Contactează-ne

Prima pagină

Mirajul brandului Hidroelectrica face victime în Neamț

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ 7 persoane din județ au fost înșelate cu reclame de tranzacționare a acțiunilor companiei Hidroelectrica ■ o persoană din Roman a plătit 499 de euro ■ în ziua de 10 octombrie a accesat o pe un site de socializare ■ reclama promitea mari câștiguri imediate ■

Mirajul brandului Hidroelectrica face victime în Neamț. Nu e de mirare de vreme ce ziarul Bursa scria pe 12 octombrie că ”aproape două treimi din rulajul de ieri al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), de 77,5 milioane lei, a fost realizat cu acţiuni Hidroelectrica (H2O), ce au cumulat schimburi de 48,4 milioane lei. Titlurile producătorului şi furnizorului de energie electrică au încheiat ziua de tranzacţionare la preţul de 117,5 lei, cu 0,43% peste cel din şedinţa anterioară şi cu 13% mai mare decât preţul din oferta derulată în această vară”.

Acesta este fondul pe care a apărut o înșelăciune cu sume relativ modice, care țintesc mici posibili investitori, derulată pe site-uri de socializare cum este Facebook.

La 10 octombrie a.c., polițiștii din cadrul Poliției municipiului Roman au fost sesizați de către o femeie în vârstă de 51 de ani, din localitate, cu privire la faptul că a fost indusă în eroare și prejudiciată de suma de 499 de euro.

Cu ocazia cercetărilor efectuate de polițiști a rezultat faptul că, la data de 10 octombrie a.c., în timp ce persoana în cauză se afla acasă și utiliza o platformă de socializare,  ar fi  accesat o reclamă de tranzacționare a companiei Hidroelectrica. Ulterior a fost contactată de către o persoană necunoscută pe telefonul mobil. Apoi a fost îndrumată telefonic de persoana respectivă să acceseze o pagină de internet, introducându datele de pe cardul bancar pentru a autoriza o plată în valoare de 499 de euro. Ulterior, persoana vătămată ar fi fost contactată de reprezentanții băncii, constatând că tranzacția efectuată este o fraudă. Poliția efectuează cercetări cu privire la săvârșirea infracțiunii de  înșelăciune.

În realitate, până în acest moment, în Neamț sunt 7 persoane înșelate cu așa-zisele acțiuni Hidroelectrica. Este posibil să fie mult mai multe și unele dintre acestea să ezite să se adreseze poliției.

În urmă cu câteva săptămâni, Hidroelectrica semnala noi tenative de fraudă cu premii false. Comunicatul, remis presei centrale, informa că ”Au apărut site-uri care conțin informații false de susținere și certificare atribuite în mod incorect companiei sau autorităților. Hidroelectrica atrage atenția publicului cu privire la existența unor potențiale tentative de fraudare a micilor investitori în mediul online”.

Anunțurile apărute online promiteau câștiguri de circa trei-patru ori mai mari decât investiția inițială, imediat, prin tranzacționarea acțiunilor companiei pe diverse platforme.

Hidroelectrica semnala că „Aceste site-uri conțin informații false de susținere și certificare atribuite în mod incorect Hidroelectrica sau autorităților. De asemenea, site-urile web implicate în aceste acțiuni utilizează fără permisiune imaginea Hidroelectrica, a reprezentanților săi sau a unor persoane publice, și creează simulări ale paginii oficiale a companiei”.

De asemenea, înainte de a lua o decizie cu privire la investițiile în acțiuni Hidroelectrica, oamenii sunt sfătuiți să consulte surse oficiale de informare.

Polițiștii recomandă prudență față de oferte prea bune pentru a fi adevărate 

Gândiți-vă de două ori înainte de a investi sau de a face plăți online în urma unor promisiuni extraordinare.

Nu dezvăluiți niciodată date personale sau financiare online: nu furnizați niciodată informații precum datele cardului bancar, numărul de asigurare socială sau parole prin intermediul mesajelor, apelurilor telefonice sau pe site-uri web necunoscute.

Nu faceți clic pe link-urile suspecte: dacă primiți mesaje sau e-mailuri care par ciudate sau suspecte, evitați să faceți clic pe link-urile sau să descărcați fișierele atașate. Ele pot conține programe malware sau să vă redirecționeze către site-uri false.

Verificați întotdeauna identitatea și autenticitatea surselor: dacă sunteți contactați de către o persoană sau o organizație pe internet, verificați întotdeauna dacă sunt legitime. Căutați informații despre companie sau persoană și sunați la numărul oficial pentru a vă asigura că este în regulă.

Folosiți o parolă sigură: utilizați parole complexe și unice pentru conturile online. Evitați parolele simple sau ușor de ghicit, cum ar fi datele de naștere sau numele de familie. Un manager de parole poate fi util pentru a vă ajuta să gestionați parolele în condiții de siguranță.

Păstrați software-ul actualizat: asigurați-vă că sistemul dvs. de operare, browserul web și software-ul de securitate sunt mereu actualizate la ultimele versiuni pentru a preveni vulnerabilitățile cunoscute.

Fiți atenți la semnale de avertizare: dacă sunteți presați să faceți o plată rapid sau să dezvăluiți date personale sub pretextul unei urgențe, gândiți-vă de două ori. Aceasta poate fi o tactică comună folosită de înșelători.

Împărtășiți experiențele: comunicarea cu prietenii și familia despre potențialele înșelătorii online vă poate ajuta să evitați capcanele. Dacă sunteți nesiguri cu privire la ceva, cereți părerea cuiva de încredere înainte de a lua o decizie.

Consultați autoritățile: dacă ați fost victima unei înșelătorii online, raportați-o autorităților competente și băncii înainte ca situația să devină mai gravă.

Fiți deschiși la învățare și informați-vă în legătură cu noile amenințări și strategii de protecție online.

Amintiți-le acest lucru persoanelor în vârstă și încurajați-le să fie precaute și să caute ajutor atunci când au nelămuriri în legătură cu activitățile lor online.

F. Ordean, C.Varvara

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending