Contactează-ne

Arhivă 2005-2017

Interventii haotice în blocurile nemtenilor

Știre publicată în urmă cu

în data de

• pentru interventiile punctuale asupra structurilor, expertiza tehnica trebuie efectuata la nivelul întregii cladiri • fatadele blocurilor trebuie refacute si întretinute din banii proprietarilor • acoperisurile nu prezinta mare siguranta pentru populatie •

Siguranta populatiei din mediul urban este pusa sub un mare semn de întrebare, luînd în calcul starea fatadelor si acoperisurilor blocurilor. Pentru a tine sub control situatia si pentru a împiedica evenimentele nedorite, Inspectoratul de Stat în Constructii efectueaza, lunar, controale la cîte o asociatie, urmarind modificarile efectuate în locuinte, starea fatadelor si cea a acoperisurilor realizate de proprietari. „Din punct de vedere al Legii 10 privind calitatea în constructii, asociatiile de proprietari sînt responsabile pentru interventiile asupra locuintelor colective. Se constata ca, în timp, s-au acumulat o serie de modificari autorizate sau neautorizate. În cazul interventiilor asupra structurilor, noi le solicitam expertilor care efectueaza expertize la structura de bloc sa verifice starea întregii structuri, nu doar local, acolo unde se intentioneaza modificarea. La verificarile efectuate în comun cu responsabilii din primarii, s-a constatat o lipsa totala de autoritate a reprezentantilor asociatiilor de proprietari, dublata de împotrivirea unor locatari de a fi efectuate controalele în locuintele lor“, a declarat inspectorul sef al Inspectoratului de Stat în Constructii Neamt, inginerul Andrei Ignat. În prezent, patrunderea într-o locuinta privata este posibila doar pe baza de mandat de la oamenii legii. Printre modificarile interioare aduse de proprietari locuintelor lor se numara desfiintarea peretilor interiori, interventiile la peretii exteriori, transformarea balcoanelor în logii, construirea de beciuri la apartamentele situate la parter si înfundarea coloanelor de canalizare, ceea ce duce la disparitia aerisirilor.

Fatadele, vai de ele

În multe zone din Piatra Neamt, starea fatadelor lasa mult de dorit. Conform inspectorului sef al Inspectoratului de Stat în Constructii Neamt, de întretinerea acestora sînt raspunzatoare tot asociatiile de proprietari. În Piatra Neamt, fondul construit are o vechime considerabila, majoritatea blocurilor avînd peste 20 de ani. „Întretinerea fatadelor este tot o sarcina a proprietarilor, pentru ca le apartin. Posibilitatea de desprindere si prabusire a unor portiuni din zugraveala exterioara poate aparea oricînd în foarte multe locuri din Piatra Neamt. Din pacate, lipsa banilor la asociatii si, în general, lipsa banilor la proprietari face ca aceste interventii de întretinere a fatadelor aproape sa nu existe. Ultima astfel de lucrare a avut loc în urma cu un an, la blocul «Romarta», situat vizavi de spital. Acolo era în pericol sa se desprinda fatada chiar de deasupra statiei si a florariei, publicul larg fiind expus pericolului. Pentru a preîntîmpina aceste nenorociri, noi efectuam lunar cîte un control la o asociatie, pentru a constata starea în care se afla zidaria exterioara a blocurilor si masurile care trebuie întreprinse de catre proprietari“, a mai spus Andrei Ignat. În prezent, inspectorii ISC se ocupa cu realizarea unui centralizator al celor mai deteriorate fatade de blocuri din Piatra Neamt.

Acoperisuri de bloc realizate artizanal

Multe dintre acoperisurile blocurilor din municipiul de la poalele Pietricicai au fost facute dupa priceperea proprietarilor, fara proiecte si autorizatii. „Obligativitatea punerii în siguranta a acestor acoperisuri, cele mai multe realizate artizanal, cade tot în sarcina asociatiilor. Abia în ultima perioada aceste lucrari s-au realizat legal. Guvernul a initiat o ordonanta prin care sprijina reabilitarea termica a fatadelor, în baza careia 30% din cheltuieli sînt suportate de Guvern, 30% de comunitatile locale si diferenta – de asociatiile de proprietari. Desi trebuie întocmite multe documente, merita efortul, pentru ca proprietarii sînt sprijiniti financiar sa rezolve probleme importante ale imobilelor în care locuiesc“, a mai spus Andrei Ignat. Pentru încalcarea prevederilor legale referitoare la urmarirea si verificarea starii tehnice a imobilelor, Legea 10/1995 privind calitatea în constructii prevede aplicarea de amenzi contraventionale cuprinse între 150 si 4.650 de lei. Desi cadru legal exista, nici o asociatie din Piatra Neamt nu a primit amenda pentru neonorarea obligatiilor, întrucît se stie ca starea financiara a acestora este foarte proasta. E drept ca nici nenorociri ca prin alte orase nu s-au întîmplat. N-au murit oameni secerati de o bucata de fatada, ori de vreo coala de azbociment desprinsa de pe un acoperis. Un asemenea sfîrsit tragic a avut un cîine, pe care a cazut o bucata de tencuiala.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending