Contactează-ne

Arhivă 2005-2017

Inspectorul Drexler impune conditii primarului Stefan

Știre publicată în urmă cu

în data de

• municipalitatea vrea acordul Ministerului Educatiei sa transforme Caminul 2 al Liceului Auto în locuinte sociale • Inspectoratul Scolar s-a aratat dispus s-o ajute în demersuri numai daca Primaria îi da la schimb terenul si cladirile Scolii nr. 17 si Gradinitei nr. 16, ca sa faca tabara scolara • în plus, inspectorul Dorina Drexler a impus autoritatilor si conditia realizarii unui drum separat de cele existente, ca accesul spre internat sa nu perturbe activitatea de învatamînt • Primaria n-a avut nimic împotriva, ba chiar propune desfiintarea scolii, iar consilierii locali se hotarasc azi •

Locuintele sociale pe care vrea Primaria Piatra Neamt sa le faca prin diverse parti ale orasului sînt conditionate, mai nou, de inspectorul scolar general Dorina Drexler. Iar institutia nu are nimic împotriva, fiind de acord sa le duca la îndeplinire. De aceasta data, este vorba despre Caminul 2 al Colegiului Tehnic Transporturi, de unde locatarii au fost pe punctul de a fi evacuati în urma cu cîteva luni. Primaria si-a exprimat intentia de a face locuinte sociale aici, dar are nevoie de avizul Ministerului Educatiei. Inspectoratul Scolar s-a aratat dispus sa ajute Primaria în obtinerea acestui aviz, dar a cerut în schimb… terenul si cladirile Scolii nr. 17 si Gradinitei nr. 16. Si a mai impus si construirea unui drum de acces separat spre camin.

Primaria vrea sa faca locuinte

În absoluta penurie si aflux de cereri de locuinte sociale, municipalitatea pietreana nu stie pe unde sa mai gaseasca teren ca sa ridice unitati locative. Avînd în vedere si situatia locatarilor actuali ai Internatului 2 al Liceului Auto, oficialitatile s-au gîndit sa modernizeze imobilul de pe strada Soarelui nr. 1 si sa amenajeze camerele de camin ca locuinte sociale. Cladirea internatului are parter si trei etaje, 840 de metri patrati suprafata construita si ar fi optima pentru realizarea a 52 de unitati locative. Care ar rezolva partial problema tinerelor familii chiriase în imobilul cu pricina. Nu mai departe de începutul iernii trecute, chiriasii de la Liceul Auto au fost scosi în strada pe motiv de modernizare a cladirii. Zece persoane singure si 28 de familii cu unul sau doi copii au primit ordin de evacuare, pentru ca Inspectoratul Scolar Judetean Neamt avea planuri mari: sa-l transforme în complex de cazare pe timpul vacantelor, de tip tabara scolara. ISJ a primit pentru asta trei miliarde de lei vechi de la ministerul de resort, bani cu dedicatie si cu termen de cheltuire. Locatarii fostului internat s-au dus la Primarie, încercînd sa înduioseze autoritatile pentru ca nu aveau unde sa plece cu copiii si avutia în pragul iernii. Cei ale caror contracte de închiriere au expirat au fost evacuati, ceilalti au primit voie sa ramîna în imobil pîna la expirarea întelegerii. Dar fara apa, lumina, canalizare, apa calda sau caldura. „Vom încerca sa cerem aprobare de la minister pentru ca acest imobil care este destinat taberelor scolare sa devina spatiu de locuit si vom cauta altul pentru taberele scolare. Sper sa solutionam problema pentru cei care au contracte si stau legal. Cît îi priveste pe cei care stau ilegal si nu sînt din Piatra Neamt, acestia vor trebui sa paraseasca unitatile locative“, declara, la momentul respectiv, primarul Gheorghe Stefan. Evolutia ulterioara a lucrurilor arata ca autoritatile pietrene au înduplecat ministerul. Cum majoritatea chiriasilor din fostul internat al Liceului Auto au depuse dosare la Primarie pentru obtinerea unei locuinte sociale, în momentul cînd municipalitatea a anuntat ca vrea sa transforme internatul în bloc de locuinte sociale, a rasarit soarele din nou pe strada lor. Pentru ca intentia sa se materializeze, e nevoie, printre altele, si de avizul Ministerului Educatiei Cercetarii si Tineretului, pentru schimbarea destinatiei imobilului.

Inspectoratul vrea musai tabere

Între Primarie si Inspectoratul Scolar a început corespondenta pentru ca imobilului din strada Soarelui sa-i fie schimbata destinatia. Prin adresa nr. 6532 din 5 mai 2007, inspectorul general Drexler se declara de acord sa dea o mîna de ajutor Primariei la minister pentru avizarea transformarii camerelor de internat în locuinte sociale, dar pune conditii. „Referitor la adresa dvs. nr. 22876/20.04.2007 prin care ne solicitati sprijinul în vederea obtinerii avizului Ministerului Educatiei si Cercetarii pentru schimbarea de destinatie a imobilului Camin nr. 2 aflat în administrarea Colegiului Tehnic Transporturi Piatra Neamt, situat în strada Soarelui nr. 1 pentru constructia de locuinte sociale, va comunicam urmatoarele: avizul nostru este FAVORABIL în conditiile în care primaria Piatra Neamt cedeaza spre folosinta gratuita cladirea P+1E în care functioneaza scoala nr. 17 si gradinita, cu Sc 170 mp (suprafata construita – n.r.) si Sd 340 mp (suprafata desfasurata – n.r.), pe toata durata de existenta a acesteia, precum si terenul aferent în suprafata de 2.260 mp, amplasate în Piatra Neamt, Aleea Tineretului, nr. 17, în vederea amenajarii unei tabere scolare în subordinea Ministerului Educatiei si Cercetarii; crearea unui drum pentru accesul separat spre acest imobil, care sa nu fie comun cu accesul spre celelalte cladiri ale scolii, astfel încît sa nu fie perturbata activitatea de învatamînt. Prin urmare, va rugam sa înaintati în vederea aprobarii Consiliului Local al municipiului Piatra Neamt propunerea noastra. Va multumim pentru colaborare!“. Semneaza Dorina Luminita Drexler, inspector scolar general.

Primaria se conformeaza si desfiinteaza scoala

Consilierii pietreni vor avea pe masa, la sedinta de astazi, un proiect de hotarîre care da curs doleantelor sefei inspectoratului. Conducerea Primariei s-a conformat si propune transmiterea în folosinta gratuita catre ISJ Neamt a Scolii nr. 17 si Gradinitei nr. 16 (teren si constructii) pe toata durata existentei imobilelor, dar nu mai mult de 49 de ani. Cu speranta certa ca ISJ va realiza din fonduri proprii toate investitiile, reparatiile, întretinerea si reabilitarea cladirii, daca tot îsi face tabara scolara. Un alt proiect de hotarîre prevede schimbarea destinatiei renumitului de-acum Camin nr. 2 al Colegiului Transporturi, ca sa-si urmeze cursul si ideea realizarii de locuinte. Însa, nu e totul. Alt proiect de hotarîre supus votului consilierilor locali se refera la desfiintarea Scolii nr. 17. Reteaua scolara din Piatra Neamt pentru anul 2008 – 2009 va arata cu totul altfel pentru ca, de la 1 iulie, Scoala 17 nu va mai exista, iar elevii vor fi împrastiati pe la alte unitati de învatamînt. Odata cu asta, se da peste cap si activitatea altor scoli si gradinite. Spre exemplu, pentru ca Scoala 17 a fost desfiintata, Scoala nr. 7 îsi va pierde personalitatea juridica, mai ales ca si numarul elevilor a scazut sub 200. Initial, s-a optat pentru arondarea ei la Liceul de Arta Victor Brauner, dar aici se practica învatamînt vocational si elevii trebuie sa dea probe de aptitudini ca sa urmeze cursurile, plus ca toate costurile sînt net mai mari, specifice învatamîntului vocational. Ulterior, s-a schimbat schimbarea si s-a propus ca Scoala 7 sa fie trecuta în ograda Scolii nr. 2, care e si mai aproape si are contabilitate proprie. Un alt motiv pentru aceasta mutare a fost ca majoritatea elevilor si prescolarilor de la Scoala nr. 17 au optat pentru ea. Inspectoratul Scolar da asigurari ca pentru transportul copiilor va fi pus la munca unul din celebrele microbuze puse la dispozitie de MEdC. Pîna la urma, nici un efort nu este prea mare daca pe malul Bistritei rasare ditamai tabara în care sa se recreeze capsoarele „scolerilor“ obositi de ideile marete ale celor care conduc învatamîntul. National sau judetean.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending