Contactează-ne

Prima pagină

Interlopi din Roman, care șantajau patronii unor săli de „păcănele”, condamnați cu executare

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ sentința a fost pronunțată la Tribunalul Neamț ■ cinci persoane au fost găsite vinovate de șantaj, acuzațiile de grup infracțional organizat prescriindu-se ■

La Tribunalul Neamț, pe data de 10 martie 2025, au fost stabilite pedepsele pe care trebuie să le ispășească cinci persoane, care au sau aveau domiciliul în municipiul Roman. Aproape toți sunt vechi „cunoștințe” ale anchetatorilor, înafară de această speță având la activ și alte fapte penale.

Instanța nemțeană a dispus condamnări pentru ultraj, magistrații constatând că infracțiunea de constituire a unui grup infracțional s-a prescris. De remarcat este faptul că, printre cei pedepsiți la detenție cu executare sunt și câțiva frați din familia Tănase. Iată ce se arată în hotărârea magistraților:

„Dispune încetarea procesului penal faţă de inculpaţii COMAN (fost LUPU) MERIŞOR, TĂNASE AUREL, TĂNASE SORIN, TĂNASE GHEORGHE-GABRIEL, UDILĂ DUMITRU IONEL pentru săvârşirea infracţiunii de constituirea unui grup infracţional organizat, faptă prevăzută de art. 367 alin. 1 Cod penal. Dispune: 1). Condamnarea inculpatului COMAN (fost LUPU) MERIŞOR, pentru săvârşirea infracţiunii de şantaj (…) la pedeapsa de 4 (patru ) ani închisoare.

2). Condamnarea inculpatului TĂNASE AUREL, pentru săvârşirea infracţiunii de şantaj (…) la pedeapsa de 4 ( patru ) ani închisoare. 3). Condamnarea inculpatului TĂNASE SORIN, pentru săvârşirea infracţiunii de şantaj (…) la pedeapsa de 3 ( trei) ani şi 6 ( şase) luni închisoare. 4). Condamnarea inculpatului TĂNASE GHEORGHE-GABRIEL, pentru săvârşirea infracţiunii de şantaj (…) la pedeapsa de 3 ( trei) ani şi 6 ( şase) luni închisoare.

5). Condamnarea inculpatului UDILĂ DUMITRU IONEL, pentru săvârşirea infracţiunii de şantaj (…) la pedeapsa de 3 ( trei) ani închisoare”. Judecătorii i-au mai obligat pe cei cinci acuzați să achite statului suma de 7.500 de lei cheltuieli judiciare (din care câte 500 lei din faza de urmărire penală). Sentința de pe 10 martie 2025 nu este definitivă, putțnd fi atacată la Curtea de Apel Bacău.

Destructurarea grupării infracţionale a avut loc pe 23 noiembrie 2020, când au fost organizate percheziţii. „În cursul anului 2017, şase persoane, din Roman, s-ar fi constituit într-o grupare infracţională organizată, bazată pe relaţii familiale şi prietenii apropiate, în scopul obţinerii unor foloase injuste, prin ameninţare şi intimidare, de la reprezentanţii unor firme care administrau săli de jocuri de noroc“, comunica Poliţia Neamţ.

Cele nouă descinderi s-au soldat cu indisponibilizarea a patru autoturisme, a căror valoare era de câteva zeci de mii de euro, 6.700 de lei, 725 de euro, 12 telefoane mobile şi un cuţit. Anchetatorii eau că membrii grupării ar fi ameninţat cu acte de violenţă atât angajaţii care îşi desfăşurau activitatea în sălile de jocuri, cât şi clienţii, acţiunile de indimidare determinând proprietarii spaţiilor să le achite taxe de protecţie.

De asemenea, între 2019 și 2020, cinci persoane ar fi oferit alimente, bunuri şi sume de bani, cu împrumut, mai multor persoane. „Ulterior, datornicii trebuiau să returneze banii, cu dobândă, într-un interval de timp stabilit de membrii grupării, iar, în cazul nerespectării acestuia, ar fi exercitat acte de violenţă fizică şi verbală asupra acestora“, transmitea DIICOT.

 

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement





Trending