Contactează-ne

Prima pagină

Înșelăciuni prin metoda Accidentul, trei fapte rămase la stadiul de tentativă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în cursul nopții de 9 spre 10 mai, la serviciul 112 au fost anunțate trei tentative de înșelăciune ■ persoanele contactate era informate despre faptul că rude apropiate ar fi fost victima ale unor accidente rutiere ■ în toate cele trei cazuri, prezența de spirit a persoanelor apelate a întrerup cursul infracțional ■

Metoda cunoscută sub numele Accidentul constă în specularea stărilor emoționale ale unor persoane vârstnice, care sunt păcălite de escroci spunându-li-se că rude apropiate, de regulă copiii acestora, au fost implicate în accidente grave și pentru a fi salvate este nevoie de o sumă considerabilă de bani. În general cei de la capătul firului de telefon susțin că sunt ofițeri de poliție, procurori, avocați sau medici.

Conform unui comunicat de presă al Inspectoratului de Poliție Județean Neamț, în noaptea de 9 spre 10 mai a.c. la serviciul 112 s-au înregistrat trei apeluri, legate de încercarea unor persoane de a obține sume de bani, prin metoda amintită. Primul apel a fost dat în jurul orei 00:15 și a venit din partea unei femei din municipiul Roman. Aceasta a relatat faptul că, a primit un apel telefonic, prin care a fost informată că o rudă ar fi suferit un accident grav și pentru a o salva este necesară o sumă.

La câteva ore distanță, în jurul orei 02:50, a fost înregistrat un alt apel similar. Un bărbat din Roman a fost contactat de o persoană care l-ar fi anunțat faptul că soția a fost implicată într-un accident, în afara țării, și pentru a o opera de urgență este nevoie de bani. Ultimul apel, la ora 07:22, a vizat tot o femeie, care ar fi fost contactată de persoane necunoscute și informată cu privire la faptul că, nepoata sa a fost implicată într-un accident rutier și necesită, urgent, o intervenție chirurgicală.

Din fericire, în toate cele trei cazuri, prezența de spirit a persoanelor apelate a întrerup cursul infracțional. În cauză polițiștii vor continua cercetările, pentru identificarea persoanelor implicate. Despre câţiva infractori din Neamţ se poate spune că sunt aşi ai escrocheriilor de acest gen. Ei s-au „remarcat“ prin valoarea mare a prejudiciului creat, de-a lungul timpului, sau numărul impresionant de astfel de fapte.

De reaminitit faptul că în luna noiembrie a anului trecut  a ieşit la iveală faptul că un bărbat de 45 de ani, din Piatra Neamţ şi o complice, de 20 de ani, din Suceava se specializaseră în asemenea înșelătorii. Tânăra era cea care mergea la domiciliul victimelor, persoane în vârstă din Dumbrăveni, Vadu Moldovei, Ipoteşti, etc. Într-un caz a primit 6.470 de euro, 46.400 lei, un lănţişor şi o pereche de cercei din aur, iar în altul 5.000 de euro, 1.200 de lei şi două ceasuri.

O persoană a dat bani chiar de trei ori escrocilor. Sumele au fost de 6.200 de lei, un lănţişor, o pereche de cercei din aur, 33.000 de lei, 1.470 de euro şi 6.000 de lei, după ce i s-a spus că fiica sa a fost implicată într-un accident, fiind nevoie de bani pentru tratamente şi alte proceduri medicale. În total, prejudiciile create au depășit 1 milion de lei, ancheatorii stabilind  că înşelăciunile erau puse la cale de un individ aflat în detenţie.

Ancheta a relevat că escrocul din Piatra Neamţ era în penitenciar de 23 de ani, de pe 13 ianuarie 2000, fiind condamnat definitiv la 30 de ani de închisoare pentru omor deosebit de grav, tâlhărie şi înşelăciune. Pentru  a preveni producerea acestor infracțiuni polițiștii  recomandă ca persoanele să fie prudente atât în eventuale situaţii premergătoare săvârşirii unor astfel de fapte, cât şi atunci când sunt contactate telefonic pentru a fi înştiinţaţi de producerea unor evenimente în care ar fi implicate rude apropiate.

Nu trebuie primite în locuință persoane care pretind că sunt de la diverse societăți de furnizare a unor servicii, firme de curierat etc, decât după ce prezintă actul de identitate şi legitimaţia. Nu trebuie oferite date personale despre rude sau vecini apropiați, în cazul în care sunteţi abordaţi direct sau telefonic de persoane necunoscute, sub pretextul unor presupuse câştiguri sau de către indivizi care susţin că sunt reprezentanţi ai unor companii de telefonie, cablu sau bănci.

În cazul în care suntem contactaţi de persoane care pretind a fi o rudă apropiată sau susţin că sună din partea acesteia şi spun că au urgent nevoie de bani pentru a rezolva problemele create de un accident, în care ar fi fost implicată, nu trebuie dat curs solicitării. Trebuie verificat dacă ruda a fost implicată într-un eveniment și trebuie sunat la unitatea medicală sau la Poliție pentru confirmare. Trebuie contactată în primul rând presupusa victimă pentru a înlătura suspiciunea de înșelăciune.

 

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement





Trending