfanta Sfintelor, locul  unde  o data pe an intra doar el. Fecioara Maria a ramas acolo timp de doisprezece ani.

Sărbătoarea Intrarea Maicii Domnului în Biserică a existat înainte de sec. al VI-lea

Exista o mentiune a ei din sec. al IV-lea, facuta de Sf. Grigorie de Nyssa. Sf. Andrei Criteanul (sec. al VII-lea) vorbeste si el despre aceasta sarbatoare ce se tinea la Ierusalim. In sec. al VIII-lea, patriarhii Gherman si Tarasie au rostit cate o predica in cinstea acestei sarbatori. Se pare ca data de 21 noiembrie reprezinta data sfintirii unei biserici cu acest hram in 543. Biserica a fost construita de Iustinian cel Mare langa zidul ruinat al templului. In Apus, sarbatoarea a fost adoptata mult mai tarziu de papa Grigorie al XI-lea, care a celebrat-o petru prima data la Avignon, in 1374. Ea s-a raspandit in sec. XV-XVI, in timpul papilor Sixt al IV-lea si Sixt al V-lea.

Schitul Vovidenia – scurt istoric

Schitul Vovidenia dateaza inca din secolul al XVII-lea, fiind rectitorit de catre Episcopul Ioanichie al Romanului, pe locul vechiului schit numit “Slatiorul” sau “Spirea”, cu hramul “Sfantul Ierarh Spiridon”.

Aici au trait monahi iubitori de liniste din Manastirea Neamt si tot aici si-a petrecut anii de ucenicie Ioanichie, inainte de a ajunge episcop, lucru intamplat in anul 1747. Neuitand locul noviciatului sau, Episcopul Ioanichie ctitoreste aici o biserica de lemn in anul 1751, langa alta mai veche din 1749.

Schitul Vovidenia - Neamt

Lacasul este reinnoit, tot din lemn, intre anii 1790-1799, prin contributia ieromonahului Isaia, egumenul Ioanichie de la Manastirea Bogdana si stolnicul Atanasie Gosan, cu hramul “Intrarea in Biserica a Maicii Domnului“, sau popular “Vovidenia”.

Dupa 100 ani, in anul 1849, biserica Vovidenia a fost desfacuta si daruita locuitorilor din satul Lunca (comuna Vanatori), in acelasi an incepand construirea actualei biserici de zid, ctitorita intre 1849 si 1853 de egumenii Daniil si Gherasim Miron, sfintita in 1857.

Schitul Vovidenia - Neamt

Se ridica actuala biserica, cu zid de piatra, care pastraza de la cea a episcopului Ioanichie catapeteasma si amvonul, avand ca principali ctitori pe ieroschimonahii Iosif si Ghenadie, vietuitori ai Vovideniei, si pe staretul de atunci al Manastirii Neamt, parintele Neonil. a carei sfintire s-a savarsit la 28 septembrie 1857.

Biserica a cunoscut de-a lungul anilor mai multe reparatii, intre anii 1868-1869 fiind pictata, in tempera, de pictorul Constantin Calinescu, staret al Manastirii Neamt fiind Arhimandritul Nestor Vornicescu, devenit ulterior Mitropolit al Olteniei, iar egumen al schitului, Protosinghelul Nazarie Chirila.

 

In vecinatatea Vovideniei se afla casa Mitropolitului Visarion Puiu al Bucovinei, in care functioneaza in prezent un muzeu inchinat scriitorului Mihail Sadoveanu (1947-1961), prieten al mitropolitului, care a folosit-o intre anii 1947-1961, drept casa de creatie. In ultimii ani, in acest loc s-au efectuat importante lucrari de constructie si restaurare.

Monumentul are plan treflat si fatade in stil neoclasic, dar se individualizeaza prin prezenta a cinci turle – dintre care patru in parti – ce incadreaza pe cea centrala. Catapeteasma este de la vechea biserica, fiind zugravita de unul dintre calugarii manastirii, iar pictura interioara a fost executata in tempera de catre C. Calinescu, in anii 1968-1969, remarcandu-se prin multitudinea scenelor inspirate din viata monahala romaneasca.

Schitul Vovidenia - Neamt

Casa Memoriala Visarion Puiu – Resedinta lui Mihail Sadoveanu

La 26 iunie 1966 a fost inaugurata Casa memoriala “Mihail Sadoveanu“, intr-o constructie ridicata in anul 1937, de Visarion Puiu, Mitropolit al Bucovinei in perioada anilor 1935-1940. Casa, oferita de obstea Manastirii Neamt pentru a folosi marelui nostru scriitor, imbina valoarea sentimentala si istorico-literara conferita de prezenta sadoveniana cu certe calitati arhitecturale, inspirate din specificul vechilor constructii din zona.

Casa Visarion Puiu - Mihail Sadoveanu - Neamt

Devenita casa de oaspeti, este pusa la dispozitia scriitorului Mihail Sadoveanu in 1944 si cedata spre folosinta pe viata in 1949. Casa memoriala “Mihail Sadoveanu” a fost donata statului pe timp nelimitat pentru a fi folosita ca muzeu.

Muzeul a fost infiintat in 1964-1966, de catre Muzeul Literaturii Romane din Bucuresti, cu sprijinul familiei Sadoveanu. Inaugurat in august 1966, este trecut in administratia Complexului Muzeal Neamt in 1970.

Casa memoriala “Mihail Sadoveanu” a revenit în administratia Muzeului Literaturii Romane Bucuresti la 1 ianuarie 1994. Scriitorul a locuit in cladirea actualului muzeu in perioada 1944-1961, fiind resedinta sa de vara.

Muzeul pastreaza ambianta de epoca si expune obiecte memoriale: portretele parintilor, portret si bust ale scriitorului, o icoana din secolul al XVIII-lea, o masa florentina, un sah de fildes, pianul, sabia de samurai, obiecte de vanatoare si pescuit; carti, editii princeps, volume de documente istorice de la 1500.

Schitul Vovidenia - Neamt

Sursa: https://www.crestinortodox.ro/stiri/crestinortodox/intrarea-maicii-domnului-biserica-vovidenia-74585.html 
Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending