Contactează-ne

Actualitate

Inspecția Muncii, raport privind neregulile de la stațiile GPL din Neamț

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ au fost verificaţi 37 angajatori, dispuse 57 de măsuri de remediere şi aplicate un număr de 40 sancţiuni contravenţionale ■ s-au dat 11 amenzi în cuantum de 22.700 lei şi 29 avertismente ■

După explozia de la Crevedia, în care au murit șase persoane la o stație GPL și au fost rănite 50 persoane, echipe mixte de control, desemnate prin ordin de prefect, au verificat și în Neamț, în perioada 28 august – 31 octombrie, activitatea în domeniu a societăților. Controalele s-au desfășurat la 37 de angajatori cu activitate în județ.

Respectarea normelor de protecția muncii a fost scopul principal al verificărilor, dar echipele de inspectori au controlat cam tot ce ține de domeniul instituțional. Firma de la Crevedia nu avea în județul Neamț nici unul din cele 25 puncte de lucru de pe teritoriul țării, dar verificările la stații și depozite GPL au fost realizate cu rigurozitate.

Conform unui comunicat de presă al ITM Neamț, campania naţională de control la angajatorii care desfăşoară activităţi de depozitare şi comercializare a carburanţilor auto tip GPL a vizat respectarea prevederilor legale privind încheierea şi executarea contractelor de muncă şi verificarea modului în care sunt respectate normele pentru îmbunătăţirea securităţii şi protecţia sănătăţii lucrătorilor.

Obiectivele campaniei au fost: identificarea angajatorilor care nu respectă prevederile legale care reglementează relaţiile de muncă şi luarea măsurilor care se impun pentru determinarea acestora să se conformeze dispoziţiilor legale; eliminarea neconformităţilor constatate, prin dispunerea de măsuri obligatorii pentru remedierea neconformităţilor şi aplicarea sancţiunilor contravenţionale.

S-a urmărit creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor şi lucrătorilor în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor în domeniile relaţiilor de muncă; creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor şi lucrătorilor în ceea ce priveşte necesitatea respectării normelor de sănătate şi securitate, plus eliminarea neconformităţilor constatate la angajatorii din domeniile de activitate vizate de campanie.

Pentru deficienţele constatate au fost dispuse 57 de măsuri de remediere şi au fost aplicate 40 sancţiuni, din care 11 amenzi în cuantum de 22.700 lei şi 29 avertismente. Deficienţe frecvent constatate au fost: angajatorul nu respectă dispozi iile legale referitoare la acordarea repausului săptămânal de 48 ore consecutive și nerespectarea  obligaţiei de a ţine la locul de muncă evidenţa orelor de  muncă prestate zilnic de salariați.

În alte situații angajatorul nu a făcut dovada eliberării salariaților ale căror contracte individuale  de muncă au încetat, a unei adeverinţe care să ateste activitatea desfăşurată, durata activităţii, salariul, vechimea în muncă şi în specialitate, precum şi un extras din registrul general de evidenţă a salariaţilor; angajatorul nu a cuprins în contractele individuale de muncă cu timp partime, repartizarea programului de lucru.

S-a mai constatat că angajatorul nu respectă prevederile legale de a păstra la locul de muncă o copie a contractului individual de muncă pentru salariații care prestează activitate la locul de muncă; dosarele de personal erau incomplete; registrul general de evidenţă a salariaţilor era transmis cu date eronate; nu era asigurată semnalizarea de securitate ăi sănătate în muncă la instalația electrică; nu era organizată activitatea de acordare a primului ajutor în caz de urgență.

Angajatorul nu a asigurat controlul medical periodic al lucrătorilor și nu a dotat toate locurile de muncă cu trusă medicală de prim ajutor; angajatorul nu a instruit corespunzător lucrătorii din punct de vedere a securităţii şi sănătăţii în muncă; nu era asigurată semnalizarea zonelor unde pot apărea atmosfere explozive; rastelurile de depozitare a buteliilor nu erau legate la instalația de împământare; lucrătorii nu purtau echipamentul individual de protecție acordat de angajator.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending