Actualitate
Înșelăciune cu monede electronice
■ timp de două luni un bărbat de 38 de ani, din județul Iași, a fost determinat de persoane necunoscute să investească 40.120 de lei în criptomonede ■ bărbatul a fost victima infracțiunii de înșelăciune ■ polițiștii recomandă să fim atenți cu datele personale și bancare ■
Serviciul comunicare din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Neamț face cunoscut faptul că, miercuri, 13 septembrie, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Roman au fost sesizați de către un bărbat în vârstă de 38 de ani, din județul Iași, cu privire la faptul că a fost victima infracțiunii de înșelăciune. Din cercetările efectuate de polițiști a rezultat faptul că, în perioada august-septembrie a.c., bărbatul de 38 de ani ar fi fost contactat de persoane necunoscute, care i-ar fi promis acestuia câștiguri suplimentare, determinându-l să investească suma de 40.120 de lei, în criptomonede.
Ulterior bărbatul ar fi transmis informații financiare persoanelor în cauză, iar la data de 13 septembrie a.c., ar fi constatat că suma investită în contul său este zero.
În cauză polițiștii continuă cercetările cu privire la săvârșirea infracțiunii de înșelăciune, pentru identificarea persoanelor în cauză și recuperarea prejudiciului.
Polițiștii nemțeni atrag, din nou, atenția că fiecare persoană trebuie să fie prudentă în ceea ce privește comunicarea datelor personale și de ordin financiar. ”În lumea digitală de astăzi, infractorii folosesc metode tot mai sofisticate pentru a vă păcăli și a vă fura informațiile personale sau banii. Pentru a vă proteja, vă recomandăm să aveți grijă la:mesaje și e-mailuri suspecte. Nu trebuie deschise atașamente sau link-uri din surse necunoscute. Verificați întotdeauna sursa și adresa de e-mail. Nu se recomandă dezvăluirea de informații personale sau financiare, nici a datelor personale, parole sau detalii bancare prin telefon sau online, fără a verifica autenticitatea cererii”, sunt recomandările polițiștilor. Aceștia mai atrag atenția populației și aasupra situației în care o persoană este contactată de instituții financiare sau autorități, situație în care se recomandă să verificăm întotdeauna autenticitatea contactului lor prin intermediul canalelor oficiale. Fiecare posesor de cont bancar este indicat să verifice regulat extrasele de cont și să notifice imediat autoritățile sau banca în cazul oricăror tranzacții suspecte. Este indicat să se actualizeze software-ul și să ne asigurăm că sistemele de operare, software-ul antivirus și aplicațiile sunt actualizate pentru a preveni vulnerabilitățile.
Orice persoană care devine victima unei fraude sau înșelăciuni trebuie să anunțe fapta, imediat, poliției și instituților financiare responsabile.
Criptomonedele sunt un tip de monedă digitală, nebancară, folosită ca mijloc de plată. În România, conform art. 4 lit. f din Legea 127/2011 privind activitatea de emitere de monedă electronică, aceasta este definită ca fiind ”o valoare monetară stocată electronic, inclusiv magnetic, reprezentând o creanță asupra emitentului, emisă la primirea fondurilor în scopul efectuării de operațiuni de plată și care este acceptată de o persoană, alta decât emitentul de monedă electronică”.
Deși moneda electronică este varianta electronică a bancnotelor și monedelor și se poate stoca pe un dispozitiv de plată electronic (e-money). Acesta este folosit, de regulă, pentru a face plăți electronice de mică valoare.
-
Actualitate2 zile,
MARSAT SA Roman
-
Prima pagină2 săptămâni,
Cel mai bun pădurar din țară a fost stabilit la Ocolul Silvic Târgu Neamț FOTO
-
Prima pagină3 zile,
Trafic ilegal de câini care-s „exportați”? A fost declanșată o anchetă
-
Actualitateo săptămână,
GALERIE FOTO: Leii nemţeni, pe podium şi în “casa” olimpicilor
-
Prima pagină2 săptămâni,
Informații extrem de utile: obligațiile angajatorilor la pensionarea unui angajat
-
Editorial2 săptămâni,
Cu valiza la picior, primarul Andrei Carabelea iese la „Raport”, declarând misiune încheiată
-
Actualitate2 săptămâni,
Târgul de carte la Roman 17-19-X-2024
-
Actualitate2 săptămâni,
În perioada 22-28 octombrie 2024 are loc constituirea noilor consilii locale